dony
Administrator
|
Post by dony on Feb 8, 2023 8:55:12 GMT 2
Έχει συζητηθεί πολλάκις το θέμα με τα fora που όσο περνάει ο καιρός νεκρώνουν καθώς οι χρήστες τους μεταφέρονται στο Facebook. Πέρα από κάποια που ακόμα κρατούν γερά όπως το EAB, τα υπόλοιπα έχουν πάρει την κατιούσα. Πόσο μάλλον τα ελληνικά, τα οποία δεν απευθύνονται και σε κάποιο παγκόσμιο κοινό, αλλά σε μία μικρή, ελληνόφωνη κοινότητα. Δεν πρόκειται να μπω στη διαδικασία να συγκρίνω την εμπειρία του Facebook συγκριτικά με αυτή που μπορεί να προσφέρει ένα forum: μάτια έχουν όλοι και βλέπουν και μπορούν να εξάγουν τα συμπεράσματά τους. Αφορμή για το post αυτό έδωσε η αναπάντεχη είδηση του τέλους του iamretro.gr καθώς, πώς να το πω; Δεν το είχα δει να 'ρχεται. Όχι σε επίπεδο κίνησης ή... "συγκλονιστικών" threads (τα είπαμε, η νέκρα είναι γενική) αλλά διότι θεωρούσα πως και το iamretro θα συνέχιζε όπως και τα υπόλοιπα fora του χώρου, αποδεχόμενο τη νέα, σκληρή πραγματικότητα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από το... μήνυμα καλωσορίσματος:

Πλέον, όσοι πιστοί θα πρέπει να την παλέψουν όσο μπορούν και όσο γίνεται στο Facebook. Τελικά, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο απ' ότι φαίνεται η κατάθεση απόψεων στο internet είναι σα να γράφει κανείς στο χιόνι...
|
|
|
Post by c64dask on Feb 8, 2023 10:37:30 GMT 2
Σίγουρα δυσάρεστη η είδηση. Όμως το κόστος για το hosting/συντήρηση ενός forum είναι μηδέν έως ελάχιστο οπότε αν δεν είναι ο στόχος το κέρδος γιατί να κλείσει; Ακόμα και αν υπάρχει ελάχιστη κίνηση και πάλι προσφέρει πολλά (λύσεις, tips, παρουσιάσεις, ειδήσεις κλπ) όλα συγκεντρωμένα και εύκολα προσβάσιμα. Το retrocomputing αποτελεί μια πολύ μικρή κοινότητα (ευτυχώς) και οι προσδοκίες πρέπει να είναι ανάλογες.
|
|
|
Post by walkero on Feb 8, 2023 13:08:10 GMT 2
Τελικά η μόνη λύση είναι να διατηρείς το δικό σου blog και αν κάτι θες να το μεταφέρεις κάπου αλλού θα πρέπει να το κάνεις με link. Κάτι που παλιά δεν το θέλαμε αλλά τώρα φαίνεται αναγκαίο. Δυστυχώς οι κοινότητες δείχνουν δείγματα κούρασης. Στο amigans.net όμως μόνο κούραση δεν υπάρχει, καθώς συνέχεια δημιουργούμε νέα πράγματα. Και το EAB είναι πολύ ενεργό. Κρίμα που στα Ελληνικά πράγματα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για την Amiga.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Feb 8, 2023 17:43:36 GMT 2
Σίγουρα δυσάρεστη η είδηση. Όμως το κόστος για το hosting/συντήρηση ενός forum είναι μηδέν έως ελάχιστο οπότε αν δεν είναι ο στόχος το κέρδος γιατί να κλείσει; Ακόμα και αν υπάρχει ελάχιστη κίνηση και πάλι προσφέρει πολλά (λύσεις, tips, παρουσιάσεις, ειδήσεις κλπ) όλα συγκεντρωμένα και εύκολα προσβάσιμα. Το retrocomputing αποτελεί μια πολύ μικρή κοινότητα (ευτυχώς) και οι προσδοκίες πρέπει να είναι ανάλογες. Ο στόχος του iamretro απ' όσο καταλαβαίνω δεν είναι και δεν ήταν ποτέ το κέρδος. Γιατί έκλεισε; Ίσως επειδή και η ίδιοι οι διαχειριστές του δεν έκαναν τον κόπο να το επισκέπτονται εσχάτως; Δεν ξέρω. Το βέβαιο είναι ότι όντως, το κόστος είναι μηδαμινό αν θες απλά να διατηρήσεις προσβάσιμο ένα forum, είτε ενεργό είτε με κλειδωμένες τις εγγραφές και/ή τα posts...
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Feb 8, 2023 17:47:08 GMT 2
Τελικά η μόνη λύση είναι να διατηρείς το δικό σου blog και αν κάτι θες να το μεταφέρεις κάπου αλλού θα πρέπει να το κάνεις με link. Κάτι που παλιά δεν το θέλαμε αλλά τώρα φαίνεται αναγκαίο. Δυστυχώς οι κοινότητες δείχνουν δείγματα κούρασης. Στο amigans.net όμως μόνο κούραση δεν υπάρχει, καθώς συνέχεια δημιουργούμε νέα πράγματα. Και το EAB είναι πολύ ενεργό. Κρίμα που στα Ελληνικά πράγματα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για την Amiga. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Γιώργο για τα blogs, απλά εκεί γίνεται πολύ λιγότερος διάλογος (εάν είναι και αυτό μέσα στα ζητούμενα είναι ένα πρόβλημα). Από την άλλη οι πληροφορίες μένουν προσβάσιμες, σχετικά εύκολα αναζητήσιμες και ίσως και καλά οργανωμένες. Βέβαια και τα blogs δεν αποτελούν πανάκεια, καθώς, όταν ο ιδιοκτήτης ενός blog τα χάσει ή πεθάνει το πιθανότερο είναι ότι θα εξαφανιστεί και το blog μαζί του...
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Feb 15, 2023 12:12:28 GMT 2
Άλλο ένα φόρουμ στον καιάδα και αρκετές χαμένες ώρες που αφιέρωναν οι χρήστες του σε posts. Γι' αυτό μάγκες, γράψτε κανένα άρθρο στο περιοδικό και κρατήστε ένα αντίτυπο για πάντα (όπως έδειξε και η δική μας θλιβερή περίπτωση κατά το παρελθόν). Scripta manent.
|
|
|
Post by scientist on Feb 15, 2023 14:14:43 GMT 2
Τελικά, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο απ' ότι φαίνεται η κατάθεση απόψεων στο internet είναι σα να γράφει κανείς στο χιόνι...
Αυτό είναι ένα συμπέρασμα που έχω βγάλει και εγώ εδώ και αρκετά χρόνια όχι λόγο forum αλλά εξαιτίας της δουλειάς μου. Άρθρα και δοκιμές σε έντυπα τα έχω και τα βλέπω από τα τεύχη των περιοδικών που υπάρχουν διαθέσιμα, ακόμα και αν πλέον αυτά τα περιοδικά δεν κυκλοφορούν στα περίπτερα. Άρθρα μου, δοκιμές και γενικά πολύ δουλειά σε online μέσα που πλέον δεν υπάρχουν έχει πάει... άκλαφτη. Δεν υπάρχει πουθενά. Λύση δεν ξέρω αν υπάρχει - εννοώ αξιόπιστη για να μείνει κάτι - αλλά στηρίζω τις δύο παρακάτω απόψεις: Cool_amigaN που έγραψε... "γράψτε κανένα άρθρο στο περιοδικό και κρατήστε ένα αντίτυπο για πάντα" walkero που έγραψε... "Τελικά η μόνη λύση είναι να διατηρείς το δικό σου blog και αν κάτι θες να το μεταφέρεις κάπου αλλού θα πρέπει να το κάνεις με link." Για τα περιοδικά ΟΚ δεν έχουν όλοι πρόσβαση και πιθανόν και λόγο να γράψουν κάτι κάπου, αλλά να έχεις ένα προσωπικό blog ακόμα και σε μια free υπηρεσία είναι κάτι ανέξοδο και θεωρητικά - θα δούμε - αναμένεται να κρατήσει καιρό ακόμα. Βέβαια το καιρό ακόμα στην τεχνολογία ορίζεται και σε 5 χρόνια, ορίζεται και σε 15 αλλά δεν νομίζω να ορίζεται σε πχ 50 χρόνια. Ποιος ζει ποιος πεθαίνει όπως λέει και ο σοφός λαός.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Feb 16, 2023 9:20:02 GMT 2
Τελικά, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο απ' ότι φαίνεται η κατάθεση απόψεων στο internet είναι σα να γράφει κανείς στο χιόνι...
Αυτό είναι ένα συμπέρασμα που έχω βγάλει και εγώ εδώ και αρκετά χρόνια όχι λόγο forum αλλά εξαιτίας της δουλειάς μου. Άρθρα και δοκιμές σε έντυπα τα έχω και τα βλέπω από τα τεύχη των περιοδικών που υπάρχουν διαθέσιμα, ακόμα και αν πλέον αυτά τα περιοδικά δεν κυκλοφορούν στα περίπτερα. Άρθρα μου, δοκιμές και γενικά πολύ δουλειά σε online μέσα που πλέον δεν υπάρχουν έχει πάει... άκλαφτη. Δεν υπάρχει πουθενά. Λύση δεν ξέρω αν υπάρχει - εννοώ αξιόπιστη για να μείνει κάτι - αλλά στηρίζω τις δύο παρακάτω απόψεις: Cool_amigaN που έγραψε... "γράψτε κανένα άρθρο στο περιοδικό και κρατήστε ένα αντίτυπο για πάντα" walkero που έγραψε... "Τελικά η μόνη λύση είναι να διατηρείς το δικό σου blog και αν κάτι θες να το μεταφέρεις κάπου αλλού θα πρέπει να το κάνεις με link." Για τα περιοδικά ΟΚ δεν έχουν όλοι πρόσβαση και πιθανόν και λόγο να γράψουν κάτι κάπου, αλλά να έχεις ένα προσωπικό blog ακόμα και σε μια free υπηρεσία είναι κάτι ανέξοδο και θεωρητικά - θα δούμε - αναμένεται να κρατήσει καιρό ακόμα. Βέβαια το καιρό ακόμα στην τεχνολογία ορίζεται και σε 5 χρόνια, ορίζεται και σε 15 αλλά δεν νομίζω να ορίζεται σε πχ 50 χρόνια. Ποιος ζει ποιος πεθαίνει όπως λέει και ο σοφός λαός. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, Γιώργο. Γι' αυτό άλλωστε και έχω υιοθετήσει εδώ και χρόνια αμφότερες τις λύσεις που προτείνεις: και blog και περιοδικό!
|
|
|
Post by manos426f on Feb 20, 2023 16:07:33 GMT 2
Δυστυχώς ισχύει αυτό περί γραφομένων στο internet, αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που έχω κρατήσει κι εγώ σε προσωπικό αρχείο όλα όσα είχα δημοσιεύσει κατά το παρελθόν στο Ragequit.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Feb 21, 2023 14:46:17 GMT 2
Δυστυχώς ισχύει αυτό περί γραφομένων στο internet, αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που έχω κρατήσει κι εγώ σε προσωπικό αρχείο όλα όσα είχα δημοσιεύσει κατά το παρελθόν στο Ragequit. Κάποια πράγματα είναι εύκολο να τα συγκεντρώσεις, κάποια άλλα - δυστυχώς - όχι. Για παράδειγμα, ό,τι έχει να κάνει με postαρίσματα σε threads είναι μάλλον αδύνατο να το φυλάξεις κάπου (και ανούσιο χωρίς τα υπόλοιπα posts). Κι ας είχες φάει εκατοντάδες ώρες για να γράψεις ατέλειωτα "σεντόνια"...
|
|
|
Post by mikedros on Feb 22, 2023 16:34:34 GMT 2
Πολυ κριμα αυτη η εξελιξη!! :-( Εχω μικρη επαφη με τα φορουμ γνκ μα ειχα απολαυσει το συγκεκριμενο κ εχω πολυ ψηλα μεσα μ την καθε αναλογη προσπαθεια.. Ελπιζω να μην ακουσομε κατι αναλογο ξανα.. Πολλα Μπραβο στα παιδια εδω κ οσους συμμετεχουν για την αφοσιωση στο αντικειμενο κ' τη διαρκεια σας!!
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Feb 22, 2023 17:50:29 GMT 2
The more the merrier! 
|
|