dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 8, 2023 12:16:33 GMT 2
Εντάξει, ανείπωτη κακία και εντελώς άδικο αλλά μου φάνηκε πολύ έξυπνο:
|
|
|
Post by c64dask on Mar 8, 2023 12:51:50 GMT 2
Αστείο, τουλάχιστον φίλησε το κορίτσι. Η κατάταξη είναι λάθος, PC έξω (ποιο PC?), C64 > MSX > Spectrum > Amiga > CPC > Atari η σειρά με εκτιμώμενες πωλήσεις. Τώρα αν τα νούμερα ισχύουν κανείς δεν ξέρει.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 8, 2023 14:39:39 GMT 2
Εντάξει, η κατάταξη δεν λέει τίποτα, έτσι του ήρθε αυτουνού που το έφτιαξε, έτσι την έβαλε. Μπορώ να επιχειρηματολογήσω άπειρα σεντόνια κειμένου υπέρ οποιουδήποτε από τα μηχανήματα της λίστας και να το ανακηρύξω κορυφαίο, δεν λέει κάτι αυτό. Και προφανώς ο ST δεν είναι ο χειρότερος όλων, αυτά είναι υπερβολές των Αμιγκάδων οι οποίες είναι ανάξιες περαιτέρω σχολιασμού. Άλλωστε, μιλάμε για ένα μηχάνημα με τη δική του ομορφιά (σε κάθε επίπεδο): 
|
|
amije
Full Member
if we wait until we're ready, we'll be waiting for the rest of our lives
|
Post by amije on Mar 8, 2023 15:20:51 GMT 2
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 8, 2023 15:45:23 GMT 2
Χαχαχα! Έλα, πες μου ότι δε φτιάχτηκες κι εσύ από τη φωτό! 
|
|
|
Post by c64dask on Mar 8, 2023 17:31:50 GMT 2
Μια χαρά πρόταση ήταν ο ST αλλά τον έφαγε η νοοτροπία των Tramiel να μην κάνουν σχεδόν ποτέ update το software αλλά και το hardware και ο ινδικές οικονομίες του Shivji. Τόσο arcade hardware είχε η Atari θα μπορούσε να γίνει μια συμφωνία για να πάρουν μια board και να την μετατρέψουν. More eye candy : 
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 8, 2023 19:03:56 GMT 2
Ωραίος ο Falcon. Είναι εντυπωσιακό πόση διαφορά μπορεί να κάνει αισθητικά η αλλαγή του χρώματος του πληκτρολογίου... Σε αυτά που αναφέρεις για το τι έφαγε τον ST δεν θα διαφωνήσω. Απλά θα ήθελα να συμπληρώσω ότι το παιχνίδι χάθηκε λίγο νωρίτερα, την εποχή που ο ST ήταν ο μόνος 16μπιτος υπολογιστής που μπορούσε ρεαλιστικά κάποιος να αποκτήσει χωρίς να αποχωριστεί τα... νεφρά του και μάλιστα υπερτερώντας σημαντικά σε κάποιους τομείς του ανταγωνισμού. Ίσως αν είχαν σκεφτεί στην Atari μια λύση τύπου Amsoft ώστε να κυκλοφορήσει το μηχάνημα με μια - έστω και μικρή - βιβλιοθήκη εφαρμογών κάθε είδους να είχαν εξελιχτεί διαφορετικά τα πράγματα. 
|
|
|
Post by c64dask on Mar 8, 2023 19:26:41 GMT 2
Γενικά η Atari αλλά και η Commodore (από όσο ξέρω) δεν επιδίωξαν καμία συνεργασία με τις μεγάλες τοτε εταιρείες software αλλά ούτε πρόσφεραν αυτό που ήθελαν οι εταιρικοί χρήστες : software και hardware support για επιχειρήσεις. Ο ST με το μονόχρωμο mode θα ήταν τέλεια λύση για επιχειρήσεις, προσιτός, εξαιρετική ξεκούραστη εικόνα, all-in-one, παράθυρα, χρώμα, ήχος, ταχύτητα. Δεν υπήρχε συγκριση με PC/MAC σε επιδόσεις και τιμή. Η λύση τύπου Amsoft θα ήταν εξαιρετική μαζί με την διατήρηση της συνεργασίας με την Digital Research αλλά ποιος θα το αποφάσιζε; Ο Jack όσο διοικούσε αν μπορούσε θα κράταγε το TOS 1.0 για δέκα χρόνια Attachments:
|
|
amije
Full Member
if we wait until we're ready, we'll be waiting for the rest of our lives
|
Post by amije on Mar 8, 2023 22:04:46 GMT 2
Χαχαχα! Έλα, πες μου ότι δε φτιάχτηκες κι εσύ από τη φωτό!  αν και δεν μπλεχτηκα ποτε με atari δεν μπορω να πω οτι δεν ειναι ομορφο μηχανημα, οπως και ο falcon παρακατω!
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 9, 2023 7:34:48 GMT 2
Γενικά η Atari αλλά και η Commodore (από όσο ξέρω) δεν επιδίωξαν καμία συνεργασία με τις μεγάλες τοτε εταιρείες software αλλά ούτε πρόσφεραν αυτό που ήθελαν οι εταιρικοί χρήστες : software και hardware support για επιχειρήσεις. Ο ST με το μονόχρωμο mode θα ήταν τέλεια λύση για επιχειρήσεις, προσιτός, εξαιρετική ξεκούραστη εικόνα, all-in-one, παράθυρα, χρώμα, ήχος, ταχύτητα. Δεν υπήρχε συγκριση με PC/MAC σε επιδόσεις και τιμή. Η λύση τύπου Amsoft θα ήταν εξαιρετική μαζί με την διατήρηση της συνεργασίας με την Digital Research αλλά ποιος θα το αποφάσιζε; Ο Jack όσο διοικούσε αν μπορούσε θα κράταγε το TOS 1.0 για δέκα χρόνια Συμφωνώ απόλυτα. Και η Atari και η Commodore είχαν εξαιρετικά προϊόντα σε σχέση κόστους/αξίας (η Commodore από το 1987 και μετά) αλλά κανένας τους δεν έκανε το έξτρα βήμα ώστε να τα εδραιώσει σε συγκεκριμένες αγορές. Και παρόλο που αμφότεροι ήταν τυχεροί με Cubase και Video Toaster αντίστοιχα ούτε κι έτσι κατάφεραν το κάτι παραπάνω. Κατανοώ το ότι τα PCs είχαν εξαπλωθεί ήδη σε όλο τον πλανήτη και θεωρώ πως δεν μπορούσαν να τα χτυπήσουν, αλλά το ότι δεν κατάφεραν να επικρατήσουν του Macintosh παρότι και ο ST και η Amiga ήταν ασύγκριτα ανώτερα μηχανήματα (και σαφώς φθηνότερα) και παρά το γεγονός ότι ο Steve Jobs είχε φύγει από την Apple, απλά με ξεπερνάει.
amije : είναι όντως πανέμορφα μηχανήματα. Και πολλές υποκλίσεις στην απόφαση να έχουν ενσωματωμένο το τροφοδοτικό, αυτά που έχει τραβήξει η σπονδυλική μου στήλη με την Amiga με έκαναν να το εμπεδώσω πλήρως! Πάρε λιγάκι ακόμα να φτιαχτείς:
|
|
|
Atari ST
Mar 9, 2023 8:13:46 GMT 2
via mobile
Post by thalporist on Mar 9, 2023 8:13:46 GMT 2
Atari ST, ο υπολογιστής που αποπειράθηκε να μας ξεβλαχέψει προσφέροντας φθηνότερο και πιο ολοκληρωμένο 16-bit home computing.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 9, 2023 14:55:28 GMT 2
Atari ST, ο υπολογιστής που αποπειράθηκε να μας ξεβλαχέψει προσφέροντας φθηνότερο και πιο ολοκληρωμένο 16-bit home computing. Μεγάλες αλήθειες.
|
|
|
Post by c64dask on Mar 9, 2023 17:39:08 GMT 2
Μην ξεχνάμε και τα Transputers! Τον Atari ATW800 που δούλευε μαζί με εναν ST Ακούστηκαν τόσα πολλά και τελικά δεν έγινε τίποτα τότε, γιατί τελικά η τεχνολογία εκεί πήγε (πολλές μικρές cpu να λειτουργούν μαζί) 
|
|
|
Post by vulture on Mar 9, 2023 20:19:12 GMT 2
Μια χαρά τίμιο μηχανάκι ήταν ο ST, απλώς βρήκε μπροστά του την Amiga και έχασε το παιχνίδι, that's all. Ειδικά για 8μπιτο, φύσαγε 
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 10, 2023 11:11:07 GMT 2
Ειδικά για 8μπιτο, φύσαγε  Ρε, ειλικρινά, με το που είδα ότι έχεις γράψει κάτι ήμουν σίγουρος τι θα είχες γράψει! Τόοοοοοσο προβλέψιμες οι εξυπνάδες για τον ST μιλάμε!
Απλά, για να τελειώνουμε με την κοτσάνα για τα 8μπιτα, να σας ενημερώσω ότι οποιοσδήποτε 8bit επεξεργαστής μπορεί να απευθυνθεί συνολικά σε 64ΚΒ μνήμης (ROM+RAM). Ιδανικό παράδειγμα ο Spectrum, με 48ΚΒ RAM και 16ΚΒ ROM. Φυσικά, επειδή από ένα σημείο και μετά αυτή η μνήμη δεν επαρκούσε, εφαρμόστηκε αρχικά η τεχνική της αντιγραφής της ROM στην RAM (Commodore 64, εξ' ου και τα 38911 bytes free της αρχικής οθόνης σε έναν υπολογιστή με συνολική RAM 65536 bytes) αλλά και αυτή της "σελιδοποίησης" της μνήμης RAM, με την οποία ο επεξεργαστής κάθε φορά απευθυνόταν σε μία συγκεκριμένη "σελίδα" των π.χ. 32ΚΒ μνήμης (αυτή η τεχνική χρησιμοποιήθηκε σε πάρα πολλούς υπολογιστές, με γνωστότερο βέβαια τον Amstrad CPC 6128). Πάμε στον Atari ST τώρα, ο οποίος από πολύ νωρίς είχε όλο το λειτουργικό του σε ROM (ευχή και κατάρα ταυτόχρονα), αν θυμάμαι 192ΚΒ. Βάλε και 512ΚΒ RAM (ή 1024ΚΒ στην περίπτωση του 1040) και... you do the math!
Συμπερασματικά: ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΗ ΜΝΗΜΗ για να είναι 8μπιτος. Το "αστειάκι" είναι λίγο άκυρο.
Επίσης, να θυμίσω αυτό που αρκετοί δεν γνωρίζουν και άλλους τους συμφέρει να το ξεχνάνε: παρά το υπερ-εξελιγμένο για την εποχή custom chipset της, η Amiga, όταν πρωτοεμφανίστηκε (Α1000) ήταν πολύ περισσότερο κοντά σε 8μπιτο μηχάνημα απ' ότι ο ST, καθώς, στα 256ΚΒ μνήμης RAM έπρεπε να φορτώσει ΚΑΙ το Kickstart ΚΑΙ το Workbench, αφήνοντας ελεύθερα... κάτι λιγότερα απ' ότι ο Spectrum! True story. Ο ST από την άλλη, είχε 512ΚΒ RAM στα οποία δεν χρειαζόταν να φορτώσει τίποτα, αφού τα πάντα βρίσκονταν στην ROM! Βάλε κάτω αυτό το γεγονός λοιπόν και πες μου τώρα ποιος ήταν ο 8μπιτος και ποιος ο 16μπιτος!
Αυτό στο οποίο θέλω να καταλήξω - για όσους βαριούνται να πολυδιαβάζουν (κακώς) - είναι ότι ο ST ήταν σε όλους τους τομείς τουλάχιστον μέτριος. Η Amiga από την άλλη κάπου πετούσε και κάπου αλλού έπιανε πάτο (μνήμη, filesystem, σταθερότητα). Στα χρόνια που ακολούθησαν τα περισσότερα προβλήματα της Amiga επιλύθηκαν, ενώ από την άλλη η Atari δεν έδειξε τα ίδια αντανακλαστικά παρουσιάζοντας επί της ουσίας μονάχα τον too little too late STE...
|
|
|
Post by c64dask on Mar 10, 2023 20:02:56 GMT 2
Ειδικά για 8μπιτο, φύσαγε  Ρε, ειλικρινά, με το που είδα ότι έχεις γράψει κάτι ήμουν σίγουρος τι θα είχες γράψει! Τόοοοοοσο προβλέψιμες οι εξυπνάδες για τον ST μιλάμε!
Απλά, για να τελειώνουμε με την κοτσάνα για τα 8μπιτα, να σας ενημερώσω ότι οποιοσδήποτε 8bit επεξεργαστής μπορεί να απευθυνθεί συνολικά σε 64ΚΒ μνήμης (ROM+RAM). Ιδανικό παράδειγμα ο Spectrum, με 48ΚΒ RAM και 16ΚΒ ROM. Φυσικά, επειδή από ένα σημείο και μετά αυτή η μνήμη δεν επαρκούσε, εφαρμόστηκε αρχικά η τεχνική της αντιγραφής της ROM στην RAM (Commodore 64, εξ' ου και τα 38911 bytes free της αρχικής οθόνης σε έναν υπολογιστή με συνολική RAM 65536 bytes) αλλά και αυτή της "σελιδοποίησης" της μνήμης RAM, με την οποία ο επεξεργαστής κάθε φορά απευθυνόταν σε μία συγκεκριμένη "σελίδα" των π.χ. 32ΚΒ μνήμης (αυτή η τεχνική χρησιμοποιήθηκε σε πάρα πολλούς υπολογιστές, με γνωστότερο βέβαια τον Amstrad CPC 6128). Πάμε στον Atari ST τώρα, ο οποίος από πολύ νωρίς είχε όλο το λειτουργικό του σε ROM (ευχή και κατάρα ταυτόχρονα), αν θυμάμαι 192ΚΒ. Βάλε και 512ΚΒ RAM (ή 1024ΚΒ στην περίπτωση του 1040) και... you do the math!
Συμπερασματικά: ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΗ ΜΝΗΜΗ για να είναι 8μπιτος. Το "αστειάκι" είναι λίγο άκυρο.
Επίσης, να θυμίσω αυτό που αρκετοί δεν γνωρίζουν και άλλους τους συμφέρει να το ξεχνάνε: παρά το υπερ-εξελιγμένο για την εποχή custom chipset της, η Amiga, όταν πρωτοεμφανίστηκε (Α1000) ήταν πολύ περισσότερο κοντά σε 8μπιτο μηχάνημα απ' ότι ο ST, καθώς, στα 256ΚΒ μνήμης RAM έπρεπε να φορτώσει ΚΑΙ το Kickstart ΚΑΙ το Workbench, αφήνοντας ελεύθερα... κάτι λιγότερα απ' ότι ο Spectrum! True story. Ο ST από την άλλη, είχε 512ΚΒ RAM στα οποία δεν χρειαζόταν να φορτώσει τίποτα, αφού τα πάντα βρίσκονταν στην ROM! Βάλε κάτω αυτό το γεγονός λοιπόν και πες μου τώρα ποιος ήταν ο 8μπιτος και ποιος ο 16μπιτος!
Αυτό στο οποίο θέλω να καταλήξω - για όσους βαριούνται να πολυδιαβάζουν (κακώς) - είναι ότι ο ST ήταν σε όλους τους τομείς τουλάχιστον μέτριος. Η Amiga από την άλλη κάπου πετούσε και κάπου αλλού έπιανε πάτο (μνήμη, filesystem, σταθερότητα). Στα χρόνια που ακολούθησαν τα περισσότερα προβλήματα της Amiga επιλύθηκαν, ενώ από την άλλη η Atari δεν έδειξε τα ίδια αντανακλαστικά παρουσιάζοντας επί της ουσίας μονάχα τον too little too late STE...
Μια χαρά ήταν ο ST, όποιος όμως τον πήρε για παιγνίδια τουλάχιστον στην Ελλάδα μάλλον ένιωσε ριγμένος. Οι περισσότεροι είχαν Amiga η C64/CPC και τα games του ήταν συνήθως από λιγο εως αρκετά κάτω από την Amiga. Ερώτηση, γιατί λες Dony για σταθερότητα της Amiga???
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 11, 2023 8:19:40 GMT 2
Ρε, ειλικρινά, με το που είδα ότι έχεις γράψει κάτι ήμουν σίγουρος τι θα είχες γράψει! Τόοοοοοσο προβλέψιμες οι εξυπνάδες για τον ST μιλάμε!
Μια χαρά ήταν ο ST, όποιος όμως τον πήρε για παιγνίδια τουλάχιστον στην Ελλάδα μάλλον ένιωσε ριγμένος. Οι περισσότεροι είχαν Amiga η C64/CPC και τα games του ήταν συνήθως από λιγο εως αρκετά κάτω από την Amiga. Ερώτηση, γιατί λες Dony για σταθερότητα της Amiga??? Κοίτα, και εγώ θα ένιωθα ριγμένος στο θέμα των παιχνιδιών, αλλά τώρα ένα παιδί 10-15 χρονών μπορεί να αντέξει και με XBOX αντί για PlayStation, έτσι δεν είναι; Άσε που τα 2/3 περίπου ήταν ίδια - επειδή ήταν ST ports - με μόνη διαφορά τον ηχητικό τομέα...
Γιατί λέω για τη σταθερότητα της Amiga; Για τα Guru Meditations, φυσικά! Το μηχάνημα εκείνα τα χρόνια "έσκαγε" πολλάκις ημερησίως για λόγους... ακατανόητους! Μη νομίζεις ότι ο ST βέβαια δεν το πάθαινε καθόλου, και εκεί τις βλέπαμε τις βομβίτσες του αρκετά συχνά. Αλλά αυτό το πράγμα με την Amiga ήταν... μοναδικό στα χρονικά! Καθώς περνούσαν τα χρόνια αυτό άρχισε να αλλάζει προς το καλύτερο, μέχρι που - στην εποχή της 1200άρας πια - ήταν σπάνιο φαινόμενο. Τι έφταιγε; Οι δισκέτες που χρησιμοποιούσαμε; Το ότι τα πάντα ήταν αποκλειστικά και μόνο κόπιες της κακιάς ώρας (βλ. Thomas Soft) ; Το Workbench 1.3; Μάλλον όλα αυτά μαζί. Πάντως σε συνθήκες computer shop που δούλευα τότε που όλη τη μέρα αντιγράφαμε και δοκιμάζαμε τις κόπιες ο ST δεν "έσκαγε" σχεδόν ποτέ και η 500άρα στάνταρ 5 φορές τη μέρα. Δεν τις λες και λίγες...
|
|
|
Atari ST
Mar 11, 2023 9:24:05 GMT 2
via mobile
Post by thalporist on Mar 11, 2023 9:24:05 GMT 2
Όσο αυξανόταν ο αριθμός των δισκετών, τόσο μειωνόταν το fun factor. Το δεύτερο drive ήταν επιβεβλημένο. Αυτά σε Amiga, σε Atari τα πράγματα ήταν σαφώς πιο συμμαζεμένα αλλά και περιορισμένα. Κοιτώντας πάντως πίσω στο μακρυνό παρελθόν, ναι, οι ST ήταν πολύ decent.
|
|
|
Post by vulture on Mar 11, 2023 12:36:32 GMT 2
Μην είσαι δυσκοίλιος μωρέ, χαζοπλακίτσα κάνουμε.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 11, 2023 21:35:01 GMT 2
Το ξέρω μωρέ! Απλά ξεκαθαρίζω κάποια πράγματα γιατί γράφετε κάτι τέτοιες εξυπνάδες και κάποια παιδιά σαν τον Μάικ τα πιστεύουν - κρίμα δεν είναι; 
|
|
|
Post by spyross on Mar 11, 2023 22:47:23 GMT 2
Πάντως είμαστε όλοι Θεούληδες!!! Έχουμε φτάσει σχεδόν 50 αλλά την πλάκα με τα st δεν την σταματάμε ποτέ. Πλέον βεβαια μεγαλώσαμε τόσο που ακόμα και για τα st νιώθουμε έναν σεβασμό ρε αδερφέ, ένα ψήγμα νοσταλγίας διότι όπως και να το κάνουμε αποτέλεσαν και αυτά κομμάτι της ιστορίας των home computers στην Ελλάδα μαζι με τα σπεκτρουμακια τα cpc τον c64 και φυσικά την αμίγκα. Δεν σας κρύβω ότι σε κάποια φάση στις αρχές του 89 γλυκοκοιτούσα εκείνο το πακέτο στο πίξελ με το 520stfm και τα πολλά παιχνίδια που ήταν αντικειμενικά τίμιο deal. Ευτυχώς που δεν πούλησα τον 6128 μου και τελικά με ξελόγιασαν τα κάλλη της μεγάλης κυρίας των υπολογιστών όμως...ακόμα και αν έπαιρνα st θα είχα κάνει ενα βήμα μπροστά...μικρότερο συγκριτικά αλλά σίγουρα βήμα μπροστά. Ευτυχώς λέω εκ των υστέρων που δεν το έκανα όμως η αλήθεια να λέγεται!!! Ας ξαναγυρίσουμε στο θέμα μας λοιπόν και ας κάνουμε τώρα όλοι μαζί ομοιοκαταληξία με το ατάρι και το παταρι...  ( Μην τσιμπήσεις Παναγιώτη... )
|
|
|
Post by vulture on Mar 11, 2023 22:57:39 GMT 2
Εγώ προσωπικά έχω και πολύ καλές αναμνήσεις απο τον ST, αφού πριν πάρω την πρώτη μου Amiga, παίζαμε με τις ώρες στον Atari ενός φιλαράκου συμμαθητή που έμενε πάνω από το σχολείο και εγώ ακόμα είχα το σπεκτρουμάκι μου.
|
|
mike
God
Dony ? Ποιος αυτος ο γεροπεριεργος αταρας?
|
Post by mike on Mar 11, 2023 23:10:48 GMT 2
o χαρακτηρισμος 8μπιτο, 16μπιτο, 32μπιτο κτλ ειναι παντελως ακυρος και τον χρησιμοποιουμε εμεις ετσι επειδη μας βολευει στην κατηγοριοποιηση. Εαν ισχυε τοτε στην ιδια κατηγορια θα επρεπε να ειναι ο atari ST με το atari jaguar και το NEO-GEO γιατι εχουν ιδια cpu. Και τελικα ο QL τι ειναι 8μπιτο ή 16μπιτο με τον 68008 ? και εαν ο QL ειχε 68000 θα ηταν συγκρισιμος με την amiga και το jaguar? Και επειδη ολοι τα ξερουμε πια και δεν χρειαζεται να λεμε τα ιδια συνεχεια, ο atari ηταν μια χαρα σαν μηχανημα απλα η amiga ηταν παντου πιο πουσαρισμενη. Και η αμιγκα σε ολα τα χαρακτηριστικα ηταν κορυφη, και στα 1-2 που επερναν βελτιωση οπως το λειτουργικο (που ακομα και το 1.2 ηταν καλυτερο απο το ανυπαρκτο του ST που ηταν κατι σαν bios setting με λιγοτερες λειτουργιες ακομα και απο το playstation1) η αμιγκα απλα βελτιωσε αυτα τα 1-2 ενω ο atari επρεπε να βελτιωσει ολα τα υπολοιπα που υστερουσε, πραγμα αδυνατο. Δυστυχως ο atari λιδωρειται γιατι απετυχε, οχι ομως απεναντι στην amiga , αλλα απεναντι στον στοχο που ηθελε να εκτοπισει, το παρομοιο Macintosh, εαν ειχε παρει την θεση των mac οπως σκοπευε θα ειχε αλλη θεση στην ιστορια, δεν τα καταφερε και υπεπεσε στο λαθος να αλλαξει στοχο και να προσπαθησει να γινει amiga ενω δεν ειχε σχεδιαστει για αυτο. Sad but true.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 12, 2023 10:12:40 GMT 2
o χαρακτηρισμος 8μπιτο, 16μπιτο, 32μπιτο κτλ ειναι παντελως ακυρος και τον χρησιμοποιουμε εμεις ετσι επειδη μας βολευει στην κατηγοριοποιηση. Εαν ισχυε τοτε στην ιδια κατηγορια θα επρεπε να ειναι ο atari ST με το atari jaguar και το NEO-GEO γιατι εχουν ιδια cpu. Και τελικα ο QL τι ειναι 8μπιτο ή 16μπιτο με τον 68008 ? και εαν ο QL ειχε 68000 θα ηταν συγκρισιμος με την amiga και το jaguar? Και επειδη ολοι τα ξερουμε πια και δεν χρειαζεται να λεμε τα ιδια συνεχεια, ο atari ηταν μια χαρα σαν μηχανημα απλα η amiga ηταν παντου πιο πουσαρισμενη. Και η αμιγκα σε ολα τα χαρακτηριστικα ηταν κορυφη, και στα 1-2 που επερναν βελτιωση οπως το λειτουργικο (που ακομα και το 1.2 ηταν καλυτερο απο το ανυπαρκτο του ST που ηταν κατι σαν bios setting με λιγοτερες λειτουργιες ακομα και απο το playstation1) η αμιγκα απλα βελτιωσε αυτα τα 1-2 ενω ο atari επρεπε να βελτιωσει ολα τα υπολοιπα που υστερουσε, πραγμα αδυνατο. Δυστυχως ο atari λιδωρειται γιατι απετυχε, οχι ομως απεναντι στην amiga , αλλα απεναντι στον στοχο που ηθελε να εκτοπισει, το παρομοιο Macintosh, εαν ειχε παρει την θεση των mac οπως σκοπευε θα ειχε αλλη θεση στην ιστορια, δεν τα καταφερε και υπεπεσε στο λαθος να αλλαξει στοχο και να προσπαθησει να γινει amiga ενω δεν ειχε σχεδιαστει για αυτο. Sad but true. Είναι απίστευτο το πώς καταφέρνεις μέσα σε 4-5 αράδες να γράψεις 50 σωστά και 20 λάθος πράγματα: μονάχα εσύ μπορείς να το κάνεις!
Να απαντήσω εν συντομία ότι:
- ο χαρακτηρισμός 8μπιτο, 16μπιτο κλπ έχει να κάνει με την αρχιτεκτονική της CPU βάσει της οποίας μπορεί να απευθυνθεί σε 8bit διευθύνσεις μνήμης ή σε 16bit διευθύνσεις μνήμης (και πάει λέγοντας). Έτσι λοιπόν, είτε αρέσει είτε όχι, ο SAM Coupe είναι 8μπιτος ενώ ο Sinclair QL και ο... Texas TI99/4A 16μπιτος! Τώρα, το πόσο καλό θα είναι το μηχάνημα προφανώς έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες, όπως την ποσότητα της μνήμης, τα chip που υπάρχουν για να αναλάβουν διάφορες λειτουργίες, το λειτουργικό σύστημα κλπ. Αλλά γενικά δεν είναι μονάχα ότι "μας βολεύει στην κατηγοριοποίηση", στην πλειονότητά τους τα 8μπιτα μηχανήματα ήταν κατώτερα των 16μπιτων.
- φυσικά και ο ST πρέπει να είναι στην ίδια κατηγορία με το NEO-GEO και το Jaguar αν έχουν την ίδια CPU. Και, επέτρεψέ μου να σου πω ότι εγώ αυτό το θεωρώ ξεφτίλα για τον ST, όχι για τα άλλα δύο: ποτέ δεν θα θεωρήσω ισάξια μία "ηλίθια" παιχνιδομηχανή με ένα υπολογιστή (δεν μιλάμε για τις σημερινές).
- η Amiga δεν ήταν "παντού πιο πουσαρισμένη": ούτε μη interlaced ανάλυση 640x480 pixels είχε, ούτε midi ports, είχε πιο αργή CPU, είχε λιγότερη μνήμη και, το σημαντικότερο, είχε χειρότερο λειτουργικό (δες πιο κάτω).
- αυτό που γράφεις για το 1.2, συγγνώμη αλλά δεν έχω άλλο τρόπο να το θέσω, είναι γιγαντιαία μπαρούφα. Και αυτό διότι, αν περιοριζόσουν στη χρήση του GUI, πρακτικά δεν μπορούσες να κάνεις απολύτως τίποτα. Με κυριότερο μείον φυσικά το ότι δεν μπορούσες να δεις τα αρχεία μια δισκέτας (αν είναι δυνατόν!) αν αυτά δεν είχαν το αντίστοιχο .info αρχείο! Γενικά το θέμα με την προσέγγιση του AmigaOS στο θέμα των icons είναι ιστορικά λάθος και βασανίζει την πλατφόρμα ακόμα και σήμερα. Ο Atari από την άλλη είχε ένα GUI - και τίποτα άλλο - μέσω του οποίου μπορούσε κάποιος να επιτελέσει όλες τις βασικές λειτουργίες: copy, delete, format κλπ. Οπότε ναι, δεν θα του έδινες ίσως κάποιο βραβείο, αλλά δεν είχες δει και κάτι ανώτερο εκείνη την εποχή: και το GUI του Macintosh τα ίδια έκανε! Γενικώς μη βάζεις στο τραπέζι και στη συζήτηση το AmigaOS 1.x. Κυρίως επειδή η θέση του είναι στα σκουπίδια.
- αυτό που γράφεις για τον ST και τον Mac είναι βασικά σωστό. Αλλά παραλείπεις το ότι ο ST ήταν καλύτερη πρόταση και από την Amiga τα πρώτα χρόνια, ΕΚΤΟΣ εάν ήσουν... εφοπλιστής για να την πληρώσεις και σου έφταναν 40ΚΒ RAM για να δουλέψεις. Γιατί, όσο κι αν φορούσε το "θαυματουργό" chipset, η Α1000 με 256ΚΒ μνήμης και το Kickstart σε δισκέτες ήταν λιγάκι αστεία σαν πρόταση συγκριτικά με τον ST που ήταν ολοκληρωμένος σε όλους τους τομείς.
Εν ολίγοις αυτό που θέλω να πω είναι ότι τότε, όταν κυκλοφόρησαν (1985) ο ST ήταν ένας υπολογιστής πλήρης σε κάθε τομέα ενώ η Amiga όχι. Αργότερα (1987) η Commodore ξεκίνησε να διορθώνει την κατάσταση με τις A500 και A2000 και ολοκλήρωσε το 1991 με το AmigaOS 2.x. Η Atari από την άλλη το μόνο που ουσιαστικά έκανε ήταν να βγάλει στην αγορά τον STE. Η ιστορία έδειξε ότι δεν έφτανε...
|
|
|
Post by c64dask on Mar 12, 2023 15:01:22 GMT 2
Ένα ενδιαφέρον βιβλίο που εστιάζει στον «πόλεμο» Amiga -ST Click me
Δεν συμφωνώ ότι το λειτουργικό της Amiga ήταν κακό. Οι τεχνολογίες που ενσωμάτωνε έγιναν mainstream 10-15 χρόνια μετά ( πχ preemptive multitasking- Hal). Αλλά και η αρχιτεκτονική της ήταν τόσο εμπνευσμένη που ακόμα και σήμερα συνεχώς επεκτείνεται. Ο ST σίγουρα προσιτός και εξαιρετική λύση για γενική χρήση αλλά δεν είχε κάτι ξεχωριστό (μόνο τα midi ports), δεν πήρε σοβαρά updates στο software και οι αλλαγές στον STE ήταν πολύ λίγες πολύ αργά. Όπως έγραψα και πριν η σχεδίαση του ST έγινε σε 2-3 μήνες με off the shelf parts από δημόσιους υπαλλήλους με το μεγαλύτερο μέρος να έρχεται έτοιμο από την Commodore μαζί με τους engineers. Με αλλά λόγια αν κάποιος το 1985 είχε επιλογή ανάμεσα στην Amiga και στον ST, δεν ξέρω ποιος θα διάλεγε τον δεύτερο;;;
|
|