|
Inviyya
Apr 20, 2021 17:04:33 GMT 2
Post by Cool_amigaN on Apr 20, 2021 17:04:33 GMT 2
Διάβασα προσεκτικά το θάψιμο review του Inviyya από τον Γιώργο και ήθελα να μοιραστώ μερικές απόψεις. Κατ΄ αρχήν επιβεβαιώνω όλα τα minus points: suicide bullets αφού εξολοθρεύσεις εχθρούς, 2ο big boss που συνεχίζει να πυροβολά αφού τον σκοτώσεις (ευτυχώς δεν με πέτυχε για να δω αν πεθαίνεις κι όλας), απώλεια όλων των power ups αν πεθάνεις, έλλειψη autofire, πλατφόρμες που δεν είσαι σίγουρος αν μπορείς να τις αγγίξεις ή αν θα σε καταστρέψουν κτλ. Ωστόσο, νομίζω πως τα θετικά σημεία του παιχνιδιού υπερκαλύπτουν τα αρνητικά: τα γραφικά είναι άνω του μετρίου και το parallax scrolling υψηλού επιπέδου. Υπάρχει διαφορετικό οπτικό σετ σε κάθε επίπεδο και αρκετά μεγάλη ποικιλία εχθρών. Η μουσική είναι επίσης αρκετά εθιστική. Το σκάφος κινείται μια χαρά ενώ δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα με τα καρέ κύλισης (παίζω σε e-uae που εξομοιώνει μία AGA). Το μέγεθος είναι σίγουρα μικρό, κοντά στο 20λεπτο για να ολοκληρωθεί αλλά πλέον αυτό δεν με χαλά τόσο imo. Τα upgrades είναι ενός standard shoot em up. Το κόστος του ήταν στα 12€ + ΦΠΑ (κοντά στα 14.5€), τουλάχιστον τόσο το πήρα και δεν μπορώ να πω πως το μετάνιωσα. Τουναντίον αγαπητοί φίλοι μου, ο dev πρόκειται να κυκλοφορήσει άμεσα patch που θα διορθώνει αρκετά από όσα έγιναν report. Bottom line: δεν το θεωρώ τόσο "proof of concept" καθώς το παιχνίδι είναι πλήρως playable. Έχει όντως κάποια μεμονωμένα αρνητικά στοιχεία τα οποία πρόκειται να διορθωθούν. Δεν μπορώ να κρίνω αν τα σχεδόν 4 χρόνια ανάπτυξής του θεωρούνται λίγα ή πολλά για δουλειά ενός και μόνο προγραμματιστή (κώδικας, ήχος, γραφικά). Πιθανώς να χρειαζόταν περισσότερο beta testing από πιο σκληροπυρηνικούς fans του είδους πριν εκδοθεί για να κάνει καλύτερη εντύπωση αλλά ακόμα και τώρα είναι αρκετά διασκεδαστικό imo.
|
|
|
Inviyya
Apr 20, 2021 18:19:58 GMT 2
Post by vulture on Apr 20, 2021 18:19:58 GMT 2
Κι εγώ μια χαρά shooter το βρήκα, ποιοτικό.
|
|
dony
Administrator
|
Inviyya
Apr 21, 2021 10:57:57 GMT 2
Post by dony on Apr 21, 2021 10:57:57 GMT 2
Παίδες, δεν γνωρίζω που το δοκίμασε ο Γιώργος, αλλά εσείς το δοκιμάσατε αμφότεροι σε emulator. Καλό θα ήταν να το δοκίμαζε κάποιος και σε 500άρα μιας και γι' αυτήν έχει φτιαχτεί. Ακόμα και το AGA emulation προσφέρει στο Inviyya πολλούς περισσότερους πόρους από όσους θα μπορούσε να βρει σε μία 500άρα. Ή, τέλος πάντων, κάντε εξομοίωση 500άρας - αυτό θα ήταν το λογικό (και το αναμενόμενο) σύμφωνα με τα requirements του παιχνιδιού.
Τα 14,5€ δεν είναι πολλά αν μιλάμε για ΑΑΑ τίτλο. Είναι τέτοιος όμως το Inviyya; Προσωπικά από εδώ και στο εξής θα κρίνω πολύ αυστηρά οτιδήποτε κοστίζει περισσότερο από το Soul Force του 64άρη που για εμένα θέτει νέα standards στα retro side scrolling shoot 'em ups...
|
|
|
Inviyya
Apr 21, 2021 11:13:53 GMT 2
Post by vulture on Apr 21, 2021 11:13:53 GMT 2
Εγώ σε 1200άρα κανονική, όχι σε εξομοίωση
|
|
|
Inviyya
Apr 21, 2021 11:17:26 GMT 2
Post by walkero on Apr 21, 2021 11:17:26 GMT 2
Το δοκίμασα στην A1200 μου και σε emulator. Όπως έγραψα στο review μου για εμένα είναι πολύ μέτριο παιχνίδι. Συμφωνώ με το Στέφανο ότι η μουσική και τα γραφικά είναι πολύ καλά, το πρόβλημά μου είναι στο gameplay και στην διάρκειά του. Μπορεί το digital να είναι 12 ευρώ, αλλά και πάλι δεν είναι από τα φθηνά. Άλλα παιχνίδια ήταν πιο άρτια φτιαγμένα και κόστιζαν λιγότερα ή ήταν δωρεάν. Ακόμα και το Tiny little slug (https://amiga.gr/2020/03/989/tiny-little-slug), που κόστιζε 19ευρώ, περνάς ώρες ευχάριστα με αυτό, όχι μισή ώρα όπως το Inviyya.
Αν τα προβλήματα διορθωθούν, θα είναι τέλειο. Ίσως μετά το παιχνίδι να είναι πιο ενδιαφέρον.
|
|
|
Inviyya
Apr 21, 2021 11:33:44 GMT 2
Post by walkero on Apr 21, 2021 11:33:44 GMT 2
Σημειωτέων ότι αν κοιτάξετε το thread στο eab.abime.net/showthread.php?t=88840&page=41 από την ημέρα κυκλοφορίας, ο τύπος πρότεινε σε όλους να αγοράζουν το digital γιατί από εκεί παίρνει όλο το χρήμα και όχι το box, απ'όπου δεν παίρνει τίποτα. Έτσι κρέμαγε την Poly.Play, με την οποία συνεργάζεται. Αυτό δεν το έχω δει ξανά. Αργότερα ανακοίνωσε ότι η τιμή του box θα ανέβει διότι θα παίρνει και αυτός το κάτι τις του, το οποίο μετά το αφαίρεσε (http://eab.abime.net/showpost.php?p=1476862&postcount=884). Μπορείτε να δείτε το comment του στα quotes στο αμέσως επόμενο comment eab.abime.net/showpost.php?p=1476888&postcount=885. Πόσο φαιδρός και κερδοσκόπος. Το πρώτο patch θα έχει, με βάση τα γραφόμενά του τα παρακάτω eab.abime.net/showpost.php?p=1477633&postcount=913
|
|
|
Inviyya
Apr 21, 2021 11:36:31 GMT 2
Post by walkero on Apr 21, 2021 11:36:31 GMT 2
|
|
|
Inviyya
Apr 21, 2021 11:41:16 GMT 2
Post by vulture on Apr 21, 2021 11:41:16 GMT 2
Ναι είδες ο αλήτης τι του ζήτησα; Πάντως, μάλλον ιδιότροπο θα τον χαρακτήριζα, παρά κακό. Είναι λίγο περίεργος.
|
|
|
Inviyya
Apr 21, 2021 12:06:22 GMT 2
Post by walkero on Apr 21, 2021 12:06:22 GMT 2
Κοίτα... Ο τύπος είναι φανερό ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τον θυμό του. Μιλάει άσχημα και πιστεύει ότι οι άλλοι θα πρέπει να τον έχουν θεό, επειδή έφτιαξε ένα game για Amiga. Δυστυχώς, όταν αποφασίζεις να εκτεθείς θα πρέπει να μπορείς να δεχτείς και την κακή κριτική, κι όχι να βρίζεις από εδώ και από εκεί. Πόσο μάλλον όταν οι άλλοι καλούνται να αγοράσουν το προϊόν σου, και δεν τους το παρέχεις δωρεάν. Τότε αυτομάτως γίνονται πελάτες σου, τους οποίους θα πρέπει να τους σεβαστείς, ακόμα κι αν έχουν διαφορετική γνώμη. Όχι να τους απαγορεύεις να εκφράζουν την γνώμη τους.
Εγώ του ετοιμάζω ένα καλό report πάντως στο itch.io, ξεγυρισμένο.
|
|
|
Inviyya
Apr 21, 2021 12:23:22 GMT 2
Post by vulture on Apr 21, 2021 12:23:22 GMT 2
Ναι, νομίζω αυτό παθαίνει. Έχει πολύ εύθραυστο εγώ και αντιδρά σαν 5χρονο.
|
|
dony
Administrator
|
Inviyya
Apr 21, 2021 13:27:47 GMT 2
Post by dony on Apr 21, 2021 13:27:47 GMT 2
Εντάξει, δεν συμφωνώ σε αυτά που γράφετε για την συμπεριφορά του: ο καθένας του γράφει το μακρύ του και το κοντό του. Γενικώς προσπαθεί να απαντάει νορμάλ αλλά μετά μπριζώνει - δεν τον αδικώ. Αν είναι να ξοδεύεις τόσες ώρες δουλειάς για να σου έρχεται ο ένας να σου λέει ότι θέλει άλλη μουσική, ο άλλος ότι - ενώ είναι από Ελλάδα - θέλει option για NTSC και, τέλος πάντων, ό,τι άλλη μαλακία μπορεί να του έρθει του καθενός, ε, απλά δεν έχει νόημα (Βασίλη, τυχαία ανέφερα αυτό που ζήτησες εσύ, απλά επειδή το διάβασα και επειδή το θεωρώ too much να το ζητάει κάποιος από PAL region).
Για αυτά που είναι όντως bugs και δεν υπόκεινται στην παραξενιά του καθενός τα αναγνώρισε και ξεκινά να τα διορθώνει με το νέο patch - τι άλλο να κάνει, δηλαδή; Συγγνώμη, αλλά προσπαθείστε να μπείτε λιγάκι και στα παπούτσια του άλλου, μην το αντιμετωπίζετε μονάχα ως χρήστες που επειδή έδωσαν 14,50€ έχουν μόνο απαιτήσεις. Θυμηθείτε την περίπτωση του πρώτου Reshoot, όπου ο R. Lowenstein - να τον χαιρόμαστε, έχει και γενέθλια σήμερα - είπε για τα bugs του παιχνιδιού ότι απλά δεν σκοπεύει να τα διορθώσει! Και εκείνο έκανε και 36€ κιόλας...
Γενικώς θεωρώ σεβαστή την άποψη του "πελάτη" αλλά μέχρι ένα σημείο, καθώς είναι έξω απ' τον χορό και συχνά-πυκνά απαιτεί πράγματα ή ανέφικτα ή δύσκολα υλοποιήσιμα, απλά επειδή μπορεί να το κάνει. Είμαι βέβαιος ότι αν αντάλλαζαν θέσεις ο δημιουργός με τον πελάτη τότε θα άλλαζαν και οι απόψεις τους για πολλά θέματα...
|
|
|
Inviyya
Apr 21, 2021 14:05:48 GMT 2
Post by vulture on Apr 21, 2021 14:05:48 GMT 2
Ντάξει ρε παιδί μου, προτάσεις του έκαναν (κι εγώ επίσης) σε ένα thread που αφορούσε το παιχνίδι του, τι έπαθε δλδ; Δεν του έβαλε και κανείς το πιστόλι στον κρόταφο, όλοι με ευγένεια των αντιμετώπισαν.
edit: άσχετα με το inviyya, τη σήμερον ημέρα που όλες οι τηλεοράσεις μας υποστηρίζουν NTSC, βάλε να δεις games που το υποστηρίζουν, θα γουστάρεις είναι σίγουρο. Και πιο γρήγορα/ομαλά πάνε και λιγότερα black borders θα έχεις.
|
|
dony
Administrator
|
Inviyya
Apr 21, 2021 14:38:05 GMT 2
Post by dony on Apr 21, 2021 14:38:05 GMT 2
άσχετα με το inviyya, τη σήμερον ημέρα που όλες οι τηλεοράσεις μας υποστηρίζουν NTSC, βάλε να δεις games που το υποστηρίζουν, θα γουστάρεις είναι σίγουρο. Και πιο γρήγορα/ομαλά πάνε και λιγότερα black borders θα έχεις. Δεν διαφωνεί κανείς με αυτό, αλλά λόγω των διαφορετικών κύκλων (50Hz/60Hz) μπορεί να απαιτείται να γίνουν σημαντικές αλλαγές στον κώδικα του παιχνιδιού και, με δεδομένο ότι πρόκειται για one man band, καταλαβαίνεις ότι μόνο και μόνο με τα bugs να ασχοληθεί ο άνθρωπος του φτάνουν και του περισσεύουν! Δεν νομίζω ότι ψάχνεται και για extra features...
Από την άλλη, αν δει κανείς πόσες σελίδες είναι το topic στο eab, μόνο και μόνο για να συμμετέχει και να απαντάει μάλλον θα πρέπει να παρατήσει οτιδήποτε άλλο κάνει. Αν προσθέσεις και τον χρόνο που θα χρειάζεται για το Facebook, τα emails κλπ είναι θαύμα που προλαβαίνει και μπινελικιάζει και μερικούς!
|
|
|
Inviyya
Apr 21, 2021 14:59:44 GMT 2
Post by walkero on Apr 21, 2021 14:59:44 GMT 2
donyΚοίταξε, αν θες να κυκλοφορήσεις κάποιο παιχνίδι/app πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να ακούσεις τι λέει ο κάθε ένας. Αν δεν θες να μπαίνεις σε συζητήσεις, αλλά θες να δεις κάποια προβλήματα που κάποιος μπορεί να σου στείλει, μπορείς να φτιάξεις ένα bug system, ή να χρησιμοποιήσεις ένα από τα δεκάδες δωρεάν, και να λαμβάνεις εκεί και μόνο τα μηνύματα. Κατά την άποψή μου ο dev έφτιαξε accounts παντού για να προωθήσει το παιχνίδι του, και καλά έκανε. Αλλά δεν μπορεί μετά να μην δέχεται την γνώμη των άλλων, όταν βρίσκεται σε forum, όπου έτσι κι αλλιώς όλοι μπαίνουν για να γράψουν το μακρύ και το κοντό τους. Εμένα μου διέγραψε τα μηνύματά μου στο itch.io στα οποία αναφερόμουν στα προβλήματα του παιχνιδιού. Μερικά από αυτά είναι εξόφθαλμα. Δεν μπορεί να μην τα είχε δει πριν το κυκλοφορήσει. Αλλά επέλεξε να το κυκλοφορήσει είτε γιατί κουράστηκε είτε γιατί ήθελε να μαζέψει το χρήμα. Τον ξέρετε από κάπου αλλού, να έχει φτιάξει κάτι άλλο πέρα από το Inviyya; Μήπως το παίζει και πολύ diva. Λέω εγώ.
|
|
dony
Administrator
|
Inviyya
Apr 21, 2021 15:56:13 GMT 2
Post by dony on Apr 21, 2021 15:56:13 GMT 2
dony Κοίταξε, αν θες να κυκλοφορήσεις κάποιο παιχνίδι/app πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να ακούσεις τι λέει ο κάθε ένας. Αν δεν θες να μπαίνεις σε συζητήσεις, αλλά θες να δεις κάποια προβλήματα που κάποιος μπορεί να σου στείλει, μπορείς να φτιάξεις ένα bug system, ή να χρησιμοποιήσεις ένα από τα δεκάδες δωρεάν, και να λαμβάνεις εκεί και μόνο τα μηνύματα. Κατά την άποψή μου ο dev έφτιαξε accounts παντού για να προωθήσει το παιχνίδι του, και καλά έκανε. Αλλά δεν μπορεί μετά να μην δέχεται την γνώμη των άλλων, όταν βρίσκεται σε forum, όπου έτσι κι αλλιώς όλοι μπαίνουν για να γράψουν το μακρύ και το κοντό τους. Εμένα μου διέγραψε τα μηνύματά μου στο itch.io στα οποία αναφερόμουν στα προβλήματα του παιχνιδιού. Μερικά από αυτά είναι εξόφθαλμα. Δεν μπορεί να μην τα είχε δει πριν το κυκλοφορήσει. Αλλά επέλεξε να το κυκλοφορήσει είτε γιατί κουράστηκε είτε γιατί ήθελε να μαζέψει το χρήμα. Τον ξέρετε από κάπου αλλού, να έχει φτιάξει κάτι άλλο πέρα από το Inviyya; Μήπως το παίζει και πολύ diva. Λέω εγώ. Φίλε συμφωνώ γενικώς σε αυτά που αναφέρεις, και θα θεωρούσα από τον developer ιδανική μία προσέγγιση του τύπου "αναφέρετε προβλήματα, όχι απόψεις". Βέβαια, σιγά να μην το σεβόταν κανένας αυτό, πάλι της πουτάνας θα γινόταν, αλλά του τουλάχιστον ο ίδιος θα μπορούσε να επαναλαμβάνει την καραμέλα "σε ευχαριστώ φίλε μου για τις σκέψεις σου και τον κόπο που έκανες να τις μοιραστείς μαζί μου, αλλά το συγκεκριμένο topic αφορά μόνο bugs".
Για τις διαγραφές στο itch.io προφανώς και έχεις δίκιο, αν δεν τον έβριζες (που δεν νομίζω να το έκανες).
Προσωπικά ούτε τον γνωρίζω, ούτε τον έχω ξανακούσει. Απλά σέβομαι και χειροκροτώ την προσπάθεια του οποιουδήποτε αναλαμβάνει να φτιάξει μόνος του ένα commercial game γιατί, ας μην ξεχνάμε, πως ακόμα και στα 16μπιτα η συντριπτική πλειοψηφία των τίτλων φτιαχνόταν από μικρές ομάδες ανθρώπων κι όχι από μοναχικούς bedroom coders. Οπότε το να αναλαμβάνει ένα άτομο να φτιάξει μονάχο του ένα παιχνίδι σαν το Inviyya κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Φυσικά, όπως έγραψες και εσύ, θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένος για το τι θα ακούσει. Αν και, μονάχα αν φτάσεις στο σημείο να τα ακούσεις ο ίδιος καταλαβαίνεις πραγματικά τι ακριβώς έχεις να αντιμετωπίσεις!
|
|
dony
Administrator
|
Inviyya
Apr 24, 2021 20:16:48 GMT 2
Post by dony on Apr 24, 2021 20:16:48 GMT 2
Αφού δοκίμασα κι εγώ το παιχνίδι προκειμένου να διαμορφώσω άποψη, είπα να την καταθέσω διανθισμένη με λίγο χιούμορ ΕΔΩ. Όσοι πιστοί (μέρες που 'ναι) προσέλθετε...
|
|