dony
Administrator
|
Post by dony on Jan 12, 2019 10:56:00 GMT 2
Ναι, είναι γεγονός: μετά από καθυστέρηση ενός μήνα λόγω τεχνικών θεμάτων, το 22ο τεύχος του περιοδικού Retro Planet αποτελεί χειροπιαστή πραγματικότητα! Με δώρο +24 σελίδες πλούσιας ύλης στους αναγνώστες του το νέο τεύχος του Retro Planet υπόσχεται να σας αποζημιώσει και με το παραπάνω για την καθυστερημένη άφιξή του, με ύλη πιο πλούσια από ποτέ άλλωτε και ένα αφιέρωμα-μαμούθ που όμοιό του (κυριολεκτικά) δεν έχει ξαναδημοσιευθεί. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το link ή στείλτε email στο retroplanetmagazine@gmail.com.
|
|
|
Post by portarinos on Jan 12, 2019 12:01:49 GMT 2
Respect και συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Θα το περιμένω εναγωνίως.
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Jan 12, 2019 18:52:42 GMT 2
Πρόλαβα και ξεκοκάλισα ολόκληρο το τεύχος - και δεν ήταν μικρό το άτιμο! Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με όσα θέματα αναδεικνύει ο Γιάννης στο Wasted Dreams: από το απωθημένο των rendered intros, στο σύστημα στόχευσης, στη μουσική επένδυση και τα απίστευτα γραφικά, όσο και δευτεροκλασάτο voice acting. Perfect review και πολύ δυνατή εκκίνηση του παίχτου στην ομάδα του RP! Απαιτούμε περισσότερα late amiga gems στα επόμενα τεύχη! Περίμενα κάτι περισσότερο από το Scripta Manent... κατ' αρχήν μία φωτογραφία του αρθρογράφου του! Δεύτερον, οκ, υπήρχε θέμα με τα listings του Pixel αλλά δεν χρειάζεται να κάνουμε την τρίχα - τριχιά. Μου έκανε εντύπωση η πτώση της τιμής του C64 σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Το σχόλιο για το service της εποχής δεν μπορεί να είναι καθολικό χωρίς αποδείξεις. Ασφαλώς όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες για την τότε κατάσταση, ίσως να έχουμε και εμπειρία με service cbm/amiga μετέπειτα αλλά σε γενικεύσεις, χρειάζονται απτές αποδείξεις που αμφιβάλλω αν μπορούν να στοιχειοθετηθούν. TBH περιμένω με ανυπομονησία να μπούμε στην εποχή της Amiga, μιας και η φάση με τους Spectrum και τα BBC ήταν πιο χαλαρή, έως σχετικά αδιάφορη. Θέλω ξαμαλλιάσματα amiga vs atari και pixel vs user  Για ακόμα μία φορά πολύ υψηλό το επίπεδο του Adventure land. Από τότε που το ανέλαβε ο Νίκος, η στήλη έχει ανέβει εμφανώς πολλά επίπεδα πάνω! Γενικά, πολλά θαυμαστικά η όλη φάση!!!!!  Kudos και ατελείωτα credits υπό την μορφή κατοστάρικων στον dinohatzi εννοείται. 24 (και ολογράφως με caps lock: ΕΙΚΟΣΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ σελίδες) ΔΩΡΕΑΝ από τον ίδιο προς ΟΛΟΥΣ τους αναγνώστες. Μιλάμε για αύξηση σχεδόν +50%. Βέβαια, το editorial θα μπορούσε να αποτελεί και στήλη κοσμικών νέων πλέον  Όσον αφορά το αφιέρωμα στη σειρά των Quake, κατ' επέκταση την id και την σφαιρική ανάλυση του καταλυτικού τους ρόλου στη βιομηχανία μεταξύ 1996 - 1999, η συγγραφή διήρκεσε όντως 4 μήνες full time + 4 μήνες που είχαν προηγηθεί με ατελείωτο gaming και testing. Είχα κάνει το Πάσχα (!) (για να φτάσουμε να αλλάξουμε χρόνο), μία νύξη στο forum, εδώ) και μετά τις ζεστές απαντήσεις που έλαβα, δεν γινόταν να αφήσω απογοητευμένο, κανέναν! Οι 34 σελίδες ξεδιπλώνουν των συμπυκνωμένο ελεύθερο χρόνο μου για οχτώ ολάκερους μήνες. Το γράφω και δεν το πιστεύω tbh! Hope you enjoy it 
|
|
mike
God
Dony ? Ποιος αυτος ο γεροπεριεργος αταρας?
|
Post by mike on Jan 13, 2019 10:01:01 GMT 2
Πραγματικα περιμενω με ανυπομονισια το συγκεκριμενο τευχος, κυριως για το αφιερωμα στο QUAKE. Οπως σας ειχα πει και απο κοντα "μα καλα πως και δεν εχει γραφτει κατι τόσο καιρο για αυτο το παιχνιδι επος?" Τωρα περιμενω δικαιωση και εμπιστευομαι τον κομπόστα για τετοια αφιερωματα μαμουθ, ειναι σιγουρο οτι θα ξεπερασει τις προσδοκιες μου.
Οσο για το scripta manent, οπως γραφει και στην αρχη του αρθρου, στα πρωτα 2 αρθρα θα ειναι "επεισοδια-πιλοτος" μιας και το pixel επαιζε μόνο του μπαλα και κυκλοφορουσε καπως αναγνωριστικα τα τευχη του, με πολλα listings. Αλλα ηδη απο το 1986 μπηκε και δευτερο περιοδικο στον χωρο (το micromad) και αρχησαν τα "κραξιματα". Φυσικα και μεταξυ των εταιριων, και μεταξυ των μαγαζιων, και μεταξυ των περιοδικων, και φυσικα απο τους αναγνωστες μεταξύ υπολογιστων. Και μαζι με τα κραξιματα προσθεσθε αντεγραμμενα κειμενα, ειδησεις μαιμου, στημενα συγκριτικα κτλ, οποτε φανταστειτε τι εχει να γινει στα επομενα τευχη του retroplanet.
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on Jan 14, 2019 19:23:10 GMT 2
Μπράβο ρε παίδες! Πάμε γερά! 
|
|
|
Post by scientist on Jan 15, 2019 12:41:12 GMT 2
Μπράβο παλικάρια. Αναμένω με αγωνία να διαβάσω και εγώ.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Jan 15, 2019 14:39:06 GMT 2
Το νεό τεύχος είναι καταπληκτικό: επειδή έχει πολλές σελίδες κρατάει αρκετό κρύο αν το βάλει κανείς μέσα απ' τα ρούχα του. Αδίκως γκρίνιαζα που μας καθυστέρησε ενάμησι μήνα ο Σπύρος, το έφτιαξε σε συνεννόηση με την ΕΜΥ προφανώς! 
|
|
|
Post by vulture on Jan 20, 2019 22:00:26 GMT 2
Καταπληκτική η ύλη του νέου τεύχους, ιδιαίτερο μπράβο στο Στέφανο για το άρθρο του Quake, σκέτο έπος!
|
|
|
Post by manos426f on Jan 30, 2019 2:38:52 GMT 2
Πάνο περιμένω τηλ. για να κανονίσουμε παράδοση τευχών συνοδεία μπύρας, ξέρεις εσύ....
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Jan 30, 2019 14:49:13 GMT 2
Πάνο περιμένω τηλ. για να κανονίσουμε παράδοση τευχών συνοδεία μπύρας, ξέρεις εσύ.... Ναι, βρε, και καλά κάνεις! Απλά είμαι ψιλοάρρωστος εδώ και 2+ εβδομάδες και δεν είμαι για πολλά-πολλά, γι' αυτό και δεν σε έχω πάρει. Ελπίζω να από Δευτέρα να είμαι ΟΚ και να σου έρθω.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Jan 30, 2019 14:51:34 GMT 2
Καταπληκτική η ύλη του νέου τεύχους, ιδιαίτερο μπράβο στο Στέφανο για το άρθρο του Quake, σκέτο έπος! Κι εγώ βρίσκω πως σε πολύ μεγάλο ποσοστό στο τρέχον τεύχον τεύχος η ποιότητα των άρθρων είναι κορυφαία. Ασχέτως θεματολογίας, δεν ασχολούμαι με αυτό αλλά καθαρά με την ποιότητα των άρθρων.
|
|
npanag
Global Moderator
|
Post by npanag on Feb 6, 2019 23:27:48 GMT 2
μπράβο Στέφανε για το άρθρο... generic συγχαρίκια διότι ξέρεις εγώ τώρα είμαι TL - DR φάση
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Feb 10, 2019 21:39:38 GMT 2
Σας ευχαριστώ ρε μπαγασάκια για τα ζεστά σας λόγια, με συγκινήσατε τόσο που ανέβηκε και το νέο τεύχος στο site του περιοδικού, εδώ  Επίσης, πάρτε και ένα gameplay vid από την συλλογή quake mod που μόλις κυκλοφόρησε και κομμάτια της πραγματεύονται στο cover story του τεύχους:
|
|
mike
God
|
Post by mike on Feb 12, 2019 9:09:53 GMT 2
Εφτασε το πληρωμα του χρονου για να γραψω και εγω τις εντυπωσεις μου για το τευχος. θα ειμαι λιτος και με απλα λογια. Μην περιμενετε να γραψω σουπερ γλυψιματα και μονο θετικα, τα θετικα τα ξερουν ολοι, ακομα και οι αυτοι που κραζουν, το RP σαν περιοδικο και υλοποιηση απλα γαμει. παμε λοιπον: Καταρχας χωρις να το ανοιξει καποιος, φαινεται η διαφορα στο βαρος απο τις σελιδες, καταλαβαινει οτι εχει να κανει με κατι το οποιο θα ειναι γεματο πληροφοριες και δεν υπαρχει "προηγουμενο" στο μεγεθος. Το εξωφυλλο για εμενα ειναι καλουτσικο, του βαζω 7/10 αλλα διαφωνωντας με τους υπευθυνους του περιοδικου, θα ηθελα να αναφερονται στο εξωφυλλο τα θεματα που περιλαμβανει (οχι μονιμες στηλες κτλ αλλα τα σημαντικα), ετσι οπως γινεται σε ολα τα περιοδικα. Κλασικο το "booting" αλλα η φωτο του dino απο τον γαμο στην πρωτη σελιδα του περιοδικου ειναι για εμενα ολα τα λεφτα στο τευχος. Γιατι με το που ανοιγεις βλεπεις κατευθειαν αυτο, φωτο απο γαμπρο (και νυφη !) με το περιοδικο στο χερι, 10/10 λεμε Τα "retro νεα" εχουν (και) αυτην την φορα πολλες πληροφοριες αν και παντα ξεκινανε με "κοινωνικες σελιδες εφημεριδας" με ολους αυτους τους θανατους. Αρκετα καλογραμμενη σε αυτο το τευχος. Στα "amiga news" το σημειο που λεει "φερτε μου τον μαντραπηδα ιδιοκτητη της ΑΕΛ" κανει την διαφορά  . Παλι διαβαζουμε με ενδιαφερον, ολο και κατι που δεν ξεραμε θα βρουμε γραμμενο μεσα. 8/16 bits reviews και εδω πραγματικα μαθαινω για παιχνιδια που δεν τα ειχα ακουσει καν. Οχι οτι ψαχνομαι και ιδιαιτερα να βρω το καθε μικρο νεο παιχνιδακι που κυκλοφορησε (ειναι δουλεια του συντακτη αυτη!) αλλα αυτη την φορα βλεπω πολλα και καλα παιχνιδια. Και περιεργως ενω ολα ειναι πολυ καλα παιχνιδια, βλεπω βαθμολογιες χαμηλοτερες απο οτι επρεπε. Μαλλον ο συντακτης, οπως ο ιδιος γραφει, αφου του την ειπαν οτι βαζει υψηλες βαθμολογιες στα προηγουμενα reviews, σε αυτο το παρακανε απο την αλλη πλευρα ομως βαζοντας χαμηλοτερες  Απο τις καλυτερες στηλες του συγκεκριμενου τευχους. 8/16 bit magic στην συνεχεια, θα ελεγα οτι η παρουσιαση ειναι καπως light σε σχεση με τα τεραστεια αρθρα που εχουμε συνηθισει στο περιοδικο. Σε 3 σελιδες δεν χωρανε τα παρατραγουδα της κυκλοφοριας των amstrad PCW στον χωρο των υπολογιστων. Και μετα απο ολα αυτα τα πρελουδια, εφτασα επιτελους σε αυτο που περιμενα, το mega-hyper-extra-large (και λιγα λεω) αρθρο για το Quake. Σαν συμπερασμα μου αφηνει προφανως θετικη γνωμη, αλλα και καπως γλυκοξυνη γευση. Καταρχην εχει ενα σοβαρο "προβλημα" που δεν ειναι προβλημα της συγγραφης και της ποιοτητας του αρθρου, αλλα της αναγνωσης !!! επειδη ειναι τοσο μεγαλο, και επειδη εγω διαβαζω RP στο γνωστο μερος, εναλλαξ με PSP και δεν ειμαι και δυσκοιλιος, εχει σαν αποτελεσμα να χρειαζεται πολλες μερες για να διαβαστει ολοκληρο. Καπου χανεται η συνεχεια του αρθρου και δεν θυμασε τι ειχες διαβασει προχθες για να τα συσχετισεις. Και εαν κανετε τοσο χρονο για να το διαβασετε, φανταστειτε ποσο χρονο πηρε για να γραφτει. Το αρθρο περιλαμβανει απειρες πληροφοριες που εγω προσωπικα δεν τις ειχα ξανακουσει. Αλλα επεκτεινεται κυριως στα "side effects" του Quake παρα στο ιδιο το παιχνιδι. Εχει παρα μα παρα πολλες πληροφοριες για expansions, mods κτλ αλλα και για side θεματα οπως τους επαγγελματιες gamers και την αναπτυξη των καρτων γραφικων σε pc. Εδω θα βρω και την πρωτη διαφωνια με τον συντακτη, οχι αντικειμενικη διαφωνια οπου υπαρχει σωστο/λαθος, αλλα διαφωνια επιλογων: οπως αναφερει το διαστημα 1995-2000 ηταν μια εποχη με τεραστεια αλματα στην τεχνολογια και τις απαιτησεις των υπολογιστων. Αυτο για εμενα ηταν το μεγαλυτερο μειωνεκτημα των pc's εκεινη την εποχη για αυτο ακριβως τον λογο δεν πηρα πι-τσι τοτε και προτιμησα το ps1. Γιατι δεν μπορει κυριε να δινει καποιος 500.000 δρχ για "το κορυφαιο μηχανημα" και μετα απο 1 χρονο να χρειαζεται αναβαθμιση, δεν διαθετουν ουτε θελουν ολοι να δινουν συνεχεια χρηματα σε ενα βαρελι χωρις πατο. Οποτε ps1 και εχεις το κεφαλι σου ησυχο για πολλα χρονια (και παιζεις και μερικα καλυτερα exclusives). Γενικα το αρθρο περιλαμβανει τα παντα απο τα expansions και τις "διασκευες" του παιχνιδιου, αλλα εδω εντοπιζονται και τα λιγα αρνητικα του αρθρου. To RP ειναι ενα περιοδικο για ρετρο με θεματολογια τα 8μπιτα και 16μπιτα και την εποχη της, φτιαγμενο απο ατομα που ξεκινησαν απο σαιτ με αμιγκα θεματολογια. Το Quake μεταφερθηκε στην amiga. Και δεν λεω να γραφτει αρθρο μονο για αυτην την εκδοση, αλλα δεν υπαρχει ουτε μια αναφορα (απολυτως καμια λεμε) στη μεταφορα στην amiga, τεραστεια ελλειψη του αρθρου. Και οκ θα μου πειτε μπορει η amiga να ενδιαφερει το περιοδικο και ειναι επιτακτικο να αναφερθει η μεταφορα του quake εκει, αλλα στον υπολοιπο κόσμο κανεις δεν ασχολειθηκε με την amiga εκδοση. Εδω κολλαει ενα ακομα αρνητικο του αρθρου: οκ για την amiga εκδοση κανεις (σχεδον) δεν ενδιαφερθηκε, αλλα οι εκδοσεις για κονσολες? ενα μεγαλο ποσοστο παικτων (μεταξυ αυτων και εγω) εμαθαν το quake μεσα απο τις κονσολες. Κυριως μεσα απο το ps1 (παλι αυτο σας βαζει τα γυαλια) αλλα υπηρχαν εκδοσεις για σχεδον καθε κονσολα οπως για το saturn το xbox κτλ, δεν υπαρχει ουτε μια αναφορα σε αυτες τις εκδοσεις. Με λιγα λογια το αρθρο ειναι υπερ πληρες σε info με πραγματα που πιστευω οτι κανεις απο τους αναγνωστες του RP δεν γνωριζε, καλυπτει καθε (σκοτεινη) πλευρα αυτων των τομεων, αλλα απο την αλλη δεν λεει λεξη για amiga/consoles, εκτος και εαν το αρθρο ονομαζεται "Quake για PC" και οχι "Quake" γενικα. Θα εβαζα 10/10 στο αρθρο, τωρα ισως να βαλω λιγο πιο κατω (10-  ). Μετα το μεγαθηριο του Quake ολοι θα νομιζαν οτι το περιοδικο τελειωσε και τα υπολοιπα ειναι απλα πασατεμπος μπροστα στο quake. Αλλα δεν ειναι ετσι. Ξεκινωντας απο το wasted dreams ενα παιχνιδι που εγω εχω απλα ακουσει οτι υπαρχει για amiga, χωρις να το εχω παιξει ποτέ. Ευκαιρια να μαθω μερικα πραγματα για αυτο μεσα απο ενα περιεκτικο review. Πολυ καλο. Συνεχιζοντας με ragequit βλεπω καποια παρουσιαση του gods αλλα για pc εκδοση! Και σκεφτομαι πόσο "φτωχοι" ηταν οι pc user οταν επαιζαν το gods με EGA χωρις καρτα ηχου, και εμεις το παιζαμε σε amiga με scrolling, 32 χρωματα, ηχο απο την paula και με tomahawk joystick ! Hardware reviews για την συνεχεια, αντε να μαθαινουμε λεπτομερειες για αυτο το γκατζετακι που ειχαμε βαλει στο ματι για το 8μπιτο μας, αξιζει τελικα ή εχει κρυμμενα μειωνεκτηματα? ευτυχως η στηλη κανει υπερ-αναλυτικο ελεγχο. Scripta manent για την συνεχεια, με ενα αρθρο πιλοτο για το τι προκειται να ακολουθησει. Στα πρωτα τευχη σε πιο ηπιους ρυθμους, υπαρχει μονο σχολιασμος του pixel. Το αρνητικο στο αρθρο ειναι τα πολλα (εντοπισα 8) τυπογραφικα λαθη. τυπογραφικα λαθη οχι ορθρογραφικα ή συντακτικα, οπως για παραδειγμα επαναληψη λεξεων. Συνεχιζοντας με το adventure Land, πολυ καλο και ευχαριστο το αρθρο του npanag για το Willy Beamish, διαβαζεται με χαρουμενη διαθεση οπως αυτη που εχει το παιχνιδι. Και μετα "απο το ρετρο στο μετρο" του vulture, μια στηλη που καθιερωνεται στις αγαπημενες μου. Αυτο το επεισοδιο ειναι αρκετα καλο και με σωστο επιπεδο χιουμορ, ομως θα ηθελα τις ιστοριες λιγο πιο μεγαλες να μην τελειωνουν γρηγορα. Φυσικα το αγαπημενο μου σημειο ειναι τα inside jokes, και ειδικα η φραση "ενα μηχανημα με οθονες απο λειζερ" ειναι μια προταση που μονο εγω και ο vulture καταλαβαινουμε που αναφερεται !!!  Εξαιρετικη στηλη. Σκασε και ακου για το τελος, εδω δεν βλεπουμε τοσο "info" για το δισκο που παρουσιαζεται, αλλωστε ποιος δεν ξερει το heaven and hell, αλλα βλεπουμε μια πιο λογοτεχνικη παρουσιαση μεσα απο τα βιωματα του συντακτη πανω στο συγκεκριμενο δισκο, και για εμενα ειναι πολυ καλυτερα ετσι παρα μια παραθεση ιστορικων στοιχειων. Σαν συμπερασμα το συγκεκριμενο τευχος ειναι απο τα καλυτερα ever. Ισως βεβαια αυτο να ωφειλεται κυριως στο υπερ-αρθρο του Quake που παρομοιο του δεν υπαρχει οχι μονο στο RP αλλα γενικα στον εντυπο τυπο, και ο Στεφανος πρεπει να αισθανεται περιφανος για ολο αυτο (ο κώλος του δεν ξερω πως αισθανεται μετα απο τοσο gaming και γραψιμο). Τωρα το θεμα ειναι οτι μετα απο αυτο το τευχος ο πηχης εχει ανεβει παρα μα παρα πολυ ψηλα...
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Feb 12, 2019 17:32:25 GMT 2
Εφτασε το πληρωμα του χρονου για να γραψω και εγω τις εντυπωσεις μου για το τευχος. θα ειμαι λιτος και με απλα λογια. Μην περιμενετε να γραψω σουπερ γλυψιματα και μονο θετικα, τα θετικα τα ξερουν ολοι, ακομα και οι αυτοι που κραζουν, το RP σαν περιοδικο και υλοποιηση απλα γαμει. παμε λοιπον: Καταρχας χωρις να το ανοιξει καποιος, φαινεται η διαφορα στο βαρος απο τις σελιδες, καταλαβαινει οτι εχει να κανει με κατι το οποιο θα ειναι γεματο πληροφοριες και δεν υπαρχει "προηγουμενο" στο μεγεθος. Το εξωφυλλο για εμενα ειναι καλουτσικο, του βαζω 7/10 αλλα διαφωνωντας με τους υπευθυνους του περιοδικου, θα ηθελα να αναφερονται στο εξωφυλλο τα θεματα που περιλαμβανει (οχι μονιμες στηλες κτλ αλλα τα σημαντικα), ετσι οπως γινεται σε ολα τα περιοδικα. Κλασικο το "booting" αλλα η φωτο του dino απο τον γαμο στην πρωτη σελιδα του περιοδικου ειναι για εμενα ολα τα λεφτα στο τευχος. Γιατι με το που ανοιγεις βλεπεις κατευθειαν αυτο, φωτο απο γαμπρο (και νυφη !) με το περιοδικο στο χερι, 10/10 λεμε Τα "retro νεα" εχουν (και) αυτην την φορα πολλες πληροφοριες αν και παντα ξεκινανε με "κοινωνικες σελιδες εφημεριδας" με ολους αυτους τους θανατους. Αρκετα καλογραμμενη σε αυτο το τευχος. Στα "amiga news" το σημειο που λεει "φερτε μου τον μαντραπηδα ιδιοκτητη της ΑΕΛ" κανει την διαφορά  . Παλι διαβαζουμε με ενδιαφερον, ολο και κατι που δεν ξεραμε θα βρουμε γραμμενο μεσα. 8/16 bits reviews και εδω πραγματικα μαθαινω για παιχνιδια που δεν τα ειχα ακουσει καν. Οχι οτι ψαχνομαι και ιδιαιτερα να βρω το καθε μικρο νεο παιχνιδακι που κυκλοφορησε (ειναι δουλεια του συντακτη αυτη!) αλλα αυτη την φορα βλεπω πολλα και καλα παιχνιδια. Και περιεργως ενω ολα ειναι πολυ καλα παιχνιδια, βλεπω βαθμολογιες χαμηλοτερες απο οτι επρεπε. Μαλλον ο συντακτης, οπως ο ιδιος γραφει, αφου του την ειπαν οτι βαζει υψηλες βαθμολογιες στα προηγουμενα reviews, σε αυτο το παρακανε απο την αλλη πλευρα ομως βαζοντας χαμηλοτερες  Απο τις καλυτερες στηλες του συγκεκριμενου τευχους. 8/16 bit magic στην συνεχεια, θα ελεγα οτι η παρουσιαση ειναι καπως light σε σχεση με τα τεραστεια αρθρα που εχουμε συνηθισει στο περιοδικο. Σε 3 σελιδες δεν χωρανε τα παρατραγουδα της κυκλοφοριας των amstrad PCW στον χωρο των υπολογιστων. Και μετα απο ολα αυτα τα πρελουδια, εφτασα επιτελους σε αυτο που περιμενα, το mega-hyper-extra-large (και λιγα λεω) αρθρο για το Quake. Σαν συμπερασμα μου αφηνει προφανως θετικη γνωμη, αλλα και καπως γλυκοξυνη γευση. Καταρχην εχει ενα σοβαρο "προβλημα" που δεν ειναι προβλημα της συγγραφης και της ποιοτητας του αρθρου, αλλα της αναγνωσης !!! επειδη ειναι τοσο μεγαλο, και επειδη εγω διαβαζω RP στο γνωστο μερος, εναλλαξ με PSP και δεν ειμαι και δυσκοιλιος, εχει σαν αποτελεσμα να χρειαζεται πολλες μερες για να διαβαστει ολοκληρο. Καπου χανεται η συνεχεια του αρθρου και δεν θυμασε τι ειχες διαβασει προχθες για να τα συσχετισεις. Και εαν κανετε τοσο χρονο για να το διαβασετε, φανταστειτε ποσο χρονο πηρε για να γραφτει. Το αρθρο περιλαμβανει απειρες πληροφοριες που εγω προσωπικα δεν τις ειχα ξανακουσει. Αλλα επεκτεινεται κυριως στα "side effects" του Quake παρα στο ιδιο το παιχνιδι. Εχει παρα μα παρα πολλες πληροφοριες για expansions, mods κτλ αλλα και για side θεματα οπως τους επαγγελματιες gamers και την αναπτυξη των καρτων γραφικων σε pc. Εδω θα βρω και την πρωτη διαφωνια με τον συντακτη, οχι αντικειμενικη διαφωνια οπου υπαρχει σωστο/λαθος, αλλα διαφωνια επιλογων: οπως αναφερει το διαστημα 1995-2000 ηταν μια εποχη με τεραστεια αλματα στην τεχνολογια και τις απαιτησεις των υπολογιστων. Αυτο για εμενα ηταν το μεγαλυτερο μειωνεκτημα των pc's εκεινη την εποχη για αυτο ακριβως τον λογο δεν πηρα πι-τσι τοτε και προτιμησα το ps1. Γιατι δεν μπορει κυριε να δινει καποιος 500.000 δρχ για "το κορυφαιο μηχανημα" και μετα απο 1 χρονο να χρειαζεται αναβαθμιση, δεν διαθετουν ουτε θελουν ολοι να δινουν συνεχεια χρηματα σε ενα βαρελι χωρις πατο. Οποτε ps1 και εχεις το κεφαλι σου ησυχο για πολλα χρονια (και παιζεις και μερικα καλυτερα exclusives). Γενικα το αρθρο περιλαμβανει τα παντα απο τα expansions και τις "διασκευες" του παιχνιδιου, αλλα εδω εντοπιζονται και τα λιγα αρνητικα του αρθρου. To RP ειναι ενα περιοδικο για ρετρο με θεματολογια τα 8μπιτα και 16μπιτα και την εποχη της, φτιαγμενο απο ατομα που ξεκινησαν απο σαιτ με αμιγκα θεματολογια. Το Quake μεταφερθηκε στην amiga. Και δεν λεω να γραφτει αρθρο μονο για αυτην την εκδοση, αλλα δεν υπαρχει ουτε μια αναφορα (απολυτως καμια λεμε) στη μεταφορα στην amiga, τεραστεια ελλειψη του αρθρου. Και οκ θα μου πειτε μπορει η amiga να ενδιαφερει το περιοδικο και ειναι επιτακτικο να αναφερθει η μεταφορα του quake εκει, αλλα στον υπολοιπο κόσμο κανεις δεν ασχολειθηκε με την amiga εκδοση. Εδω κολλαει ενα ακομα αρνητικο του αρθρου: οκ για την amiga εκδοση κανεις (σχεδον) δεν ενδιαφερθηκε, αλλα οι εκδοσεις για κονσολες? ενα μεγαλο ποσοστο παικτων (μεταξυ αυτων και εγω) εμαθαν το quake μεσα απο τις κονσολες. Κυριως μεσα απο το ps1 (παλι αυτο σας βαζει τα γυαλια) αλλα υπηρχαν εκδοσεις για σχεδον καθε κονσολα οπως για το saturn το xbox κτλ, δεν υπαρχει ουτε μια αναφορα σε αυτες τις εκδοσεις. Με λιγα λογια το αρθρο ειναι υπερ πληρες σε info με πραγματα που πιστευω οτι κανεις απο τους αναγνωστες του RP δεν γνωριζε, καλυπτει καθε (σκοτεινη) πλευρα αυτων των τομεων, αλλα απο την αλλη δεν λεει λεξη για amiga/consoles, εκτος και εαν το αρθρο ονομαζεται "Quake για PC" και οχι "Quake" γενικα. Θα εβαζα 10/10 στο αρθρο, τωρα ισως να βαλω λιγο πιο κατω (10-  ). Μετα το μεγαθηριο του Quake ολοι θα νομιζαν οτι το περιοδικο τελειωσε και τα υπολοιπα ειναι απλα πασατεμπος μπροστα στο quake. Αλλα δεν ειναι ετσι. Ξεκινωντας απο το wasted dreams ενα παιχνιδι που εγω εχω απλα ακουσει οτι υπαρχει για amiga, χωρις να το εχω παιξει ποτέ. Ευκαιρια να μαθω μερικα πραγματα για αυτο μεσα απο ενα περιεκτικο review. Πολυ καλο. Συνεχιζοντας με ragequit βλεπω καποια παρουσιαση του gods αλλα για pc εκδοση! Και σκεφτομαι πόσο "φτωχοι" ηταν οι pc user οταν επαιζαν το gods με EGA χωρις καρτα ηχου, και εμεις το παιζαμε σε amiga με scrolling, 32 χρωματα, ηχο απο την paula και με tomahawk joystick ! Hardware reviews για την συνεχεια, αντε να μαθαινουμε λεπτομερειες για αυτο το γκατζετακι που ειχαμε βαλει στο ματι για το 8μπιτο μας, αξιζει τελικα ή εχει κρυμμενα μειωνεκτηματα? ευτυχως η στηλη κανει υπερ-αναλυτικο ελεγχο. Scripta manent για την συνεχεια, με ενα αρθρο πιλοτο για το τι προκειται να ακολουθησει. Στα πρωτα τευχη σε πιο ηπιους ρυθμους, υπαρχει μονο σχολιασμος του pixel. Το αρνητικο στο αρθρο ειναι τα πολλα (εντοπισα 8) τυπογραφικα λαθη. τυπογραφικα λαθη οχι ορθρογραφικα ή συντακτικα, οπως για παραδειγμα επαναληψη λεξεων. Συνεχιζοντας με το adventure Land, πολυ καλο και ευχαριστο το αρθρο του npanag για το Willy Beamish, διαβαζεται με χαρουμενη διαθεση οπως αυτη που εχει το παιχνιδι. Και μετα "απο το ρετρο στο μετρο" του vulture, μια στηλη που καθιερωνεται στις αγαπημενες μου. Αυτο το επεισοδιο ειναι αρκετα καλο και με σωστο επιπεδο χιουμορ, ομως θα ηθελα τις ιστοριες λιγο πιο μεγαλες να μην τελειωνουν γρηγορα. Φυσικα το αγαπημενο μου σημειο ειναι τα inside jokes, και ειδικα η φραση "ενα μηχανημα με οθονες απο λειζερ" ειναι μια προταση που μονο εγω και ο vulture καταλαβαινουμε που αναφερεται !!!  Εξαιρετικη στηλη. Σκασε και ακου για το τελος, εδω δεν βλεπουμε τοσο "info" για το δισκο που παρουσιαζεται, αλλωστε ποιος δεν ξερει το heaven and hell, αλλα βλεπουμε μια πιο λογοτεχνικη παρουσιαση μεσα απο τα βιωματα του συντακτη πανω στο συγκεκριμενο δισκο, και για εμενα ειναι πολυ καλυτερα ετσι παρα μια παραθεση ιστορικων στοιχειων. Σαν συμπερασμα το συγκεκριμενο τευχος ειναι απο τα καλυτερα ever. Ισως βεβαια αυτο να ωφειλεται κυριως στο υπερ-αρθρο του Quake που παρομοιο του δεν υπαρχει οχι μονο στο RP αλλα γενικα στον εντυπο τυπο, και ο Στεφανος πρεπει να αισθανεται περιφανος για ολο αυτο (ο κώλος του δεν ξερω πως αισθανεται μετα απο τοσο gaming και γραψιμο). Τωρα το θεμα ειναι οτι μετα απο αυτο το τευχος ο πηχης εχει ανεβει παρα μα παρα πολυ ψηλα... Μπράβο σου Mike, ώριμη και αναλυτική προσέγγιση του θέματος - πράγματι με εκπλήσσεις ώρες-ώρες. Φυσικά, τώρα που με γέμισες με θετική διάθεση θα πετάξεις κάποια κοτσάνα και θα τα γκρεμίσεις όλα, αλλά αυτός είσαι, τι να σε κάνουμε!
Νομίζω ότι πάνω σε αυτό που γράφεις (Quake port σε Amiga και σε κονσόλες) ότι αν άφηνα τον Στέφανο να συνεχίσει α) δεν θα έφταναν ούτε όλες οι 76 σελίδες του τεύχους και β) δεν θα είχε παντρευτεί. Οπότε μάλλον καλώς τον σταματήσαμε σε κάποιο σημείο (εντάξει, αυτό θα το δείξει το μέλλον - lol).
Τώρα σε αυτό που γράφεις στο τέλος ότι ο πήχης έχει ανέβει πάρα πολύ ψηλά, το ίδιο ακριβώς θεωρώ ότι είχε συμβεί και με τα (καταπληκτικά) τεύχη 3, 5, 10, 13 και 19 αλλά... φροντίσαμε να τον ξαναρίξουμε! Πέραν της πλάκας, είναι πρακτικά αδύνατο τόσοι λίγοι άνθρωποι να ξεπερνάμε συνεχώς τους εαυτούς μας. Αν είμασταν μια ομάδα από 15 άτομα που αρθρογραφούσαμε ακατάπαυστα θα μπορούσαμε σε κάθε τεύχος να κάνουμε παπάδες. Σε ΚΑΘΕ τεύχος. Αλλά και πάλι, με δεδομένο το ότι είμαστε αυτοί οι λίγοι που είμαστε, και πάλι θαύματα κάνουμε. Απλά, αν είχαμε και λίγη βοήθεια θα φαινόταν ακόμα περισσότερο...
|
|
|
Post by vulture on Feb 12, 2019 17:44:36 GMT 2
Σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια Mike, οχι μονο για το δικο μου αρθρο, αλλα για ολοκληρο το τευχος!
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Feb 12, 2019 18:23:21 GMT 2
Mike, αν και καθήμενος ορθώς εμίλησες και αρκετά θέματα που θίγεις τα σκέφτηκα κι εγώ κατά τη συγγραφή ωστόσο η id ήταν, όπως αναφέρεται πολλάκις στο αφιέρωμα, ένα software/ power technology house. Ως εκ τούτου δεν είναι τυχαίο ότι ποτέ οι ίδιοι δεν ασχολήθηκαν εσωτερικά με ports των Quake series εκτός PC, αφού όλη η τεχνολογική εξέλιξη εκείνη την εποχή έπαιζε σε αυτά. Εννοείται ότι για να παρέμενε ένας user στην αιχμή της, απαιτούνταν πολύ μεγάλα ποσά, ωστόσο αφενός αυτό δεν ενδιέφερε καθόλου τους δημιουργούς (κυρίως των Carmack, let's be honest), αφετέρου με την έλευση της VooDoo, κάθε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα (συμπεριλαμβανομένου του PS1) καταντούσε απλώς κωμική. Παρότι το PS1 ήταν μία άριστη αγορά σε σχέση απόδοσης/κόστους για gaming (φθηνό, προσιτό, πολλά games, exclusives κτλ), ο παράγοντας κόστους για τον χρήστη ήταν τελείως εκτός εξίσωσης στο σκεπτικό της id. Ένα πράγμα τους ενδιέφερε: σε ποια πλατφόρμα μπορούν να απογειώσουν τα γραφικά και να φέρουν νέες επαναστατικές τεχνολογίες (οπτικά, ήχου, δικτύου). BTW το Quake δεν έγινε port στο PS1, άντε λοιπόν να έγραφες για Q2.. να γράψεις τι όμως; Μία παράγραφο πως έπαιζε σε 512x240 (omg!), χωρίς υποστήριξη online (προφανώς) και με άθλια χοντροκομμένα γραφικά, όταν την ίδια περίοδο στο PC κάναμε online party κάθε βράδυ για το πόσα καρέ μπορούσε να πιάσει ο καθένας μας με τους νέους επεξεργαστές, την περισσότερη μνήμη, τους ταχύτερους σκληρούς, τους νέους οδηγούς, τις νέες κάρτες γραφικών που παραλαμβάναμε με τις καραβιές; Η ψαλίδα έκλεισε για ένα σύντομο διάστημα με το DreamCast και ξανα-άνοιξε άμεσα με τις GeForce. Btw, το DC διαθέτει το καλύτερο console port σε Quake (3 Arena) - και έχουμε αναφερθεί σε αυτό αναλυτικά στο αφιέρωμα της Bullfrog. Το Quake στην Amiga το σκέφτηκα περισσότερο να σου πω την αλήθεια αλλά δεν είχα χρόνο/κουράγιο να το δοκιμάσω ξανά σε διάφορα setups (030-060 σε AGA, με/χωρίς CGX, MorphOS/minigl, OS4/tinygl <- γιατί πρέπει να αναφέρεις και Quake II + III). Τώρα, με γνωρίζεις, ότι γουστάρω full amiga και FPS παιχνίδια αλλά πραγματικά νομίζω δε πως θα απασχολούσε ελάχιστους πωρωμένους και ο Πάνος στο τέλος πίεζε με τον γλυκούλι τρόπο του για παράδοση ενώ η νύφη ήταν έτοιμη να το σκάσει! Bottom line, εν τέλει επιλέχτηκε συνειδητά να γραφτεί η ιστορία από την κυρίαρχη μεριά του PC μιας και η id ήταν focused εκεί 
|
|
mike
God
|
Post by mike on Feb 12, 2019 21:27:28 GMT 2
Μπράβο σου Mike, ώριμη και αναλυτική προσέγγιση του θέματος - πράγματι με εκπλήσσεις ώρες-ώρες. Φυσικά, τώρα που με γέμισες με θετική διάθεση θα πετάξεις κάποια κοτσάνα και θα τα γκρεμίσεις όλα, αλλά αυτός είσαι, τι να σε κάνουμε! Νομίζω ότι πάνω σε αυτό που γράφεις (Quake port σε Amiga και σε κονσόλες) ότι αν άφηνα τον Στέφανο να συνεχίσει α) δεν θα έφταναν ούτε όλες οι 76 σελίδες του τεύχους και β) δεν θα είχε παντρευτεί. Οπότε μάλλον καλώς τον σταματήσαμε σε κάποιο σημείο (εντάξει, αυτό θα το δείξει το μέλλον - lol).
Ελπιζω να μην εννοεις "κοτσανα" αυτο που εγραψα οτι το Quake αναλυθηκε μονο στα pc. Γιατι αυτη ειναι η αληθεια. Οπως και επισης αληθεια ειναι οτι εαν ειχε και τα σχετικα με amiga και κονσολες, θα χρειαζοταν ενα περιοδικο μονο του. Αλλα αμιγκοφορουμ ειμασταν γαμω το φελεκι μου, ουτε μια αναφορα για τη μεταφορα στην amiga? Και τελος να ξεκαθαρισουμε κατι: οτι γραφω σαν κριτικη, σχεδον παντα δεν ειναι "αντικειμενικη" κριτικη, ειναι τι αρεσει και τι οχι σε ΕΜΕΝΑ, εγω μπορει να ειμαι περιεργος και να θελω να εχει μεσα αρθρο με ταυλανδικο σεξ με ψητα κουνουπιδια πανω σε atariST με εσκιμωους ζωσμενους με χταποδια, δεν παει να πει οτι αυτο ειναι το σωστο και πρεπει να γινει. Απλα γραφω τι μου αρεσει προσωπικα σε καθε αρθρο και τευχος.
|
|
|
Post by manos426f on Mar 17, 2019 18:17:34 GMT 2
Πάνο περιμένω τηλ. για να κανονίσουμε παράδοση τευχών συνοδεία μπύρας, ξέρεις εσύ.... Ναι, βρε, και καλά κάνεις! Απλά είμαι ψιλοάρρωστος εδώ και 2+ εβδομάδες και δεν είμαι για πολλά-πολλά, γι' αυτό και δεν σε έχω πάρει. Ελπίζω να από Δευτέρα να είμαι ΟΚ και να σου έρθω.
Πάνο να φανταστώ ότι η επίσκεψη μετατέθηκε για όταν θα είναι έτοιμο και το Νο 23;
|
|