|
Post by Cool_amigaN on Feb 3, 2020 11:08:50 GMT 2
Υπάρχει όντως λόγος ύπαρξης των κτηνωδών περιβόητων modules στα PowerMacs G4 ή ήταν ακόμα μία παπάτζα της πιο σκατένιας εταιρείας του πλανήτη για να σου πει ένα ακόμα τεράστιο "μην αγγίζετε"; Έχω ένα cpu upgrade με τον 7451 στα 1.6Ghz στα πλαίσια των sonnet/fastmac/giga designs και λοιπών cpu upgrades. Ακόμα και στους G4 με τους υψηλότερους δυνατούς χρονισμούς όλα ανεξαιρέτως τα upgrades περιλαμβάνουν ένα low profile passive cooling μαζί με ένα ή δύο 4x4mm ανεμιστηράκια. Με την ίδια version (7451) έρχονταν και οι πρώτες A1XE - και ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα γιγαντιαία βαράκια (aka modules), ούτε ποτέ διάβασα/άκουσα για καμένη cpu εξαιτίας υπερθέρμανσης. Μήπως εν τέλη υπάρχουν γιατί η Apple ανησυχούσε ως προς την αντίδραση του midi tower σε πιο έντονο airflow, την εποχή που η εξαγωγή αέρα δεν ήταν σε ημερήσια διάταξη των κουτιών; Προσωπικά ανεβάζω την cpu στο 100% για ώρες, χωρίς ποτέ να ανακύψει πρόβλημα σταθερότητας στο σύστημα.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Feb 3, 2020 11:54:35 GMT 2
Στέφανε, εννοείς όντως τα CPU modules στον Powermac G4 ή αναφέρεσαι σε αυτά του Powermac G5; Το γράφω αυτό γιατί στον G4 δεν ήταν τόσο ογκώδη - συγκριτικά με του G5 ήταν μινιατούρες, θα έλεγε κανείς...
Πάντως κι εγώ έχω την αίσθηση ότι ο G4 στο 100% μπορεί να λειτουργεί για μέρες απροβλημάτιστα με ένα αξιοπρεπές σύστημα ψύξης.
Επίσης, από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω ότι όταν κάποτε είχα υπερχρονίσει έναν Powermac dual G4 από το 1GHz στο 1,33GHz το μηχάνημα κολλούσε στο 10λεπτο με την official ψύκτρα. Όταν πρόσθεσα σε αυτήν 2 fans, όλα τα ποροβλήματα λύθηκαν. 'Η, τουλάχιστον, δεν κολλούσε πια - πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται πού και πού μερικά ανεμιστηράκια!
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Feb 3, 2020 17:34:11 GMT 2
Έχεις δίκιο όσον αφορά τη σύγκριση των G4/G5 modules αλλά και πάλι, για την εποχή εκείνη τα modules του G4 είναι τεράστια. Ανοίγεις τον dp και νομίζεις πως έχει κανένα πυρηνικό αντιδραστήρα. Τα ανεμιστηράκια της cpu upgrade έχω την αίσθηση πως παίρνουν ρεύμα από τη mobo (τουλάχιστον στη δική μου λύση), άρα υπήρχε η πρόβλεψη να έρθει με ενεργό σύστημα ψύξης. 2x4mm fans δεν παράγουν καθόλου ήχο, οπότε δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν προκρίθηκε μία παρεμφερή λύση όπως στα αναρίθμητα cpu upgrades από third parties με το low profile passive cooling + 2 μικρά fans σε σχέση με αυτές τις ακαλαίσθητες και δύσχρηστες κουμούτσες :? Όχι τίποτα άλλο, αλλά μιλάμε για την καρδιά του συστήματος, όχι για 2 fan exhausters ας πούμε. Είτε δεν υπολόγισαν σωστά την παραγόμενη θερμότητα, είτε απλώς πέταξαν μία καστομιά μόνο και μόνο επειδή είναι η Apple - το οποίο είναι και το πιθανότερο imo. Σου λέει οι χρήστες μας είναι νουμπάδες, ποιος θα πιάσει κατσαβίδι; Ποιος θα διαμαρτυρηθεί για τις hw μαλακίες μας; Χάλασε; Που να αλλάξεις όλο αυτό το module, πάρε καινούριο μηχάνημα καλύτερα. Και είχαν δίκιο, κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε Πάντως, με βάση τη δική μου εκτενή εμπειρία, τα μαμίσια modules του G4 δεν είναι αναγκαία, όσο cpu load κι αν έχει ο επεξεργαστής.
|
|
konc
Junior Member
|
Post by konc on Feb 4, 2020 10:02:03 GMT 2
Πάντως τότε η apple ακόμα παρήγαγε premium (όχι μόνο στην τιμή) μηχανήματα. Θα ήταν αδικαιολόγητο να αρχίσουν μετά από καιρό να σφυράνε τα ανεμιστήρια όπως στα υπόλοιπα ταπεινά PCs, συν το ότι μια βλάβη σ' αυτά με μικρότερες ψύκτρες θα δημιουργούσε stress ακόμα και στα κοντινά components.
|
|