dony
Administrator
|
Post by dony on Sept 18, 2019 10:16:49 GMT 2
Χαράς ευαγγέλια για τους ανά τον κόσμο ρετροκομπιουτεράδες. Ή, τουλάχιστον, για τους ανά τον κόσμο ρετροκομπιουτεράδες που γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, καθώς μόλις κυκλοφόρησε το 25ο τεύχος του τριμηνιαίου περιοδικού Retro Planet.
Με την κυκλοφορία του νέου, 25ου τεύχους του, το Retro Planet κλείνει και επίσημα τον 6ο χρόνο του (πρωτοκυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2013) και μπαίνει στον 7ο, ένα επίτευγμα πραγματικά ασύλληπτο για ένα retro fanzine που απευθύνεται σε ένα πολύ ιδιαίτερο και δύσκολο κοινό όπως είναι οι εν Ελλάδι φίλοι του retro computing.
Διαβάστε ΕΔΩ για περισσότερες λεπτομέρειες!
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Sept 18, 2019 14:23:54 GMT 2
Απίστευτο! Έξι χρόνια! Απίστευτο επίσης πως κανείς δεν μπαίνει καν στον κόπο να postάρει ένα reply 
|
|
|
Post by keropi on Sept 18, 2019 14:33:44 GMT 2
pao gia fb->pp
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Sept 18, 2019 14:42:36 GMT 2
Απίστευτο! Έξι χρόνια! Απίστευτο επίσης πως κανείς δεν μπαίνει καν στον κόπο να postάρει ένα reply  1.320 σελίδες έχουμε γράψει μέχρι σήμερα, φίλε. Με 600 λέξεις μέσο όρο (βάζω εικόνες, διαφημίσεις και εξώφυλλα μέσα, γι' αυτό δεν βάζω 800 λέξεις) είμαστε χαλαρά στις... 792.000 λέξεις!!!
Είπε κανείς τίποτα περί επιτεύγματος;
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Sept 18, 2019 15:13:02 GMT 2
Χεχε, πρέπει να βγάλουμε επίσημα stats.. Πρέπει να επανέλθω στο utility του hollywood μόλις βρω λίγο χρόνο ρε γμτ.
Μεγαλύτερο research σίγουρα quake/ion-daikatana με πάνω από 17 μήνες και 43.000+ λέξεις, μαζί!
Για πες, διατηρείς τα σκήπτρα ως πιο prolific συντάκτης και μετά το τωρινό τεύχος; Το σύνολο των σελίδων είναι μαζί με τις έξτρα του 22ου τεύχους; Νομίζω ότι στα 30 πρέπει να βγει επίσημος τόμος με τα άπαντα!
Πάντως ρε φίλε - οκ το γράφω δημοσίως κι ίσως φαίνεται μαλακία πως ευλογούμε τα γένια μας ξέρω 'γω - αλλά έχουν σκάσει reviews και αφιερώματα πολύ ζόρικα. Εξαιρώ τον εαυτό μου και κοιτάζω ας πούμε τη δουλειά του Νίκου και βλέπεις στόφα ρε παιδί μου στην επιλογή των άρθρων/παιχνιδιών (τώρα Prisoner of Ice!). Το αφιέρωμά σου στα πρώτα βήματα της id που ξετύλιξε τον αρχικό μίτο, είναι top-top class. Κοιτάζω και προς εξωτερικό και βλέπεις φουλ ανακύκλωση - ακόμα και από φύση εμπορικά έντυπα. Μηδέν έρευνα, μηδέν έμπνευση.
Απολαμβάνω επίσης Tsak/Vulture και θέλω να τους βλέπω διαρκώς στα late amiga cd games που είναι μάστορες, both. Φυσικά και δουλειά στο dtp/printing/φωτογραφία είναι top. Το Retro Gamer δλδ τι παραπάνω κάνει; Για να μην πω "λιγότερο" και φανεί ως έπαρση.
Έπρεπε να είχαμε το κουράγιο να το βγάλουμε στα αγγλικά ρε πούστη μου..
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Sept 18, 2019 17:01:58 GMT 2
Χεχε, πρέπει να βγάλουμε επίσημα stats.. Πρέπει να επανέλθω στο utility του hollywood μόλις βρω λίγο χρόνο ρε γμτ. Μεγαλύτερο research σίγουρα quake/ion-daikatana με πάνω από 17 μήνες και 43.000+ λέξεις, μαζί! Για πες, διατηρείς τα σκήπτρα ως πιο prolific συντάκτης και μετά το τωρινό τεύχος; Το σύνολο των σελίδων είναι μαζί με τις έξτρα του 22ου τεύχους; Νομίζω ότι στα 30 πρέπει να βγει επίσημος τόμος με τα άπαντα! Πάντως ρε φίλε - οκ το γράφω δημοσίως κι ίσως φαίνεται μαλακία πως ευλογούμε τα γένια μας ξέρω 'γω - αλλά έχουν σκάσει reviews και αφιερώματα πολύ ζόρικα. Εξαιρώ τον εαυτό μου και κοιτάζω ας πούμε τη δουλειά του Νίκου και βλέπεις στόφα ρε παιδί μου στην επιλογή των άρθρων/παιχνιδιών (τώρα Prisoner of Ice!). Το αφιέρωμά σου στα πρώτα βήματα της id που ξετύλιξε τον αρχικό μίτο, είναι top-top class. Κοιτάζω και προς εξωτερικό και βλέπεις φουλ ανακύκλωση - ακόμα και από φύση εμπορικά έντυπα. Μηδέν έρευνα, μηδέν έμπνευση. Απολαμβάνω επίσης Tsak/Vulture και θέλω να τους βλέπω διαρκώς στα late amiga cd games που είναι μάστορες, both. Φυσικά και δουλειά στο dtp/printing/φωτογραφία είναι top. Το Retro Gamer δλδ τι παραπάνω κάνει; Για να μην πω "λιγότερο" και φανεί ως έπαρση. Έπρεπε να είχαμε το κουράγιο να το βγάλουμε στα αγγλικά ρε πούστη μου.. Φίλε δεν το έχω κοιτάξει εσχάτως - πρέπει να μην έχουν μετρηθεί τα τελευταία 10 τεύχη, αλλά τα έχω κρατήσει τα στοιχεία, οπότε μπορούμε να συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε σταματήσει. Νομίζω πάντως ότι με αισιόδοξες προβλέψεις θα πρέπει να βρίσκεσαι στα 2/3 των σελίδων μου, γιατί εγώ με τις μόνιμες στήλες έχω καταντήσει να γράφω ένα 12άρι-15άρι σελίδες στο νερό σε κάθε τεύχος, οπότε... μαζεύονται! Συμφωνώ πάντως μαζί σου, να βγάλουμε στατιστικά στο 30ο τεύχος, θα έχει ενδιαφέρον!
Τα θέματά μας προσωπικά τα βρίσκω σχεδόν πάντα ενδιαφέροντα και σχεδόν πάντα επαρκώς καλογραμμένα. Το ίδιο ίσχυε και με αυτά του Retro Gamer όσο το έβρισκα και το αγόραζα, απλά εκεί ήταν ίσως κάπως περισσότερο καλογραμμένα (ως μέσος όρος) αλλά με πολύ πιο αδιάφορη και επαναλαμβανόμενη θεματολογία (και πάλι ως μέσος όρος). Οπότε, μάλλον κερδίζουμε οριακά. Στο DTP έχω την αίσθηση ότι το Retro Gamer είναι κορυφή: βασικά καταφέρνουν με τόσα retro screenshots το περιοδικό να δείχνει εντελώς μοντέρνο και up to date - μεγάλη υπόθεση. Δεν λέω ότι εμείς τα πάμε άσχημα, προς Θεού, απλά το Retro Gamer θεωρώ ότι στον τομέα του DTP είναι το στάνταρ βάσει του οποίου πρέπει να κρίνονται όλοι οι υπόλοιποι.
Για την έκδοση στα αγγλικά ναι, εννοείται πως συμφωνώ 1.000.000% μαζί σου, αλλά πού χρόνος; Ρε φίλε, δουλεύω (κανονικά, με ένσημα) 30 χρόνια τώρα, σε κάποια άλλη εποχή με κάποιες άλλες συνθήκες θα ήταν χειροπιαστό το να πάρω σύνταξη π.χ. σε 5 χρόνια και να μπορέσω να αφιερωθώ με σώμα και ψυχή σε ένα... 200σέλιδο αγγλικό Retro Planet. Με τα σημερινά δεδομένα όμως, έχω μίνιμουμ άλλα 17 χρόνια δουλειάς (!), και αυτό επειδή ως κωλόφαρδος έχω ένσημα πριν από το 1992! Δηλαδή μιλάμε για κατάσταση... άστο, δεν θέλω να γράψω άλλα γιατί συγχύζομαι. Νομίζω ότι έτσι όπως πάει σε λίγο καιρό θα πρέπει στα δικαιολογητικά για τη σύνταξη να υποβάλλουμε και την... ληξιαρχική πράξη θανάτου μας (!), για να είναι σίγουροι ότι δεν θα μας πληρώσουνε ποτέ ούτε ένα ευρώ!
|
|
|
Post by vulture on Sept 18, 2019 20:32:11 GMT 2
Πάμε ρε περιοδικάρα!
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Sept 19, 2019 14:10:43 GMT 2
|
|
|
Post by vulture on Sept 19, 2019 20:26:23 GMT 2
όχι λαδόκολλα, στο άλλο 
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Sept 20, 2019 8:06:43 GMT 2
όχι λαδόκολλα, στο άλλο 
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Sept 20, 2019 10:25:01 GMT 2
Νομίζω πάντως - και με δεδομένη την ύπαρξη κάποιας κάβας θεματολογίας - πως ο ασύλληπτος στόχος των 30 τευχών, αρχίζει να αχνοφαίνεται 
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Sept 22, 2019 8:58:57 GMT 2
Νομίζω πάντως - και με δεδομένη την ύπαρξη κάποιας κάβας θεματολογίας - πως ο ασύλληπτος στόχος των 30 τευχών, αρχίζει να αχνοφαίνεται  Εγώ θα έλεγα - fingers crossed, πάντα γιατί άνθρωποι είμαστε - πως είναι το πλέον πιθανό σενάριο πλέον.
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on Sept 23, 2019 21:18:31 GMT 2
Προσωπικά το έχω πεί πολλές φορές πως είναι μεγάλο κρίμα που το περιοδικό δεν βγαίνει στα Αγγλικά. Προφανώς καταλαβαίνω, μιλάμε για extra εργατοώρες και προσγείωση του πήχη όσον αφορά την ποιότητα των άρθρων (σχετικά με την γλώσσα και τους ιδιωματισμούς της). Απο την άλλη μιλάμε για σημαντικά μεγαλύτερο κοινό, μηδενικό ανταγωνισμό, ενώ η ποιότητα του περιοδικού είναι ήδη τούμπανο. Oh, well...
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Sept 24, 2019 8:52:18 GMT 2
Προσωπικά το έχω πεί πολλές φορές πως είναι μεγάλο κρίμα που το περιοδικό δεν βγαίνει στα Αγγλικά. Προφανώς καταλαβαίνω, μιλάμε για extra εργατοώρες και προσγείωση του πήχη όσον αφορά την ποιότητα των άρθρων (σχετικά με την γλώσσα και τους ιδιωματισμούς της). Απο την άλλη μιλάμε για σημαντικά μεγαλύτερο κοινό, μηδενικό ανταγωνισμό, ενώ η ποιότητα του περιοδικού είναι ήδη τούμπανο. Oh, well... 1.000 δίκια έχεις Γιάννη. Απλά, πέρα από τα δεκάδες μικροπροβλήματα που θα προκύψουν, η έκδοση του περιοδικού στα Αγγλικά θα σημαίνει 2 πολύ σημαντικά πράγματα:
1) Χρηματοδότηση μέσω Kickstarter για κάθε τεύχος ξεχωριστά με ό,τι έξτρα μπλέξιμο αυτό συνεπάγεται
και
2) Διακοπή της ελληνικής έκδοσης (δεν γίνεται να κρατήσεις 2 καρπούζια στην ίδια μασχάλη). Αυτό το τελευταίο είναι που προσωπικά με "φρενάρει" περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Φυσικά, πάντα υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης σε ξένη γλώσσα ενός τεύχους ολίγον τι τύπου best of με άρθρα-τούμπανα και πολλές σελίδες (π.χ. 150) αλλά, ας μην κοροϊδευόμαστε, αν δεν βρεθεί κάποιος που να γνωρίζει άριστα ελληνικά και αγγλικά και να έχει και πολλά γαλόνια εμπειρίας σε 8 και 16bit μηχανήματα η μετάφραση θα είναι από μέτρια έως χάλια. Και κάποιον με τα προσόντα αυτά που να δέχεται να αναλάβει ένα τέτοιο έργο δωρεάν δυστυχώς δεν γνωρίζω...
|
|
|
Post by keropi on Sept 30, 2019 8:47:19 GMT 2
Τέλειο τεύχος όπως πάντα, kudos!!!!  Επίσης να σημειώσω ότι χάρηκα που συνεχίζει ο mike το Scripta Manent - ο σχολιασμός και η μεταφορά της τότε κατάστασης στην πληροφορική είναι πολύ ενδιαφέροντα μιας και προσωπικά δεν είχα καμοία επαφή με 8bit micros... Θα γράψω όμως λίγο σα γερο-παράξενος για το Mega-SD - αυτό το γαμάτο flashcart για megadrive που παίζει και mega-cd παιχνίδια... με έψηνε τρελά, το έψαξα και έφαγα την κρυάδα Κατ'αρχήν το cart κοστίζει 232eur + 18eur DHL μεταφορικά (που είναι και ο μοναδικός τρόπος αποστολής) , οπότε στην ουσία το cart κοστίζει 250eur , ο λόγος που δεν έχει τη τιμή στο site με τα μεταφορικά μέσα είναι προφανής: για να μη χτυπάει άσχημα - πάλι καλά που δε σκέφτηκαν το 231,99eur να λέμε Θα σκεφτεί τώρα ο dony, μα καλά έγινε γύφτος ο Leo και ασχολείται με τα μεταφορικά; Έχουμε και λέμε , το cart στέλνεται πλέον από χώρα εκτός EU (από ένα κρατίδιο με την ονομασία Andorra το οποίο βρίσκεται δίπλα στην Ισπανία και έχει το ρόλο φορολογικού παραδείσου για τα τριγύρω λαμόγια) οπότε όπως είναι εύκολα κατανοητό η DHL το εκτελωνίζει για λογαριασμό μας με το ανάλογο κόστος το οποίο για την Ελλάδα είναι +118eur (εκτελωνιστικά έξοδα/αμοιβές DHL + 24% ΦΠΑ). Άρα το Mega-SD για έναν καμμένο ρετροΈλληνα κοστίζει: 232 + 18 + 118 = 368eur (με την προϋπόθεση ότι η DHL δε θα αλλάξει τιμολόγιο) Εννοείται ότι οι ρετροπατέρες που το φτιάξανε δεν είχανε αναφέρει αρχικά ότι βρίσκονται πλέον εκτός Ε.Ε. , εννοείται ότι μετά από λίγο κράξιμο αρχικά γράφανε κάτι αστείες δικαιολογίες και αργότερα απλά αγνοούσανε τον κόσμο και εννοείται ότι επειδή στείλανε review carts σε διάφορους στο yt κανένας δε βγαίνει να μιλήσει ανοιχτά για αυτό - μιας και υπάρχει ακόμα κόσμος που νομίζει ότι ψωνίζει από την Ισπανία όπως τα προηγούμενα 3-4 χρόνια... και το κερασάκι στην τούρτα; Το γραφειάκι της DHL στην Andorra λόγω του έξτρα και απρόσμενου φόρτου εργασίας μπορεί να κάνει εώς 1 μήνα να προωθήσει το πακέτο κάποιου... δηλαδή οι τύποι το πάνε στο γραφείο , παίρνουν απόδειξη με ένα tracking το οποίο περιμένει να περαστεί στο σύστημα και μετά από 3-4 εβδομάδες που το περνάει ο υπάλληλος και το διώχνει από το κρατίδιο κάνει άλλες 4-5 μέρες και φτάνει στον προορισμό του (σύμφωνα με το support πάντα). Σαν γνήσια λοιπόν λαμόγια οι τύποι δεν κάνανε καμοία έρευνα πριν πάνε στο κρατίδιο, το κρατήσανε και μυστικό όσο μπορούσαν για να τσιμπήσουν τα αρχικά orders σωρηδόν , δεν ασχολήθηκαν με όσους είχαν παράπονο για το γεγονός (και γιατί άλλωστε οι παραγγελίες ήταν παραπάνω από πολλές) και η ζωή συνεχίζεται. Προσωπικά αμφιβάλλω ότι έχουν μετακομίσει εκεί - ίσως έχουν νοικιασμένο ένα γραφείο 10 τετραγωνικών για φορολογικούς λόγους και κάποιος από αυτούς επισκέφθηκε τη dhl εκεί, ξεφόρτωσε 500 πακέτα χωρίς στοιχεία αποστολής και ανέλαβε η DHL το logistics κομμάτι - γι΄αυτό θέλουν 1 μήνα και γι'αυτό δεν υπάρχει άλλος τρόπος αποστολής. Ένα άλλο ωραίο τελευταίο είναι ότι ο τύπος επί πληρωμή που προσφέρει την υποστήριξη στο official forum είναι στην Αμερική ... δεν έχει πάει εννοείται ποτέ στην andorra, δεν έχει δει ποτέ ένα δέμα από κοντά και αμφιβάλλω αν ξέρει τί παίζει πραγματικά Εν κατακλείδι, μπορεί να φτιάξεις κάτι πολύ σούπερ και να κονομάς (και πολύ καλά κάνεις αν αυτό που έφτιαξες το αξίζει) αλλά η σαπίλα και η λαμογιά δε φεύγουν με τίποτα από το DNA
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Oct 11, 2019 16:55:51 GMT 2
Τέλειο τεύχος όπως πάντα, kudos!!!!  Επίσης να σημειώσω ότι χάρηκα που συνεχίζει ο mike το Scripta Manent - ο σχολιασμός και η μεταφορά της τότε κατάστασης στην πληροφορική είναι πολύ ενδιαφέροντα μιας και προσωπικά δεν είχα καμοία επαφή με 8bit micros... Θα γράψω όμως λίγο σα γερο-παράξενος για το Mega-SD - αυτό το γαμάτο flashcart για megadrive που παίζει και mega-cd παιχνίδια... με έψηνε τρελά, το έψαξα και έφαγα την κρυάδα Κατ'αρχήν το cart κοστίζει 232eur + 18eur DHL μεταφορικά (που είναι και ο μοναδικός τρόπος αποστολής) , οπότε στην ουσία το cart κοστίζει 250eur , ο λόγος που δεν έχει τη τιμή στο site με τα μεταφορικά μέσα είναι προφανής: για να μη χτυπάει άσχημα - πάλι καλά που δε σκέφτηκαν το 231,99eur να λέμε Θα σκεφτεί τώρα ο dony, μα καλά έγινε γύφτος ο Leo και ασχολείται με τα μεταφορικά; Έχουμε και λέμε , το cart στέλνεται πλέον από χώρα εκτός EU (από ένα κρατίδιο με την ονομασία Andorra το οποίο βρίσκεται δίπλα στην Ισπανία και έχει το ρόλο φορολογικού παραδείσου για τα τριγύρω λαμόγια) οπότε όπως είναι εύκολα κατανοητό η DHL το εκτελωνίζει για λογαριασμό μας με το ανάλογο κόστος το οποίο για την Ελλάδα είναι +118eur (εκτελωνιστικά έξοδα/αμοιβές DHL + 24% ΦΠΑ). Άρα το Mega-SD για έναν καμμένο ρετροΈλληνα κοστίζει: 232 + 18 + 118 = 368eur (με την προϋπόθεση ότι η DHL δε θα αλλάξει τιμολόγιο) Εννοείται ότι οι ρετροπατέρες που το φτιάξανε δεν είχανε αναφέρει αρχικά ότι βρίσκονται πλέον εκτός Ε.Ε. , εννοείται ότι μετά από λίγο κράξιμο αρχικά γράφανε κάτι αστείες δικαιολογίες και αργότερα απλά αγνοούσανε τον κόσμο και εννοείται ότι επειδή στείλανε review carts σε διάφορους στο yt κανένας δε βγαίνει να μιλήσει ανοιχτά για αυτό - μιας και υπάρχει ακόμα κόσμος που νομίζει ότι ψωνίζει από την Ισπανία όπως τα προηγούμενα 3-4 χρόνια... και το κερασάκι στην τούρτα; Το γραφειάκι της DHL στην Andorra λόγω του έξτρα και απρόσμενου φόρτου εργασίας μπορεί να κάνει εώς 1 μήνα να προωθήσει το πακέτο κάποιου... δηλαδή οι τύποι το πάνε στο γραφείο , παίρνουν απόδειξη με ένα tracking το οποίο περιμένει να περαστεί στο σύστημα και μετά από 3-4 εβδομάδες που το περνάει ο υπάλληλος και το διώχνει από το κρατίδιο κάνει άλλες 4-5 μέρες και φτάνει στον προορισμό του (σύμφωνα με το support πάντα). Σαν γνήσια λοιπόν λαμόγια οι τύποι δεν κάνανε καμοία έρευνα πριν πάνε στο κρατίδιο, το κρατήσανε και μυστικό όσο μπορούσαν για να τσιμπήσουν τα αρχικά orders σωρηδόν , δεν ασχολήθηκαν με όσους είχαν παράπονο για το γεγονός (και γιατί άλλωστε οι παραγγελίες ήταν παραπάνω από πολλές) και η ζωή συνεχίζεται. Προσωπικά αμφιβάλλω ότι έχουν μετακομίσει εκεί - ίσως έχουν νοικιασμένο ένα γραφείο 10 τετραγωνικών για φορολογικούς λόγους και κάποιος από αυτούς επισκέφθηκε τη dhl εκεί, ξεφόρτωσε 500 πακέτα χωρίς στοιχεία αποστολής και ανέλαβε η DHL το logistics κομμάτι - γι΄αυτό θέλουν 1 μήνα και γι'αυτό δεν υπάρχει άλλος τρόπος αποστολής. Ένα άλλο ωραίο τελευταίο είναι ότι ο τύπος επί πληρωμή που προσφέρει την υποστήριξη στο official forum είναι στην Αμερική ... δεν έχει πάει εννοείται ποτέ στην andorra, δεν έχει δει ποτέ ένα δέμα από κοντά και αμφιβάλλω αν ξέρει τί παίζει πραγματικά Εν κατακλείδι, μπορεί να φτιάξεις κάτι πολύ σούπερ και να κονομάς (και πολύ καλά κάνεις αν αυτό που έφτιαξες το αξίζει) αλλά η σαπίλα και η λαμογιά δε φεύγουν με τίποτα από το DNA Thanks for sharing, man.
|
|