dony
Administrator
|
Post by dony on Jul 6, 2022 8:11:09 GMT 2
Πρόσφατα χρειάστηκε για τις ανάγκες ενός πελάτη αλλά και τις δικές μου να στήσω ένα συστηματάκι για ψηφιοποίηση βιντεοκασετών. Γνωρίζοντας ότι το να τις μετατρέψω σε DVDs θα ήταν μάλλον άσκοπο καθώς α) κανείς σχεδόν δεν έχει DVD player πια και β) και τα DVDs με τα χρόνια μπορεί χαλάσουν, αποφάσισα να τις ψηφιοποιώ σε αρχεία .mp4. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό - όσο και οι πρωτότυπες κασέτες, τουλάχιστον - και μπορεί να μετατραπεί στη συνέχεια σε οτιδήποτε άλλο ή απλά να φυλαχθεί στο cloud. Επειδή λοιπόν ο εξοπλισμός υπάρχει, αν κάποιος θέλει να του ψηφιοποιήσω κάποια παλιά βιντεοκασέτα απλά ας με ενημερώσει: αν είναι για μια, δυο, τρεις κασέτες θα το κάνω δωρεάν. Αν είναι για 20, ε, τότε κάτι θα χρεώσω.
Στην παρούσα φάση υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής κασετών VHS, 8, Hi8 και VHS-C αν κάποιος έχει και τον απαραίτητο αντάπτορα.
|
|
|
Post by portarinos on Jul 6, 2022 9:23:00 GMT 2
Άψογος! Είναι κάτι που θέλω καιρό να κάνω μιας και έχω ένα ντουλάπι με ό,τι θέλεις από τα 90s. Kυρίως αγώνες μπάσκετ απο καθε μεγαλη διοργανωση απο το 1992 και μετά. Δε βαζεις καμια οδηγία μπας και ξεστραβωθούμε;
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Jul 6, 2022 10:40:47 GMT 2
Άψογος! Είναι κάτι που θέλω καιρό να κάνω μιας και έχω ένα ντουλάπι με ό,τι θέλεις από τα 90s. Kυρίως αγώνες μπάσκετ απο καθε μεγαλη διοργανωση απο το 1992 και μετά. Δε βαζεις καμια οδηγία μπας και ξεστραβωθούμε; Σπύρο μου, τι οδηγία να βάλω; Απλά είναι τα πράγματα. Χρειάζεσαι:
- ένα video VHS (λειτουργικό κατά προτίμηση)
- έναν υπολογιστή που να μπορεί με κάποιο τρόπο να δεχτεί ως είσοδο αναλογικό σήμα (composite ή S-Video)
- λογισμικό που να κάνει capture την παραπάνω είσοδο του υπολογιστή η οποία θα είναι συνδεδεμένη με την έξοδο του video
Το πρόβλημα βασικά είναι η αναλογική είσοδος και το λογισμικό. Τέτοιες εισόδους είχαν κατά κόρον οι PCI αναλογικές κάρτες τηλεόρασης που κυκλοφορούσαν μέχρι και το 2010 περίπου. Συνήθως έρχονταν και με κάποιο software μαζί - το πιο δημοφιλές εκείνα τα χρόνια ήταν το Pinnacle Studio. Το θέμα είναι ότι ναι μεν τέτοιες κάρτες υπάρχουν άφθονες (έχω ακόμα αρκετές, σας χαρίζω αν θέλετε) αλλά όχι τα συνοδευτικά τους δισκάκια και, επίσης, οι drivers τους συνήθως υποστήριζαν μέχρι Windows XP.
Με γνώμονα όλα τα παραπάνω χρησιμοποίησα ένα παλιό laptop (με Pentium-m ή Pentium 4, δεν θυμάμαι ακριβώς) που είχε PCMCIA port (ναι, σαν τις Α600/Α1200) και μία PCMCIA αναλογική κάρτα τηλεόρασης που την είχα κρατήσει με όλο της το πακέτο (ΚΑΙ το software) όπως την είχα αγοράσει το... 2004. Τα υπόλοιπα, εφ' όσον υπάρχει το software και το hardware είναι παιχνιδάκι: ψηφιοποιείς, κόβεις/ράβεις, αλλάζεις format αν θες και... that's it!
Προφανώς αν θες μπορείς να μου στείλεις κάποιες κασέτες να σου τις ψηφιοποιήσω αν σκοπεύεις να ανεβάσεις τους αγώνες στο YouTube για να υπάρχουν.
|
|
xlv
New Member
|
Post by xlv on Jul 6, 2022 12:30:31 GMT 2
Υπάρχουν πολλά analog video capture devices , συνδέονται μέσω USB με τον υπολογιστή. πχ ένα γνωστής και καταξιωμένης μάρκας Elgato και μερικά Chinesium από 7 ευρώ.
|
|
amije
Full Member
if we wait until we're ready, we'll be waiting for the rest of our lives
|
Post by amije on Jul 6, 2022 21:47:24 GMT 2
γάτος ο elgato(s)!
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Jul 6, 2022 22:09:37 GMT 2
Πριν 20+ χρόνια είχα ακριβό dvd-player (standalone, όχι σε υπολογιστή) της Pioneer που ήταν και... recorder. Δεχόταν input μέσω scart, οπότε κούμπωνα το VHS εκεί και αντέγραφε ό,τι έβλεπε. Μετά το ripαρα σε pc με dvdsrink. OMG, μόνο που το γράφω νιώθω δύο δεκαετίες νεότερος λολ Στην αρχή είχα σκεφτεί να αντιγράψω όλο το Video Blue του Παγκρατίου αλλά οι ταλαιπωρημένες βιντεοκασέτες έδειχναν άθλια αφενός, αφετέρου όλες οι νέες κυκλοφορίες έβγαιναν σωρηδόν σε dvd και ήταν πάμθηνες. Οπότε η πειρατική μου επιδρομή ανεβλήθη. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί να σώσω προσωπικά αρχεία. Τώρα που το μου θύμισες Πάνο θα τους ρίξω μία ματιά.
|
|
|
Post by vulture on Jul 7, 2022 14:32:54 GMT 2
Πάνο, έχω παρόμοιο setup γι' αυτή τη δουλειά. Η ερώτησή μου είναι η εξής, γιατί έχεις 2 VHS σε ετοιμότητα; Ρωτάω μήπως βάλω κι εγώ ένα δεύτερο που έχω και κάθεται αν υπάρχει κάποιος καλός λόγος.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Jul 8, 2022 13:30:44 GMT 2
Εμ, για αντιγραφή κασετών VHS σε κασέτες VHS. Δεν ξέρεις, υπάρχουν και "ιδιαίτερες" απαιτήσεις...
|
|
amije
Full Member
if we wait until we're ready, we'll be waiting for the rest of our lives
|
Post by amije on Jul 8, 2022 23:22:07 GMT 2
...Δεν ξέρεις, υπάρχουν και "ιδιαίτερες" απαιτήσεις... εμ εδώ χρησιμοποιούμε amiga εν έτη 2022, να μην κάνουμε κάτι ανάλογο με το vhs μέχρι να λιώσει και το τελευταίο μέτρο ταινίας σε vhs κασέτα?
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Jul 9, 2022 18:12:14 GMT 2
...Δεν ξέρεις, υπάρχουν και "ιδιαίτερες" απαιτήσεις... εμ εδώ χρησιμοποιούμε amiga εν έτη 2022, να μην κάνουμε κάτι ανάλογο με το vhs μέχρι να λιώσει και το τελευταίο μέτρο ταινίας σε vhs κασέτα? Τα έχεις τα δίκια σου Γιάννη, έτσι ακριβώς είναι.
|
|