Amiga NG Showoff
Oct 3, 2017 0:10:13 GMT 2
Post by Cool_amigaN on Oct 3, 2017 0:10:13 GMT 2
Το MorphOS αποτελεί μία εκ των 3ων διαθέσιμων Amiga NG λύσεων και περισσότερα για την ιστορική του εξέλιξη μπορείτε να διαβάσετε στο 15ο τεύχος του Retro Planet.
------
Ακολουθεί ένα χρήσιμο FAQ:
Q: To MorphOS δεν έχει σχέση με την Amiga
A: Το MorphOS αναπτύχθηκε από Amiga προγραμματιστές, αρχικά και ειδικά για τις Amiga με PPC, πολύ πριν υπάρξει καν το OS3.5 και 3.9 ως απτή επιλογή.
Q: Τι hardware υποστηρίζεται;
A: Εδώ βρίσκεται η πλήρης λίστα.
Q: Έχω ακούσει ότι γενικά το NG είναι ακριβό σπορ. Ισχύει;
A: Στο MorphOS όχι, γιατί το κόστος ενός μεταχειρισμένου PPC Mac είναι αρκετά χαμηλό (π.χ. 50-70 ένα Mac Mini)
Q: Δεν θέλω το σήμα της Apple δίπλα μου, θέλω κλασικό, παλαιομοδίτικο Amiga case, γίνεται;
A: Ναι, δείτε εδώ και εδώ οδηγούς για τοποθέτηση Mac Mini σε Amiga cases.
Q: Τι να προσέξω όταν αγοράσω ένα συμβατό μηχάνημα;
A: Να διαθέτει minimum 1Ghz G4 CPU, 1GB Ram και 64MB Gfx. Αυτά είναι τα απολύτως ελάχιστα νούμερα για οριακά αξιοπρεπείς / σύγχρονες επιδόσεις.
Q: Είμαι δεινόσαυρος (aka power amiga user), γιατί να επιλέξω το MorphOS;
Α: Γιατί θα βρείτε τις τελευταίες εκδόσεις του MUI, AHI, Poseidon, Network Stacks, SFS, RTG, CGX κ.ά μαζί με μοντέρνες λύσεις όπως Reggae αντί για datatypes, sbar gadgets κτλ. Φυσικά μπορείτε να προσθέσετε παλαιολιθικά boopsi, scalos, dopus και ό,τι άλλο χρησιμοποιούσατε στην καλοσεταρισμένη Amiga σας.
Q: Είμαι indie geek, τι θα μπορούσα να περιμένω;
Α: Πως θα σας φαινόταν RDesktop client έλεγχος ενός WinPC όσο τρέχετε VNC server mode για έλεγχο του OS μέσω Android συσκευής, παράλληλα με PS1 emulation και μία ταινία σε διαφορετικές πλευρές ενός realtime 3D rotating cube; (υπάρχει και αντίστοιχη grab παρακάτω στο thread).
Q: θέλω πρακτικότητα, τι θα μπορούσα να περιμένω;
A: Μοντέρνες λύσεις για playback h264 ταινιών mkv, επιτυχημένες συνδέσεις στους λογαριασμούς της google, youtube σε HTML5, e-mailing σε services που απαιτούν σύγχρονα authorization κ.ά. Δοκιμάστε τα παραπάνω σε έναν P4 1.6ghz με 1.5Gb Ram, WinXP και θα αντιληφθείτε το πουσάρισμα του hw μέσω sw.
Q: Το MorphOS δεν μοιάζει με AmigaOS
Α: Το λειτουργικό διατηρεί ακραιφνώς τα directories του OS3 ενώ οπτικά μπορείτε να το μεταμορφώσετε ίδιο με το OS4 μέσω των skins: εδώ και εδώ. Υπάρχουν δεκάδες διαθέσιμα skins, διαθέσιμα εδώ (π.χ. OS 3.x)
Q: Ως ποιο σημείο φτάνει η Amiga API συμβατότητα;
A: Τι θα λέγατε να αντιγράφατε τα prefs του 1.3 από μία wb 1.3 adf στο SYS:Prefs, να τα εκτελούσατε, και πειράζοντας τις χρωματικές μπάρες να ανταποκρινόταν το MorphOS;
Q: Γιατί περιλαμβάνεται drawer MorphOS μέσα στο SYS: Γιατί υπάρχει SYS:MorphOS/Libs και SYS:Libs; Τι πράγματα είναι αυτά;
A: Το λειτουργικό σας βρίσκεται στο drawer SYS:MorphOS, μαζί με όλα τα βασικά componenets (c, libs, fonts, datatypes κτλ), όταν φορτώνεται διαβάζει από εκεί, τα κάνει mirroring στα αντίστοιχα γονικά του SYS ενώ επίσης και τα third party libs μπορείτε να τα εγκαταστήσετε στα γονικά drawers (π.χ. SYS:Libs κτλ).
Έτσι, τα αρχεία του λειτουργικού παραμένουν διαρκώς ασφαλή (όπως π.χ. στον hidden folder C:Windows των PC). Εάν αντικαταστήσετε ένα mirrored componenent με third party (π.χ. C: install / installer) το οποίο σας κρασάρει, απλώς το σβήνετε από το sys:c και κάνετε reboot ή το αντιγράφετε από το SYS:MorphOS/Libs στο SYS:Libs. Safety first!
Q: Τι third party libs θα μπορούσα να βάλω;
A: Αντιγράψτε για αρχή τις commands, libs, datatyes κτλ από την υπάρχουσα εγκατάσταση OS3.x που διαθέτετε*; Ή ακόμα κατευθείαν από ένα adf 3.1 ή ένα cd 3.5/3.9 για μέγιστη συμβατότητα; Φυσικά στα SYS:Libs, SYS:fonts, SYS:C αντιγράφονται και τα αρχεία από όσα προγράμματα εγκαταστήσετε αργότερα (PPC ή 68κ).
* Προσοχή στα 68k componenets που χρησιμοποιείται, πολλά είναι σχεδόν πλέον 3 δεκαετιών / κακογραμμένα και μπορεί να κρασάρουν το λειτουργικό!
Q: Κοστίζει 80€ το registration ενός licence, ω μάι κοτ, είναι πολύ ακριβό!
Α: Ένας χρήστης που έκανε registration το MorphOS 2.0, έως σήμερα λαμβάνει δωρεάν αναβαθμίσεις (κόστος reg. 8€ / έτος)
Q: Δεν με ενδιαφέρει το κόστος, ψάχνω επιδόσεις, γιατί να μην πάρω μία Vampire;
Α: Με βάση το Riva benchmark, ένας PMAC 1.6Ghz με MorphOS, είναι ~2.5 ταχύτερος σε σχέση με μία Vampire σε εκτέλεση 68k κώδικα (επίσης είναι συμβατός με vampire binaries εκτός όσον χρησιμοποιούν AMMX)
Q: θέλω να παίξω την whdload συλλογή μου, μπορώ;
Α: Ναι, αντιγράφετε τους φακέλους σας και εγκαθιστάτε αυτό το πρόγραμμα (πρέπει να διαθέτετε τις αντίστοιχες roms/wb adfs), κάνετε double click το slave σας και παίζετε
Q: Θέλω να χρησιμοποιήσω το παλιό μου tomahawk / pac-man, μπορώ;
A: Ναι, αγοράστε αυτόν τον μετατροπέα db9 <-> usb (ίσως παίζουν και άλλοι), συνδέστε το anerousis joystic της επιλογής σας και παίξτε.
Q: Ποιος είναι ο γνωστότερος περιορισμός;
A: Οποιοδήποτε πρόγραμμα ζητάει Custom Amiga Chipset θα σας κλειδώσει το σύστημα. Δεν υπάρχει λύση επίσης όπως η Nalle Puh για τον ήχο. Σε τέτοιες καταστάσεις η μόνη λύση είναι το E-UAE. Τα CIA timing σφάλματα συνήθως προσπερνούντε ανέξοδα.
Q: Πόσο γρήγορο είναι το UAE στο MorphOS;
Α: To e-uae διαθέτει JIT εδώ και αρκετά χρόνια, ως εκ τούτου ένα σωστά παραμετροποιημένο setup μπορεί να σηκώσει έως 2 παράλληλες instances σε ένα 1.6Ghz μηχάνημα (δοκιμάστε το ίδιο σε παρόμοιο hw config με το winuae και θα καταλάβετε την διαφορά)
Q: Ποια η διαφορά του MorphOS με το AROS x86;
A: Το δεύτερο δεν είναι binary συμβατό - είναι source συμβατό! Δηλαδή εκτελεί μόνο τα προγράμματα που έχουν γίνει compile γι αυτό (και είναι ιδιαίτερα περιορισμένα). Όταν εκτελείτε ένα 68k, στο AROS φορτώνει μέσω UAE όλες τις αντίστοιχες libs/c/fonts κτλ που χρειάζονται (ή το uae εκτελείτε διαρκώς σε μορφή sandbox κουτσορεύοντας τις επιδόσεις του συστήματος). Στο MorphOS τρέχουν εγγενώς, όπως στην 68k Amiga σας (με τη σημείωση να μην απαιτούνται custom chipsets). Επιπροσθέτως οι native PPC λύσεις για MorphOS ξεπερνούν σε ποσότητα και ποιότητα τις αντίστοιχες του AROS. Φυσικά υπάρχουν τεράστιες ποιοτικές διαφορές και στα stacks.
Q: Bootάρα το λειτουργικό, κούνησα τον δείκτη, έκλεισα το μηχάνημα μέσω παρατεταμένου shotdown γιατί δεν ήξερα πως γίνεται και μέσω cli. Αποφάνθηκα πως δεν διαθέτει πληθώρα επιλογών προγραμμάτων για να ασχοληθώ
Α: Οι παρακάτω 80+ grbs θα διαψεύσουν μία από τις πλέον διάσημες δικαιολογίες ενώ θα κατατοπίσουν ή εμπνεύσουν τον αρχάριο χρήστη.
-------
Αμφιταλαντεύτηκα για το εάν έπρεπε να δημιουργηθεί νέο thread ή σειρά άρθρων στο RP, εν τέλει κατέληξα στη λύση του forum μιας και θα προτιμούσα ένα interactive μέρος για ανάρτηση/κουβέντα παρότι αναγνωρίζω τον άμεσο κίνδυνο όλος αυτός ο κόπος να πάει στράφι ανά πάσα ώρα και στιγμή (αφού στα internets τίποτα δεν είναι μόνιμο!). Ωστόσο, θα αποτελέσει σίγουρα μία πηγή που θα αντικρούσει άπαξ δια παντώς τα αρνητικά σχόλια περί μη χρηστικότητας ή έλλειψης πληθώρας εφαρμογών που μπορείτε να τρέξετε.
Πριν ξεκινήσουμε να επαναλάβω, όπως και παλαιότερα, ότι το MorphOS προορίζεται αυστηρά για τον amigά αλλά και τους φίλους του εναλλακτικού computing με γνώσεις σαφώς άνω του μετρίου πάνω στους η/υ και OS. Σε καμία των περιπτώσεων στον casual gamer και τον γενικότερο νεκρόφιλο υπολιγιστών/κονσολών που απλώς αρέσκεται στις αγοραπωλησίες υλικού που ανήκει έναντι της Λογγίνου.
Το λειτουργικό προσφέρει ένα κλάσεις ανώτερο και πιο σταθερό περιβάλλον από οποιοδήποτε 3.x setup αφού όλα αυτά τα 3rd party patches που συχνά - πυκνά κρεμάνε στο 3.x, εδώ έρχονται ενσωματωμένα και δοκιμασμένα στο έπακρο από την ομάδα ανάπτυξης. Παράδειγμα, θυμάστε το ζόρι να στήσετε σωστά μία σύνδεση με ένα ftp/nas από Samba κτλ; Εδώ έρχεται σαν μία lib που απλώς σας καλεί να γράψετε μία γραμμή (κυριολεκτικά) για να δείτε το nasάκι σας.
Όντας Amiga API συμβατό σας επιτρέπει να τρέξετε οποιαδήποτε AmigaOS φιλική εφαρμογή όσο παλαιά κι αν είναι αυτή. Πως θα σας φαινόταν να μπορούσατε να κοπιάρετε τα prefs των Win 3.1 στα 10άρια και αυτά όχι μόνο να τρέξουν αλλά και να αλλάξουν τις ρυθμίσεις του σύγχρονου λειτουργικού; Αυτό στο MorphOS μπορεί να συμβεί (με τις prefs του 1.3). Την εκτέλεση του 68 κώδικα την αναλαμβάνει το Transe, ένα emulation layer το οποίο είναι αόρατο στον χρήστη (παρόμοια μέθοδος εκτέλεσης 32bit software σε 64bit win λειτουργικό). Όντας PPC σας παρέχει την δυνατότητα να τρέξετε κάτω από ένα οικοσύστημα όλο τον ανθό του Amiga software (68k, PUP, WOS, PPC με/χωρίς P96/CGX ακόμα και OS4 emu κτλ). Τέλος τα native προγράμματα του είναι εξαιρετικά γραμμένα και πρακτικά αποτελούν τις κορυφώσεις στα αντίστοιχα πεδία του Amiga software. Παραδείγματα είναι σαφώς ο OWB και mPlayer. Το ίδιο ισχύει και για τους drivers (gfx, network stack κτλ) αλλά και το MUI5 που προσφέρει έναν πανάλαφρο και ευέλικτο gui toolkit. Έχετε στο νου σας ότι το MUI5 ΔΕΝ είναι συμβατό με το reverse engrineered του OS4 το οποίο κατά γενική ομολογία είναι σαφώς πιο βαρύ και αργό. Αν κάποιος διατηρεί αμφιβολίες για τα παραπάνω, μπορεί να στήσει ένα hardware με win/mac OS περιορισμένων δυνατοτήτων (π.χ. ~1.5Ghz cpu, 1.5GB ram, Radeon 9250 64mb μνήμης) και να προβεί σε άμεσες συγκρίσεις. Σε όσες διενήργησα εγώ διαχρονικά το MorphOS ήταν ίδιο ή ταχύτερο (ή απλώς δούλευε σωστά και δεν κράσαρε) σε σχέση με το MacOSX στο ίδιο σύστημα (G5 2.5Ghz) ή κόντρα στο ppc Ubuntu (G4).
Σημειώστε πάντως ότι το MorphOS, ΔΕΝ εξομοιώνει τα customs chipset της Amiga και βασίζεται στο e-uae. Γενικότερα να έχετε υπόψη ότι ένα beefed up σύστημα θα σας παρει από μήνες έως .. χρόνια να στηθεί, αναλόγως που θέλετε να φτάσετε και πόσο χρόνο αφιερώνετε. Ακριβώς όπως στην Amiga, τίποτα δεν είναι τελείως εύκολο και πολλά σημεία είναι undocumented.
Το κόστος κτήσης εξαρτάται προφανώς από το hardware που θα επιλέξετε. Το καλύτερο all around entry point είναι σαφώς το mac mini silent upgrade 64mb gfx/2gb ram (βλέπει την 1.5) με μία 4:3 οθόνη (ώστε να διατηρεί σωστό aspect ratio στα whdload) και ένα εγκεκριμένο db9-usb converter για να συνδέσετε το αγαπημένο σας pac-man/tomahawk (τα καναδικά που έχω λειτουργούν απροβλημάτιστα). Τα G5 προτείνονται σε power users, έχουν μικρο-ασυμβατότητες και γενικά είναι προβληματικότερα ως hardware με υψηλότερο fail rate όσο περνάνε τα χρόνια. Όπως και να έχει, με τα ίδια ή/και λιγότερα χρήματα από μία 500άρα με ίκτερο και ένα goatek μα χάσκει σαν απομεινάρι άγαρμπης μαστεκτομής, θα αποκτήσετε ένα μηχάνημα που αν έμπαινε σε classic shell, θα αποτελούσε απλώς την ονειρική amiga.
Τα πρώτα βήματα: Μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού, κατεβάστε και εγκαταστείστε το chrysalis pack (πιο πρόσφατη έκδοση η 3.9 - συμβαδίζει με τις εκδόσεις του OS). Το Chrysalis περιλαμβάνει μία πληθώρα - απαραμετροποίητων στην συντριπτική τους πλειοψηφία προγραμμάτων - που θα σας προχωρήσουν αρκετά βήματα στην πλατφόρμα κερδίζοντας αρκετό χρόνο. Εάν, είστε αποφασισμένοι να τρέξετε όλη την αφρόκρεμα προγραμμάτων της Amiga φροντίστε το SYS partition σας να φτάνει τουλάχιστον τα 5GB. Από το Aminet φροντίστε να κατεβάσετε το iGame καθώς και τον uae wrapper (uaeload). Τέλος προσθέστε το παρακάτω script στα εκτελέσιμα του e-uae (εννοείται, αφού παραμετροποίησετε το config για να δείχνει στις σωστές θέσεις/ονόματα αρχείων του setup σας):
Όσον αφορά το περιβάλλον 3.1 που αναφέρεται στο παραπάνω code είναι ένα stock hdf με whdload ενσωματωμένο και κάποια αρχεία του e-uae (διαβάστε τα readmes!). Το hdf μπορείτε να το μεταφέρετε από ένα pc/winuae σύστημα. ΜΗΝ σετάρετε το 3.1 σε φακέλους γιατί είναι πιο αργό κατά το boot. Επίσης μην χρησιμοποιήσετε κάποιο πολύπλοκο 3.9 με P96 αφού ο αρχικός μας στόχος είναι να έχουμε ένα whdload box ready. Τέλος, αντιγράψτε την συλλογή whdload slaves (όχι, δεν είναι μόνο 4Gb αλλά πάνω από 8 ) σε κάποιο patrition/drawer και τρέξτε/ρυθμίστε το iGame να βλέπει σε αυτό. Αν τα έχετε κάνει όλα σωστά με ένα double click στο παιχνίδι του iGame μέσα από το Ambient θα φορτώνει απευθείας το whdload.
Μετά τα παραπάνω μπορούμε να καθαρίσουμε επιτέλους το γραφείο μας από όλα τα classic setups μας που διατηρούσαμε σαν whdload machines απλώς και μόνο για να παίζουμε ένα kick off.
Παρακάτω θα ακολουθήσουν grabs που δείχνουν ολοκληρωμένα αποτελέσματα. Δυστυχώς πολλά χάθηκαν και ειλικρινά, δεν θυμάμαι τι και με ποια σειρά είχα ανεβάσει.
------
Ακολουθεί ένα χρήσιμο FAQ:
Q: To MorphOS δεν έχει σχέση με την Amiga
A: Το MorphOS αναπτύχθηκε από Amiga προγραμματιστές, αρχικά και ειδικά για τις Amiga με PPC, πολύ πριν υπάρξει καν το OS3.5 και 3.9 ως απτή επιλογή.
Q: Τι hardware υποστηρίζεται;
A: Εδώ βρίσκεται η πλήρης λίστα.
Q: Έχω ακούσει ότι γενικά το NG είναι ακριβό σπορ. Ισχύει;
A: Στο MorphOS όχι, γιατί το κόστος ενός μεταχειρισμένου PPC Mac είναι αρκετά χαμηλό (π.χ. 50-70 ένα Mac Mini)
Q: Δεν θέλω το σήμα της Apple δίπλα μου, θέλω κλασικό, παλαιομοδίτικο Amiga case, γίνεται;
A: Ναι, δείτε εδώ και εδώ οδηγούς για τοποθέτηση Mac Mini σε Amiga cases.
Q: Τι να προσέξω όταν αγοράσω ένα συμβατό μηχάνημα;
A: Να διαθέτει minimum 1Ghz G4 CPU, 1GB Ram και 64MB Gfx. Αυτά είναι τα απολύτως ελάχιστα νούμερα για οριακά αξιοπρεπείς / σύγχρονες επιδόσεις.
Q: Είμαι δεινόσαυρος (aka power amiga user), γιατί να επιλέξω το MorphOS;
Α: Γιατί θα βρείτε τις τελευταίες εκδόσεις του MUI, AHI, Poseidon, Network Stacks, SFS, RTG, CGX κ.ά μαζί με μοντέρνες λύσεις όπως Reggae αντί για datatypes, sbar gadgets κτλ. Φυσικά μπορείτε να προσθέσετε παλαιολιθικά boopsi, scalos, dopus και ό,τι άλλο χρησιμοποιούσατε στην καλοσεταρισμένη Amiga σας.
Q: Είμαι indie geek, τι θα μπορούσα να περιμένω;
Α: Πως θα σας φαινόταν RDesktop client έλεγχος ενός WinPC όσο τρέχετε VNC server mode για έλεγχο του OS μέσω Android συσκευής, παράλληλα με PS1 emulation και μία ταινία σε διαφορετικές πλευρές ενός realtime 3D rotating cube; (υπάρχει και αντίστοιχη grab παρακάτω στο thread).
Q: θέλω πρακτικότητα, τι θα μπορούσα να περιμένω;
A: Μοντέρνες λύσεις για playback h264 ταινιών mkv, επιτυχημένες συνδέσεις στους λογαριασμούς της google, youtube σε HTML5, e-mailing σε services που απαιτούν σύγχρονα authorization κ.ά. Δοκιμάστε τα παραπάνω σε έναν P4 1.6ghz με 1.5Gb Ram, WinXP και θα αντιληφθείτε το πουσάρισμα του hw μέσω sw.
Q: Το MorphOS δεν μοιάζει με AmigaOS
Α: Το λειτουργικό διατηρεί ακραιφνώς τα directories του OS3 ενώ οπτικά μπορείτε να το μεταμορφώσετε ίδιο με το OS4 μέσω των skins: εδώ και εδώ. Υπάρχουν δεκάδες διαθέσιμα skins, διαθέσιμα εδώ (π.χ. OS 3.x)
Q: Ως ποιο σημείο φτάνει η Amiga API συμβατότητα;
A: Τι θα λέγατε να αντιγράφατε τα prefs του 1.3 από μία wb 1.3 adf στο SYS:Prefs, να τα εκτελούσατε, και πειράζοντας τις χρωματικές μπάρες να ανταποκρινόταν το MorphOS;
Q: Γιατί περιλαμβάνεται drawer MorphOS μέσα στο SYS: Γιατί υπάρχει SYS:MorphOS/Libs και SYS:Libs; Τι πράγματα είναι αυτά;
A: Το λειτουργικό σας βρίσκεται στο drawer SYS:MorphOS, μαζί με όλα τα βασικά componenets (c, libs, fonts, datatypes κτλ), όταν φορτώνεται διαβάζει από εκεί, τα κάνει mirroring στα αντίστοιχα γονικά του SYS ενώ επίσης και τα third party libs μπορείτε να τα εγκαταστήσετε στα γονικά drawers (π.χ. SYS:Libs κτλ).
Έτσι, τα αρχεία του λειτουργικού παραμένουν διαρκώς ασφαλή (όπως π.χ. στον hidden folder C:Windows των PC). Εάν αντικαταστήσετε ένα mirrored componenent με third party (π.χ. C: install / installer) το οποίο σας κρασάρει, απλώς το σβήνετε από το sys:c και κάνετε reboot ή το αντιγράφετε από το SYS:MorphOS/Libs στο SYS:Libs. Safety first!
Q: Τι third party libs θα μπορούσα να βάλω;
A: Αντιγράψτε για αρχή τις commands, libs, datatyes κτλ από την υπάρχουσα εγκατάσταση OS3.x που διαθέτετε*; Ή ακόμα κατευθείαν από ένα adf 3.1 ή ένα cd 3.5/3.9 για μέγιστη συμβατότητα; Φυσικά στα SYS:Libs, SYS:fonts, SYS:C αντιγράφονται και τα αρχεία από όσα προγράμματα εγκαταστήσετε αργότερα (PPC ή 68κ).
* Προσοχή στα 68k componenets που χρησιμοποιείται, πολλά είναι σχεδόν πλέον 3 δεκαετιών / κακογραμμένα και μπορεί να κρασάρουν το λειτουργικό!
Q: Κοστίζει 80€ το registration ενός licence, ω μάι κοτ, είναι πολύ ακριβό!
Α: Ένας χρήστης που έκανε registration το MorphOS 2.0, έως σήμερα λαμβάνει δωρεάν αναβαθμίσεις (κόστος reg. 8€ / έτος)
Q: Δεν με ενδιαφέρει το κόστος, ψάχνω επιδόσεις, γιατί να μην πάρω μία Vampire;
Α: Με βάση το Riva benchmark, ένας PMAC 1.6Ghz με MorphOS, είναι ~2.5 ταχύτερος σε σχέση με μία Vampire σε εκτέλεση 68k κώδικα (επίσης είναι συμβατός με vampire binaries εκτός όσον χρησιμοποιούν AMMX)
Q: θέλω να παίξω την whdload συλλογή μου, μπορώ;
Α: Ναι, αντιγράφετε τους φακέλους σας και εγκαθιστάτε αυτό το πρόγραμμα (πρέπει να διαθέτετε τις αντίστοιχες roms/wb adfs), κάνετε double click το slave σας και παίζετε
Q: Θέλω να χρησιμοποιήσω το παλιό μου tomahawk / pac-man, μπορώ;
A: Ναι, αγοράστε αυτόν τον μετατροπέα db9 <-> usb (ίσως παίζουν και άλλοι), συνδέστε το anerousis joystic της επιλογής σας και παίξτε.
Q: Ποιος είναι ο γνωστότερος περιορισμός;
A: Οποιοδήποτε πρόγραμμα ζητάει Custom Amiga Chipset θα σας κλειδώσει το σύστημα. Δεν υπάρχει λύση επίσης όπως η Nalle Puh για τον ήχο. Σε τέτοιες καταστάσεις η μόνη λύση είναι το E-UAE. Τα CIA timing σφάλματα συνήθως προσπερνούντε ανέξοδα.
Q: Πόσο γρήγορο είναι το UAE στο MorphOS;
Α: To e-uae διαθέτει JIT εδώ και αρκετά χρόνια, ως εκ τούτου ένα σωστά παραμετροποιημένο setup μπορεί να σηκώσει έως 2 παράλληλες instances σε ένα 1.6Ghz μηχάνημα (δοκιμάστε το ίδιο σε παρόμοιο hw config με το winuae και θα καταλάβετε την διαφορά)
Q: Ποια η διαφορά του MorphOS με το AROS x86;
A: Το δεύτερο δεν είναι binary συμβατό - είναι source συμβατό! Δηλαδή εκτελεί μόνο τα προγράμματα που έχουν γίνει compile γι αυτό (και είναι ιδιαίτερα περιορισμένα). Όταν εκτελείτε ένα 68k, στο AROS φορτώνει μέσω UAE όλες τις αντίστοιχες libs/c/fonts κτλ που χρειάζονται (ή το uae εκτελείτε διαρκώς σε μορφή sandbox κουτσορεύοντας τις επιδόσεις του συστήματος). Στο MorphOS τρέχουν εγγενώς, όπως στην 68k Amiga σας (με τη σημείωση να μην απαιτούνται custom chipsets). Επιπροσθέτως οι native PPC λύσεις για MorphOS ξεπερνούν σε ποσότητα και ποιότητα τις αντίστοιχες του AROS. Φυσικά υπάρχουν τεράστιες ποιοτικές διαφορές και στα stacks.
Q: Bootάρα το λειτουργικό, κούνησα τον δείκτη, έκλεισα το μηχάνημα μέσω παρατεταμένου shotdown γιατί δεν ήξερα πως γίνεται και μέσω cli. Αποφάνθηκα πως δεν διαθέτει πληθώρα επιλογών προγραμμάτων για να ασχοληθώ
Α: Οι παρακάτω 80+ grbs θα διαψεύσουν μία από τις πλέον διάσημες δικαιολογίες ενώ θα κατατοπίσουν ή εμπνεύσουν τον αρχάριο χρήστη.
-------
Αμφιταλαντεύτηκα για το εάν έπρεπε να δημιουργηθεί νέο thread ή σειρά άρθρων στο RP, εν τέλει κατέληξα στη λύση του forum μιας και θα προτιμούσα ένα interactive μέρος για ανάρτηση/κουβέντα παρότι αναγνωρίζω τον άμεσο κίνδυνο όλος αυτός ο κόπος να πάει στράφι ανά πάσα ώρα και στιγμή (αφού στα internets τίποτα δεν είναι μόνιμο!). Ωστόσο, θα αποτελέσει σίγουρα μία πηγή που θα αντικρούσει άπαξ δια παντώς τα αρνητικά σχόλια περί μη χρηστικότητας ή έλλειψης πληθώρας εφαρμογών που μπορείτε να τρέξετε.
Πριν ξεκινήσουμε να επαναλάβω, όπως και παλαιότερα, ότι το MorphOS προορίζεται αυστηρά για τον amigά αλλά και τους φίλους του εναλλακτικού computing με γνώσεις σαφώς άνω του μετρίου πάνω στους η/υ και OS. Σε καμία των περιπτώσεων στον casual gamer και τον γενικότερο νεκρόφιλο υπολιγιστών/κονσολών που απλώς αρέσκεται στις αγοραπωλησίες υλικού που ανήκει έναντι της Λογγίνου.
Το λειτουργικό προσφέρει ένα κλάσεις ανώτερο και πιο σταθερό περιβάλλον από οποιοδήποτε 3.x setup αφού όλα αυτά τα 3rd party patches που συχνά - πυκνά κρεμάνε στο 3.x, εδώ έρχονται ενσωματωμένα και δοκιμασμένα στο έπακρο από την ομάδα ανάπτυξης. Παράδειγμα, θυμάστε το ζόρι να στήσετε σωστά μία σύνδεση με ένα ftp/nas από Samba κτλ; Εδώ έρχεται σαν μία lib που απλώς σας καλεί να γράψετε μία γραμμή (κυριολεκτικά) για να δείτε το nasάκι σας.
Όντας Amiga API συμβατό σας επιτρέπει να τρέξετε οποιαδήποτε AmigaOS φιλική εφαρμογή όσο παλαιά κι αν είναι αυτή. Πως θα σας φαινόταν να μπορούσατε να κοπιάρετε τα prefs των Win 3.1 στα 10άρια και αυτά όχι μόνο να τρέξουν αλλά και να αλλάξουν τις ρυθμίσεις του σύγχρονου λειτουργικού; Αυτό στο MorphOS μπορεί να συμβεί (με τις prefs του 1.3). Την εκτέλεση του 68 κώδικα την αναλαμβάνει το Transe, ένα emulation layer το οποίο είναι αόρατο στον χρήστη (παρόμοια μέθοδος εκτέλεσης 32bit software σε 64bit win λειτουργικό). Όντας PPC σας παρέχει την δυνατότητα να τρέξετε κάτω από ένα οικοσύστημα όλο τον ανθό του Amiga software (68k, PUP, WOS, PPC με/χωρίς P96/CGX ακόμα και OS4 emu κτλ). Τέλος τα native προγράμματα του είναι εξαιρετικά γραμμένα και πρακτικά αποτελούν τις κορυφώσεις στα αντίστοιχα πεδία του Amiga software. Παραδείγματα είναι σαφώς ο OWB και mPlayer. Το ίδιο ισχύει και για τους drivers (gfx, network stack κτλ) αλλά και το MUI5 που προσφέρει έναν πανάλαφρο και ευέλικτο gui toolkit. Έχετε στο νου σας ότι το MUI5 ΔΕΝ είναι συμβατό με το reverse engrineered του OS4 το οποίο κατά γενική ομολογία είναι σαφώς πιο βαρύ και αργό. Αν κάποιος διατηρεί αμφιβολίες για τα παραπάνω, μπορεί να στήσει ένα hardware με win/mac OS περιορισμένων δυνατοτήτων (π.χ. ~1.5Ghz cpu, 1.5GB ram, Radeon 9250 64mb μνήμης) και να προβεί σε άμεσες συγκρίσεις. Σε όσες διενήργησα εγώ διαχρονικά το MorphOS ήταν ίδιο ή ταχύτερο (ή απλώς δούλευε σωστά και δεν κράσαρε) σε σχέση με το MacOSX στο ίδιο σύστημα (G5 2.5Ghz) ή κόντρα στο ppc Ubuntu (G4).
Σημειώστε πάντως ότι το MorphOS, ΔΕΝ εξομοιώνει τα customs chipset της Amiga και βασίζεται στο e-uae. Γενικότερα να έχετε υπόψη ότι ένα beefed up σύστημα θα σας παρει από μήνες έως .. χρόνια να στηθεί, αναλόγως που θέλετε να φτάσετε και πόσο χρόνο αφιερώνετε. Ακριβώς όπως στην Amiga, τίποτα δεν είναι τελείως εύκολο και πολλά σημεία είναι undocumented.
Το κόστος κτήσης εξαρτάται προφανώς από το hardware που θα επιλέξετε. Το καλύτερο all around entry point είναι σαφώς το mac mini silent upgrade 64mb gfx/2gb ram (βλέπει την 1.5) με μία 4:3 οθόνη (ώστε να διατηρεί σωστό aspect ratio στα whdload) και ένα εγκεκριμένο db9-usb converter για να συνδέσετε το αγαπημένο σας pac-man/tomahawk (τα καναδικά που έχω λειτουργούν απροβλημάτιστα). Τα G5 προτείνονται σε power users, έχουν μικρο-ασυμβατότητες και γενικά είναι προβληματικότερα ως hardware με υψηλότερο fail rate όσο περνάνε τα χρόνια. Όπως και να έχει, με τα ίδια ή/και λιγότερα χρήματα από μία 500άρα με ίκτερο και ένα goatek μα χάσκει σαν απομεινάρι άγαρμπης μαστεκτομής, θα αποκτήσετε ένα μηχάνημα που αν έμπαινε σε classic shell, θα αποτελούσε απλώς την ονειρική amiga.
Τα πρώτα βήματα: Μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού, κατεβάστε και εγκαταστείστε το chrysalis pack (πιο πρόσφατη έκδοση η 3.9 - συμβαδίζει με τις εκδόσεις του OS). Το Chrysalis περιλαμβάνει μία πληθώρα - απαραμετροποίητων στην συντριπτική τους πλειοψηφία προγραμμάτων - που θα σας προχωρήσουν αρκετά βήματα στην πλατφόρμα κερδίζοντας αρκετό χρόνο. Εάν, είστε αποφασισμένοι να τρέξετε όλη την αφρόκρεμα προγραμμάτων της Amiga φροντίστε το SYS partition σας να φτάνει τουλάχιστον τα 5GB. Από το Aminet φροντίστε να κατεβάσετε το iGame καθώς και τον uae wrapper (uaeload). Τέλος προσθέστε το παρακάτω script στα εκτελέσιμα του e-uae (εννοείται, αφού παραμετροποίησετε το config για να δείχνει στις σωστές θέσεις/ονόματα αρχείων του setup σας):
# Example UAE configuration
#
# Lines beginning with a '#' are comments
# Path to file containing Kickstart ROM image
# kickstart_rom_file=PROGDIR:Roms/Kick40068
kickstart_rom_file=PROGDIR:Roms/kick.rom
# If you have an encrypted ROM image from Amiga forever,
# this is a path to the key file
#kickstart_key_file=rom.key
immediate_blits=yes
#Show status LEDs on emulator screen
#show_leds=true
# Floppy image in drive 0
floppy0=Floppies/swos-save.adf
# Floppy image in drive 1
#floppy1=
#filesystem=rw,Workbench:hd
#filesystem=rw,Workbench:rad:
hardfile=rw,32,1,2,512,System:Emulation/E-UAE/Hardfiles/wb31.hdf
filesystem=rw,Games:work:games/whdload
filesystem=rw,Demos:work:demos
filesystem2=ro,CD0:CD0:CD0:,0
#filesystem=rw,Workbench:Work:Temp/WHDOpus/
# Joystick port emulation
joyport0=mouse
joyport1=joy1
#joyport2=joy2
# CPU type to emulate
cpu_type=68020/68881
#cpu_type=68000
# CPU emulation speed
# real = approx A500 speed. max = CPU emulation will run as fast as it can
cpu_speed=max
# for JIT
cpu_compatible=false
cpu_cycle_exact=false
blitter_cycle_exact=false
comp_optimize=yes
cachesize=8192
comp_constjump=yes
comp_trustbyte=indirect
comp_trustword=indirect
comp_trustlong=indirect
gfx_width=640
gfx_height=256
gfx_lores=no
gfx_linemode=none
gfx_center_horizontal=smart
gfx_center_vertical=smart
gfx_fullscreen_amiga=yes
gfx_fullscreen_picasso=no
# Amiga chipset to emulate
# Can be ocs, ecs or aga
chipset=aga
# Amount of chip memory to emulate
# in multiples of 512K. Thus chipmem=4 is 2MB
chipmem_size=16
# gfxcard_size=4
# Amount of fast memory to emulate in MB
fastmem_size=8
z3mem_size=64
# Sound output
# none=no ouput
#sound_output=normal
sound_output=normal
sound_bits=16
sound_channels=stereo
# Frequency of emulated sound output in Hz
#sound_frequency=44100
sound_frequency=22050
#sound_frequency=11025
# Prompt for screen mode to use
amiga.use_overlay=yes
amiga.screen_type=custom
Όσον αφορά το περιβάλλον 3.1 που αναφέρεται στο παραπάνω code είναι ένα stock hdf με whdload ενσωματωμένο και κάποια αρχεία του e-uae (διαβάστε τα readmes!). Το hdf μπορείτε να το μεταφέρετε από ένα pc/winuae σύστημα. ΜΗΝ σετάρετε το 3.1 σε φακέλους γιατί είναι πιο αργό κατά το boot. Επίσης μην χρησιμοποιήσετε κάποιο πολύπλοκο 3.9 με P96 αφού ο αρχικός μας στόχος είναι να έχουμε ένα whdload box ready. Τέλος, αντιγράψτε την συλλογή whdload slaves (όχι, δεν είναι μόνο 4Gb αλλά πάνω από 8 ) σε κάποιο patrition/drawer και τρέξτε/ρυθμίστε το iGame να βλέπει σε αυτό. Αν τα έχετε κάνει όλα σωστά με ένα double click στο παιχνίδι του iGame μέσα από το Ambient θα φορτώνει απευθείας το whdload.
Μετά τα παραπάνω μπορούμε να καθαρίσουμε επιτέλους το γραφείο μας από όλα τα classic setups μας που διατηρούσαμε σαν whdload machines απλώς και μόνο για να παίζουμε ένα kick off.
Παρακάτω θα ακολουθήσουν grabs που δείχνουν ολοκληρωμένα αποτελέσματα. Δυστυχώς πολλά χάθηκαν και ειλικρινά, δεν θυμάμαι τι και με ποια σειρά είχα ανεβάσει.