dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 27, 2023 13:23:49 GMT 2
Εδώ και μερικές μέρες κυκλοφόρησε το καινούριο τεύχος του περιοδικού Retro Planet, το υπ' αριθμόν 39. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει κάποια ενημέρωση νωρίτερα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Κάλιο αργά παρά ποτέ όμως, έτσι δεν λέει και η (σοφή) λαϊκή ρήση;
Στο 39ο τεύχος του Retro Planet μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία του Video Genie System μέσα από τη στήλη 8 Magic bits ενώ στις σελίδες του Kourias Meditation ο αγαπητός μας εκ Μαγνησίας ορμώμενος συντάκτης μας ξεναγεί στον κόσμο των κλασικών Αμιγκάδικων εντύπων. Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, στο νέο τεύχος του Retro Planet υπάρχουν πολλές παρουσιάσεις νέων παιχνιδιών για τους κλασικούς home computers. Σε αυτό το τεύχος δοκιμάζουμε και σας παρουσιάζουμε τα Turbo Tomato, Xenoblast, Football Manager Revisited 2022-23, Operacion Fallida, Blaf, Wizard of Wor και Donum. Στο μεγάλο αφιέρωμα του τρέχοντος τεύχους ο Στέφανος Καρούσος μας παρουσιάζει το Pirates! του Sid Meier. Και το παλιό και τα remakes του σε ένα uber-χορταστικό άρθρο. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια κυριαρχεί η άποψη ότι ο Commodore 64 ήταν ο 8μπιτος με τα καλύτερα παιχνίδια - και ίσως να ήταν έτσι. Επίσης ο ZX Spectrum, ο "γομολάστιχας" θεωρείται γενικώς ο φτωχός συγγενής του "ψωμιέρα", ο αδύναμος, ο παρακατιανός. Επειδή εμείς εδώ στο Retro Planet δεν συμμεριζόμαστε τέτοιες απόλυτες και αφοριστικές θέσεις, κάτσαμε και βρήκαμε μερικά κλασικά παιχνίδια στα οποία ο μικρούλης Spectrum βάζει τα γυαλιά στον ψιλομύτη 64άρη, με εκδόσεις που σίγουρα ζήλεψε ο αμερικάνικος home computer. Μετά τη μανία για την TheA500 mini αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε κι εμείς με τη σειρά μας το δημοφιλές... υπολογιστάκι και να σας γράψουμε όχι μονάχα τη γνώμη και τις εντυπώσεις μας, αλλά και αυτό που κανένας δεν έγραψε ή δεν είπε: μπορούμε τελικά να χαρούμε τα κλασικά παιχνίδια της Amiga σε αυτό το... μικροσκοπικό μαραφέτι; Η απάντηση στις σελίδες του περιοδικού. Η Thalion Software ήταν ένα ξεχωριστό software house, αφού απαρτιζόταν ως επί το πλείστον από μέλη της demoscene. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος ήταν κάποιοι εντυπωσιακοί τίτλοι που έμειναν στην ιστορία των Commodore Amiga και Atari ST. Στο νέο τεύχος του RP σας παρουσιάζουμε την ενδιαφέρουσα πορεία της Thalion από την αφάνεια στην καταξίωση και πάλι πίσω. Φυσικά, επειδή στο Retro Planet αγαπάμε το σινεμά και τη μουσική δεν θα γινόταν να λείπουν οι αντίστοιχες παρουσιάσεις από το ανοιξιάτικο τεύχος. Έτσι μπορείτε να διαβάσετε για το The Last Starfighter και, κυρίως, για το ασύλληπτο Master of Puppets των Metallica. Κι επειδή ποτέ δεν ξεχνάμε τα adventures, πέρα από το Donum στη στήλη των reviews μέσα από τις σελίδες του Adventureland παρελαύνει το Return of the Phantom. Αν ενδιαφέρεστε για το νέο τεύχος του Retro Planet στείλτε μας email στη διεύθυνση retroplanetmagazine παπάκι gmail DOT com για να μάθετε περισσότερα.
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Mar 27, 2023 13:32:21 GMT 2
Ωωωω γέροντα, η ευχή σου! Thalion, ε; Ποιος επιμελήθηκε το αφιέρωμα; Στη Γερμανία είναι κάτι μεταξύ software house, demosceners με γκρούπις, σέκτας και θρησκείας. The Last Starfighter, είναι από τις ταινίες που μου ξυπνάνε περισσότερο τη νοσταλγική διάθεση παρά οποιαδήποτε άλλη ίσως - και ορόσημο για το συγκεκριμένο είδος κινηματογράφου imo, ελπίζω να το έχεις αποθεώσει  edit: Το εξώφυλλο είναι υπεργαμάτο, μία ακόμη φορά. Έχω σκεφτεί τόσες φορές να ετοιμάσω ένα poster με όλα τα εξώφυλλα του περιοδικού που πρέπει να το προχωρήσω άμεσα!
|
|
|
Post by c64dask on Mar 27, 2023 13:56:41 GMT 2
Συγχαρητήρια και πάλι, εξαιρετικά τα θέματα για άλλη μια φορά! Όαση retro mood στην καθημερινότητα.
Τώρα ότι ο Spectrum βάζει γυαλιά στον C64 έστω σε λίγα games, είναι χιουμοριστικό σωστά;
|
|
|
Post by thalporist on Mar 27, 2023 15:06:09 GMT 2
Ο Commodore 64 είχε σίγουρα τα πιο πολλά παιχνίδια, για τα καλύτερα δεν είμαι και τόσο σίγουρος.
Η Thalion έκλεισε στον απόγειο της δόξας της με το Lionheart, μια από τις πολλές παρηγοριές του μεταλά της γειτονιάς που δεν είχε αρκετά λεφτά για κονσόλα, μπλούζα, δίσκο, βενζίνη και τσιγάρα. Προσωπικά δεν μπορώ να ταυτιστώ όσο θα ήθελα με τον παραπάνω τύπο γιατί έκανα τράκα. Στα περισσότερα.
Πολύ χαίρομαι που σας βλέπω να συνεχίζετε με την ίδια αμείωτη όρεξη, να τα εκατοστήσετε!
Όποιος έχει να μου δανείσει το τεύχος και να του το δώσω αφού το ξεφυλλισω ας προσφερθεί.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 27, 2023 15:43:55 GMT 2
Ωωωω γέροντα, η ευχή σου! Thalion, ε; Ποιος επιμελήθηκε το αφιέρωμα; Στη Γερμανία είναι κάτι μεταξύ software house, demosceners με γκρούπις, σέκτας και θρησκείας. The Last Starfighter, είναι από τις ταινίες που μου ξυπνάνε περισσότερο τη νοσταλγική διάθεση παρά οποιαδήποτε άλλη ίσως - και ορόσημο για το συγκεκριμένο είδος κινηματογράφου imo, ελπίζω να το έχεις αποθεώσει  edit: Το εξώφυλλο είναι υπεργαμάτο, μία ακόμη φορά. Έχω σκεφτεί τόσες φορές να ετοιμάσω ένα poster με όλα τα εξώφυλλα του περιοδικού που πρέπει να το προχωρήσω άμεσα! Στέφανε, οι ερωτήσεις σου θα απαντηθούν μόλις παραλάβεις τα τεύχη σου. Για το εξώφυλλο συμφωνώ.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 27, 2023 15:45:48 GMT 2
Συγχαρητήρια και πάλι, εξαιρετικά τα θέματα για άλλη μια φορά! Όαση retro mood στην καθημερινότητα. Τώρα ότι ο Spectrum βάζει γυαλιά στον C64 έστω σε λίγα games, είναι χιουμοριστικό σωστά; Ευχαριστούμε! Όχι, δεν είναι χιουμοριστικό. Και υπάρχουν και αρκετά ακόμα πέρα από αυτά που αναφέρθηκαν. Εδώ τα 2 μηχανήματα έχουν ξέρω 'γω 3.000 κοινούς τίτλους, προφανώς και κάποιοι θα είναι καλύτεροι στον Spectrum, δεν το συζητάμε.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 27, 2023 15:51:16 GMT 2
Ο Commodore 64 είχε σίγουρα τα πιο πολλά παιχνίδια, για τα καλύτερα δεν είμαι και τόσο σίγουρος. Η Thalion έκλεισε στον απόγειο της δόξας της με το Lionheart, μια από τις πολλές παρηγοριές του μεταλά της γειτονιάς που δεν είχε αρκετά λεφτά για κονσόλα, μπλούζα, δίσκο, βενζίνη και τσιγάρα. Προσωπικά δεν μπορώ να ταυτιστώ όσο θα ήθελα με τον παραπάνω τύπο γιατί έκανα τράκα. Στα περισσότερα. Πολύ χαίρομαι που σας βλέπω να συνεχίζετε με την ίδια αμείωτη όρεξη, να τα εκατοστήσετε! Όποιος έχει να μου δανείσει το τεύχος και να του το δώσω αφού το ξεφυλλισω ας προσφερθεί. Ο C64 είχε περισσότερα παιχνίδια γιατί ήταν δημοφιλής και σε Ευρώπη και σε Αμερική, οπότε... Γενικώς τα παιχνίδια του ήταν καλύτερα (hardware sprites, hardware scrolling, SID, περισσότερα χρώματα, disk drive για τα multipart) αλλά σαφέστατα υπήρχαν και οι εξαιρέσεις, κυρίως εκεί όπου χρειαζόταν μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύς από την CPU. Και φυσικά και εκεί που έκαναν πραγματικά κακή δουλειά οι developers. Κλασικό παράδειγμα το Ikari Warriors, στο οποίο ο 64άρης έχει 2 (!) επίσημα ports, το ένα χειρότερο από το άλλο!
Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! Για δανεισμούς τευχών απευθύνσου στον Mike.
|
|
mas21
New Member
|
Post by mas21 on Apr 4, 2023 10:14:25 GMT 2
Μπράβο.Πολύ δυνατό αυτό το τεύχος. Έχει δοκιμάσει κάποιος το turbo tomato σε 500 1mb με 1.3? Γιατί κάπου ειχα διαβάσει οτι για να τρέξει θέλει 2.05 και σκέφτομαι να το αγοράσω αν τρέχει με 1.3. Το failed operation το ετρεξα στην 500αρα σε δισκέτα και όντως ειναι κουραστική η πρωτη πίστα αν και η δεύτερη σε αποζημιώνει κάπως
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Apr 4, 2023 12:27:24 GMT 2
Μπράβο.Πολύ δυνατό αυτό το τεύχος. Έχει δοκιμάσει κάποιος το turbo tomato σε 500 1mb με 1.3? Γιατί κάπου ειχα διαβάσει οτι για να τρέξει θέλει 2.05 και σκέφτομαι να το αγοράσω αν τρέχει με 1.3. Το failed operation το ετρεξα στην 500αρα σε δισκέτα και όντως ειναι κουραστική η πρωτη πίστα αν και η δεύτερη σε αποζημιώνει κάπως Βρε ΘΗΡΙΟ (ναι, με κεφαλαία!) κατάφερες να βγάλεις την πρώτη πίστα του Operacion Fallida σε 500άρα; Γι' αυτό είχαμε να ακούσουμε από σένα επί μήνες; Ολοκλήρωσες το level με τα 2 frames ανά λεπτό; Τι να πω; Respect!
|
|
mas21
New Member
|
Post by mas21 on Apr 4, 2023 13:51:18 GMT 2
Χαχαχα. Να σου πω πάντως επειδή τυχαίνει να εχω κάνα δυο ακόμα παιχνίδια απο τον jojo073 η εντύπωση που μένει ειναι οτι θα τα παίξεις μια φορά και δεν νομίζω ότι θα τα ξαναβαλεις.Φυσικά μία δοκιμή αξίζουν ιδιαίτερα αν έχεις ενα πιο γρήγορο μηχάνημα αλλά εντάξει και η κριτική που του γίνεται είναι λίγο υπερβολική. Ειχα πετύχει το άρθρο για αυτό το παιχνίδι οταν ανέβηκε στο indieretronews και σε έπιανε η ψυχή σου με αυτά που έλεγαν.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Apr 4, 2023 17:17:14 GMT 2
Χαχαχα. Να σου πω πάντως επειδή τυχαίνει να εχω κάνα δυο ακόμα παιχνίδια απο τον jojo073 η εντύπωση που μένει ειναι οτι θα τα παίξεις μια φορά και δεν νομίζω ότι θα τα ξαναβαλεις.Φυσικά μία δοκιμή αξίζουν ιδιαίτερα αν έχεις ενα πιο γρήγορο μηχάνημα αλλά εντάξει και η κριτική που του γίνεται είναι λίγο υπερβολική. Ειχα πετύχει το άρθρο για αυτό το παιχνίδι οταν ανέβηκε στο indieretronews και σε έπιανε η ψυχή σου με αυτά που έλεγαν. Ε, αυτά γράφω και εγώ στο review μέσες-άκρες εδώ που τα λέμε, έτσι δεν είναι;
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on Apr 6, 2023 1:08:51 GMT 2
Χαχαχα. Να σου πω πάντως επειδή τυχαίνει να εχω κάνα δυο ακόμα παιχνίδια απο τον jojo073 η εντύπωση που μένει ειναι οτι θα τα παίξεις μια φορά και δεν νομίζω ότι θα τα ξαναβαλεις.Φυσικά μία δοκιμή αξίζουν ιδιαίτερα αν έχεις ενα πιο γρήγορο μηχάνημα αλλά εντάξει και η κριτική που του γίνεται είναι λίγο υπερβολική. Ειχα πετύχει το άρθρο για αυτό το παιχνίδι οταν ανέβηκε στο indieretronews και σε έπιανε η ψυχή σου με αυτά που έλεγαν. Είναι όντως υπερβολική? Θέλω να πω, οκ και 'γω σαν δημιουργός είμαι σαφώς ευαίσθητος σε θέματα κριτικής (γενικά για το amiga game dev, όχι και τόσο προσωπικά) και όντως συχνά ακούγονται τέρατα. Από την άλλη αισθάνομαι πως έχουμε πάει και στο αντίθετο άκρο. Δηλαδή οκ, επειδή ένα παιχνίδι είναι free ας είμαστε πιο γενναιόδωροι. Νομίζω σε γενικές γραμμές μάλλον 'disservice' κάνει αυτό στην κοινότητα και στους ίδιους τους δημιουργούς παρά καλό. Το feedback και ιδιαιτέρως η κριτική είναι απαραίτητο συστατικό στον δρόμο για βελτίωση. Προσωπικά (και επι του συγκεκριμένου), πέραν των ειρωνικών σχολίω ή του τρολλαρίσματος (τα οποία και καταδικάζουμε φυσικά) δεν διάβασα -νομίζω- άδικη κριτική στην εν λόγω περίπτωση.
|
|
mas21
New Member
|
Post by mas21 on Apr 6, 2023 6:49:18 GMT 2
Χαχαχα. Να σου πω πάντως επειδή τυχαίνει να εχω κάνα δυο ακόμα παιχνίδια απο τον jojo073 η εντύπωση που μένει ειναι οτι θα τα παίξεις μια φορά και δεν νομίζω ότι θα τα ξαναβαλεις.Φυσικά μία δοκιμή αξίζουν ιδιαίτερα αν έχεις ενα πιο γρήγορο μηχάνημα αλλά εντάξει και η κριτική που του γίνεται είναι λίγο υπερβολική. Ειχα πετύχει το άρθρο για αυτό το παιχνίδι οταν ανέβηκε στο indieretronews και σε έπιανε η ψυχή σου με αυτά που έλεγαν. Είναι όντως υπερβολική? Θέλω να πω, οκ και 'γω σαν δημιουργός είμαι σαφώς ευαίσθητος σε θέματα κριτικής (γενικά για το amiga game dev, όχι και τόσο προσωπικά) και όντως συχνά ακούγονται τέρατα. Από την άλλη αισθάνομαι πως έχουμε πάει και στο αντίθετο άκρο. Δηλαδή οκ, επειδή ένα παιχνίδι είναι free ας είμαστε πιο γενναιόδωροι. Νομίζω σε γενικές γραμμές μάλλον 'disservice' κάνει αυτό στην κοινότητα και στους ίδιους τους δημιουργούς παρά καλό. Το feedback και ιδιαιτέρως η κριτική είναι απαραίτητο συστατικό στον δρόμο για βελτίωση. Προσωπικά (και επι του συγκεκριμένου), πέραν των ειρωνικών σχολίω ή του τρολλαρίσματος (τα οποία και καταδικάζουμε φυσικά) δεν διάβασα -νομίζω- άδικη κριτική στην εν λόγω περίπτωση. Καλημέρα. Ακριβώς σε αυτό αναφέρομαι. Στον τροπο που μερικοί κανουν κριτική σε κάτι που ειναι δωρεάν. Προσωπικά κάθε προσπάθεια ειναι καλοδεχούμενη. Εξάλλου δεν έχουν όλοι οι δημιουργοί τις ιδιες ικανότητες. Αυτός ισως δεν μπορεί να δώσει κάτι καλύτερο. Τέλος πάντων δεν ξέρω τί έχει προηγηθεί γιατί και αυτός βλέπω δεν αφήνει κουβέντα να πέσει κατω
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Apr 6, 2023 6:55:22 GMT 2
Χαχαχα. Να σου πω πάντως επειδή τυχαίνει να εχω κάνα δυο ακόμα παιχνίδια απο τον jojo073 η εντύπωση που μένει ειναι οτι θα τα παίξεις μια φορά και δεν νομίζω ότι θα τα ξαναβαλεις.Φυσικά μία δοκιμή αξίζουν ιδιαίτερα αν έχεις ενα πιο γρήγορο μηχάνημα αλλά εντάξει και η κριτική που του γίνεται είναι λίγο υπερβολική. Ειχα πετύχει το άρθρο για αυτό το παιχνίδι οταν ανέβηκε στο indieretronews και σε έπιανε η ψυχή σου με αυτά που έλεγαν. Είναι όντως υπερβολική? Θέλω να πω, οκ και 'γω σαν δημιουργός είμαι σαφώς ευαίσθητος σε θέματα κριτικής (γενικά για το amiga game dev, όχι και τόσο προσωπικά) και όντως συχνά ακούγονται τέρατα. Από την άλλη αισθάνομαι πως έχουμε πάει και στο αντίθετο άκρο. Δηλαδή οκ, επειδή ένα παιχνίδι είναι free ας είμαστε πιο γενναιόδωροι. Νομίζω σε γενικές γραμμές μάλλον 'disservice' κάνει αυτό στην κοινότητα και στους ίδιους τους δημιουργούς παρά καλό. Το feedback και ιδιαιτέρως η κριτική είναι απαραίτητο συστατικό στον δρόμο για βελτίωση. Προσωπικά (και επι του συγκεκριμένου), πέραν των ειρωνικών σχολίω ή του τρολλαρίσματος (τα οποία και καταδικάζουμε φυσικά) δεν διάβασα -νομίζω- άδικη κριτική στην εν λόγω περίπτωση. Κοίτα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνεις κριτική και είναι φανερό ποια είναι καλόπιστη και ποια κακόπιστη. Αν όμως φτάνεις στο σημείο να γράφεις χοντράδες και να καταφεύγεις σε χαρακτηρισμούς ε, τότε κάπου το έχεις πάρει λάθος. Τα ίδια ισχύουν και για τον αποδέκτη της κριτικής, απλά αυτός συνήθως έχει το δίκιο με το μέρος του καθώς αυτός απλά έφτιαξε κάτι και οι άλλοι ξεκίνησαν και τον έκραζαν.
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on Apr 6, 2023 23:41:46 GMT 2
Είναι όντως υπερβολική? Θέλω να πω, οκ και 'γω σαν δημιουργός είμαι σαφώς ευαίσθητος σε θέματα κριτικής (γενικά για το amiga game dev, όχι και τόσο προσωπικά) και όντως συχνά ακούγονται τέρατα. Από την άλλη αισθάνομαι πως έχουμε πάει και στο αντίθετο άκρο. Δηλαδή οκ, επειδή ένα παιχνίδι είναι free ας είμαστε πιο γενναιόδωροι. Νομίζω σε γενικές γραμμές μάλλον 'disservice' κάνει αυτό στην κοινότητα και στους ίδιους τους δημιουργούς παρά καλό. Το feedback και ιδιαιτέρως η κριτική είναι απαραίτητο συστατικό στον δρόμο για βελτίωση. Προσωπικά (και επι του συγκεκριμένου), πέραν των ειρωνικών σχολίω ή του τρολλαρίσματος (τα οποία και καταδικάζουμε φυσικά) δεν διάβασα -νομίζω- άδικη κριτική στην εν λόγω περίπτωση. Κοίτα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνεις κριτική και είναι φανερό ποια είναι καλόπιστη και ποια κακόπιστη. Αν όμως φτάνεις στο σημείο να γράφεις χοντράδες και να καταφεύγεις σε χαρακτηρισμούς ε, τότε κάπου το έχεις πάρει λάθος. Τα ίδια ισχύουν και για τον αποδέκτη της κριτικής, απλά αυτός συνήθως έχει το δίκιο με το μέρος του καθώς αυτός απλά έφτιαξε κάτι και οι άλλοι ξεκίνησαν και τον έκραζαν. Νομίζω είτε το θέλουμε είτε όχι, από τη στιγμή που κυκλοφορείς κάτι (ανεξάρτητα από το αν είναι free) αυτομάτως το υποβάλλεις και στην κριτική του κοινού. Οπότε δεν είναι απλά θέμα καλόπιστου ή κακόπιστου feedback. Είναι σίγουρα και θέμα του πως -συνολικά- επεξεργάζεται, αποδέχεται και αξιοποιεί (η όχι) την οποιαδήποτε κριτική και ο εκάστοτε δημιουργός. Εγω να σου πω συγκεκριμένα για την περίπτωση του Jojo, αν απλά και μόνο μιλούσαμε για 1 τυχαίο παιχνίδι που δεν άρεσε, νομίζω απλά δεν θα ασχολιόταν κανείς (ούτε καν να μπεί στον κόπο να γράψει ένα σχόλιο δηλαδή). Όμως κυκλοφορεί 2 και 3 παιχνίδια, (σταθερά) τον χρόνο, επομένως τόσο αυτός, όσο και οι δημιουργίες του, είναι αρκετά γνωστές στην κοινότητα. Να προσθέσω εδώ οτι όντας ένας από τους πλέον ταλαντούχους Pixel Artists στην σκηνή, όλα τα παιχνίδια του είναι γραφικά -το λιγότερο να πούμε- αρκετά τίμια και αξιοπρόσεκτα. Από την άλλη όμως πάσχουν διαχρονικά από συγκεκριμένα προβλήματα και η κριτική που δέχεται είναι αρκετά σταθερή, οπότε όταν κάτι επαναλαμβάνεται (από τη συντριπτική πλειοψηφία μάλιστα) νομίζω παύει να είναι σύμπτωση. Δυστυχώς για τον Jojo (και τον καταλαβαίνω απόλυτα εδώ) για ένα μεγάλο κομμάτι της κριτικής που δέχεται απλά ΔΕΝ ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος. Η πλειοψηφία των προβλημάτων (για παράδειγμα το θέμα του performance και πολλά άλλα) είναι απλά δομικά προβλήματα του Backbone. Γιατί δεν περνάει σε Scorpion τότε θα μου πείς? Τι να πώ, you tell me. Nομίζω το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει είναι τουλάχιστον να αξιοποιούσε το feedback για να βελτιώσει πράγματα που όντως περνούν από το χέρι του, έστω με την Backbone. Όταν όμως απαξιώνεις και χαρακτηρίζεις το απόλυτο σύνολο της κριτικής που δέχεσαι ως κακόβουλο, δυστυχώς χάνεις και το δίκιο σου αλλά και την ευκαιρία για βελτίωση.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Apr 7, 2023 9:21:25 GMT 2
Κοίτα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνεις κριτική και είναι φανερό ποια είναι καλόπιστη και ποια κακόπιστη. Αν όμως φτάνεις στο σημείο να γράφεις χοντράδες και να καταφεύγεις σε χαρακτηρισμούς ε, τότε κάπου το έχεις πάρει λάθος. Τα ίδια ισχύουν και για τον αποδέκτη της κριτικής, απλά αυτός συνήθως έχει το δίκιο με το μέρος του καθώς αυτός απλά έφτιαξε κάτι και οι άλλοι ξεκίνησαν και τον έκραζαν. Νομίζω είτε το θέλουμε είτε όχι, από τη στιγμή που κυκλοφορείς κάτι (ανεξάρτητα από το αν είναι free) αυτομάτως το υποβάλλεις και στην κριτική του κοινού. Οπότε δεν είναι απλά θέμα καλόπιστου ή κακόπιστου feedback. Είναι σίγουρα και θέμα του πως -συνολικά- επεξεργάζεται, αποδέχεται και αξιοποιεί (η όχι) την οποιαδήποτε κριτική και ο εκάστοτε δημιουργός. Εγω να σου πω συγκεκριμένα για την περίπτωση του Jojo, αν απλά και μόνο μιλούσαμε για 1 τυχαίο παιχνίδι που δεν άρεσε, νομίζω απλά δεν θα ασχολιόταν κανείς (ούτε καν να μπεί στον κόπο να γράψει ένα σχόλιο δηλαδή). Όμως κυκλοφορεί 2 και 3 παιχνίδια, (σταθερά) τον χρόνο, επομένως τόσο αυτός, όσο και οι δημιουργίες του, είναι αρκετά γνωστές στην κοινότητα. Να προσθέσω εδώ οτι όντας ένας από τους πλέον ταλαντούχους Pixel Artists στην σκηνή, όλα τα παιχνίδια του είναι γραφικά -το λιγότερο να πούμε- αρκετά τίμια και αξιοπρόσεκτα. Από την άλλη όμως πάσχουν διαχρονικά από συγκεκριμένα προβλήματα και η κριτική που δέχεται είναι αρκετά σταθερή, οπότε όταν κάτι επαναλαμβάνεται (από τη συντριπτική πλειοψηφία μάλιστα) νομίζω παύει να είναι σύμπτωση. Δυστυχώς για τον Jojo (και τον καταλαβαίνω απόλυτα εδώ) για ένα μεγάλο κομμάτι της κριτικής που δέχεται απλά ΔΕΝ ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος. Η πλειοψηφία των προβλημάτων (για παράδειγμα το θέμα του performance και πολλά άλλα) είναι απλά δομικά προβλήματα του Backbone. Γιατί δεν περνάει σε Scorpion τότε θα μου πείς? Τι να πώ, you tell me. Nομίζω το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει είναι τουλάχιστον να αξιοποιούσε το feedback για να βελτιώσει πράγματα που όντως περνούν από το χέρι του, έστω με την Backbone. Όταν όμως απαξιώνεις και χαρακτηρίζεις το απόλυτο σύνολο της κριτικής που δέχεσαι ως κακόβουλο, δυστυχώς χάνεις και το δίκιο σου αλλά και την ευκαιρία για βελτίωση. Συμφωνώ απόλυτα. Απλά κάποιες φορές ξεφεύγει η κατάσταση και ξεκινούν να γράφονται χοντράδες, ο jojo τα παίρνει και γίνεται, αναπόφευκτα, ροντέο. Αν βλέπεις ότι κάποιος επιμένει να μην βελτιώνεται παρά τις συνεχείς υποδείξεις για τα κακώς κείμενα των παραγωγών του, ε, για μένα, απλά σταματάς να ασχολείσαι μαζί του. Τι νόημα έχει ας πούμε να τον βρίσεις;
Από την άλλη ισχύει απόλυτα αυτό που λες: συγκεκριμένα και επαναλαμβανόμενα προβλήματα που οφείλονται 9 στις 10 φορές στο ότι έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί το Backbone. Υποθέτω ότι το γνωρίζει και ο ίδιος το θέμα και, αν δεν το γνώριζε, του το έχουν υποδείξει άπαντες αρκετές (δεκάδες) φορές. Και προφανώς είναι και ενήμερος για την ύπαρξη της Scorpion Engine. Γιατί δεν κάνει το βήμα της αλλαγής engine; You tell me που λες κι εσύ!
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on Apr 7, 2023 16:52:40 GMT 2
Συμφωνώ απόλυτα. Απλά κάποιες φορές ξεφεύγει η κατάσταση και ξεκινούν να γράφονται χοντράδες, ο jojo τα παίρνει και γίνεται, αναπόφευκτα, ροντέο. Αν βλέπεις ότι κάποιος επιμένει να μην βελτιώνεται παρά τις συνεχείς υποδείξεις για τα κακώς κείμενα των παραγωγών του, ε, για μένα, απλά σταματάς να ασχολείσαι μαζί του. Τι νόημα έχει ας πούμε να τον βρίσεις; Εικάζω πως τουλάχιστον αυτοί που καλόπιστα δίνουν feedback, όντως σταματούν να ασχολούνται. Είναι μεγάλη η κοινότητα οπότε όλο και κάποιος θα τύχει να μπεί στο τριπάκι.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Apr 8, 2023 8:43:37 GMT 2
Nevertheless παιχνιδάρα το Operacion Fallida! 
|
|