|
Post by c64dask on May 9, 2023 17:10:48 GMT 2
Με αφορμή το γελοίο περιστατικό με τους κουκουλοβλακες παρκουριστες ( see video below) θέλω να θέσω το νέο-ρέτρο θέμα για πως αντιμετωπίζουμε εμείς οι παλαιότεροι την σύγχρονη καφρίλα, έλειψη πολιτισμού, χαμηλό επίπεδο, βλακεία, όπως θέλετε να το πείτε. Δεν είναι η αναπόληση ενός μεσήλικα στις "παλιές καλές εποχές" αλλά θεωρώ ότι είναι δόκιμη και πραγματική κατάσταση-κατάντια.
Ο ιός της καφρίλας δεν χτυπάει μόνο τους νέους, όλες οι ηλικίες έχουν την τιμητική τους, κυριολεκτικά. Παραδείγματα άπειρα, τι να πρωτοπεί κανείς. Κυριολεκτικά δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις ούτε για λίγα λεπτά χωρίς πέσεις πάνω σε μπετόβλακες, δεν ξέρω εγώ στην βλακεία, καφρίλα, ασυδοσία έχω ελάχιστη ανοχή.
Ποια είναι η λύση για το θέμα; Πως το αντιμετωπίζετε;
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on May 9, 2023 18:18:27 GMT 2
Κοίτα, καταρχάς θα συμφωνήσω ότι η βλακεία δεν έχει ηλικία. Τους νέους μπορεί να μην τους καταλαβαίνουμε επειδή δεν βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια και, το κυριότερο, επειδή έχουμε ξεχάσει σχεδόν ολοκληρωτικά πώς νιώθαμε εμείς όταν είμασταν νέοι. Αλλά την καφρίλα, την έλλειψη σεβασμού προς οτιδήποτε και οποιονδήποτε, την κουτοπονηριά ε, ναι, τις συναντάς παντού. Και νομίζω ότι οι νέοι έχουν την μικρότερη ευθύνη αν συμπεριφέρονται με τον παραπάνω τρόπο...
Βλέπεις μεγάλωσαν σε μια κοινωνία σε μεγάλο βαθμό χωρίς ιδανικά, σε μια χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, σε έναν κόσμο που (καταλαβαίνουν ότι) μάλλον δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Τι ακριβώς να περιμένουμε από μια γενιά ανθρώπων που έχει να κάνει με γονείς παραιτημένους, οικογένειες διαλυμένες, σχολεία άθλια και ένα μέλλον που προμηνύεται τουλάχιστον δυσοίωνο; Που γεννούνται και μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που επικρατούν οι φελλοί, που ο καθένας έχει ως κρυφή ελπίδα το κακό του διπλανού του, που ακόμα και σήμερα δεν έχουμε καταλάβει ποιοι μας κορόιδευαν τόσα χρόνια και μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε και αντί να τους κυνηγήσουμε σκοτωνόμαστε μεταξύ μας...
Αν βγάλω έξω από την εξίσωση τους νέους, για τους υπόλοιπους έχω να πω ότι απλά δεν τους αντέχω αλλά δεν μπορώ να κάνω και τίποτα. Γιατί αν αποφασίσω να αντιδράσω θα τσακώνομαι με τον κάθε παράξενο 20 φορές τη μέρα (και μάλλον μετά από τόσους τσακωμούς θα είμαι και εγώ παράξενος). Δεν ξέρω, δεν υπάρχει κοινή λογική, δεν υπάρχει συλλογική συνείδηση, δεν υπάρχει αλληλεγγύη, δεν υπάρχει τίποτα απ' αυτά στον βαθμό που θα χρειαζόταν προκειμένου να είναι ο κόσμος μας απλά υποφερτός. Σκούρα τα πράγματα αλλά, δυστυχώς, για τις γενιές που ακολουθούν θα είναι ακόμα χειρότερα. Αυτούς είναι που λυπάμαι...
|
|
|
Post by stratosk on May 10, 2023 14:06:42 GMT 2
Το κακό ξεκινάει από τους "μεγάλους". Ο πιτσιρικάς θα κάνει ό,τι κάνει ο γονιός: Θα υποστηρίξει (χωρίς να ξέρει γιατί) την ομάδα που υποστηρίζει ο μπαμπάς και θα "μισήσει" χωρίς να ξέρει γιατί, τις άλλες ομάδες και τους οπαδούς τους. Θα αντιπαθήσει τον γείτονα γιατί τον αντιπαθεί η μαμά, άρα είναι κακός άνθρωπος. Θα ψηφίσει τον τάδε άχρηστο επειδή τον ψηφίζουν οι γονείς. Θα έχει την τάδε θρησκεία γιατί είναι πιστοί οι γονείς. και από μικρή ηλικία θα μιμηθεί την συμπεριφορά των γονιών. Όταν ο μπαμπάς μέσα στο αμάξι κατεβάζει καντήλια και πετάει τον καφέ και το τσιγάρο έξω στο δρόμο, όταν η μαμά κουτσομπολεύει τη γειτόνισσα και το επόμενο λεπτό όταν τη βλέπει στο μπαλκόνι τη χαιρετά εγκάρδια με πλατύ χαμόγελο. Όταν το παιδί βλέπει ότι το να κλέψεις το κράτος, να παραβείς το νόμο και να κοροιδέψεις το σύστημα είναι μαγκιά, τι θα κάνει όταν μεγαλώσει; Θα ακολουθήσει το λαμπρό παράδειγμα των γονιών του και θα γίνει και αυτό κάφρος με τη σειρά του. Η κατάσταση δυστυχώς δε σώζεται.
ΥΓ Άσχετο ρε παιδιά, δεν έχω AMIGA πλέον. Αλλά μπαίνω και σας διαβάζω γιατί τα λέτε χύμα και χωρίς δηθενιές, καθωσπρεπισμούς και πολιτική ορθότητα. Σόρι λοιπόν αν πετάγομαι καμιά φορά στο άσχετο και λέω τη μ@λ@κ1@ μου.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on May 10, 2023 19:04:53 GMT 2
Το κακό ξεκινάει από τους "μεγάλους". Ο πιτσιρικάς θα κάνει ό,τι κάνει ο γονιός: Θα υποστηρίξει (χωρίς να ξέρει γιατί) την ομάδα που υποστηρίζει ο μπαμπάς και θα "μισήσει" χωρίς να ξέρει γιατί, τις άλλες ομάδες και τους οπαδούς τους. Θα αντιπαθήσει τον γείτονα γιατί τον αντιπαθεί η μαμά, άρα είναι κακός άνθρωπος. Θα ψηφίσει τον τάδε άχρηστο επειδή τον ψηφίζουν οι γονείς. Θα έχει την τάδε θρησκεία γιατί είναι πιστοί οι γονείς. και από μικρή ηλικία θα μιμηθεί την συμπεριφορά των γονιών. Όταν ο μπαμπάς μέσα στο αμάξι κατεβάζει καντήλια και πετάει τον καφέ και το τσιγάρο έξω στο δρόμο, όταν η μαμά κουτσομπολεύει τη γειτόνισσα και το επόμενο λεπτό όταν τη βλέπει στο μπαλκόνι τη χαιρετά εγκάρδια με πλατύ χαμόγελο. Όταν το παιδί βλέπει ότι το να κλέψεις το κράτος, να παραβείς το νόμο και να κοροιδέψεις το σύστημα είναι μαγκιά, τι θα κάνει όταν μεγαλώσει; Θα ακολουθήσει το λαμπρό παράδειγμα των γονιών του και θα γίνει και αυτό κάφρος με τη σειρά του. Η κατάσταση δυστυχώς δε σώζεται. Συμφωνώ απόλυτα. Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει κανείς παίζει τεράστιο ρόλο. Αλλά το περιβάλλον δεν είναι μόνο οι γονείς, είναι και οι λοιποί συγγενείς, οι γνωστοί/φίλοι και, κυρίως, το σχολείο στο οποίο περνάει κανείς τουλάχιστον τη μισή του μέρα από τα 5 μέχρι τα 18 του χρόνια. Οπότε αν το σχολείο είναι μπουρδέλο, οι καθηγητές ό,τι να 'ναι και οι συμμαθητές εκκολαπτόμενοι εγκληματίες είναι δύσκολα τα πράγματα δυστυχώς... Άσχετο ρε παιδιά, δεν έχω AMIGA πλέον. Αλλά μπαίνω και σας διαβάζω γιατί τα λέτε χύμα και χωρίς δηθενιές, καθωσπρεπισμούς και πολιτική ορθότητα. Σόρι λοιπόν αν πετάγομαι καμιά φορά στο άσχετο και λέω τη μ@λ@κ1@ μου. ΜΑ τι το συζητάς; Το πιο σημαντικό και το πιο ουσιαστικό είναι να έχουμε ένα χώρο να τα λέμε, μακριά από την κοσμοσυρροή ασχέτων και πειραγμένων των social media. Όποιος γουστάρει να πει την άποψή του αλλά και να δεχτεί να ακούσει αυτές των υπολοίπων είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος. Πάντως, αυτό που λες "χωρίς δηθενιές, καθωσπρεπισμούς και πολιτική ορθότητα" δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που συνέβαινε κάπου μεταξύ 2009-2014. Εκεί να έβλεπες που είχαν πάει οι καθωσπρεπισμοί και η πολιτική ορθότητα! 
|
|
|
Post by c64dask on May 10, 2023 20:35:19 GMT 2
Κοίτα, καταρχάς θα συμφωνήσω ότι η βλακεία δεν έχει ηλικία. Τους νέους μπορεί να μην τους καταλαβαίνουμε επειδή δεν βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια και, το κυριότερο, επειδή έχουμε ξεχάσει σχεδόν ολοκληρωτικά πώς νιώθαμε εμείς όταν είμασταν νέοι. Αλλά την καφρίλα, την έλλειψη σεβασμού προς οτιδήποτε και οποιονδήποτε, την κουτοπονηριά ε, ναι, τις συναντάς παντού. Και νομίζω ότι οι νέοι έχουν την μικρότερη ευθύνη αν συμπεριφέρονται με τον παραπάνω τρόπο... Βλέπεις μεγάλωσαν σε μια κοινωνία σε μεγάλο βαθμό χωρίς ιδανικά, σε μια χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, σε έναν κόσμο που (καταλαβαίνουν ότι) μάλλον δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Τι ακριβώς να περιμένουμε από μια γενιά ανθρώπων που έχει να κάνει με γονείς παραιτημένους, οικογένειες διαλυμένες, σχολεία άθλια και ένα μέλλον που προμηνύεται τουλάχιστον δυσοίωνο; Που γεννούνται και μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που επικρατούν οι φελλοί, που ο καθένας έχει ως κρυφή ελπίδα το κακό του διπλανού του, που ακόμα και σήμερα δεν έχουμε καταλάβει ποιοι μας κορόιδευαν τόσα χρόνια και μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε και αντί να τους κυνηγήσουμε σκοτωνόμαστε μεταξύ μας... Αν βγάλω έξω από την εξίσωση τους νέους, για τους υπόλοιπους έχω να πω ότι απλά δεν τους αντέχω αλλά δεν μπορώ να κάνω και τίποτα. Γιατί αν αποφασίσω να αντιδράσω θα τσακώνομαι με τον κάθε παράξενο 20 φορές τη μέρα (και μάλλον μετά από τόσους τσακωμούς θα είμαι και εγώ παράξενος). Δεν ξέρω, δεν υπάρχει κοινή λογική, δεν υπάρχει συλλογική συνείδηση, δεν υπάρχει αλληλεγγύη, δεν υπάρχει τίποτα απ' αυτά στον βαθμό που θα χρειαζόταν προκειμένου να είναι ο κόσμος μας απλά υποφερτός. Σκούρα τα πράγματα αλλά, δυστυχώς, για τις γενιές που ακολουθούν θα είναι ακόμα χειρότερα. Αυτούς είναι που λυπάμαι... Συμφωνούμε - δυστυχώς! Εγώ έχω να προσθέσω ότι η βουτιά προς τον πάτο γίνεται με σχέδιο και τελείως μα τελείως εσκεμμένα. Πάντως η καφρίλα έχει γίνει πια εθισμός για τους περισσότερους, βλέπεις συνεχώς ανθρώπους να παλεύουν με κάθε τρόπο να είναι κάφροι χωρίς να περιμένουν να κερδίσουν κάτι, απλά για να είναι;;; , και τις περισσότερες φορές τους στοιχίζει πολύ ακριβά. stratosk Σίγουρα τα παιδιά θα μιμηθούν τους γονείς και αυτό μάλλον καλό είναι σε νορμαλ καταστάσεις. Το παράξενο στην τρέχουσα ιστορία είναι ότι άνθρωποι που είχαν μια καλή κοινωνική συμπεριφορά πέρασαν στα παιδιά τους ακατανόητες αρχές και μεταλλάχθηκαν και οι ίδιοι ασχέτως ηλικίας. stratosk ΥΓ Άσχετο ρε παιδιά, δεν έχω AMIGA πλέον. Αλλά μπαίνω και σας διαβάζω γιατί τα λέτε χύμα και χωρίς δηθενιές, καθωσπρεπισμούς και πολιτική ορθότητα. Σόρι λοιπόν αν πετάγομαι καμιά φορά στο άσχετο και λέω τη μ@λ@κ1@ μου.Μακριά από εμάς οι νεοταξικές πολιτικές ορθότητες! Αρχίζει και ξυπνάει διεθνώς ο κόσμος απέναντι σε αυτή την λαίλαπα, αργά ίσως αλλά ας δούμε που θα πάει. Πάρε ένα Α500 mini  δεν γίνεται χωρίς Amiga!
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on May 11, 2023 1:12:12 GMT 2
Εγώ πάντως να σας πω, βρίσκω την όλη συζήτηση περί παιδείας και πολιτισμού ολίγον άκυρη (με το συμπάθειο και συγχωράτε με), ιδιαίτερα ξεκινώντας με το συγκεκριμένο περιστατικό ως πρόφαση. Εδώ γίνοντα άλλα και άλλα, τρελλά πιο σοβαρά που στην τελική επηρρεάζουν βαθύτατα και τη ζωή μας αλλά και το μέλλον των παιδιών μας (και συνολικά της νέας γενιάς). Κατά πόσο λοιπόν το παραπάνω περιστατικό χωράει ανάλυσης η μπορεί (έστω) να αποτελεί ένδειξη για την διεξαγωγή οποιουδήποτε συμπεράσματος? Δύο πιτσιρικάδες καβαλήσανε τις ταράτσες για να κάνουν graffiti. Αν ισχύει το ρεπορτάζ, μάλλον ευθύνονται για την φωτιά που ξέσπασε στο κατάστημα. Τους εντοπίσανε, στη συνέχεια τους κυνήγησε η αστυνομία και τελικά τους πιάσανε. Ας σημειωθεί (βεβαίως) πως δεν έχουμε ιδέα του τι συνέβει πραγματικά, δλδ για παράδειγμα μπορεί απλά να βρέθηκαν στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή (το story περί της "νέα τεχνικής" graffiti με blowtorch ψιλό-μπούρδα μου ακούγεται). H πολύ χειρότερα θα μπορούσε να μην έχει απολύτως καμία σχέση με graffitι η ιστορία και να έχει μπεί η φωτιά επίτηδες (εδώ σοβαρεύει το πράγμα και πάμε για...άλλα σενάρια). Αλλά τεσπά, ας πάρουμε τα λεγόμενα του ρεπορτάζ on face value. Συμπεράσματα: -Οι πιτσιρικάδες καβαλάνε τις ταράτσες για graffiti. -Οι πιτσιρικάδες κάνουν μαλακίες (ενίοτε χοντρές). -Οι πιτσιρικάδες ΔΕΝ θα κάτσουν στα αυγά τους να τους μπαγλαρώσει η αστυνομία (είτε έχουν κάνει όντως μαλακία είτε όχι). -Οι φωτο-ρεπόρτερ θα κάνουν σπικάζ (εν είδη αγώνα ποδοσφαίρου) με δραματικούς τόνους και περίσσιο πάθος, τρέχοντας με την κάμερα στο χέρι προς απαθανάτιση των 'συγκλονιστικών' σκηνών. Διαχρονικά πράγματα
|
|
|
Post by c64dask on May 11, 2023 7:49:09 GMT 2
Εγώ πάντως να σας πω, βρίσκω την όλη συζήτηση περί παιδείας και πολιτισμού ολίγον άκυρη (με το συμπάθειο και συγχωράτε με), ιδιαίτερα ξεκινώντας με το συγκεκριμένο περιστατικό ως πρόφαση. Εδώ γίνοντα άλλα και άλλα, τρελλά πιο σοβαρά που στην τελική επηρρεάζουν βαθύτατα και τη ζωή μας αλλά και το μέλλον των παιδιών μας (και συνολικά της νέας γενιάς). Κατά πόσο λοιπόν το παραπάνω περιστατικό χωράει ανάλυσης η μπορεί (έστω) να αποτελεί ένδειξη για την διεξαγωγή οποιουδήποτε συμπεράσματος? Δύο πιτσιρικάδες καβαλήσανε τις ταράτσες για να κάνουν graffiti. Αν ισχύει το ρεπορτάζ, μάλλον ευθύνονται για την φωτιά που ξέσπασε στο κατάστημα. Τους εντοπίσανε, στη συνέχεια τους κυνήγησε η αστυνομία και τελικά τους πιάσανε. Ας σημειωθεί (βεβαίως) πως δεν έχουμε ιδέα του τι συνέβει πραγματικά, δλδ για παράδειγμα μπορεί απλά να βρέθηκαν στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή (το story περί της "νέα τεχνικής" graffiti με blowtorch ψιλό-μπούρδα μου ακούγεται). H πολύ χειρότερα θα μπορούσε να μην έχει απολύτως καμία σχέση με graffitι η ιστορία και να έχει μπεί η φωτιά επίτηδες (εδώ σοβαρεύει το πράγμα και πάμε για...άλλα σενάρια). Αλλά τεσπά, ας πάρουμε τα λεγόμενα του ρεπορτάζ on face value. Συμπεράσματα: -Οι πιτσιρικάδες καβαλάνε τις ταράτσες για graffiti. -Οι πιτσιρικάδες κάνουν μαλακίες (ενίοτε χοντρές). -Οι πιτσιρικάδες ΔΕΝ θα κάτσουν στα αυγά τους να τους μπαγλαρώσει η αστυνομία (είτε έχουν κάνει όντως μαλακία είτε όχι). -Οι φωτο-ρεπόρτερ θα κάνουν σπικάζ (εν είδη αγώνα ποδοσφαίρου) με δραματικούς τόνους και περίσσιο πάθος, τρέχοντας με την κάμερα στο χέρι προς απαθανάτιση των 'συγκλονιστικών' σκηνών. Διαχρονικά πράγματα Σίγουρα το εν λόγο περιστατικό δεν είναι μέτρο σύγκρισης ή το χειρότερο που γίνεται, απλά το ανέφερα ως κάτι ακραίο και κωμικοτραγικό μαζί. Δεν ξέρω εσύ ως πιτσιρικάς αν σε τσάκωναν να κλέβεις πχ, με τις τηλεοράσεις από κάτω με 2-3 περιπολικά αν θα έτρεχες να φύγεις, αν θα έβριζες τους αστυνομικούς; Είχες μαχαίρι πάνω σου ως πιτσιρικάς; Έβαζες φωτιές; Θα έκλεβες; Κυκλοφορούσες με κουκούλα ληστή; Άσε που πιτσιρικάδες δεν τους λες (21 χρονών) Μην πιάσουμε το graffiti, είναι αυτό ακριβώς που λέω, καφρίλα απόλυτη (εμετός στους τοίχους) χωρίς κανένα κέρδος προσωπικό, μόνο αντιαισθητική καταστροφή. Χωρίς πάντως να είναι όπως είπαμε από τα χειρότερα που περνάμε.
|
|
|
Post by thalporist on May 11, 2023 9:32:18 GMT 2
Με κάθε ρίσκο να φανώ λαϊκιστής και εγώ δεν ξέρω τι άλλο, ο φετινός ΕΝΦΙΑ πως σας φάνηκε; Μα θα μου πείτε, όπως και ο ΕΝΦΙΑ της προηγούμενης χρονιάς. Και της προ-προηγούμενης κ.ο.κ. Πάνε τόσα χρόνια που τρώμε το τέρας στη μάπα και απ'ότι φαίνεται το έχουμε συνηθίσει για τα καλά. Ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι να συγκρίνεις τα δύο μεγέθη καφρίλας, και να πεις 'υπάρχουν και χειρότερα'.
|
|
|
Post by c64dask on May 11, 2023 9:50:42 GMT 2
Ο ΕΝΦΙΑ είναι τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο (τον οποίο προεκλογικά πάντα "καταργούν") ο ΦΠΑ τι είναι;; Πως τον φάγαμε αμάσητο τον ΦΠΑ; 24% χαράτσι στα πάντα χωρίς καμία λογική και λόγο
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on May 11, 2023 14:49:46 GMT 2
Με κάθε ρίσκο να φανώ λαϊκιστής και εγώ δεν ξέρω τι άλλο, ο φετινός ΕΝΦΙΑ πως σας φάνηκε; Μα θα μου πείτε, όπως και ο ΕΝΦΙΑ της προηγούμενης χρονιάς. Και της προ-προηγούμενης κ.ο.κ. Πάνε τόσα χρόνια που τρώμε το τέρας στη μάπα και απ'ότι φαίνεται το έχουμε συνηθίσει για τα καλά. Ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι να συγκρίνεις τα δύο μεγέθη καφρίλας, και να πεις 'υπάρχουν και χειρότερα'. Εννοείς να συγκρίνουμε καφρίλα κράτους και πολιτών; Τουλάχιστον οι απλοί πολίτες μπορεί να είναι σε αρκετά σεβαστό (αλλά όχι συντριπτικό) ποσοστό κάφροι, οι πολιτικοί από την άλλη - και δη αυτή που ανήκουν στα "κόμματα εξουσίας" - είναι κατά 90% απατεώνες. Τι λες να προτιμάμε; Και ναι, ο ΕΝΦΙΑ ήταν - και φέτος - υπέροχος. Τόσο πολύ που αν δεν θέλει κάποιος να τον πληρώσει θα προσφερθώ να πληρώσω και τον δικό του!  Είναι και αυτός υπέροχος: όσο μεγαλύτερος, τόσο καλύτερος. Είναι σαν τις $%@#$%@#  Νομίζω ότι η συγκεκριμένη "είδηση" ήταν απλά η αφορμή για να ξεκινήσει η κουβέντα. Γιατί κατά τα άλλα δεν είναι και ιδιαιτέρως συνταρακτικό το γεγονός ότι δύο μπουχέσες 21χρονοι (που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το παρκούρ) παίζουν ένα άτυπο είδος κυνηγητού με τους αστυνομικούς οι οποίοι αδυνατούν να τους συλλάβουν γιατί, απλά, είναι ακόμα πιο μπουχέσες! Τι να κάνεις, οι εξοντωτικές βάρδιες στα Everest έχουν και τις επιπτώσεις τους! Και βέβαια, ο δραματικός σχολιασμός της δημοσιογράφου που από τον τόνο της φωνής της νομίζεις - αν δεν δώσεις σημασία στα λόγια - ότι κάποιος διαμελίζει βρέφη, βγάζει τα μάτια από παρθένες με κουταλάκι του γλυκού ή κάτι ανάλογο! Οπότε όχι, θεωρώ ότι η εν λόγω "είδηση" αν έχει κάτι να μας πει είναι ότι α) οι νέοι πρέπει να βρουν ενδιαφέροντα και β) εκεί στην αστυνομία ας χάσουν κανένα κιλό γιατί δεν μπορούν να κυνηγήσουν ούτε γκαστρωμένη χελώνα. Για τη δημοσιογραφία τι να πω; Η θέση της χώρας μας στην παγκόσμια κατάταξη τα λέει όλα...
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on May 11, 2023 23:29:33 GMT 2
Σίγουρα το εν λόγο περιστατικό δεν είναι μέτρο σύγκρισης ή το χειρότερο που γίνεται, απλά το ανέφερα ως κάτι ακραίο και κωμικοτραγικό μαζί. Δεν ξέρω εσύ ως πιτσιρικάς αν σε τσάκωναν να κλέβεις πχ, με τις τηλεοράσεις από κάτω με 2-3 περιπολικά αν θα έτρεχες να φύγεις, αν θα έβριζες τους αστυνομικούς; Είχες μαχαίρι πάνω σου ως πιτσιρικάς; Έβαζες φωτιές; Θα έκλεβες; Κυκλοφορούσες με κουκούλα ληστή; Τα δικά μου ενδιαφέροντα φίλτατε ήταν (και είναι) αποκλειστικά 'κλειστού χώρου'. Οπότε στην χειρότερη θα μπορούσα να κάψω μόνο το δικό μου σπίτι (άντε και των γειτόνων).  Μην πιάσουμε το graffiti, είναι αυτό ακριβώς που λέω, καφρίλα απόλυτη (εμετός στους τοίχους) χωρίς κανένα κέρδος προσωπικό, μόνο αντιαισθητική καταστροφή. Χωρίς πάντως να είναι όπως είπαμε από τα χειρότερα που περνάμε. Τα graffiti είναι καφρίλα και αντιαισθητική καταστροφη? Καταστροφή τινός, των γκρίζων τοίχων, των μπετών και της εμετικής πολυκατοικιοδόμησης? Αισίως έχει μπεί πολύ νερό στο αυλάκι από τότε που το είδος (συνολικά σαν τρόπος έκφρασης και τέχνης, αλλά και ως κομμάτι της πόλης) θεωρούνταν από τους παπούδες των παπούδων μας ως 'βανδαλισμός'. Πάλι καλά δηλαδή: www.discovergreece.com/travel-ideas/cover-story/graffiti-and-street-art-athens
|
|
|
Post by c64dask on May 12, 2023 8:36:49 GMT 2
Μην πιάσουμε το graffiti, είναι αυτό ακριβώς που λέω, καφρίλα απόλυτη (εμετός στους τοίχους) χωρίς κανένα κέρδος προσωπικό, μόνο αντιαισθητική καταστροφή. Χωρίς πάντως να είναι όπως είπαμε από τα χειρότερα που περνάμε. Τα graffiti είναι καφρίλα και αντιαισθητική καταστροφη? Καταστροφή τινός, των γκρίζων τοίχων, των μπετών και της εμετικής πολυκατοικιοδόμησης? Αισίως έχει μπεί πολύ νερό στο αυλάκι από τότε που το είδος (συνολικά σαν τρόπος έκφρασης και τέχνης, αλλά και ως κομμάτι της πόλης) θεωρούνταν από τους παπούδες των παπούδων μας ως 'βανδαλισμός'. Πάλι καλά δηλαδή: www.discovergreece.com/travel-ideas/cover-story/graffiti-and-street-art-athensΤο link που έβαλες έχει όντως μερικές ωραίες εικόνες που όμως δεν είναι graffiti αλλά τοιχογραφίες με ανάθεση. Δηλαδή δεν αποφάσισαν δυο τρεις σκοτεινοί τύποι να στρίψουν ένα μαύρο και να πάρουν 3-4 κάνιστρα μπογιά και να μουντζουρώσουν όπου τους πει η παραμύθα αλλά έγινε σε συννενόηση με τους ιδιοκτήτες του κτιρίου, ανάθεση σε "καλλιτέχνη" δηλαδή και σχεδόν σίγουρα με πληρωμή. Από τα δεκάδες χιλιάδες "graffiti" που υπάρχουν στην Ελλάδα πόσα είναι τέτοιας μορφής; 10-20? το πολύ Εγώ παραθέτω μερικά από τα αριστουργήματα που κοσμούν την πλατεία κάτω από το σπίτι μου, δυστυχώς αδυνατώ να δω την "τέχνη" τους, την "έκφραση", μόνο εμετό βλέπω. Σημειωτέον ότι η πλατεία ήταν σε χειρότερο χάλι, βάφτηκε με κόστος κάποια χιλιάδες ευρώ και σε 2 μέρες (κυριολεκτικά) έγινε πάλι έτσι. Η είμαι παππούς (διόλου απίθανο) η κάποιος μπορείς να μου εξηγήσει την υψηλή τέχνη και αισθητική; Για να καταλήξω κάπου θεωρώ ότι το graffiti είναι ένα από τα πολλά που μας φόρτωσαν με το έτσι θέλω εξωραΐζοντας το με μια ανύπαρκτη περιγραφή (δήθεν τέχνη) και ένα όνομα (graffiti). Καλό κόλπο καθώς πιάνει μια χαρά και οι περισσότεροι δέχονται πλεον τα πάντα, αρκεί να το πουν τα media-social media.     
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on May 12, 2023 12:10:46 GMT 2
Μα σε όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει ένα graffiti! Εδώ βλέπουμε απλά διάφορους που έχουν γράψει το μακρύ και το κοντό τους σε τοίχους με σπρέι! Εννοώ, άλλο το να φτιάξουν κάποιοι ένα ωραίο graffiti, δηλαδή ένα ζωγραφικό έργο χρησιμοποιώντας ως καμβά μία μάντρα, κι άλλο να βγάλει κάποιος απλώς τα εσώψυχά για τον ΠΑΟ και τη Λεωφόρο πάνω σε έναν τοίχο!
Εννοώ ότι απλά και μόνο για να μιλήσουμε για graffiti και όχι για βανδαλισμό, θα πρέπει να έχουμε να κάνουμε με ένα έργο που βελτιώνει μία παρατημένη/άθλια επιφάνεια και όχι με κάτι που αποφασίζει κάποιος να το ζωγραφίσει νταβατζιλίκι σε ένα αξιοπρεπές κτίσμα που χρησιμοποιείται. Γι' αυτό και γενικώς graffiti συναντάμε σε υποβαθμισμένες περιοχές, με κτίσματα παρατημένα ή μισογκρεμισμένα. Θα πει κάποιος ότι "μα κάνουν graffiti και στα βαγόνια των τρένων, του ηλεκτρικού κλπ" και είναι αλήθεια. Προσωπικά αυτό με βρίσκει εντελώς αντίθετο, γιατί είναι η περίπτωση στην οποία έχουμε να κάνουμε με βανδαλισμό.
Θυμάμαι το '88 που συμμετείχα σε μία παρέα με παιδιά που έκαναν graffiti, επειδή είχαμε επηρεαστεί από κάποια films της εποχής (το Break Dance και κυρίως το Beat Street). Πέρα του ότι είχαμε ξοδέψει πολλά χρήματα για να αγοράσουμε σπρέι με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, ψάχναμε πάντοτε να βρούμε επιφάνειες στις οποίες αυτό που θα φτιάχναμε θα ήταν αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση, όποιος κι αν το αντίκριζε. Έτσι επιλέγαμε μισογκρεμισμένα κτίσματα, εγκαταλελειμμένα γιαπιά και παρεμφερείς χώρους και, όχι μονάχα αυτό, αλλά δημιουργούσαμε πραγματικά αξιόλογα graffitis τα οποία πιο πριν είχαμε σχεδιάσει σε μικρογραφία σε χαρτί. Καμία σχέση δηλαδή με ένα στραβοχυμένο "Gate 7" ή ένα ανορθόγραφο "πουτάνες κότες Βυρωνιώτες".
Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι τα graffitis δεν είναι κάτι που "μας φόρτωσαν με το έτσι θέλω": κανένας δεν μας τα φόρτωσε και, φυσικά, δεν είναι και νέο φρούτο αφού εμείς τα φτιάχναμε πριν από 35 χρόνια! Απλά, όπως και στα περισσότερα, τα αντιγράψαμε με λάθος τρόπο από τους ξένους: εκεί που στην Αμερική π.χ. μαζεύονταν 3-4 street artists και δημιουργούσαν ένα πραγματικό έργο τέχνης, εδώ συνήθως πάνε 2-3 κάγκουρες χωρίς το παραμικρό ταλέντο και απλά βανδαλίζουν ένα ντουβάρι...
|
|
|
Post by vulture on May 12, 2023 12:15:34 GMT 2
"Για να καταλήξω κάπου θεωρώ ότι το graffiti είναι ένα από τα πολλά που μας φόρτωσαν με το έτσι θέλω εξωραΐζοντας το με μια ανύπαρκτη περιγραφή (δήθεν τέχνη) και ένα όνομα (graffiti). Καλό κόλπο καθώς πιάνει μια χαρά και οι περισσότεροι δέχονται πλεον τα πάντα, αρκεί να το πουν τα media-social media."
Κατ' αρχάς, τα graffiti ως μορφή τέχνης του δρόμου υπάρχουν από τα αρχαία χρόνια και δε μας τα φόρτωσαν τα media/social media ούτε κάποιοι δάκτυλοι σκοτεινών δυνάμεων. Επίσης, πρόκειται για ένα παγκόσμιο θέμα/πρόβλημα και όχι ελληνικό.
Πράγματι, στη σύγχρονη εποχή, μας ήρθε κάπου στις αρχές των 80s, μια δεκαετία αργότερα περίπου από την αναβίωση στη Νέα Υόρκη.
Ένα άλλο κεντρικό ζήτημα, όμως, είναι τί ονομάζουμε graffiti και τί όχι. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι φωτό που πόσταρες είναι graffiti. Αν πούμε ότι αυτά είναι graffiti, τότε και τα οποιαδήποτε συνθήματα στους τοίχους, από επαναστατικά εν μέσω κατοχής μέχρι παιδικά τύπου "Γ + Μ = Love Forever" είναι επίσης graffiti, τα τσουβαλιάσαμε όλα και μπράβο μας.
Έχει επικρατήσει λοιπόν, να λέμε graffiti σχέδια σαν αυτά που παρέθεσε ο Tsak (αν και αυτά είναι murals) και όχι ό,τι γράφει ο οποιοσδήποτε με ένα μαρκαδόρο ή ένα σπρέι, τα οποία, συνήθως, είναι απλώς συνθήματα σε τοίχους.
Επί της ουσίας, αυτά που πόσταρες είναι αντιαισθητικά και δε μου αρέσουν ούτε εμένα. Απλώς, υπήρχαν πάντα. Εγώ θυμάμαι να συμβαίνουν τέτοιοι βανδαλισμοί σε τοίχους και πλατείες και απανωτά βαψίματα από το δήμο, από όταν ήμουν παιδί στα 80s. Επίσης, στο τεχνικό λύκειο που πήγαινα, είχα συμμαθητές που κουβάλαγαν πεταλούδες, σουγιάδες και στιλέτα. Είχαν σπάσει το αμάξι του μαθηματικού μας και είχαν δείρει με κουκούλες τον εκθεσά μας έξω από το σπίτι του. Και δεν ήταν 20-21, αλλά 16-17. Οπότε, ναι, και η δική μας γενιά είχε τέτοια μπουμπούκια. Κάποιοι ίσως δεν το πολυπήραν είδηση, κάποιοι από εμάς όμως τους είχαν στην καθημερινότητά τους και τους έφαγαν στη μάπα για χρόνια.
Συνολικά, οι νέες γενιές, μεσοσταθμικά μιλώντας, είναι πολύ καλύτερες από τις δικές μας. Και πιο ανυχτόμυαλα είναι τα νέα παιδιά και έχουν φάει στον κώλο απανωτές κρίσεις που οι δικές μας και προηγούμενες γενιές δημιούργησαν.
|
|
|
Post by c64dask on May 12, 2023 12:52:45 GMT 2
Καταρχήν χαίρομαι που υπάρχει αισιοδοξία, αυτό είναι το σημαντικότερο. Όταν λέω ότι μας "φόρτωσαν" όπως εξήγησα δεν εννοώ προφανώς τους 2-3 καλλιτέχνες αλλά τους χιλιάδες "κάγκουρες" που λέει και ο Dony, την ανοχή στους κάγκουρες. Δηλαδή μιλάμε για 99,8?% μουτζουροσυνθηματα-εκτρώματα και 0,1-02% κάτι καλαίσθητο. Ποιος ο λόγος της ανοχής;
Διαφωνώ κάθετα πάντως ότι υπήρχαν πάντα, μπορώ αν θες να σου δείξω φωτός από 60ς 70ς 80ς ακόμα και 90ς με μηδέν η απειροελάχιστα. Παλαιότερα ήταν σπάνια και κυρίως τα μουντζούρωναν κομματόσκυλα με συνθήματα κραυγές. Βρες μου "δημόσιο" τοίχο σήμερα χωρίς, τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις.
Το πρόβλημα όταν δεν υπάρχουν η δεν εφαρμόζονται κανόνες είναι ότι ο καθένας κάνει ότι του κατέβει, δηλαδή ποιος μπορεί/πρέπει να κάνει graffiti, που, για πόσο θα μείνει; Επειδή δεν υπάρχει τίποτα ακόμα και αν εγώ κάνω το αριστούργημα σε μια πλατεία ποιος σε εμποδίζει την επόμενη στιγμή να γράψεις από πάνω σύνθημα, να μου το σβήσεις να το χαλάσεις; Υπάρχει πιστεύεις αυτογνωσία καλλιτεχνική η αυτοέλεγχος; Δυστυχώς αυτό γίνεται στην πράξη, ο ένας γράφει πάνω από τον άλλο, ζωγραφίζει, μουντζουρώνει.
Τελοςπαντων προσπαθώ να αδιαφορώ για την αντιαισθητική όψη των έστω ψεύτο-graffiti, αλλά τελικά αυτό είναι και το αρχικό θέμα, να αδιαφορούμε για graffiti, για τον τύπο που πάει ανάποδα σε μονόδρομο, για αυτόν που περνάει με κόκκινο, για τον πολιτικό που έκλεψε, για τον ψυχοπαθή της γειτονιας και παει λέγοντας. Άμα προσπαθήσεις να αντιδράσεις βρίσκεις και τον μπελά σου τελικά.
Στο κάτω κάτω έχουμε 2023 και θα έπρεπε να έχουμε βελτιωθεί ως κοινωνία σε όλα τα θέματα σε σχέση με το 1980.
|
|
|
Post by vulture on May 12, 2023 14:10:14 GMT 2
c64dask Υπάρχουν κάποια λογικά σφάλματα σε αυτά που λες φίλε μου. Κατ' αρχάς, καλά κάνεις και διαφώνεις ότι υπήρχαν πάντα, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπήρχαν πάντα και ότι θέριεψαν από τη 10ετία του 80 και μετά. Είναι εμπειρία δική μου, των τότε συμμαθητών μου, υποθέτω και του dony που είναι και λίγο μεγαλύτερος, οπότε, η όποια διαφωνία δεν παίζει ρόλο, αφού πρόκειται για κάτι εμπειρικό που το έχουμε ζήσει και το έχουμε δει. Επίσης, πάνω σε αυτό, μάλλον δεν έχεις λάβει υπ' όψη σου και έναν άλλο παράγοντα. Οι βανδαλισμοί λειτουργούν σωρευτικά. Αν, ας πούμε, γίνουν φέτος 10 βανδαλισμοί, θα μπογιατιστούν οι 7-8 και οι υπόλοιποι θα απομείνουν. Συν το χρόνω, λοιπόν, όπως καταλαβαίνεις, το πλήθος των βανδαλισμένων τοίχων γύρω μας θα αυξάνεται χωρίς να αυξάνεται όμως ο ρυθμός με τον οποίο πραγματοποιούνται. Αν προσθέσεις, ότι σε απόλυτους αριθμούς (αναφέρομαι στην Αθήνα και τα προάστιά της) ο πληθυσμός της πόλης έχει αυξηθεί, άρα, πιθανότατα και ο απόλυτος αριθμός αυτών που βανδαλίζουν έχει αυξηθεί. Οπότε είναι λογικό να υπάρχουν περισσότεροι τέτοιοι τοίχοι γύρω μας απ' ό,τι παλιότερα. Το να δείξεις φωτογραφίες, λοιπόν, από περασμένα έτη δε σημαίνει κάτι. Άσε που (ναι και όμως) μια βόλτα 10 λεπτών να κάνω στο Μπραχάμι, μπορώ να βρω πολλούς καθαρούς τοίχους από δημόσιους χώρους και να τους φωτογραφήσω. Επίσης δε θα σημαίνει κάτι και αυτό. Το πιο σημαντικό λογικό σφάλμα, για εμένα, είναι το εξής και έχει δύο σκέλη τα οποία και αυτοτροφοδοτούνται. Αφενός θεωρείς ότι υπάρχει αδιαφορία, αφεταίρου, βάζεις στο ίδιο καλάθι παραβάσεις και παρανομίες με πολύ διαφορετική βαρύτητα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να σε ενοχλεί το ίδιο ένας βανδαλισμένος τοίχος με κάποιον που φεύγει με κόκκινο και βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Εννοείται, λοιπόν, ότι δεν έχουμε καμμία όρεξη να βλέπουμε το κακογραμμένο σύνθημα του οποιουδήποτε σε έναν βαμμένο τοίχο, αλλά, πέρα από το να κάνεις ένα τηλεφώνημα στο δημαρχείο για να ενημερώσεις να το ξαναβάψουν, τι άλλο να κάνεις; Ή, να στο πω και αλλιώς. Αν αντιστοιχήσουμε τη διάθεση/χρόνο/ενέργεια που απομένει στον καθένα μας στην καθημερινότητά του με 10 hit points για διαμαρτυρία ενάντια σε πράγματα και καταστάσεις, πόσα από αυτά ξοδεύεις τελικά για τους βανδαλισμούς τοίχων όταν έχουμε τόσα πολλά και σοβαρότερα πράγματα να μας πιέζουν; Ως κοινωνία, εν έτει 2023 έχουμε βελτιωθεί σε γενικές γραμμές, αλλά σίγουρα όχι όσο θα θέλαμε και θα μπορούσαμε και, σίγουρα, όχι σε όλα τα θέματα. Σε κάποια από αυτά ίσως είμαστε και χειρότερα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμε για αυτό τους νεότερους ανθρώπους που απλώς παρέλαβαν ένα τριμπούρδελο από εμάς, τους προηγούμενους από εμάς και τις άθλιες επιλογές μας.
|
|
|
Post by c64dask on May 12, 2023 15:42:27 GMT 2
Δεν διεκδικώ κάποιο αλάθητο αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχουν λογικά λάθη εδώ.
Στο πρώτο μέρος, δεν αμφέβαλα ποτέ ότι υπήρχαν (ελάχιστα) από όσο ζούμε (εμείς). Ήταν όπως είπα όμως ελάχιστα, και προφανώς έστω και με ρυθμούς χελώνας ανά καιρούς, βάφονται οι τοίχοι και καλύπτονται. Παράδειγμα έδωσα πιο πάνω, κάτω ακριβώς από το σπίτι μου που είναι σε απόμακρη σχετικά περιοχή, μόλις βάφτηκε σε 2 μέρες έγινε όπως έδειξα. Εξάλλου φαίνονται αν είναι φρέσκα η 30-40 ετών τα όποια graffiti. Σημαντικό πάντως είναι που και εσύ το χαρακτηρίζεις βανδαλισμό.
Στο δεύτερο κομμάτι, σε καμία περίπτωση δεν εξισώνω παρανομίες. Αυτό που προσπαθώ να αναδείξω είναι ότι έχουν αυξηθεί σε όλες τις βαθμίδες εκθετικά. Θα δώσω ένα παράδειγμα σε κάτι που το παρακολουθώ χρόνια συστηματικά. Πριν το 2008-2010 ας πούμε σε μια συγκεκριμένη διαδρομή 5-6 χιλιομέτρων που κάνω συχνά δεν υπήρχε παραβάτης κόκκινου σηματοδότη. Τώρα πλέον στην ίδια διαδρομή χωρίς καμία υπερβολή θα περάσουν τουλάχιστον 5-6 "συμπολίτες" μας το κόκκινο. Συν άλλους τουλάχιστον 3-4 που θα τρέχουν ανάποδα σε μονόδρομο.
Η έλλειψη παιδείας που είπε και ο Dony, η έλλειψη ιδανικών και στόχων, η σιγουριά της ατιμωρησίας έχουν κάνει πολλούς να σαλέψουν.
|
|
|
Post by vulture on May 12, 2023 17:40:38 GMT 2
Και όμως δεν ήταν ελάχιστα, αυτό σου εξηγώ. Στις γειτονιές που μεγάλωσα στο Περιστέρι, δεκατίες 80 και 90, πολλοί δημόσιοι τοίχοι ήταν γεμάτοι συνθήματα. Το ότι εκεί που ήσουν μπορεί να ήταν ελάχιστα, δεν αναιρεί το γεγονός ότι αλλού υπήρχαν πολύ περισσότερα, δεν μπορείς να κρίνεις μόνο από το δικό σου δείγμα.
Φυσικά και είναι βανδαλισμός αν πρόκειται για συνθήματα. Άλλο αυτό και άλλο ένα όμορφο γκραφίτι με stencil - τα οποία, παρεμπιπτόντως, δεν είναι λίγα. Είναι όμως δύο διαφορετικά πράγματα.
Φρέσκα ή παλιά, δεν έχει σημασία, το θέμα είναι ότι επειδή δεν καλύπτονται ποτέ όλα, με τον καιρό αυξάνεται ο αριθμός τους. Αυτό δεν έχει να κάνει με το τι παρατηρείς και τι παρατηρώ, είναι απλή αριθμητική. Αυτό που έδειξες κάτω από το σπίτι σου είναι ακριβώς αυτό που λέω κι εγώ. Βανδαλίζουν, βάφεται, ξαναβανδαλίζουν, ξαναβάφεται, ξαναβανδαλίζουν. Κάποια στιγμή θα πάψουν να το βάφουν και θα μείνει έτσι. Και θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα, αυτό ακριβώς σου λέω.
Γενικότερα, τα πάντα ανάγονται τελικά σε πρόβλημα παιδείας δε διαφωνεί, μάλλον, κανείς σε αυτό. Το θέμα είναι να έχουμε το σθένος και να παραδεχόμαστε ότι αν κάποια νεότερα παιδιά φαίρονται παραβατικά λόγω έλλειψης παιδείας ή λόγω κάποιας σιγουριάς ατιμωρησίας, αυτό είναι πρωτίστως δικό μας λάθος. Εμείς τα μάθαμε έτσι, δε φύτρωσαν. Από εμάς έμαθαν αυτόν τον τρόπο. Επειδή κι εγώ παρατηρώ να περνούν κόκκινα και διάφορα άλλα παρόμοια, συνήθως αυτοί που το κάνουν δεν είναι πιτσιρικάδες. Κάτι μεσήλικες είναι που στα @@ τους όλα.
Γι' αυτό σου λέω, μην κρίνεις μόνο από το δικό σου δείγμα, ούτε εγώ μπορώ να κρίνω μόνο από το δικό μου. Είναι πολύ εύκολο να καταλήξεις σε άδικες γενικεύσεις με αυτόν τον τρόπο.
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on May 12, 2023 17:50:27 GMT 2
Το link που έβαλες έχει όντως μερικές ωραίες εικόνες που όμως δεν είναι graffiti αλλά τοιχογραφίες με ανάθεση. Κάποια από αυτά που παρουσιάζει το άρθρο είναι όντως με ανάθεση. Μια μεγάλη πλειοψηφία όμως δεν είναι. Παρακάτω στο ίδιο άρθρο π.χ. θα βρείς αρκετά που είναι 100% προσωπικές δουλειές. Τεσπα, το point εδώ δεν είναι μόνο να φέρω παραδείγματα αλλά και να τονίσω οτι (πλέον) έχει παρέλθει η εποχή που το είδος γενικότερα θεωρούνταν περιθωριακό. Μιας και πιάσαμε την εν'λόγω συζήτηση έχει επίσης ενδιαφέρον το παρακάτω και η ιστορία του.  Πρίν και μετά. Παραθέτω λεπτομέρειες: 'Την περίτεχνη τοιχογραφία που απεικονίζει μία κουκουβάγια σχεδίασε ο street artist Wild Drawings, aka WD και είναι εμπνευσμένη από τη διάσημη ρήση του Τζίμι Χέντριξ «Knowledge speaks but wisdom listens». Το έργο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών» που διοργανώνουν το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.' Το λοιπόν, η πλάκα με το συγκεκριμένο έργο είναι πως κάποια στιγμή, κάποιος κάγκουρας (lol) αποφάσισε να το βανδαλίσει μουτζουρώνοντας το με ροζ μπογιά (btw αυτό είναι ο ορισμός του 'βανδαλισμού', όχι τα συνθήματα στους σαπιό-τοιχους). Εννοείται υπήρξε συνολική και γενικότερη κατακραυγή, ιδιαίτερα στους κύκλους της street-art/graffiti κοινότητας. Τελικά αποκαταστάθηκε πλήρως (μόλις μια βδομάδα μετά το περιστατικό) από εθελοντές συντηρητές της σχολής συντήρησης αρχαιοτήτων του ΤΕΙ Αθήνας και άλλες ανεξάρτητες ομάδες.   Από τις εργασίες αποκατάστασης του έργου με τους 'κουκουλοφόρους' εθελοντές και φοιτητές. Γιατί τα λέω όλα αυτά? Όταν η πολιτεία ενδιαφέρεται και φροντίζει να αγκαλιάζει την νεολαία και τις ανάγκες της, αλλά και να προασπίζει με έργα το δικάιωμα όλων για μια καλύτερη και ομορφότερη πόλη (αντί να τσουβαλιάζει και να κουνάει το δάχτυλο), η νεολαία το αναγνωρίζει και ανταποδίδει. Καλό θα ήταν να κάνουμε το ίδιο. Από τα δεκάδες χιλιάδες "graffiti" που υπάρχουν στην Ελλάδα πόσα είναι τέτοιας μορφής; 10-20? το πολύ Εκατοντάδες, χιλιάδες? Κάθε φορά που κατεβαίνω κέντρο και στρίβω σε κάποιο στενάκι, όλο και πάνω σε ένα νέο, μικρό αριστουργηματάκι θα πέσω. Εννοείται πως δεν είναι όλα τα έργα επιφάνειας 1000 τετραγωνικών (που θέλουν άπειρο χρόνο και χρήμα για να φιλοτεχνηθούν). Ακόμα και εκτός κέντρου και σε πιο απόμερες γειτονιές η περιοχές, εύκολα (πλέον) βρίσκεις η συναντάς γαμάτα graffiti και γενικότερα υψηλού επιπέδου street art. Εγκαταλελειμένα κτίρια, εργοστάσια και εγκαταστάσεις, σε γέφυρες, σε μάντρες κ.λ.π. κ.λ.π. Αν δεν κυκλοφορείς απλά κάνε ένα google search. Κατ' αρχάς, τα graffiti ως μορφή τέχνης του δρόμου υπάρχουν από τα αρχαία χρόνια και δε μας τα φόρτωσαν τα media/social media ούτε κάποιοι δάκτυλοι σκοτεινών δυνάμεων. Για του λόγου το αληθές: greekreporter.com/2022/04/06/ancient-greeks-left-their-mark-in-egypt-in-591-bc-in-graffiti/Από ιστορικά στοιχεία, τα περισσότερα που σώνονται είναι συνήθως σε μνημεία και φυσικά αποκλειστικά χαρακτικά (οι μπογιές συνήθως δεν φτουράνε και ιδιαίτερα ανά τους αιώνες). Έχει επικρατήσει λοιπόν, να λέμε graffiti σχέδια σαν αυτά που παρέθεσε ο Tsak (αν και αυτά είναι murals) Και το 'street-art' (ή 'urban-art') δόκιμα είναι αν θες. Απλά και σχετικά με το topic, όταν δηλώνεις 'graffit-τάς' ή πως ασχολείσαι με το graffiti, δεν εννοείς τα γηπεδικά συνθήματα φυσικά. Επίσης να σημειώσω πως πέραν των καθαρά 'εικαστικών' η χρήση του δημόσιου χώρου ως 'κανβάς' ελεύθερης έκφρασης και φυσικά το τι και το πως γράφεται, έχει και αυτό την αξία του. Δεν θα έβαζα για παράδειγμα (σε καμία περίπτωση) τις εμμονικές (πλήν απολύτως ειρωνικές για την ζωή μας στην πόλη) σπουδές του graffit-τά πίσω από τα "λάθως" και "βασανίζομαι", στο ίδιο τσουβάλι με την οιαδήποτε σκατολογική, γηπεδικού τύπου ανάρτηση. Ακόμα και αν δεν προσφέρει καθαρά εικαστικά. Ως κοινωνία, εν έτει 2023 έχουμε βελτιωθεί σε γενικές γραμμές, αλλά σίγουρα όχι όσο θα θέλαμε και θα μπορούσαμε και, σίγουρα, όχι σε όλα τα θέματα. Σε κάποια από αυτά ίσως είμαστε και χειρότερα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμε για αυτό τους νεότερους ανθρώπους που απλώς παρέλαβαν ένα τριμπούρδελο από εμάς, τους προηγούμενους από εμάς και τις άθλιες επιλογές μας. Πάρα πολύ σωστά.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on May 12, 2023 19:43:30 GMT 2
Συμφωνώ και εγώ απόλυτα σε ό,τι αφορά το τριμπούρδελο που παραδώσαμε στις γενιές που μας ακολούθησαν λόγω των (κατ' επανάληψη, μάλιστα) άθλιων επιλογών μας. Θα ήθελα όμως να αναφέρω και κάτι το οποίο δεν αναφέρθηκε καθόλου: η συνολική εικόνα της πόλης είναι κατά πολύ χειρότερη - σε ό,τι έχει να κάνει με συνθήματα και βανδαλισμένους τοίχους, βιτρίνες, μάντρες - για τον απλούστατο λόγο ότι λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης υπάρχουν ολόκληρες οδοί με τα μαγαζιά κλειστά εδώ και χρόνια. Εκεί λοιπόν που παλιότερα υπήρχαν προσεγμένα και τακτοποιημένα καταστήματα, τώρα απλά περιμένουν τον πρώτο που θα τα βάψει με σπρέι, βανδαλίσει ή καταστρέψει ολοσχερώς. Μετά, επειδή ακριβώς δεν υπάρχει πια κάποιος ενδιαφερόμενος για να αποκαταστήσει τη ζημιά θα ακολουθήσει το διπλανό κατάστημα/κτίσμα, το παραδίπλα κλπ. Αν ανάμεσα σε όλα αυτά έχει την κακή τύχη να βρίσκεται και κάποιο κτίσμα που κατοικείται ή λειτουργεί ως κατάστημα, δυστυχώς chances are ότι θα το πάρει και αυτό η μπάλα...
Αυτό στο οποίο θεωρώ λοιπόν ότι έχει εν κατακλείδι σημασία να σταθούμε είναι το ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει καταστρέψει σε σημαντικό βαθμό τις γειτονιές μας αλλά και έχει καταρρακώσει την ψυχολογία μας και έχει οργίσει τη νεολαία. Προσωπικά θεωρώ λοιπόν ότι ο πρώτος και ο κύριος στόχος που πρέπει να θέσουμε ως κοινωνία είναι να γίνουν σημαντικά βήματα για να βελτιωθεί η ζωή και η καθημερινότητα των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων και, αν το καταφέρουμε αυτό, όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν. Όσο μας κυβερνούν πολιτικοί που υποστηρίζουν ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και σπρώχνουν ασύστολα χρήμα στην ολιγαρχία, η κατάσταση είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χειροτερεύει και ότι ακόμα και αν δούμε μια άσπρη μέρα αυτή θα είναι προϊόν συγκυριών και σύντομα θα ξαναδώσει τη θέση της στη μαυρίλα. Λυπάμαι που το λέω, αλλά είμαι βέβαιος πως αν δεν αλλάξουν ριζικά κάποια πράγματα τότε τα χειρότερα δεν πέρασαν, αλλά θα τα βρούμε μπροστά μας.
|
|
|
Post by c64dask on May 12, 2023 20:37:30 GMT 2
Γενικότερα, τα πάντα ανάγονται τελικά σε πρόβλημα παιδείας δε διαφωνεί, μάλλον, κανείς σε αυτό. Το θέμα είναι να έχουμε το σθένος και να παραδεχόμαστε ότι αν κάποια νεότερα παιδιά φαίρονται παραβατικά λόγω έλλειψης παιδείας ή λόγω κάποιας σιγουριάς ατιμωρησίας, αυτό είναι πρωτίστως δικό μας λάθος. Εμείς τα μάθαμε έτσι, δε φύτρωσαν. Από εμάς έμαθαν αυτόν τον τρόπο. Επειδή κι εγώ παρατηρώ να περνούν κόκκινα και διάφορα άλλα παρόμοια, συνήθως αυτοί που το κάνουν δεν είναι πιτσιρικάδες. Κάτι μεσήλικες είναι που στα @@ τους όλα. Σίγουρα η ευθύνη βαρύνει τις γενιές μας, όμως όχι όλους το ίδιο. Η ολιγαρχία των πολιτικών μαζί με τους παρατρεχάμενους τους διαμόρφωσαν τα πράγματα έτσι, όχι ο λαουτζίκος (που έλεγε και η μαντάμ Σουσού). Οι εκλογές στημένες, άλλη αντίδραση ανέφικτη τελικά, θα έπρεπε να τους νικούσαμε στο παιγνίδι τους. Γιατί τα λέω όλα αυτά? Όταν η πολιτεία ενδιαφέρεται και φροντίζει να αγκαλιάζει την νεολαία και τις ανάγκες της, αλλά και να προασπίζει με έργα το δικάιωμα όλων για μια καλύτερη και ομορφότερη πόλη (αντί να τσουβαλιάζει και να κουνάει το δάχτυλο), η νεολαία το αναγνωρίζει και ανταποδίδει. Καλό θα ήταν να κάνουμε το ίδιο. Δεν επιμένω για τα graffiti-murals-street art. Είμαι παππούς! δεν μου αρέσουν τα θεωρώ απαίσια και αντιαισθητικά όταν μάλιστα για να δω τα λίγα διαμαντάκια θα πρέπει να ανεκτώ τις χιλιάδες συνθηματικές η άλλες μλκιες του κάθε ανώμαλου. Αυτό στο οποίο θεωρώ λοιπόν ότι έχει εν κατακλείδι σημασία να σταθούμε είναι το ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει καταστρέψει σε σημαντικό βαθμό τις γειτονιές μας αλλά και έχει καταρρακώσει την ψυχολογία μας και έχει οργίσει τη νεολαία. Προσωπικά θεωρώ λοιπόν ότι ο πρώτος και ο κύριος στόχος που πρέπει να θέσουμε ως κοινωνία είναι να γίνουν σημαντικά βήματα για να βελτιωθεί η ζωή και η καθημερινότητα των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων και, αν το καταφέρουμε αυτό, όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν. Όσο μας κυβερνούν πολιτικοί που υποστηρίζουν ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και σπρώχνουν ασύστολα χρήμα στην ολιγαρχία, η κατάσταση είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χειροτερεύει και ότι ακόμα και αν δούμε μια άσπρη μέρα αυτή θα είναι προϊόν συγκυριών και σύντομα θα ξαναδώσει τη θέση της στη μαυρίλα. Λυπάμαι που το λέω, αλλά είμαι βέβαιος πως αν δεν αλλάξουν ριζικά κάποια πράγματα τότε τα χειρότερα δεν πέρασαν, αλλά θα τα βρούμε μπροστά μας. Η οικονομική κρίση μας διέλυσε όλους, τους εκτός συστήματος βέβαια, αλλά μπορεί να είναι δικαιολογία για τα πάντα; Εμένα με τρελαίνει ότι δεν καταλαβαίνει ο μικροαπατεώνας, ο μικροπαραβάτης, ο κάγκουρας ότι το σύστημα θέλει να κάνει την βλακεία του για να του την επιστρέψει υπερ-πολλαπλάσια. Όλοι μαζί τα φάγαμε που είπε και ένα κύτος, άλλοι όμως φάγανε εκατομμύρια και άλλοι κουλούρια.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on May 13, 2023 9:41:07 GMT 2
]Η οικονομική κρίση μας διέλυσε όλους, τους εκτός συστήματος βέβαια, αλλά μπορεί να είναι δικαιολογία για τα πάντα; Εμένα με τρελαίνει ότι δεν καταλαβαίνει ο μικροαπατεώνας, ο μικροπαραβάτης, ο κάγκουρας ότι το σύστημα θέλει να κάνει την βλακεία του για να του την επιστρέψει υπερ-πολλαπλάσια. Όλοι μαζί τα φάγαμε που είπε και ένα κύτος, άλλοι όμως φάγανε εκατομμύρια και άλλοι κουλούρια. Άσε, κάποιοι δεν φάγαμε ούτε το σουσάμι που έπεφτε από τα κουλούρια, τι να λέμε τώρα;  Πάντως, για εμένα είναι σαφής η διαφορά των καγκουρόκαφρων από τους street artists και θεωρώ ότι το παράδειγμα που μας κοινοποίησε ο Tsak με το έργο με την κουκουβάγια και τον άμεσο βανδαλισμό του είναι το πλέον χαρακτηριστικό: αν ήταν όλοι όσοι πιάνουν ένα σπρέι και το στρέφουν σε έναν τοίχο στην ίδια συνομοταξία δεν θα πείραζαν την κουκουβάγια καθώς θα αντιλαμβάνονταν ότι ήταν δημιουργία κάποιων εκ των κορυφαίων από αυτούς. Το γεγονός ότι πήγαν άμεσα να την καταστρέψουν δείχνει ξεκάθαρα ότι άλλο πράγμα οι γκραφιτάδες κι άλλο οι πίθηκοι.
|
|