|
Post by walkero on Mar 26, 2023 17:39:25 GMT 2
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εγκαταστήσει κάποιος το AmigaOS 4 σε ένα PC με την δύνατη του Emulation. Δυστυχώς όμως η απόδοση ενός τέτοιου συστήματος δεν είναι και τόσο καλή, με προβλήματα σταθερότητας και ταχύτητας.
Η έκδοση του QEmu 8 όμως έρχεται να φέρει μεγαλύτερη συμβατότητα στο hardware του Pegasos 2 ο οποίος μπορεί να τρέξει το AmigaOS 4 πολύ καλά. Στην νέα αυτή έκδοση η οποία έχει καλύτερη υποστήριξη του SiliconMotion 502 αλλά και του via-ac97, μπορεί κάποιος να στήσει ένα πολύ αξιόλογο emulated σύστημα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω video.
Το QEmu δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, καθώς είναι σε RC1 έκδοση, αλλά μπορείτε να το κάνετε compile μόνοι σας, αν έχετε όρεξη.
|
|
|
Post by vulture on Mar 26, 2023 21:07:31 GMT 2
Κι εγώ ζαχαρώνω να το κάνω εδώ και καιρό, αλλά πού χρόνος...
|
|
|
Post by walkero on Mar 26, 2023 22:49:33 GMT 2
Βασίλη, περίμενε να βγει η έκδοση 8 του Qemu, γιατί η διαφορά είναι τεράστια σε απόδοση. Εκτός κι αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις την RC για να το δοκιμάσεις. Πάντως δείχνει πολύ καλό.
|
|
amije
Full Member
if we wait until we're ready, we'll be waiting for the rest of our lives
Posts: 175
|
Post by amije on Mar 26, 2023 23:48:36 GMT 2
ready to rock 'n roll 
|
|
|
Post by vulture on Mar 27, 2023 0:51:51 GMT 2
walkeroΝαι, θα περιμένω. Έτσι κι αλλιώς πριν το καλοκαίρι χρόνο να ασχοληθώ αποκλείεται να βρω, οπότε...
|
|
dony
Administrator
Posts: 1,770
|
Post by dony on Mar 27, 2023 9:04:17 GMT 2
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εγκαταστήσει κάποιος το AmigaOS 4 σε ένα PC με την δύνατη του Emulation. Δυστυχώς όμως η απόδοση ενός τέτοιου συστήματος δεν είναι και τόσο καλή, με προβλήματα σταθερότητας και ταχύτητας.
Η έκδοση του QEmu 8 όμως έρχεται να φέρει μεγαλύτερη συμβατότητα στο hardware του Pegasos 2 ο οποίος μπορεί να τρέξει το AmigaOS 4 πολύ καλά. Στην νέα αυτή έκδοση η οποία έχει καλύτερη υποστήριξη του SiliconMotion 502 αλλά και του via-ac97, μπορεί κάποιος να στήσει ένα πολύ αξιόλογο emulated σύστημα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω video.
Το QEmu δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, καθώς είναι σε RC1 έκδοση, αλλά μπορείτε να το κάνετε compile μόνοι σας, αν έχετε όρεξη.
Μια χαρά φαίνεται να πηγαίνει, από λογικά θα αξίζει η αναμονή μέχρι να κυκλοφορήσει. Ερώτηση: υπάρχει κάποιος web browser που να είναι "ενεργός" (δηλαδή να εξελίσσεται ακόμα) στο OS4.x; Γιατί είδα iBrowse, Odyssey, Netsurf κλπ αλλά όχι Wayfarer για παράδειγμα...
|
|
|
Post by walkero on Mar 27, 2023 9:59:22 GMT 2
Δεν υπάρχει ο Wayfarer για OS4. Από τα τέλη Οκτώβρη έχω ξεκινήσει την μεταφορά του Webkit στο AmigaOS 4 ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε έναν browser που να χρησιμοποιεί μια νεώτερη έκδοση του engine. Αλλά αυτό θέλει χρόνο και γνώσεις τις οποίες αποκτώ σιγά σιγά. Ήδη έχουμε καταφέρει αρκετά και τώρα βρίσκομαι στο στάδιο δημιουργίας ενός minibrowser, αλλά έχω κολλήσει σε ένα κομμάτι κώδικα που δεν μου βγάζει νόημα και πρέπει να το διορθώσω για να συνεχίσω. Δυστυχώς πιο έμπειροι developers είναι απασχολημένοι με άλλα projects και κανένας δεν είχε ξεκινήσει κάτι τόσο καιρό. Οπότε κάτι έπρεπε να γίνει. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις στα www.amigans.net/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=8986github.com/walkero-gr/webkittygithub.com/users/walkero-gr/projects/1Παρόλα αυτά, ακόμα και να υλοποιηθεί ένας νέος browser, το να παίξει σωστά σε ένα emulated περιβάλλον θα είναι δύσκολο, ειδικά για βαριές σελίδες. Ακόμα δηλαδή και σε μια Sam 460ex δεν είμαι σίγουρος πόσο καλά θα πηγαίνει. Θα πρέπει να ξέρετε ότι το emulated περιβάλλον για αυτά τα συστήματα είναι απλά για να κάνεις κάποια πράγματα και να πάρεις μια γεύση από το λειτουργικό. Σε θέματα ταχύτητας όμως είναι η νύχτα με την μέρα απέναντι σε πραγματικό hardware. Εχτές που το δοκίμαζα, είναι πολύ καλό σε σχέση με τι έχουμε σε Qemu, αλλά και πάλι είναι πιο αργό από την microA1 του 2004. Αλλά αν το παραπάνω εξελιχθεί καλά κι αν μπορέσει να υποστηριχθεί και μια καλύτερη κάρτα γραφικών, τότε ίσως να μιλάμε για μια καλή εναλλακτική.
|
|
plouf
New Member
Posts: 12
|
Post by plouf on Mar 27, 2023 10:10:35 GMT 2
Το θεμαι σε ταχυτητα συγκρινομενο με winuae +cyber+aos4.1 Γιατι ςε φτηνο αλλα συχρονο πισι (i3 10100) Ειναι καλουτσικο αποτελεσμα..
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Mar 27, 2023 11:15:10 GMT 2
Μία παλαιότερη έκδοση (προ διετίας νομίζω) που είχα δοκιμάσει, δεν είχε ακόμη hardware overlay αλλά ήταν τόσο γρήγορο (σε σύγχρονο hardware) που έπαιζαν ακόμη και videάκια YT χωρίς τα scripts ή fullscreen mode (που εκμεταλλεύεται την GPU). Για συγκεκριμένα tasks είναι πιο γρήγορο (ή έστω ισάξια γρήγορο) με native hardware. Για παράδειγμα ο Wayfarer εκεί γίνεται compile.
|
|
|
Post by walkero on Mar 27, 2023 12:51:42 GMT 2
Ο λόγος που θέλω ένα αξιόπιστο σύστημα σε Qemu είναι ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε αυτοματισμούς σε development, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με file permissions. Φυσικά ένα application μπορείς να το κάνεις και cross-compile. Επίσης, είναι μια καλή λύση για γρήγορες δοκιμές.
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Mar 27, 2023 13:41:51 GMT 2
Yeap, γρήγορες δοκιμές και compile μεγάλων project. Αλλά πραγματικά μεγάλων projects γιατί ακόμη και το Real Amiga SWOS Total Pack που έχει ας πούμε κάποιες ελάχιστες απαιτήσεις, κάνει link εκατοντάδες αρχεία κτλ, κάνει compile σε 5 secs όταν ο Wayferer θέλει 5 ώρες  Νομίζω και ο beWorld (με τα SDL2 ports του) έχει παρόμοιο setup (αλλά για δυνατά port όπως Tiberian Dawn, FallOut 2, ScummVM, Final Burn Neo κτλ).
|
|
dony
Administrator
Posts: 1,770
|
Post by dony on Mar 27, 2023 15:56:01 GMT 2
Δεν υπάρχει ο Wayfarer για OS4. Από τα τέλη Οκτώβρη έχω ξεκινήσει την μεταφορά του Webkit στο AmigaOS 4 ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε έναν browser που να χρησιμοποιεί μια νεώτερη έκδοση του engine. Αλλά αυτό θέλει χρόνο και γνώσεις τις οποίες αποκτώ σιγά σιγά. Ήδη έχουμε καταφέρει αρκετά και τώρα βρίσκομαι στο στάδιο δημιουργίας ενός minibrowser, αλλά έχω κολλήσει σε ένα κομμάτι κώδικα που δεν μου βγάζει νόημα και πρέπει να το διορθώσω για να συνεχίσω. Δυστυχώς πιο έμπειροι developers είναι απασχολημένοι με άλλα projects και κανένας δεν είχε ξεκινήσει κάτι τόσο καιρό. Οπότε κάτι έπρεπε να γίνει. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις στα www.amigans.net/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=8986github.com/walkero-gr/webkittygithub.com/users/walkero-gr/projects/1Έλα βρε, συγχαρητήρια! 
|
|
|
Post by walkero on Mar 27, 2023 18:55:05 GMT 2
Σε ευχαριστώ Πάνο.
Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, όλα τα Amiga projects στα οποία εμπλέκομαι καλύπτονται στην σελίδα μου ko-fi.com/walkeroΓια όσους θέλουν να ενημερώνονται για τους λόγους που δεν ανανεώνω συχνά το Amiga.gr πια 
|
|
dony
Administrator
Posts: 1,770
|
Post by dony on Mar 28, 2023 9:35:19 GMT 2
Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, όλα τα Amiga projects στα οποία εμπλέκομαι καλύπτονται στην σελίδα μου ko-fi.com/walkeroΓια όσους θέλουν να ενημερώνονται για τους λόγους που δεν ανανεώνω συχνά το Amiga.gr πια [offtopic] Άσε ρε τα ψόφια, το Amiga.gr δεν το ενημερώνεις επειδή είσαι τεμπέλης! Καπάρωσες το πιασάρικο domain name και το άφησες να πεθάνει. Σε λίγο θα μάθουμε ότι έχεις και πάρει και τα δικαιώματα για το όνομα και το logo της Amiga, κάτσε να δεις!  [/offtopic]
|
|
|
Post by walkero on Apr 19, 2023 13:56:07 GMT 2
Η προσομοίωση γίνεται καλύτερη. Δείτε το παρακάτω video
|
|
|
Post by vulture on Apr 19, 2023 16:59:01 GMT 2
Το είδα το σήμερα το πρωί, εντυπωσιακό!
|
|