|
Post by thalporist on Mar 1, 2023 23:02:33 GMT 2
Κοιτάξτε τι ωραία δουλειά έγινε στο Flying Shark που πριν σερνόταν. Το υψηλό επίπεδο δυσκολίας από την arcade έκδοση έχει διατηρηθεί στο ακέραιο. Ανυπομονώ να δω τη τελική έκδοση. Υπάρχουν δεκάδες τίτλοι από κακά ή μέτρια ports που προσωπικά θα ήθελα να τα δω όπως θα έπρεπε να είναι σε τόσο ικανό μηχάνημα.
Το μοναδικά νοσταλγικό Street Fighter II με τη μουσική ζουρνάς-τσαμπούνα και το ανυπέρβλητο single button 5 sec lag gaming, σαδιστικά διάσπαρτο σε τέσσαρες double density δισκέτες αποτελεί είδος από μόνο του, και δίκαια το flop benchmark στην κατηγορία των ports. Και αυτά τα λέω όχι για να μειώσω τη δουλειά των coders της εποχής - απλήρωτοι ήνταν, στο πόδι τα έκαμαν.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 2, 2023 8:43:29 GMT 2
Btw Dony, το είδες το νέο video του Roguecraft που πόσταρα παραπάνω? Δεν σχολίασες, τα σπάει!! Ωραίο είναι, μου θυμίζει κάπως το πρώτο Diablo. Όμορφα σχεδιασμένα, καθαρά και σαφή γραφικά. Αν και τα RPGs δεν είναι το αγαπημένο μου είδος. Θεωρώ ότι σημασία έχει το τελικό αποτέλεσμα να είναι ισορροπημένο, να μη χάνεσαι επί ώρες σε παρεμφερείς οθόνες με παρεμφερείς εχθρούς, να υπάρχει μια ομαλή εξέλιξη κλπ. Θα δούμε όταν θα κυκλοφορήσει...
Προσωπικά πάντως έχω βαρεθεί WIP videos, teasers και τα ρέστα: ας μας δείχνουν κάτι όταν πλέον είναι έτοιμο. Χορτάσαμε από τίτλους που ΘΑ βγουν. Ας βγουν και εδώ είμαστε.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 2, 2023 8:50:05 GMT 2
Κοιτάξτε τι ωραία δουλειά έγινε στο Flying Shark που πριν σερνόταν. Το υψηλό επίπεδο δυσκολίας από την arcade έκδοση έχει διατηρηθεί στο ακέραιο. Ανυπομονώ να δω τη τελική έκδοση. Υπάρχουν δεκάδες τίτλοι από κακά ή μέτρια ports που προσωπικά θα ήθελα να τα δω όπως θα έπρεπε να είναι σε τόσο ικανό μηχάνημα. Νομίζω ότι το συγκεκριμένο το σκοτώνει το γεγονός ότι χρησιμοποιεί τα assets από την μεταφορά που κυκλοφόρησε επίσημα στα 80s (το παιχνίδι του Atari ST, επί της ουσίας). Αν κάποιος δεν κάτσει να το παίξει, η πρώτη εντύπωση είναι ότι πρόκειται για το ίδιο παιχνίδι! Ας βάλουν με το καλό textures και sprites από το arcade για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα.
Για το SF2 έχεις μεν δίκιο σε όσα γράφεις - και το περιγράφεις και γλαφυρότατα -, προσωπικά όμως δεν με συγκίνησε ποτέ ως παιχνίδι οπότε δε θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι θα το περίμενα με ανοιχτές αγκάλες. Αν είναι να φτιάξουν κάτι εκ του μηδενός που δεν έχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ αξιοπρεπή μεταφορά σε κονσόλα ή home computer, ας καταπιαστούν με το Exerion της Jaleco που είναι ασύλληπτη παιχνιδάρα. Γούστα είναι αυτά βέβαια, δεν περιμένω να συμφωνήσουν και πολλοί!
|
|
|
Post by thalporist on Mar 2, 2023 20:00:23 GMT 2
Ας βάλουν με το καλό textures και sprites από το arcade για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα.
Eίναι απορίας άξιο γιατί οι περισσότερες μεταφορές για Amiga (το Wings of Death είναι ένα άλλο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό), έπρεπε να γίνουν μέσω Atari. Ο 68άρης ναι, είναι κοινό στοιχείο και των δύο, όμως ηχητικά οι δύο αυτοί υπολογιστές απήχαν παρασάγγας. Ίσως μεν το "κόπυ-πάστε" δούλευε πιο απροβλημάτιστα μικραίνωντας δραματικά το κύκλο παραγωγής, σπρώχνωντας τα deadline σε πρωτοφανή "μέχρι αύριο να είναι έτοιμο" επίπεδα και έριχνε τα μεροκάματα ερεβωδώς χαμηλά που ούτε για "σπρώξε-γλύψε" δεν έφταναν. Το βρίσκανε όμως από τις ελλείψεις που θα είχε όταν θα καταπιάνονταν με τον ηχητικό τομέα. Όπως και να το κάνουμε, τα ηχητικά εφφέ και το χαλί πάνω στο οποίο το παιχνίδι "ρέει" - η μουσική - προμετρούν ως προς το gameplay και ας μην φαίνεται σχεδόν ποτέ. Σε ότι αφορά το Exerion δεν έχω άποψη. Ώμως, πρόσφατα έπαιξα το Castle Kingdoms, πολύ καλό dungeon crawling action rpg, που θα θυμίσει αρκετά παιχνίδια σαν το Roguecraft.
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on Mar 2, 2023 23:09:51 GMT 2
Btw Dony, το είδες το νέο video του Roguecraft που πόσταρα παραπάνω? Δεν σχολίασες, τα σπάει!! Ωραίο είναι, μου θυμίζει κάπως το πρώτο Diablo. Όμορφα σχεδιασμένα, καθαρά και σαφή γραφικά. Αν και τα RPGs δεν είναι το αγαπημένο μου είδος. Θεωρώ ότι σημασία έχει το τελικό αποτέλεσμα να είναι ισορροπημένο, να μη χάνεσαι επί ώρες σε παρεμφερείς οθόνες με παρεμφερείς εχθρούς, να υπάρχει μια ομαλή εξέλιξη κλπ. Θα δούμε όταν θα κυκλοφορήσει... Είναι turn-based rogue-like. Λογικά procedurally generated rooms, dungeons και τα συναφή. Σημείωσε πως το project είναι μεταφορά/remake (από την ίδια ομάδα) του πρόσφατου Rogue64 για τον C64. Προσωπικά πάντως έχω βαρεθεί WIP videos, teasers και τα ρέστα: ας μας δείχνουν κάτι όταν πλέον είναι έτοιμο. Χορτάσαμε από τίτλους που ΘΑ βγουν. Ας βγουν και εδώ είμαστε. Εγώ από την άλλη βρίσκω το open dev και τα updates αρκετά συναρπαστικά και ενδιαφέροντα. Όπως και να το κάνεις και τα projects το έχουν ανάγκη ούτως η άλλως (κάποια τουλάχιστον), για πολλούς και διάφορους λόγους. Eίναι απορίας άξιο γιατί οι περισσότερες μεταφορές για Amiga (το Wings of Death είναι ένα άλλο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό), έπρεπε να γίνουν μέσω Atari. Ο 68άρης ναι, είναι κοινό στοιχείο και των δύο, όμως ηχητικά οι δύο αυτοί υπολογιστές απήχαν παρασάγγας. Ίσως μεν το "κόπυ-πάστε" δούλευε πιο απροβλημάτιστα μικραίνωντας δραματικά το κύκλο παραγωγής, σπρώχνωντας τα deadline σε πρωτοφανή "μέχρι αύριο να είναι έτοιμο" επίπεδα και έριχνε τα μεροκάματα ερεβωδώς χαμηλά που ούτε για "σπρώξε-γλύψε" δεν έφταναν. Το βρίσκανε όμως από τις ελλείψεις που θα είχε όταν θα καταπιάνονταν με τον ηχητικό τομέα. Όπως και να το κάνουμε, τα ηχητικά εφφέ και το χαλί πάνω στο οποίο το παιχνίδι "ρέει" - η μουσική - προμετρούν ως προς το gameplay και ας μην φαίνεται σχεδόν ποτέ. Δεν είναι μόνο ο ήχος, Η Amiga έχει μεγαλύτερη παλέττα, περισσότερα color modes, blitter, hardware sprites κ.λ.π. Οπότε απευθείας μεταφορές από τον ST (διαχρονικά) υπολείπονταν συνολικά στο οπτικοακουστικό κομμάτι. Με τα λοιπά συμφωνώ. Αν είναι να φτιάξουν κάτι εκ του μηδενός που δεν έχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ αξιοπρεπή μεταφορά σε κονσόλα ή home computer, ας καταπιαστούν με το Exerion της Jaleco που είναι ασύλληπτη παιχνιδάρα. Γούστα είναι αυτά βέβαια, δεν περιμένω να συμφωνήσουν και πολλοί! Μμμ, τι λες τώρα man! Πολύ ενδιαφέρον τιτλάκι. Να και κάτι που μαθαίνουμε. Δυσκολάκι όμως.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 3, 2023 20:38:00 GMT 2
Eίναι απορίας άξιο γιατί οι περισσότερες μεταφορές για Amiga (το Wings of Death είναι ένα άλλο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό), έπρεπε να γίνουν μέσω Atari. Ο 68άρης ναι, είναι κοινό στοιχείο και των δύο, όμως ηχητικά οι δύο αυτοί υπολογιστές απήχαν παρασάγγας. Ίσως μεν το "κόπυ-πάστε" δούλευε πιο απροβλημάτιστα μικραίνωντας δραματικά το κύκλο παραγωγής, σπρώχνωντας τα deadline σε πρωτοφανή "μέχρι αύριο να είναι έτοιμο" επίπεδα και έριχνε τα μεροκάματα ερεβωδώς χαμηλά που ούτε για "σπρώξε-γλύψε" δεν έφταναν. Το βρίσκανε όμως από τις ελλείψεις που θα είχε όταν θα καταπιάνονταν με τον ηχητικό τομέα. Όπως και να το κάνουμε, τα ηχητικά εφφέ και το χαλί πάνω στο οποίο το παιχνίδι "ρέει" - η μουσική - προμετρούν ως προς το gameplay και ας μην φαίνεται σχεδόν ποτέ. Μα, αν το προσέξεις, στα περισσότερα ports από τον ST, η μουσική ήταν αλλαγμένη - προς το καλύτερο, φυσικά - στην Amiga, ενώ όλο το υπόλοιπο παιχνίδι ήταν ίδιο και απαράλλαχτο. Εννοείται πως όλα γίνονταν στο βωμό του χρήματος, λογικό και κατανοητό. Σάμπως νομίζεις ότι τα παιχνίδια αυτά ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να φτιαχτεί με τα standards του ST; Παπάρια, και στον ST θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολύ καλύτερα.
That being said το Flying Shark αποτελεί μία (αρκετά) φωτεινή εξαίρεση καθώς κυκλοφόρησε αρκετά νωρίς, την εποχή που στον ST δεν πετύχαινες αξιοπρεπές shoot 'em up ούτε με σφαίρες. Με αυτά τα δεδομένα ήταν ένα θεόσταλτο δώρο εκείνο τον καιρό!
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 3, 2023 20:52:46 GMT 2
Ωραίο είναι, μου θυμίζει κάπως το πρώτο Diablo. Όμορφα σχεδιασμένα, καθαρά και σαφή γραφικά. Αν και τα RPGs δεν είναι το αγαπημένο μου είδος. Θεωρώ ότι σημασία έχει το τελικό αποτέλεσμα να είναι ισορροπημένο, να μη χάνεσαι επί ώρες σε παρεμφερείς οθόνες με παρεμφερείς εχθρούς, να υπάρχει μια ομαλή εξέλιξη κλπ. Θα δούμε όταν θα κυκλοφορήσει... Είναι turn-based rogue-like. Λογικά procedurally generated rooms, dungeons και τα συναφή. Σημείωσε πως το project είναι μεταφορά/remake (από την ίδια ομάδα) του πρόσφατου Rogue64 για τον C64. Προσωπικά πάντως έχω βαρεθεί WIP videos, teasers και τα ρέστα: ας μας δείχνουν κάτι όταν πλέον είναι έτοιμο. Χορτάσαμε από τίτλους που ΘΑ βγουν. Ας βγουν και εδώ είμαστε. Εγώ από την άλλη βρίσκω το open dev και τα updates αρκετά συναρπαστικά και ενδιαφέροντα. Όπως και να το κάνεις και τα projects το έχουν ανάγκη ούτως η άλλως (κάποια τουλάχιστον), για πολλούς και διάφορους λόγους. Eίναι απορίας άξιο γιατί οι περισσότερες μεταφορές για Amiga (το Wings of Death είναι ένα άλλο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό), έπρεπε να γίνουν μέσω Atari. Ο 68άρης ναι, είναι κοινό στοιχείο και των δύο, όμως ηχητικά οι δύο αυτοί υπολογιστές απήχαν παρασάγγας. Ίσως μεν το "κόπυ-πάστε" δούλευε πιο απροβλημάτιστα μικραίνωντας δραματικά το κύκλο παραγωγής, σπρώχνωντας τα deadline σε πρωτοφανή "μέχρι αύριο να είναι έτοιμο" επίπεδα και έριχνε τα μεροκάματα ερεβωδώς χαμηλά που ούτε για "σπρώξε-γλύψε" δεν έφταναν. Το βρίσκανε όμως από τις ελλείψεις που θα είχε όταν θα καταπιάνονταν με τον ηχητικό τομέα. Όπως και να το κάνουμε, τα ηχητικά εφφέ και το χαλί πάνω στο οποίο το παιχνίδι "ρέει" - η μουσική - προμετρούν ως προς το gameplay και ας μην φαίνεται σχεδόν ποτέ. Δεν είναι μόνο ο ήχος, Η Amiga έχει μεγαλύτερη παλέττα, περισσότερα color modes, blitter, hardware sprites κ.λ.π. Οπότε απευθείας μεταφορές από τον ST (διαχρονικά) υπολείπονταν συνολικά στο οπτικοακουστικό κομμάτι. Με τα λοιπά συμφωνώ. Αν είναι να φτιάξουν κάτι εκ του μηδενός που δεν έχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ αξιοπρεπή μεταφορά σε κονσόλα ή home computer, ας καταπιαστούν με το Exerion της Jaleco που είναι ασύλληπτη παιχνιδάρα. Γούστα είναι αυτά βέβαια, δεν περιμένω να συμφωνήσουν και πολλοί! Μμμ, τι λες τώρα man! Πολύ ενδιαφέρον τιτλάκι. Να και κάτι που μαθαίνουμε. Δυσκολάκι όμως. Ε, ναι ρε φίλε, το Rogue 64 είναι αξιόλογος τίτλος αλλά δεν σου κάνει εντύπωση το ότι δεν το κάναμε review στο περιοδικό; It's not my cup of tea και κανένας άλλος δεν γράφει reviews για τον 64άρη. Αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι κατανοώ ότι κάποια παιχνίδια αυτού του είδους μπορεί να είναι παιχνιδάρες, αλλά προσωπικά δεν με συγκινεί το είδος.
Το Exerion είναι παιχνιδάρα με τα όλα της και έτρεχε σε εξόχως ταπεινό 8μπιτο hardware. Θεωρώ πως άνετα θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Amiga. Φυσικά, ελάχιστη εντύπωση θα μου έκανε αν κάποιος, κάποτε, το μετέφερε τελικά και μας έλεγε ότι θέλει... 1200άρα. Οι μνήμες του Rygar είναι ακόμα νωπές!
Για τις μεταφορές από τον ST στην Amiga αναφέρθηκα κι εγώ παραπάνω, στην απάντησή μου στον προλαλήσαντα. Πονεμένη ιστορία και για τις δύο πλατφόρμες, ειδικά φυσικά για την Amiga. Τι τα θες, για κάθε Shadow of the Beast λουστήκαμε 20 Midnight Resistance (αναφέρομαι αποκλειστικά σε τεχνικά χαρακτηριστικά και αισθητική)...
Αυτό πάντως που είδα σήμερα και κυριολεκτικά ήταν love at first sight ήταν το παρακάτω. Για SEGA Megadrive δυστυχώς, αλλά, από την άλλη, ΑΚΡΙΒΩΣ το αγαπημένο μου είδος:
Τώρα, όσο για τα WIP videos γενικότερα καταλαβαίνω την ανάγκη να δημιουργηθεί κάποιου είδους προσμονή για την επερχόμενη κυκλοφορία, ίσως να γίνουν και κάποιες προπληρωμές, αλλά θεωρώ πως το ιδανικό θα ήταν η κυκλοφορία ενός demo (playable ή μη). Το ένα, δύο, τρία, τέσσερα, δεκατέσσερα videos κάπου κουράζει. Εκτός αν μιλάμε για κάτι επαναστατικό όπως κάνατε εσείς με το Dread, που αποτελεί τη φωτεινή εξαίρεση. Εκεί το δέχομαι και τα videos που είδαμε ήταν όντως πολύ ενδιαφέροντα. Άσχετα με το ότι το Dread μπορεί και να μη βγει ποτέ... :(
|
|
|
Post by vulture on Mar 3, 2023 22:15:13 GMT 2
Κοίτα, το Exerion φαίνεται όντως πολύ ωραίο. Ενδεχομένως και να μην μπορεί για τον Χ-Ψ λόγο να βγει 1:1 στην Α500, αλλά, γαμώ το κέρατό μου, ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;
Έχουν πωρωθεί όλοι να κάνουν 1:1 ports για games που υπεράνετα γίνονται conversions σε 500άρα με μερικούς συμβιβασμούς (βλ. Xevious) και, μάλιστα, σε κάποιους τομείς (όπως ο ήχος) μπορεί και να υπερέχουν.
Anyway, [/rantmode off]
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 4, 2023 8:42:45 GMT 2
Κοίτα, το Exerion φαίνεται όντως πολύ ωραίο. Ενδεχομένως και να μην μπορεί για τον Χ-Ψ λόγο να βγει 1:1 στην Α500, αλλά, γαμώ το κέρατό μου, ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ; Έχουν πωρωθεί όλοι να κάνουν 1:1 ports για games που υπεράνετα γίνονται conversions σε 500άρα με μερικούς συμβιβασμούς (βλ. Xevious) και, μάλιστα, σε κάποιους τομείς (όπως ο ήχος) μπορεί και να υπερέχουν. Anyway, [/rantmode off] Ακριβώς όπως το γράφεις ρε φίλε. Ακριβώς. Ας μην είναι 1:1, ας είναι 0,85:1, έλεος δηλαδή! Γιατί, τα Ghosts n' Goblins, PacMania, Pang, Arkanoid και πολλά ακόμη ήταν 1:1 ports; Αν το έψαχνες ενδελεχώς θα έβρισκες διαφορές. Όμως είχαν πετύχει το σκοπό τους, ήτοι να μεταφέρουν τις πίστες, το gameplay και την αίσθηση του arcade. Τόσο απλά. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Και ναι, για ports των arcades εκείνης της εποχής (μέχρι το '85) γενικώς η 500άρα είναι μια χαρά.
|
|
|
Post by thalporist on Mar 4, 2023 12:15:55 GMT 2
Και ναι, για ports των arcades εκείνης της εποχής (μέχρι το '85) γενικώς η 500άρα είναι μια χαρά.
Και για πολύ αργότερα, κατά το ήμισι τουλάχιστον τα κατάφερνε μια χαρούλα. Η 'χρυσή εποχή' της Amiga 500 είναι αδιαμφισβήτητα η περίοδος 87'-90', και όντως τότε κόντραρε ένα επίκαιρο arcade cabinet, στις 'πρώτες στροφές' τουλάχιστον. Ένα search στο lemonamiga μου βγάζει όλα αυτά, που αν και δεν έχω παίξει ούτε τα μισά, θυμάμαι πως κάποια τα κατάφερναν αρκετά καλά στο να αναπαράξουν το arcade συναίσθημα. Κάποια πάλι είναι θλιβερές φλόπες, oστώσο και μόνο που εξασφάλιζες λίγων frames κίνηση από προσφιλή sprites από την άνεση του σπιτιού σου μετρούσε άπειρα. Εδώ εγώ είχα πάθει πλάκα με εκείνο το ξεκάρφωτο Super Street Fighter II κάπου το 97. Σαν τζάκι "έκαιγε" η πετσοκομένη intro σε λούπα και γέμιζε το δωμάτιο θαλπωρή. Tι όχι;
|
|
|
Post by vulture on Mar 4, 2023 13:04:02 GMT 2
Κοίτα το SSF2 είναι πολύ καλό. Ναι οκ, πετσόκομα σε γραφικά (και ήχο), αλλά όλες οι κινήσεις και το gameplay είναι μέσα, οπότε πολύ θετικό πρόσημο.
Και, γενικά, για κάθε κακή μεταφορά, η Amiga είχε δύο καλές/πολύ καλές. Το πρόβλημα είναι ότι....ρε φούστη μου, κοτζάμ Amiga, ανεπίτρεπτο να είναι μούφες το 1/3.
Επίσης, ένα -ίσως- ακόμα πιο σοβαρό θέμα, είναι ότι οι μούφες ήταν συνήθως στα games που λιώναμε στα ουφάδικα, ήταν τα πιο αναμενόμενα και ενδεχομένως να κρατούσαν το μηχάνημα στη ζωή: Outrun/Turbo Outrun, Street Fighter II, Final Fight, Double Dragon, Ghouls 'n' Ghosts, Shinobi, Teenage Mutant Hero Turtles: The Coin-Op!
Παρατηρείτε κάτι; Τα περισσότερα από τα σημαντικά flops (και άλλων, λιγότερο σημαντικών) είναι Capcom και Sega. Και ποιος είχε τα δικαιώματα για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών; Η US Gold.
Αρκετά όμως με αυτά, ας ανοίξουμε ένα άλλο thread αν είναι, μην καταστρέψουμε το παρόν με off topic.
|
|
|
Post by vulture on Mar 4, 2023 20:39:12 GMT 2
BTW, καταπληκτικό update για το Final Fight Enhanced:
|
|
|
Post by thalporist on Mar 4, 2023 22:42:53 GMT 2
Το Final Fight το Double Dragon και το Golden Axe είναι τρία co'op beat 'em ups που έπαιζαν σε κάθε Amiga, συνεπώς ο 'κανόνας' του 2 στα τρία ισχύει και εδώ. Το Shinobi από την άλλη ήταν για το θέαμα και μόνο,αλλά δεν πειράζει αφού το Shadow Dancer βγήκε πάρα πολύ καλό.
Σε natives όμως υπάρχει σωρεία από τίτλους που και προσωπικά θα ήθελα να τα δω 'νέα και βελτιωμένα'. Επομένως όλη αυτή η αναβίωση τα τελευταία χρόνια με έχει εκπλήξει θετικά και μόνο, αφού αυτή η τάση δεν μπορεί παρά να ξυπνά στο καθένα μας την επιθυμία να δούμε δεκάδες τίτλους να 'παίζουν' πιο αξιοπρεπώς. Ο καθένας βέβαια έχει τη δική του προσωπική wishlist κρυμένη καλύτερα και από το μυστικό της Βουγιουκλάκη αλλά γιαυτό είναι αυτά τα threads, ας τις δείξουμε χωρίς τίποτα ντροπές.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 5, 2023 11:46:29 GMT 2
Το Final Fight το Double Dragon και το Golden Axe είναι τρία co'op beat 'em ups που έπαιζαν σε κάθε Amiga, συνεπώς ο 'κανόνας' του 2 στα τρία ισχύει και εδώ. Το Shinobi από την άλλη ήταν για το θέαμα και μόνο,αλλά δεν πειράζει αφού το Shadow Dancer βγήκε πάρα πολύ καλό. Σε natives όμως υπάρχει σωρεία από τίτλους που και προσωπικά θα ήθελα να τα δω 'νέα και βελτιωμένα'. Επομένως όλη αυτή η αναβίωση τα τελευταία χρόνια με έχει εκπλήξει θετικά και μόνο, αφού αυτή η τάση δεν μπορεί παρά να ξυπνά στο καθένα μας την επιθυμία να δούμε δεκάδες τίτλους να 'παίζουν' πιο αξιοπρεπώς. Ο καθένας βέβαια έχει τη δική του προσωπική wishlist κρυμένη καλύτερα και από το μυστικό της Βουγιουκλάκη αλλά γιαυτό είναι αυτά τα threads, ας τις δείξουμε χωρίς τίποτα ντροπές. Χμ, προσωπικά θεωρώ ότι τα Shadow Dancer, Shinobi και Golden Axe μπαίνουν στην ίδια κατηγορία από την άποψη ότι ναι μεν είναι διασκεδαστικά και καταφέρνουν να μεταδώσουν το πνεύμα του coin-op αλλά θα μπορούσαν δε να είναι και πολύ καλύτερα. Τα θεωρώ ικανοποιητικά conversions. Δεν είναι Pang, αλλά δεν είναι και Bubble Bobble (που ήταν άθλιο). Όσο για το Double Dragon... είναι καλό παράδειγμα προς αποφυγή. Χάλια. Μακριά από μας.
Μια και η κουβέντα είναι για νέους τίτλους αλλά ξεφύγαμε και λιγάκι με τις μεταφορές από τα arcades, εντόπισα κάτι που τα συνδυάζει και τα 2 και δεν το αναφέραμε. Μιλάω για το Tiger Heli που αναπτύσσεται με τη χρήση της Scorpion Engine και είναι ένα αξιόλογο shoot 'em up της εποχής:
|
|
|
Post by thalporist on Mar 5, 2023 14:21:37 GMT 2
Πολύ ομαλό scrolling στο Tiger Heli. Dony, η Scorpion Engine δεν θέλει AGA ως minimum στις απαιτήσεις; Αν όχι, 68020 και πάνω ή κάτι τέτοιο ( για να παίζει λογικά με όλους τους σύγχρονους bypass accelerators).
Το DD το τερμάτισα με τη μία την ημέρα που γράφτηκα εδώ, στο forum. Τυχαίο; Δεν νομίζω, δεν νομίζω! Το φόρουμ είναι γουρλίδικο όσο δεν πάει!
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on Mar 5, 2023 14:50:32 GMT 2
Πολύ ομαλό scrolling στο Tiger Heli. Dony, η Scorpion Engine δεν θέλει AGA ως minimum στις απαιτήσεις; Αν όχι, 68020 και πάνω ή κάτι τέτοιο ( για να παίζει λογικά με όλους τους σύγχρονους bypass accelerators). Όχι, η Scorpion υποστηρίζει και OCS. Πολλά παιχνίδια που έχουν βγεί με Scorpion παίζουν μια χαρά και σε a500. Ιδιαίτερα τελευταία έχει γίνει πολύ δυνατό optimization και πολλές critical ρουτίνες έχουν αντικατασταθεί με ASM.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 6, 2023 10:03:28 GMT 2
Πολύ ομαλό scrolling στο Tiger Heli. Dony, η Scorpion Engine δεν θέλει AGA ως minimum στις απαιτήσεις; Αν όχι, 68020 και πάνω ή κάτι τέτοιο ( για να παίζει λογικά με όλους τους σύγχρονους bypass accelerators). Το DD το τερμάτισα με τη μία την ημέρα που γράφτηκα εδώ, στο forum. Τυχαίο; Δεν νομίζω, δεν νομίζω! Το φόρουμ είναι γουρλίδικο όσο δεν πάει! Ό,τι έγραψε ο προλαλήσας για την Scorpion Engine. Μια χαρά είναι στην 500άρα. Το forum είναι αναμφισβήτητα γουρλίδικο, με το που ανέβηκε έπεσε το cbm8bit που κρατούσε τα high scores για τα 8μπιτα!
Ενδιαφέροντα όσα είπε στο indieretronews ο JOTD για τη μεταφορά του Xevious στην Amiga και για το γεγονός ότι θα απαιτεί Α1200: Κάποια από όσα αναφέρει είναι απλά τεχνικά χαρακτηριστικά οπότε δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι διαφωνεί. Ούτε μπορεί κανείς να διαφωνήσει στο ότι η Amiga (500/1000) ήταν περισσότερο multi-purpose συγκριτικά με το hardware του Xevious. Με αυτή τη λογική λοιπόν, ναι, 1200άρα τουλάχιστον για να φτιαχτεί ένα αξιοπρεπές port και κλείσαμε. Υπάρχει και ο αντίλογος όμως, τον οποίο ασπάζομαι πλήρως εγώ προσωπικά: εφ' όσον το παιχνίδι μεταφέρθηκε (αρκετά, αν όχι πολύ) επιτυχημένα στον ZX Spectrum δεν μπορεί να μεταφερθεί στην Amiga; Είπαμε, να βγει κάτι αξιόλογο, που να σου δίνει την αίσθηση ότι παίζεις το coin-op κι ας μην είναι 100% ίδιο. Όσο κι αν το hardware του Xevious ήταν "2D beast" όπως το χαρακτηρίζει ο JOTD (που δεν ήταν, γιατί τότε τι να πει κανείς για το hardware του OutRun και του After Burner) είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως μπορεί να φτιαχτεί στο OCS ένα Xevious τουλάχιστον 30-50% ανώτερο αυτού του Atari ST. Εγώ λέω ότι φτάνει. Ο JOTD λέει "A500, this game isn't going to be for you". Δυστυχώς, αυτός αποφασίζει! 
|
|
|
Post by vulture on Mar 6, 2023 10:24:53 GMT 2
O JOTD καλός και άγιος, αλλά δεν είναι και ακριβώς elite προγραμματιστής. Καλοσύνη του, φυσικά, που ασχολείται ο άνθρωπος και μας έχει δώσει τόσα πράγματα δωρεάν από ports και AGA upgrades μέχρι HD Installers + tools, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αυτά που λέει είναι και ευαγγέλιο. Εννοείται ότι με κάποιους συμβιβασμούς θα μπορούσε να βγει μια χαρά έκδοση του Xevious στην 500άρα.
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on Mar 6, 2023 22:20:20 GMT 2
Κάποια από όσα αναφέρει είναι απλά τεχνικά χαρακτηριστικά οπότε δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι διαφωνεί. Ούτε μπορεί κανείς να διαφωνήσει στο ότι η Amiga (500/1000) ήταν περισσότερο multi-purpose συγκριτικά με το hardware του Xevious. Με αυτή τη λογική λοιπόν, ναι, 1200άρα τουλάχιστον για να φτιαχτεί ένα αξιοπρεπές port και κλείσαμε. Υπάρχει και ο αντίλογος όμως, τον οποίο ασπάζομαι πλήρως εγώ προσωπικά: εφ' όσον το παιχνίδι μεταφέρθηκε (αρκετά, αν όχι πολύ) επιτυχημένα στον ZX Spectrum δεν μπορεί να μεταφερθεί στην Amiga; Είπαμε, να βγει κάτι αξιόλογο, που να σου δίνει την αίσθηση ότι παίζεις το coin-op κι ας μην είναι 100% ίδιο. Όσο κι αν το hardware του Xevious ήταν "2D beast" όπως το χαρακτηρίζει ο JOTD (που δεν ήταν, γιατί τότε τι να πει κανείς για το hardware του OutRun και του After Burner) είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως μπορεί να φτιαχτεί στο OCS ένα Xevious τουλάχιστον 30-50% ανώτερο αυτού του Atari ST. Εγώ λέω ότι φτάνει. Ο JOTD λέει "A500, this game isn't going to be for you". Δυστυχώς, αυτός αποφασίζει!  Όχι, δεν ισχύουν αυτά που αναφέρει. Επειδή το τσέκαρα, τα in-game original γραφικά χρησιμοποιούν συνολικά 48 χρώματα (συμπεριλαμβανομένου του boss που χρησιμοποιεί μια ελαφρώς διαφορετική γκρί παλλέτα). Και η συντριπτική πλειοψηφία των χρωμάτων αυτών είναι λίγο ως αρκετά redundant. Στο εν λόγω thread μάλιστα ανέβασα και 3 διαφορετικές εκδόσεις όλων των γραφικών, converted σε 16 μόλις χρώματα και με τα αποτελέσματα να είναι πάρα πολύ κοντά στο original. Επίσης για τα 40+ objects που αναφέρει, συμπεριλαμβάνει immobile εχθρούς που θα μπορούσαν να γίνουν ΑΝΕΤΑ tiles ( = 0 performance overhead), συν τα enemy&player projectiles που θα μπορούσαν ΑΝΕΤΑ να γίνουν multiplexed sprites ( = 0 performance overhead). Plus του ο,τι το viewport είναι αρκετά μικρότερη ανάλυση από 320x256 (=+++ raster time). Ό,τι ναναι δηλαδή... Συνολικά τo Xevious θα μπορούσε να μεταφερθεί για πλάκα σε a500. Ούτε καν 50% ανώτερο του ST, μιλάμε για σχεδόν ίδιο (η τουλάχιστον εξαιρετικά κοντά) με το Arcade. Και με λίγη extra προσπάθεια (π.χ. χρησιμοποιώντας το copper για αλλαγή κάποιων χρωμάτων στην πίστα -on the fly- και άλλα tricks) θα μπορούσε να έρθει ακόμα πιό κοντά. Δυστυχώς ισχύει ό,τι ανέφερε ο Vulture. To port απλά το κάνει μεταφορά (με ελάχιστες τροποποιήσεις) από άλλον προγραμματιστή που το μεταφέρει για...Neo-Geo. Τι να πείς. Ναι, respect για την προσπάθεια και μόνο και καλά να είναι το παλικάρι, αλλά it is what it is. O καθείς με τις δυνατότητες του.
|
|
|
Post by thalporist on Mar 7, 2023 4:16:03 GMT 2
Για του λόγου το αληθές, Raiden για Amiga 1200 από το 1994 ( Όχι Mega Drive 'κόπυ-πάστε'):
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 7, 2023 11:23:16 GMT 2
Κάποια από όσα αναφέρει είναι απλά τεχνικά χαρακτηριστικά οπότε δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι διαφωνεί. Ούτε μπορεί κανείς να διαφωνήσει στο ότι η Amiga (500/1000) ήταν περισσότερο multi-purpose συγκριτικά με το hardware του Xevious. Με αυτή τη λογική λοιπόν, ναι, 1200άρα τουλάχιστον για να φτιαχτεί ένα αξιοπρεπές port και κλείσαμε. Υπάρχει και ο αντίλογος όμως, τον οποίο ασπάζομαι πλήρως εγώ προσωπικά: εφ' όσον το παιχνίδι μεταφέρθηκε (αρκετά, αν όχι πολύ) επιτυχημένα στον ZX Spectrum δεν μπορεί να μεταφερθεί στην Amiga; Είπαμε, να βγει κάτι αξιόλογο, που να σου δίνει την αίσθηση ότι παίζεις το coin-op κι ας μην είναι 100% ίδιο. Όσο κι αν το hardware του Xevious ήταν "2D beast" όπως το χαρακτηρίζει ο JOTD (που δεν ήταν, γιατί τότε τι να πει κανείς για το hardware του OutRun και του After Burner) είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως μπορεί να φτιαχτεί στο OCS ένα Xevious τουλάχιστον 30-50% ανώτερο αυτού του Atari ST. Εγώ λέω ότι φτάνει. Ο JOTD λέει "A500, this game isn't going to be for you". Δυστυχώς, αυτός αποφασίζει!  Όχι, δεν ισχύουν αυτά που αναφέρει. Επειδή το τσέκαρα, τα in-game original γραφικά χρησιμοποιούν συνολικά 48 χρώματα (συμπεριλαμβανομένου του boss που χρησιμοποιεί μια ελαφρώς διαφορετική γκρί παλλέτα). Και η συντριπτική πλειοψηφία των χρωμάτων αυτών είναι λίγο ως αρκετά redundant. Στο εν λόγω thread μάλιστα ανέβασα και 3 διαφορετικές εκδόσεις όλων των γραφικών, converted σε 16 μόλις χρώματα και με τα αποτελέσματα να είναι πάρα πολύ κοντά στο original. Επίσης για τα 40+ objects που αναφέρει, συμπεριλαμβάνει immobile εχθρούς που θα μπορούσαν να γίνουν ΑΝΕΤΑ tiles ( = 0 performance overhead), συν τα enemy&player projectiles που θα μπορούσαν ΑΝΕΤΑ να γίνουν multiplexed sprites ( = 0 performance overhead). Plus του ο,τι το viewport είναι αρκετά μικρότερη ανάλυση από 320x256 (=+++ raster time). Ό,τι ναναι δηλαδή... Συνολικά τo Xevious θα μπορούσε να μεταφερθεί για πλάκα σε a500. Ούτε καν 50% ανώτερο του ST, μιλάμε για σχεδόν ίδιο (η τουλάχιστον εξαιρετικά κοντά) με το Arcade. Και με λίγη extra προσπάθεια (π.χ. χρησιμοποιώντας το copper για αλλαγή κάποιων χρωμάτων στην πίστα -on the fly- και άλλα tricks) θα μπορούσε να έρθει ακόμα πιό κοντά. Δυστυχώς ισχύει ό,τι ανέφερε ο Vulture. To port απλά το κάνει μεταφορά (με ελάχιστες τροποποιήσεις) από άλλον προγραμματιστή που το μεταφέρει για...Neo-Geo. Τι να πείς. Ναι, respect για την προσπάθεια και μόνο και καλά να είναι το παλικάρι, αλλά it is what it is. O καθείς με τις δυνατότητες του. Άντε ρε φίλε! Μάλιστα, ωραίος ο JOTD! Τουλάχιστον ας πει "εγώ μπορώ να το κάνω για Α1200 μόνο", μην πάει να μας βγάλει όλους τρελούς!
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 8, 2023 15:44:11 GMT 2
Λοιπόν, κάθισα σήμερα κι έπαιξα κάποια ώρα το Xevious, τόσο στην έκδοση του arcade όσο και σε αυτές των Atari ST και ZX Spectrum. Τα συμπεράσματά μου;
- οι άνθρωποι που ανέλαβαν τη μεταφορά του παιχνιδιού στα home computers που προανέφερα έκαναν εξαιρετική δουλειά, καθώς, χωρίς 1:1 ports και λοιπές κοτσάνες δημιούργησαν εκδόσεις που σου δίνουν την αίσθηση ότι "παίζεις Xevious". - δεν ξέρω αν το coin op έχει 128 χρώματα ή 128 εκατομμύρια χρώματα, πάντως η εντύπωση που σου δίνει είναι ότι έχει 16 μετά βίας - κλασικό, το θυμόμαστε όλοι, αλλά και "σιγά το παιχνίδι". - επειδή κάθισα και διάβασα όλα όσα έγραψε ο JOTD στο ΕΑΒ θα πω απλά ότι διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως με την οπτική του. - η ατάκα "well, it looks like a C64 game" (JOTD, για το Xevious του 64άρη) δείχνει ότι πέρα από "ιδιαίτερος" (για να το θέσω κομψά) δεν έχει και καμία επαφή με το τι εστί Commodore 64...
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 16, 2023 14:50:03 GMT 2
O JOTD καλός και άγιος, αλλά δεν είναι και ακριβώς elite προγραμματιστής. Καλοσύνη του, φυσικά, που ασχολείται ο άνθρωπος και μας έχει δώσει τόσα πράγματα δωρεάν από ports και AGA upgrades μέχρι HD Installers + tools, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αυτά που λέει είναι και ευαγγέλιο. Εννοείται ότι με κάποιους συμβιβασμούς θα μπορούσε να βγει μια χαρά έκδοση του Xevious στην 500άρα. Αχ, διάβασα τη χτεσινή ατάκα του JOTD και δεν μπόρεσα να κρατηθώ: " I'm trying to make the game run on unexpanded A1200". Όχι ρε αδερφέ και unexpanded 1200άρα για το Xevious: βάλε εκεί μίνιμουμ 68060/80Mhz να γουστάρει ο κόσμος!
|
|
|
Post by vulture on Mar 16, 2023 19:32:35 GMT 2
Ρε ναι, θα μας αποτρελλάνει ο τύπος λέμε...
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Mar 17, 2023 20:51:14 GMT 2
Ρε ναι, θα μας αποτρελλάνει ο τύπος λέμε... Νομίζω ότι έχει φάει μεγάλο σκάλωμα με αυτό το 1:1, σε φάση που να φτάσει να βγάλει το παιχνίδι οριζόντιο και να απαιτεί να στήσουμε την οθόνη κάθετα!
Κοίτα, έχω γνωρίσει ανθρώπους που δεν μπορούν να κατανοήσουν την έννοια του περίπου. Δηλαδή, μπορεί να πεις σε κάποιον "ο Ολυμπιακός σκοράρει σχεδόν 3 γκολ ανά παιχνίδι" κι αυτός να σου απαντήσει "όχι, σκοράρει 2,89 γκολ ανά παιχνίδι". Παίζει έτσι να λειτουργεί και ο JOTD, αν εντοπίσει μεταξύ δύο εκδόσεων ενός παιχνιδιού μια απειροελάχιστη διαφορά να σου πει "μα δεν έχουν καμία σχέση!". Τι να πω, ο πλέον πολιτικά ορθός χαρακτηρισμός που τον προσδιορίζει νομίζω ότι είναι "ιδιαίτερος".
|
|