|
Post by scientist on Apr 6, 2023 13:05:17 GMT 2
Και σε ST, παρακαλώ, μην το ξεχνάμε αυτό!
Τώρα το πώς είναι δυνατό να συμβαίνει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που το ένα μηχάνημα είναι καταπληκτικό σε όλα του και το άλλο για τα σκουπίδια είναι δύσκολο να το εξηγήσεις... Λογικα στον ST θα... λαγκάρει
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on Apr 6, 2023 21:11:21 GMT 2
Και σε ST, παρακαλώ, μην το ξεχνάμε αυτό! Τώρα το πώς είναι δυνατό να συμβαίνει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που το ένα μηχάνημα είναι καταπληκτικό σε όλα του και το άλλο για τα σκουπίδια είναι δύσκολο να το εξηγήσεις... Λογικα στον ST θα... λαγκάρει Ε ναι, λαγκάρει λιγουλάκι - εννοείται (no Blitter). Eπίσης θέλει και 4mb ram, ενώ η Amiga μόνο 1mb (512+512). Και φυσικά τα όπλα δεν είναι sprites όπως στην Amiga, που σημαίνει χειρότερο resolution και όχι αποκλειστική παλέττα. Και συνολικά η παλέττα του παιχνιδιού είναι επίσης αρκετά χειρότερη στον ST. Το μόνο θετικό της ST έκδοσης (για την ώρα) είναι η ύπαρξη μουσικής. Βεβαίως για τα παραπάνω μιλάμε μόνο για το Dread. Δεν έχω στήσει ακόμα binary του Grind που να τρέχει σε ST (θα έρθει όμως και αυτό στη συνέχεια). Τρομερό φαίνεται. Μπράβο τους. Αν αυτό που βλέπουμε τρέχει σε απλή 500άρα πολλά πολλά συγχαρητήρια. Δείχνει εξαιρετικό. Ευκολάκι. 68-άρης και στα δυόου, γιούου! Άνθρωποι με τέτοια προσήλωση είναι αξιοθαύμαστοι. Απλά το έκανε. Thanks! Btw σημειώστε πως το development του Grind είναι πλέον 100% ντόπια δουλειά (πλην των credits για την μηχανή -φυσικά- που πάνε στον φίλο και συνεργάτη KK/Altair).
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Apr 7, 2023 9:13:24 GMT 2
Btw σημειώστε πως το development του Grind είναι πλέον 100% ντόπια δουλειά (πλην των credits για την μηχανή -φυσικά- που πάνε στον φίλο και συνεργάτη KK/Altair). Εντάξει. Θεωρώ πως όταν με το καλό ολοκληρωθεί καλό θα ήταν να αναφερθεί κάπου και αυτό. Ότι το καλύτερο first person shooter για την πλατφόρμα έρχεται από την Ελλάδα. Δεν έχουμε και πολλά ακόμα θετικά να επιδείξουμε, άλλωστε.
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on Apr 7, 2023 15:18:58 GMT 2
Breakthrough
WIP port του arcade από την Data East.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Apr 8, 2023 8:34:14 GMT 2
Ώρες-ώρες πραγματικά απορώ με τα κριτήρια επιλογής των παιχνιδιών που μεταφέρουν...
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on Apr 16, 2023 20:02:36 GMT 2
Karate ChampΑκόμα ένα port από τον JOTD 
|
|
|
Post by vulture on Apr 16, 2023 20:05:10 GMT 2
68060 με 128mb για να παίξει ικανοποιητικά, ακόμα καλύτερα αν κάποιος έχει RTG
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Apr 17, 2023 18:29:55 GMT 2
68060 με 128mb για να παίξει ικανοποιητικά, ακόμα καλύτερα αν κάποιος έχει RTG Έλα, κακίες, αφού δεν έχει αναφέρει τίποτα για hardware requirements. Από την άλλη βέβαια το χαρακτηρίζει ως "project δυσκολότερο από τα προηγούμενα", οπότε...
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on Apr 17, 2023 20:34:06 GMT 2
68060 με 128mb για να παίξει ικανοποιητικά, ακόμα καλύτερα αν κάποιος έχει RTG Έλα, κακίες, αφού δεν έχει αναφέρει τίποτα για hardware requirements. Από την άλλη βέβαια το χαρακτηρίζει ως "project δυσκολότερο από τα προηγούμενα", οπότε... Ναι, γιατί εδώ δεν έχει την πατερίτσα της δουλειάς/conversion άλλου προγραμματιστή. Πρέπει να κάνει μόνος του το όλο logic και την μηχανή from scratch.
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on Apr 27, 2023 14:14:05 GMT 2
Rogue Declan: Zero
Νέο, twinstick/roguelite shooter από τον Nivrig (Turbo Tomato)! Σε αρχικά στάδια με draft/wip γραφικά αλλά φαίνεται ήδη αρκετά ενδιαφέρον.
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on Apr 29, 2023 17:41:40 GMT 2
Cyberpunks 2 (AGA)
Νέο exclusive demo. Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει για full release του παιχνιδιού σε μερικές μόνο μέρες (5/5/23)!
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Apr 29, 2023 18:23:46 GMT 2
Καλά, είμαι βέβαιος ότι θα με βρίσετε, αλλά νομίζω ότι το καλύτερο ολοκληρωμένο Amiga game του '23 είναι το... Xevious! Ξέχωρα από απαιτήσεις κλπ, είναι αυτό που είναι, δηλαδή το arcade Xevious. Με τα καλά του και τα κακά του. Αξιοπρεπέστατο. Καλό θα είναι βέβαια να μην παραμείνει αυτό το καλύτερο της χρονιάς και να κυκλοφορήσει κάτι πιο ποιοτικό. Σταμάτησε και ο Pink να βγάζει σούπερ "Tiny" παιχνίδια ρε γαμώτο απ' ότι φαίνεται...
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on Apr 29, 2023 23:49:17 GMT 2
Καλά, είμαι βέβαιος ότι θα με βρίσετε, αλλά νομίζω ότι το καλύτερο ολοκληρωμένο Amiga game του '23 είναι το... Xevious! Ξέχωρα από απαιτήσεις κλπ, είναι αυτό που είναι, δηλαδή το arcade Xevious. Με τα καλά του και τα κακά του. Αξιοπρεπέστατο. Καλό θα είναι βέβαια να μην παραμείνει αυτό το καλύτερο της χρονιάς και να κυκλοφορήσει κάτι πιο ποιοτικό. Σταμάτησε και ο Pink να βγάζει σούπερ "Tiny" παιχνίδια ρε γαμώτο απ' ότι φαίνεται... Eννοείται, με τόσο κράξιμο που έριξες νομίζω είσαι και εσύ αξιότατος κραξίματος μετά από αυτή τη διαπίστωση... lol ρε μαν δηλαδή... Σοβαρά τώρα, προσωπικά να σου πω ελάχιστα με ενδιαφέρουν τα ports και ειδικά τα early 80's arcades ports με υπερ-αρχαϊκό gameplay και γραφικά. Καλό είναι να υπάρχουν όλα φυσικά και κάθε προσπάθεια είναι ευπρόσδεκτη και αξιοσέβαστη, απλά για'μένα δεν τίθεται σύγκριση ανάμεσα σε αυτά και σε κάτι original. Οκ δηλαδή, τα συγκεκριμένα arcades τα έχουμε λειώσει και τα έχουμε χιλιοδεί και μπορείς να τα παίξεις ήδη σε 1000 διαφορετικά συστήματα. Αν μιλάμε για κάτι εξαιρετικά εντυπωσιακό που να πουσάρει πραγματικά το μηχάνημα, η να αποτελεί μεγάλη παραγωγή, το καταλαβαίνω (στην τελική το βλέπεις και σαν τεχνικό επίτευγμα). Η να ήταν κάτι πιο σπάνιο, άγνωστο η αντισυμβατικό (που να αποτελούσε και ευκαιρία να το πρωτοδοκιμάσεις) επίσης πες εντάξει. Η έστω να έχει όντως κάποια προσθήκη η βελτίωση οπότε να έχει κάποιο νόημα να το ξαναπαίξεις. Μέχρι εκεί όμως για'μένα. Οπότε με αυτά και αυτά, νομίζω για την ώρα (και από ο,τι είδα στο παραπάνω demo) το Cyberpunks 2 αποτελεί ευκολάκι το καλύτερο/ολοκληρωμένο Amiga game του '23 (τουλάχιστον μέχρι την κυκλοφορία του Cecconoid που πληροφορούμαι πως είναι επίσης προ των πυλών). Και αυτή αξιοπρεπέστατη παραγωγή φαίνεται στην τελική, τρέχει στο ίδιο μηχάνημα, τεχνικά είναι μακράν ανώτερο, ηχητικά μίλια μακριά, ενώ γραφικά και gameplay φαίνονται και αυτά ok (debatable αλλά ακόμα κι'έτσι, τουλάχιστον συγκρινόμενα με το ... Xevious?). Kαι φυσικά είναι και original. Επομένως?
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on Apr 30, 2023 0:09:19 GMT 2
Flying shark
Νέο video από το dev του Flying Shark
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Apr 30, 2023 11:00:22 GMT 2
Καλά, είμαι βέβαιος ότι θα με βρίσετε, αλλά νομίζω ότι το καλύτερο ολοκληρωμένο Amiga game του '23 είναι το... Xevious! Ξέχωρα από απαιτήσεις κλπ, είναι αυτό που είναι, δηλαδή το arcade Xevious. Με τα καλά του και τα κακά του. Αξιοπρεπέστατο. Καλό θα είναι βέβαια να μην παραμείνει αυτό το καλύτερο της χρονιάς και να κυκλοφορήσει κάτι πιο ποιοτικό. Σταμάτησε και ο Pink να βγάζει σούπερ "Tiny" παιχνίδια ρε γαμώτο απ' ότι φαίνεται... Eννοείται, με τόσο κράξιμο που έριξες νομίζω είσαι και εσύ αξιότατος κραξίματος μετά από αυτή τη διαπίστωση... lol ρε μαν δηλαδή... Σοβαρά τώρα, προσωπικά να σου πω ελάχιστα με ενδιαφέρουν τα ports και ειδικά τα early 80's arcades ports με υπερ-αρχαϊκό gameplay και γραφικά. Καλό είναι να υπάρχουν όλα φυσικά και κάθε προσπάθεια είναι ευπρόσδεκτη και αξιοσέβαστη, απλά για'μένα δεν τίθεται σύγκριση ανάμεσα σε αυτά και σε κάτι original. Οκ δηλαδή, τα συγκεκριμένα arcades τα έχουμε λειώσει και τα έχουμε χιλιοδεί και μπορείς να τα παίξεις ήδη σε 1000 διαφορετικά συστήματα. Αν μιλάμε για κάτι εξαιρετικά εντυπωσιακό που να πουσάρει πραγματικά το μηχάνημα, η να αποτελεί μεγάλη παραγωγή, το καταλαβαίνω (στην τελική το βλέπεις και σαν τεχνικό επίτευγμα). Η να ήταν κάτι πιο σπάνιο, άγνωστο η αντισυμβατικό (που να αποτελούσε και ευκαιρία να το πρωτοδοκιμάσεις) επίσης πες εντάξει. Η έστω να έχει όντως κάποια προσθήκη η βελτίωση οπότε να έχει κάποιο νόημα να το ξαναπαίξεις. Μέχρι εκεί όμως για'μένα. Οπότε με αυτά και αυτά, νομίζω για την ώρα (και από ο,τι είδα στο παραπάνω demo) το Cyberpunks 2 αποτελεί ευκολάκι το καλύτερο/ολοκληρωμένο Amiga game του '23 (τουλάχιστον μέχρι την κυκλοφορία του Cecconoid που πληροφορούμαι πως είναι επίσης προ των πυλών). Και αυτή αξιοπρεπέστατη παραγωγή φαίνεται στην τελική, τρέχει στο ίδιο μηχάνημα, τεχνικά είναι μακράν ανώτερο, ηχητικά μίλια μακριά, ενώ γραφικά και gameplay φαίνονται και αυτά ok (debatable αλλά ακόμα κι'έτσι, τουλάχιστον συγκρινόμενα με το ... Xevious?). Kαι φυσικά είναι και original. Επομένως? Καταλαβαίνω τι λες και γενικώς δεν διαφωνώ. Δηλαδή ναι, θυμάμαι να περιμένουμε πώς και πώς να κυκλοφορήσει το Karate Champ στον Commodore 64 και τελικά να βγαίνει το The Way of the Exploding Fist που ήταν απείρως καλύτερο και να ξεχνάμε μια και καλή το coin op. Μέχρι που αποφασίζουν κάποιοι να το μεταφέρουν στην... Amiga το 2023! Ποιο το νόημα; Κανένα για εμένα.
Από την άλλη, το Xevious όπως ήδη έγραψα είναι απλά το Xevious. Ένα αρχαϊκό vertically scrolling shoot 'em up, καλό για την εποχή του αναμφισβήτητα, αλλά που δεν ροκάρει και ιδιαίτερα τον κόσμο μας πλέον, σωστά; Θα έλεγες ότι συμφωνούμε 100% μέχρι εδώ, αλλά ρε φίλε, όχι το Cyberpunks 2! Όλα μπορώ να τα ανεχτώ, αλλά όχι ένα κουσούρι που βγάζει μάτι. Και αναφέρομαι στα sprites των χαρακτήρων - και όχι μόνο - που είναι βγαλμένα από Commodore 64 (και όχι με την καλή έννοια). Είμαι βέβαιος ότι μέσα στη χρονιά θα κυκλοφορήσει κάτι ανώτερο του Xevious (και προφανώς και του Karate Champ και του Breakthrough), ίσως να είναι - γιατί όχι; - ακόμα και το Flying Shark. Αλλά όχι το Cyberpunks 2, μου δείχνει πολύ... ανέμπνευστο.
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on Apr 30, 2023 17:37:52 GMT 2
Καταλαβαίνω τι λες και γενικώς δεν διαφωνώ. Δηλαδή ναι, θυμάμαι να περιμένουμε πώς και πώς να κυκλοφορήσει το Karate Champ στον Commodore 64 και τελικά να βγαίνει το The Way of the Exploding Fist που ήταν απείρως καλύτερο και να ξεχνάμε μια και καλή το coin op. Μέχρι που αποφασίζουν κάποιοι να το μεταφέρουν στην... Amiga το 2023! Ποιο το νόημα; Κανένα για εμένα. Από την άλλη, το Xevious όπως ήδη έγραψα είναι απλά το Xevious. Ένα αρχαϊκό vertically scrolling shoot 'em up, καλό για την εποχή του αναμφισβήτητα, αλλά που δεν ροκάρει και ιδιαίτερα τον κόσμο μας πλέον, σωστά; Θα έλεγες ότι συμφωνούμε 100% μέχρι εδώ, αλλά ρε φίλε, όχι το Cyberpunks 2! Όλα μπορώ να τα ανεχτώ, αλλά όχι ένα κουσούρι που βγάζει μάτι. Και αναφέρομαι στα sprites των χαρακτήρων - και όχι μόνο - που είναι βγαλμένα από Commodore 64 (και όχι με την καλή έννοια). Είμαι βέβαιος ότι μέσα στη χρονιά θα κυκλοφορήσει κάτι ανώτερο του Xevious (και προφανώς και του Karate Champ και του Breakthrough), ίσως να είναι - γιατί όχι; - ακόμα και το Flying Shark. Αλλά όχι το Cyberpunks 2, μου δείχνει πολύ... ανέμπνευστο. Kοίτα, συμφωνώ πως τα γραφικά μάλλον είναι από τα αδύναμα σημεία του παιχνιδιού, αλλά ακόμα κι'έτσι τι να συγκρίνεις? Το Xevious (με όλο τον σεβασμό) δεν είναι και κανένα εικαστικό αριστούργημα. Ανάμεσα στα δύο το Cyberpunks, τουλάχιστον, έχει ποικιλία και χρώμα και φαίνεται πως έχει πέσει δουλειά (ανεξαρτήτως της αισθητικής). Back to back αν τα βάλεις, αφαιρέσεις τις λοιπές μεταβλητές και παραμέτρους (π.χ την χρονική απόσταση που τα χωρίζουν) και το δείς αντικειμενικά δεν υπάρχει αμφιβολία. Τέσπα, εμένα πάντως Dony μου κάνει εντύπωση, δηλαδή ναι μεν όσον αφορά τους 8-bit τίτλους ρίχνεις πολύ, μα ΠΑΡΑ πολύ νερό στο κρασί σου σχετικά με την ποιότητα των γραφικών, από την άλλη όμως δεν φαίνεται να ακολουθείς τα ίδια κριτήρια και όσον αφορά την Amiga. Είναι λίγο παράδοξο, έχει περισσότερο να κάνει με expectations και συγκριτικά με άλλους τίτλους στα ίδια μηχανήματα παρά με αυτό καθ'αυτό το αποτέλεσμα. Που θεωρώ πως χάνει πολύ αντικειμενικότητας στην τελική. Για παράδειγμα ενώ στην Amiga φαίνεται να είσαι υπέρ του δέοντος επιλεκτικός και αρκετά αυστηρός, δεν φαίνεται να σε απασχολεί και τόσο αντιστοίχως στις 8-bit παραγωγές.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on May 1, 2023 9:42:27 GMT 2
Τέσπα, εμένα πάντως Dony μου κάνει εντύπωση, δηλαδή ναι μεν όσον αφορά τους 8-bit τίτλους ρίχνεις πολύ, μα ΠΑΡΑ πολύ νερό στο κρασί σου σχετικά με την ποιότητα των γραφικών, από την άλλη όμως δεν φαίνεται να ακολουθείς τα ίδια κριτήρια και όσον αφορά την Amiga. Είναι λίγο παράδοξο, έχει περισσότερο να κάνει με expectations και συγκριτικά με άλλους τίτλους στα ίδια μηχανήματα παρά με αυτό καθ'αυτό το αποτέλεσμα. Που θεωρώ πως χάνει πολύ αντικειμενικότητας στην τελική. Για παράδειγμα ενώ στην Amiga φαίνεται να είσαι υπέρ του δέοντος επιλεκτικός και αρκετά αυστηρός, δεν φαίνεται να σε απασχολεί και τόσο αντιστοίχως στις 8-bit παραγωγές. Όπα! Τι εννοείς; Για πες ένα παράδειγμα να σε καταλάβω. Πες μου κάτι συγκεκριμένο, δεν αποκλείω να ισχύει αυτό που λες αλλά δεν αποκλείω και να έχεις λάθος εντύπωση!  Αλλά για να είμαι πιο συγκεκριμένος σε ό,τι έχει να κάνει με το Cyberpunks 2 και με τα 8μπιτα και το πώς κρίνω τα μεν και τα δε, θα εστιάσω σε 2 σημεία: - στο Cyberpunks 2 με ξενίζουν όπως έγραψα τα sprites. Όταν 30 χρόνια πίσω σε OCS/ECS Amiga σε παιχνίδι παρόμοιας προοπτικής είχαμε π.χ. τα sprites των χαρακτήρων του Chaos Engine τι να πω για αυτά του Cyberpunks 2 - και μάλιστα σε AGA; Μπράβο να πω; - τα 8μπιτα, όλα ΜΑ ΟΛΑ αυτά με τα οποία ενίοτε ασχολούμαστε τα έχω ζήσει από τη γέννησή τους μέχρι και σήμερα και θεωρώ ότι μπορώ να κρίνω αρκετά καλά τι αξίζει και τι όχι, τι είναι αξιόλογο και τι δεν είναι. Ίσως κάποιες φορές κάποιος τίτλος να παίρνει έξτρα points λόγω ιστορίας/legacy παρότι οπτικά μπορεί να μην δείχνει με την πρώτη ματιά ξεχωριστός. Παρόλα αυτά επιμένω να μου δώσεις συγκεκριμένα παραδείγματα!
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on May 1, 2023 16:06:57 GMT 2
-στο Cyberpunks 2 με ξενίζουν όπως έγραψα τα sprites. Όταν 30 χρόνια πίσω σε OCS/ECS Amiga σε παιχνίδι παρόμοιας προοπτικής είχαμε π.χ. τα sprites των χαρακτήρων του Chaos Engine τι να πω για αυτά του Cyberpunks 2 - και μάλιστα σε AGA; Μπράβο να πω; Αυτό ακριβώς εννοώ. Δηλαδή δεν γίνεται να από τη μια το minimum των κριτηρίων στην Amiga να αποτελεί το Chaos Engine π.χ. (που αντικειμενικά μιλώντας είναι μάλλον TOP pixel art για το μηχάνημα), ενώ το αντίστοιχο minimum και threshold στον C64 να ξεκινάει από το... Manic Miner (τυχαίο και γενικό παράδειγμα, δεν στο χρεώνω ακριβώς). Με την ίδια λογική λοιπόν και αναλογικά, η συντριπτική πλειοψηφία των κυκλοφοριών στον C64 θα έπρεπε να είναι (κατά πολύ) ανάξια λόγου γιατί πολύ απλά δεν συγκρίνονται με ό,τι θεωρείται κορυφαία παραγωγή (π.χ. το Sam's Journey). Καταλαβαίνεις λοιπόν το μέγεθος της αναντιστοιχίας εδώ? Επομένως αν θες να είσαι αντικειμενικός θα έπρεπε να δοκιμάσεις ή να χαμηλώσεις τα κριτήρια σου (κατα πολύ) όσον αφορά την Amiga ή να τα αυξήσεις όσον αφορά τις παραγωγές στα 8-bits, η έστω να επιχειρήσεις έναν συγκερασμό/εξισσορόπηση των δύο. Με αυτή την λογική τα γραφικά του Cyberpunks 2, ναι δεν συγκρίνονται με αυτά του Chaos Engine, από την άλλη όμως απέχουν μακράν από το πραγματικό minimum (η έστω τον μέσο όρο όσον αφορά την ποιότητα) τίτλων που έχουν κυκλοφορήσει σε Amiga, διαχρονικά. - τα 8μπιτα, όλα ΜΑ ΟΛΑ αυτά με τα οποία ενίοτε ασχολούμαστε τα έχω ζήσει από τη γέννησή τους μέχρι και σήμερα και θεωρώ ότι μπορώ να κρίνω αρκετά καλά τι αξίζει και τι όχι, τι είναι αξιόλογο και τι δεν είναι. Ίσως κάποιες φορές κάποιος τίτλος να παίρνει έξτρα points λόγω ιστορίας/legacy παρότι οπτικά μπορεί να μην δείχνει με την πρώτη ματιά ξεχωριστός. Παρόλα αυτά επιμένω να μου δώσεις συγκεκριμένα παραδείγματα! Επειδή διαβάζω τακτικά τα review σου, δεν θυμάμαι πραγματικά να αποτελούν τα γραφικά τρομερά σημαντικό παράγοντα αποτροπής του να δοκιμάσεις η να απολαύσεις κάποιο παιχνίδι, η ακόμα και του τελικού score π.χ. Δεν αποτελεί παράδοξο δηλαδή για κάποιον που είναι οπαδός του 8-bit gaming και (εκ των πραγμάτων) ανέχεται fat pixels, low resolutions, ελάχιστα χρώματα και crappy παλέτες, να αντιστρέφει τους όρους και στην Amiga η ποιότητα των sprites να αποτελεί ξαφνικά το end-all-be-all κριτήριο? Η αίσθηση που έχω δηλαδή είναι πως παίζει μέγιστο bias εδώ. Αν θες να το πάμε και παρακάτω (και για να επανέλθουμε και στην παραπάνω σύγκριση Cyberpunks 2/Xevious), πως γίνεται το πρώτο να είναι κυριολεκτικά του πεταματού και πλήρως ανάξιο λόγω sprites, τη στιγμή που το δεύτερο δεν συγκρίνεται (ούτε για πλάκα και συνολικά) με αντίστοιχους άλλους Amiga τίτλους (βλ. SWIV ή Project X π.χ.)? Μήπως παίζει και εδώ κάποιο άλλο ισχυρό bias? Μήπως επειδή το Xevious (ας πούμε) είναι vertical shooter (από τα αγαπημένα σου είδη) η γιατί τα γραφικά του έχουν έντονες 8-bit αναφορές και αισθητική, την οποία (conditionally) έχεις εκπαιδευτεί να αποδέχεσαι η να παραβλέπεις? Food for thought. Τέσπα, να σου πω περισσότερο εδώ (και αξιοποιόντας την ευκαιρία) με ενδιαφέρει να κάνω ένα συνολικό και γενικότερο σχόλιο, παρά προσωπική κριτική. Διότι είναι εξαιρετικά συνηθισμένη η αντιμετώπιση αυτή στην Amiga κοινότητα. Εξηγούμαι: Στα PCs π.χ. οι δυνατότητες των μηχανημάτων αποτελούν κυριολεκτικά non-factor στην κριτική των γραφικών (και συνολικά των παιχνιδιών), ιδιαίτερα όσον αφορά το indie-gaming. Απλά η σύνθετα, 2D η 3D, 8-bit(like) η modern, όλα είναι αποδεκτά αρκεί να υποστηρίζουν αρκούντως το τελικό αποτέλεσμα και το vision του δημιουργού. Και αυτό απελευθερώνει πλήρως τα κριτήρια προς μια (μακράν) πιο αντικειμενική κριτική του εκάστοτε παιχνιδιού αλλά και του πραγματικού επιπέδου του artwork. Στα 8-bits από την άλλη και όσον αφορά το retro-gaming, είναι τόσο χαμηλά τα standards και τα expectations που σπανίως ακούς την οποιαδήποτε γκρίνια για τα γραφικά, ακόμα και αν όταν μιλάμε για abysmally-low-quality παραγωγές. Ενώ στην Amiga παίζει το ακριβώς αντίστροφο σενάριο, με τα expectations να βρίσκονται κυριολεκτικά over the roof, πολλές φορές μάλλιστα απόλυτα μη-ρεαλιστικά, τόσο για τις δυνατότητες του μηχανήματος, όσο και για το επίπεδο δυσκολίας της δημιουργίας των εκάστοτε γραφικών! Και όχι μόνο αυτό, αλλά παίζουν επίσης και άλλες ισχυρές (πλην 100% κουλές) προκαταλήψεις. Πάρε για παράδειγμα το Cecconoid. Πρόκειται για μεταφορά του αντίστοιχου πρόσφατου indie παιχνιδιού για PCs. Με μιά πρώτη ματιά είναι φανερό πως δημιουργήθηκε με σαφείς αναφορές στο 'Speccy style', όμως πέραν της επιφάνειας το παιχνίδι είναι super εντυπωσιακό: χαμός από pixels, εχθρούς και effects επί της οθόνης, όμορφο pixel art, silky-smooth κίνηση και περίσσιο οπτικο-ακουστικό 'juice' και feedback. Aν όλα τα παραπάνω παραμένουν άρτια για PC game (σημείωσε με recommended specs: x86 Quad Core, 3.2Ghz, 8gb ram, DX11 κ.λ.π) νομίζω είναι επίσης αρκούντως εντυπωσιακά (αν όχι μακράν περισσότερο) στην ταπεινή Amiga 500! Και πάραυτα μια υπαρκτή πλειοψηφία (σχολίων που έχω διαβάσει) συνεχίζει να επιμένει στην -απόλυτα άκυρη- κριτική του τύπου "πφφφ, τι είναι αυτά, μόνο δύο χρώματα?? Η Amiga μπορεί καλυτερα!!" Και ας μην μιλήσουμε για AGA διότι τα πράγματα εδώ αγγίζουν 'άλλα' επίπεδα τρέλας και παραφροσύνης. Σου λέει τί, traditional pixel art?? Αν δεν είναι raytraced ή prerendered γραφικά με 256 χρώματα on screen δεν είναι αληθινό AGA! Τι να πώ, πραγματικά με υπερβαίνει...
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on May 1, 2023 20:38:15 GMT 2
Κοίτα τι συμβαίνει που δεν είμαι απολύτως βέβαιος ότι το κατανοείς με δεδομένο το ότι δεν έζησες εκείνη την εποχή: τα 8bit μηχανήματα ως gaming machines είχαν - τα περισσότερα από αυτά - ως στόχο να παράσχουν ένα οπτικοακουστικό αποτέλεσμα ανώτερο από αυτό του golden standard της εποχής, δηλαδή του Atari 2600 ή VCS. Άρα, είχαν να ξεπεράσουν αυτό:

Όπως μπορεί ο οποιοσδήποτε να καταλάβει ακόμα και από τα πρώιμα παιχνίδια του Spectrum, το κατάφεραν:

Μένοντας στην αγορά αρκετά χρόνια, οι προγραμματιστές τα ξεζούμισαν κυριολεκτικά, φτάνοντας σε αποτελέσματα όπως αυτό:

Στο οποίο ναι, πραγματικά του έβαλα 9/10 αν θυμάμαι καλά. Όπως θα έβαζα - με βάση τα οπτικά κριτήρια - και σε οτιδήποτε ανάλογο. Βλέπεις κάτι το παράλογο στην όλη ιστορία; Το παραπάνω αποτέλεσμα (BTW, κινούνται τα πάντα στην οθόνη) αναλογικά είναι ανώτερο αυτό που πετυχαίνει το Shadow of the Beast στην Amiga. Είναι, ας πούμε, κάτι σαν το Lionheart. Πού το πρόβλημα λοιπόν με τη μεγάλη βαθμολογία; Γι' αυτό και σου ζήτησα να μου αναφέρεις συγκεκριμένα παραδείγματα (δεν το έκανες). Πάμε λιγάκι στην Amiga, τώρα. Όταν ο Spectrum των 8 χρωμάτων και των...μηδέν (!) custom chips με 6912 bytes (σχεδόν 7ΚΒ) video RAM μπορεί να πετύχει τα παραπάνω αποτελέσματα, τι προσδοκίες λες να έχω από το "τέρας" των 4096 χρωμάτων (τα 32 ταυτόχρονα) με την 16bit CPU και την... κουστωδία των custom chips που συνέθεταν το μηχάνημα; Προφανώς, αυξημένες. Έτσι λοιπόν, αν μου παρουσιάσεις κάτι στο επίπεδο γραφικών π.χ. του SideWinder τι θες να πω; Συγχαρητήρια, ας του βάλουμε 10;

Όταν στην ίδια ακριβώς κατηγορία ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά, από - ποιο άλλο;
 Όσον αφορά την "κόντρα" (για όνομα του Θεού) Cyberpunks 2 - Xevious, η σαφής διαφορά τους είναι ότι στο δεύτερο το συνολικό αποτέλεσμα είναι απλό, λιτό μα και αρμονικό ταυτόχρονα, ενώ στο πρώτο υπάρχει σαφής ανισορροπία μεταξύ sprites και κατώτερου layer γραφικών που είναι κατά πολύ ανώτερο. Αυτό λοιπόν που προσωπικά με ξενίζει στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν είναι αυτά καθαυτά τα ανέμπνευστα sprites, όσο το ότι το συνολικό οπτικό αποτέλεσμα μοιάζει με άτακτο συνονθύλευμα από δουλειές διαφορετικών σχεδιαστών. Αν έχεις διαφορετική άποψη φυσικά και είναι σεβαστή, αλλά από πότε απαγορεύεται να μην συμφωνούμε; Νομίζω ότι αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ιστορίες σαν αυτή που ανέφερες με το Cecconoid όπου ένιωσες την αδικία εις βάρος των παραγωγών της Amiga να σου τη δίνει στα νεύρα (κατανοητό και σεβαστό) και κάπου εκεί έτυχε να διαβάσεις κάτι άσχετο που είχα γράψει εγώ, οπότε, υποσυνείδητα, στόχευσες την κριτική και τα βέλη σου σε μένα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Και, για να μην ξεφεύγουμε από την ουσία, θυμάσαι κάποτε να έκραξα κάποιο παιχνίδι της Amiga για τα γραφικά του ενώ δεν το άξιζε; Θυμάσαι ποτέ να είχαμε διαφωνία του τύπου "τα γραφικά του τάδε είναι καταπληκτικά" - "όχι, είναι εντελώς χάλια"; Γιατί εγώ δεν θυμάμαι...
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on May 5, 2023 3:34:46 GMT 2
Κοίτα τι συμβαίνει που δεν είμαι απολύτως βέβαιος ότι το κατανοείς με δεδομένο το ότι δεν έζησες εκείνη την εποχή: Dony man, δεν είμαι και τόσο μικρός. VCS, Speccy με κασέτα και λοιπά micros μια χαρά τα έζησα  τα 8bit μηχανήματα ως gaming machines είχαν - τα περισσότερα από αυτά - ως στόχο να παράσχουν ένα οπτικοακουστικό αποτέλεσμα ανώτερο από αυτό του golden standard της εποχής, δηλαδή του Atari 2600 ή VCS. Άρα, είχαν να ξεπεράσουν αυτό:  Όπως μπορεί ο οποιοσδήποτε να καταλάβει ακόμα και από τα πρώιμα παιχνίδια του Spectrum, το κατάφεραν:  Μένοντας στην αγορά αρκετά χρόνια, οι προγραμματιστές τα ξεζούμισαν κυριολεκτικά, φτάνοντας σε αποτελέσματα όπως αυτό:  Στο οποίο ναι, πραγματικά του έβαλα 9/10 αν θυμάμαι καλά. Όπως θα έβαζα - με βάση τα οπτικά κριτήρια - και σε οτιδήποτε ανάλογο. Βλέπεις κάτι το παράλογο στην όλη ιστορία; Όχι, καμία ένσταση μέχρι εδώ. Μόνο να σημειώσω πως συχνά το οπτικό αποτέλεσμα (όσο μάλιστα αφορά την αισθητική συγκεκριμένα) έχει να κάνει με την ποιότητα του pixel art, παρά το όποιο "ξεζούμισμα" των μηχανημάτων. Οφείλεται περισσότερο στο οτί σήμερα διαθέτουμε πιο πολλούς και αρκετά εμπειρότερους και εξειδικευμένους pixel artists (και φυσικά καλύτερα εργαλεία δημιουργίας γραφικών). Οπότε φυσικά και έχεις πλέον σαφώς καλύτερα αποτελέσματα συνολικά, διότι η συντριπτική πλειοψηφία των (τότε) παραγωγών ήταν προϊόν bedroom coding, από άτομα χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία (η συχνά και ταλέντο) στην δημιουργία εικαστικών. Το παραπάνω αποτέλεσμα (BTW, κινούνται τα πάντα στην οθόνη) αναλογικά είναι ανώτερο αυτό που πετυχαίνει το Shadow of the Beast στην Amiga. Είναι, ας πούμε, κάτι σαν το Lionheart. Πολύ σωστά. Πού το πρόβλημα λοιπόν με τη μεγάλη βαθμολογία; Γι' αυτό και σου ζήτησα να μου αναφέρεις συγκεκριμένα παραδείγματα (δεν το έκανες). Δεν έχω πρόβλημα με την βαθμολογία σου αγαπητέ Και συνολικά τα reviews σου όσον αφορά τα micros μιά χαρά αντικειμενικά τα βρίσκω. Στέκομαι περισσότερο στην κριτική για τις Amiga παραγωγές. Και συγκεκριμένα στα expectations. Πάμε λιγάκι στην Amiga, τώρα. Όταν ο Spectrum των 8 χρωμάτων και των...μηδέν (!) custom chips με 6912 bytes (σχεδόν 7ΚΒ) video RAM μπορεί να πετύχει τα παραπάνω αποτελέσματα, τι προσδοκίες λες να έχω από το "τέρας" των 4096 χρωμάτων (τα 32 ταυτόχρονα) με την 16bit CPU και την... κουστωδία των custom chips που συνέθεταν το μηχάνημα; Προφανώς, αυξημένες. Εδώ παίζει το πρόβλημα, διότι μπλέκεις τις προσδοκίες σχετικά με τις δυνατότητες των μηχανημάτων με το εικαστικό αποτέλεσμα και την ποιότητα του pixel art, χωρίς να λαμβάνεις υπόψιν τις πραγματικές παραμέτρους. Όσο και αν τα δύο συνδέονται τεχνικά, στην ουσία μιλάμε για ξεχωριστά κομμάτια που δεν λειτουργούν αναλογικά. Για παράδειγμα, ο συνολικός χρόνος και το επίπεδο γνώσης που απαιτείται για να φτάσεις σε ένα μέτριο (και μόνο) αποτέλεσμα στην Amiga (όσον αφορά πάντα το artwork) είναι αρκετά δυσανάλογο συγκριτικά με τα micros. Για να καταλάβεις καλύτερα, κοίτα αυτό π.χ. :  Είναι ολόκληρο το tileset του Mario 1 για NES, συν χαρακτήρες, εχθροί, ακόμα και fonts/UIs. Τώρα βάλε με νού σου οτί ακόμα και Amiga τίτλοι της πλάκας και για μία και μόνο πίστα, παίζει να απαιτούν 10 sheets σαν και το παραπάνω (bobs, sprites, UIs, tiles κ.λ.π), οπότε καταλαβαίνεις πως από άποψη κάλυψης pixels και μόνο πόση extra δουλειά απαιτείται. Και φυσικά, όσο προσθέτεις χρώματα και αναλύσεις ή ακόμα και custom chipsets, τόσο αυξάνεις (πολλαπλασιαστικά) και την πολυπλοκότητα της δουλειάς αυτής. Ενώ ταυτόχρονα το περιθώριο 'λάθους' (κοινώς κάτι να πάει στραβά) αυξάνεται και αυτό δραματικά. Που σημαίνει πως ο παράγοντας εμπειρία και ταλέντο παίζει τρομακτικά μεγαλύτερο ρόλο. Επομένως για αυτό λέω πως τα expectations που προκύπτουν αποκλειστικά και μόνο από τις σχετικές δυνατότητες ενός μηχανήματος είναι στρεβλά. Όταν λοιπόν λες παραπάνω πως απαιτείς 'περισσότερα από την Amiga', στην πραγματικότητα αυτό που απαιτείς (θέλοντας και μη) είναι 'περισσότερα' από τον εκάστοτε δημιουργό. Έτσι λοιπόν, αν μου παρουσιάσεις κάτι στο επίπεδο γραφικών π.χ. του SideWinder τι θες να πω; Συγχαρητήρια, ας του βάλουμε 10;  Όταν στην ίδια ακριβώς κατηγορία ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά, από - ποιο άλλο;  Φυσικά και όχι. Το ένα είναι πάτος και το άλλο κορυφή, δεν χωράει αμφιβολία. Το πρόβλημα είναι πως οι καλύτερες δουλειές στα 16bits είναι top of the top όσον αφορά το pixel art συγκεκριμένα. Δύσκολα φτάνεις μέχρι εκεί και ακόμα πιο δύσκολα το ξεπερνάς (30 χρόνια μετά, το πλέον ώριμο pixel art της δεκαετίας του '90 δεν έχει υπερκεραστεί). Και εκεί εντοπίζεται άλλο ένα κομμάτι του προβλήματος. Δηλαδή για να φτάσεις σε ικανοποιητικά εικαστικά επίπεδα στην Amiga πρέπει να είσαι επαγγελματίας, η master του είδους. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Πράγμα που δεν ισχύει όμως στα micros. Για παράδειγμα, τη Sarah δεν θα την έλεγες και κανένα υπέρτατο ταλέντο στο pixel art. Κι' όμως, ας πούμε η τελευταία της δουλειά (Zeta Wing 2) είναι παραπάνω από μια χαρά για το μηχάνημα. Πάρε τα ίδια γραφικά (με το Χ κόστος δημιουργίας τους), ρίχτα σε Amiga και προσπάθησε ξανά μια σύγκριση με το Battle Squadron (εδώ γελάμε). Πες και χρώμα αλλά και ανάλυση να διόρθωνες, έτσι για να έχεις μια πιο δίκαιη σύγκριση (== επιπλέον δουλειά φυσικά), νομίζεις θα τους έδινες 10? Πολύ αμφιβάλλω. Αντιστοίχως ας πούμε, τα γραφικά του Sam's Journey θεωρούνται κορυφαία δουλειά για το μηχάνημα:  Πάρε τέσσερα random παραδείγματα από Amiga (τίποτα spectacular, πλην απολύτως τίμια), που είναι σχετικά κοντά στυλιστικά και θεματικά. Προσπάθησε να συγκρίνεις την ποιότητα του pixel art και μόνο, ξεχνώντας αναλύσεις, χρώματα και τις δυνατότητες των μηχανημάτων (όσο αυτό είναι δυνατό):   Πως το κόβεις, αντέχει στην σύγκριση? Όσον αφορά την "κόντρα" (για όνομα του Θεού) Cyberpunks 2 - Xevious, η σαφής διαφορά τους είναι ότι στο δεύτερο το συνολικό αποτέλεσμα είναι απλό, λιτό μα και αρμονικό ταυτόχρονα, ενώ στο πρώτο υπάρχει σαφής ανισορροπία μεταξύ sprites και κατώτερου layer γραφικών που είναι κατά πολύ ανώτερο. Αυτό λοιπόν που προσωπικά με ξενίζει στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν είναι αυτά καθαυτά τα ανέμπνευστα sprites, όσο το ότι το συνολικό οπτικό αποτέλεσμα μοιάζει με άτακτο συνονθύλευμα από δουλειές διαφορετικών σχεδιαστών. Αν έχεις διαφορετική άποψη φυσικά και είναι σεβαστή, αλλά από πότε απαγορεύεται να μην συμφωνούμε; Καλά, μην εκπλαγείς και πολύ αν δεν διαφωνήσω (τουλάχιστον όχι καθέτως). Βασικά το εντόπισες ακριβώς το θέμα, αυτό που φαίνεται είναι πως χρησιμοποίησε digitized photos για τα back και pixel art στο front. Οπότε στυλιστικά είναι όντως ολίγον μπερδεψέμπε. Και επίσης συμφωνώ πως το Xevious φαντάζει (συνολικά) αρμονικότερο (λογικό λόγω απλότητας). Πάραυτα κρίνεις και άλλες παραμέτρους, δηλαδή για πάράδειγμα ναι μεν συνολικά το pixel art του Cyberpunks 2 δεν το λες και top, από την άλλη του Xevious παραείναι πρωτόγονο. Αν πάμε στο tileset το Cyberpunks 2 έχει απείρως μεγαλύτερη ποικιλία και δεν τίθεται καν σύγκριση όσον αφορά πράγματα όπως σκίαση και λεπτομέρειες. Ενώ όσον αφορά τα animations, το Xevious απλά δεν διαθέτει (πέραν των περιστρεφόμενων τετραγώνων και τις εκρήξεις) οπότε δεν τίθεται καν σύγκριση ούτε σε αυτό το κομμάτι (ούτε και στα fx γενικά). Και φυσικά ας μην μιλήσουμε για χρώμα (για τα αποτελέσματα επι της οθόνης, τα υποθετικά 64 χρώματα του Xevious ακόμα τα αναζητούμε). Και επίσης συνολικά στη σχεδίαση και το 'ευφάνταστο' των γραφικών.     Άμεσο συγκριτικό για να καταλαβαίνουμε και γιατί μιλάμε. Αχταρμάς λοιπόν η βαρεμάρα? Το αφήνω στην κρίση σας Νομίζω ότι αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ιστορίες σαν αυτή που ανέφερες με το Cecconoid όπου ένιωσες την αδικία εις βάρος των παραγωγών της Amiga να σου τη δίνει στα νεύρα (κατανοητό και σεβαστό) και κάπου εκεί έτυχε να διαβάσεις κάτι άσχετο που είχα γράψει εγώ, οπότε, υποσυνείδητα, στόχευσες την κριτική και τα βέλη σου σε μένα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Και, για να μην ξεφεύγουμε από την ουσία, θυμάσαι κάποτε να έκραξα κάποιο παιχνίδι της Amiga για τα γραφικά του ενώ δεν το άξιζε; Θυμάσαι ποτέ να είχαμε διαφωνία του τύπου "τα γραφικά του τάδε είναι καταπληκτικά" - "όχι, είναι εντελώς χάλια"; Γιατί εγώ δεν θυμάμαι... Καλά μη μασάς, στο είπα και παραπάνω, περισσότερο αξιοποιώ την ευκαιρία για ένα συνολικό και γενικότερο σχόλιο, παρά προσωπική κριτική. Σε δουλειά να βρισκόμαστε, δώσε πόνο!
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on May 6, 2023 15:06:46 GMT 2
Λοιπόν φίλε, ίσως να σε ξενερώσω λίγο, αλλά δεν τον βλέπω να δίνω πόνο. Κι αυτό βασικά διότι, έτσι όπως έκανες τον κόπο να τα γράψεις αναλυτικά - και σε ευχαριστώ γι' αυτό - διαπιστώνω ότι συμφωνώ 100% μαζί σου! Ας τα πάρουμε όμως ένα-ένα: - Συμφωνώ πως το οπτικό αποτέλεσμα έχει να κάνει περισσότερο με την ποιότητα του pixel art παρά με το ξεζούμισμα των μηχανημάτων. Απλά, στην περίπτωση του Valley of Rains μιλάω για ξεζούμισμα γιατί όλα αυτά τα υπέροχα και τεράστια που βλέπουμε κουνιούνται κιόλας! - Στο θέμα του αν και κατά πόσο είναι δυσκολότερο να επιτύχει κανείς ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα στα 16μπιτα συγκριτικά με τα 8μπιτα αντιλαμβάνομαι πλήρως αυτό που λες και το δέχομαι απόλυτα. Αν και δεν θεωρώ κορυφαίο δείγμα σε επίπεδο γραφικών το Sam's Journey - υπάρχουν άλλα καλύτερα - παρόλα αυτά ΟΛΑ τα παιχνίδια της Amiga που παραθέτεις είναι κατά πολύ ανώτερα ως αποτέλεσμα και είναι σαφές ότι έχει πέσει άπειρη δουλειά πάνω τους, ακόμα κι αν δεν είναι (αισθητικά) από τα κορυφαία της πλατφόρμας. - Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι τα παιχνίδια της Sarah είναι κορυφαία σε γραφικά και ήχο, ούτε σαν θεματολογία, ούτε ως εκτέλεση. Θεωρώ ότι είναι κορυφαία shoot 'em ups όμως, γιατί είναι άρτια προγραμματισμένα και έχουν μία ασύλληπτη ισορροπία σε όλους τους "δύσκολους" τομείς (ευκολία/δυσκολία, weapon upgrades, attack patterns, bosses, firing rate κλπ). Ίσα-ίσα, ώρες-ώρες με πιάνω να αναρωτιέμαι πώς θα ήταν με ένα κορυφαίο soundtrack και μια πιο dark θεματολογία... - Όντως συγκρίνουμε τις νέες παραγωγές στην Amiga με τις κορυφαίες της εποχής της ακμής της, αλλά αυτό δεν κάνουμε και με τα 8μπιτα; Τουλάχιστον προσωπικά αυτό κάνω. Αλλα, αν για παράδειγμα πιάσουμε το Battle Squadron, παρόλο που το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό, φτιάχτηκε ουσιαστικά από 2 άτομα και όχι από ένα ολόκληρο στούντιο. Οπότε ναι, δέχομαι το ότι χρειάζεται πολλή περισσότερη δουλειά ώστε να προκύψει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα σε μια 16bit παραγωγή, αλλά είναι doable. Χρονοβόρο και παλούκι μεν, αλλά όχι αδύνατο. - Για τα Xevious & Cyberpunks 2 βασικά έχουμε ακριβώς την ίδια άποψη, οπότε... Πάντως, εν κατακλείδι θα πω ότι μπορεί να κρίνουμε (ίσως και εγώ ο ίδιος) φαινομενικά κάπως αυστηρά τις σύγχρονες παραγωγές στην Amiga, αλλά βλέπεις και εσύ πως, όταν γίνεται αξιόλογη δουλειά γενικώς αναγνωρίζεται. Δε νομίζω ότι κυκλοφόρησε πρόσφατα κάτι αξιοπρεπές που να καταθάφτηκε αδίκως. Από την άλλη δεν πολυδιαβάζω το ΕΑΒ, οπότε... 
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on May 7, 2023 23:07:44 GMT 2
- Συμφωνώ πως το οπτικό αποτέλεσμα έχει να κάνει περισσότερο με την ποιότητα του pixel art παρά με το ξεζούμισμα των μηχανημάτων. Απλά, στην περίπτωση του Valley of Rains μιλάω για ξεζούμισμα γιατί όλα αυτά τα υπέροχα και τεράστια που βλέπουμε κουνιούνται κιόλας! Συμφωνώ. Γενικά η κίνηση και τα objects-on screen η άλλα effects σίγουρα επηρρεάζουν το οπτικό αποτέλεσμα. Το parallax στο συγκεκριμένο επίσης προσθέτει. Btw από την ίδια ομάδα και το πολύ πρόσφατο 'Seraphima' τα σπάει. - Στο θέμα του αν και κατά πόσο είναι δυσκολότερο να επιτύχει κανείς ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα στα 16μπιτα συγκριτικά με τα 8μπιτα αντιλαμβάνομαι πλήρως αυτό που λες και το δέχομαι απόλυτα. Αν και δεν θεωρώ κορυφαίο δείγμα σε επίπεδο γραφικών το Sam's Journey - υπάρχουν άλλα καλύτερα - παρόλα αυτά ΟΛΑ τα παιχνίδια της Amiga που παραθέτεις είναι κατά πολύ ανώτερα ως αποτέλεσμα και είναι σαφές ότι έχει πέσει άπειρη δουλειά πάνω τους, ακόμα κι αν δεν είναι (αισθητικά) από τα κορυφαία της πλατφόρμας. - Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι τα παιχνίδια της Sarah είναι κορυφαία σε γραφικά και ήχο, ούτε σαν θεματολογία, ούτε ως εκτέλεση. Θεωρώ ότι είναι κορυφαία shoot 'em ups όμως, γιατί είναι άρτια προγραμματισμένα και έχουν μία ασύλληπτη ισορροπία σε όλους τους "δύσκολους" τομείς (ευκολία/δυσκολία, weapon upgrades, attack patterns, bosses, firing rate κλπ). Ίσα-ίσα, ώρες-ώρες με πιάνω να αναρωτιέμαι πώς θα ήταν με ένα κορυφαίο soundtrack και μια πιο dark θεματολογία... Δεκτό, θέλω να πω και τα δυο παιχνίδια τουλάχιστον είναι όντως εξαιρετικά όμορφα και στέκονται μια χαρά οπτικά. - Όντως συγκρίνουμε τις νέες παραγωγές στην Amiga με τις κορυφαίες της εποχής της ακμής της, αλλά αυτό δεν κάνουμε και με τα 8μπιτα; Τουλάχιστον προσωπικά αυτό κάνω. Αλλα, αν για παράδειγμα πιάσουμε το Battle Squadron, παρόλο που το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό, φτιάχτηκε ουσιαστικά από 2 άτομα και όχι από ένα ολόκληρο στούντιο. Οπότε ναι, δέχομαι το ότι χρειάζεται πολλή περισσότερη δουλειά ώστε να προκύψει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα σε μια 16bit παραγωγή, αλλά είναι doable. Χρονοβόρο και παλούκι μεν, αλλά όχι αδύνατο. Ευτυχώς, αλλιώς (όσοι ασχολούμαστε) δεν θα μπαίναμε καν στον κόπο Πάντως, εν κατακλείδι θα πω ότι μπορεί να κρίνουμε (ίσως και εγώ ο ίδιος) φαινομενικά κάπως αυστηρά τις σύγχρονες παραγωγές στην Amiga, αλλά βλέπεις και εσύ πως, όταν γίνεται αξιόλογη δουλειά γενικώς αναγνωρίζεται. Δε νομίζω ότι κυκλοφόρησε πρόσφατα κάτι αξιοπρεπές που να καταθάφτηκε αδίκως. Από την άλλη δεν πολυδιαβάζω το ΕΑΒ, οπότε...  Να σου πω ακόμα και 'γω guilty δηλώνω.
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on May 8, 2023 0:00:08 GMT 2
Νάτα μας! Mόλις παρακολουθούσα το Stream του Amiga Bill που έπαιζε Zeta Wing 2 και η Sarah πέταξε τα ακόλουθα : 'I've been experimenting with 1Mb OCS recently.' 'I definitely need help for Amiga music!'
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on May 8, 2023 9:48:42 GMT 2
Νάτα μας! Mόλις παρακολουθούσα το Stream του Amiga Bill που έπαιζε Zeta Wing 2 και η Sarah πέταξε τα ακόλουθα : 'I've been experimenting with 1Mb OCS recently.' 'I definitely need help for Amiga music!' Εντάξει, αν αυτός ο πειραματισμός μετουσιωθεί σε κάποιο shoot 'em up ας ετοιμαστούμε για κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει στην πλατφόρμα. Γιατί στον Commodore 64 τουλάχιστον, αυτό συνέβη.
Για τον τομέα της μουσικής η ταπεινή προσωπική μου άποψη είναι ότι το θέμα της Sarah δεν είναι η υλοποίηση, αλλά οι συνθέσεις...
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on May 8, 2023 15:28:07 GMT 2
Εντάξει, αν αυτός ο πειραματισμός μετουσιωθεί σε κάποιο shoot 'em up ας ετοιμαστούμε για κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει στην πλατφόρμα. Γιατί στον Commodore 64 τουλάχιστον, αυτό συνέβη. Για τον τομέα της μουσικής η ταπεινή προσωπική μου άποψη είναι ότι το θέμα της Sarah δεν είναι η υλοποίηση, αλλά οι συνθέσεις...
Κοντός ψαλμός αλληλούϊα (που λένε και στο χωριό μου). Στοιχηματίζω πως αν τα γραφικά δεν είναι (το λιγότερο) τόσο καλά όσο και του Battle Squadron το παιχνίδι δεν θα έχει και τρελή τύχη. Τρολολώ! Στα 'δικά' μας τώρα : Space Cavern Blaster (OCS)Tech demo, το εν'λόγω πάει multiplatform για Atari ST, C64, DOS and Sega Megadrive (εκτός από Amiga).
|
|