dony
Administrator
|
Post by dony on May 8, 2022 9:02:03 GMT 2
Θεωρώ ότι πλέον η πλειονότητα όσων ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν το νέο θαυματουργό μηχανηματάκι της Retro Games Ltd. την TheA500 mini, θα το έχουν κάνει. Κι ας έλεγαν μέχρι μερικούς μήνες πριν "αποκλείεται να το πάρω", "τι να το κάνω αυτό το πράγμα;", "δεν είναι Amiga" και άλλα τέτοια ωραία. Κανείς δεν γουστάρει emulation - έτσι λέμε, τουλάχιστον - αλλά με το που έσκασε το μικρό Αμιγκάκι όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε! Εγώ φυσικά δεν είμαι εδώ για να σχολιάσω συμπεριφορές - υπάρχουν άπειροι "φίλοι" στο Facebook που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό -, αλλά για να γράψω για κάτι που εντόπισα και μου φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμο. Ήτοι, μια πλήρη εγκατάσταση του AmigaOS 3.9 για την TheA500 mini με ένα σκασμό software και παιχνίδια, που απογειώνει την εμπειρία του λιλιπούτειου υπολογιστή σε άλλα επίπεδα. Υπάρχουν ήδη εκατοντάδες guides για να "χακάρει" κάποιος την TheA500 mini, αλλά εδώ μιλάμε για ένα πλήρες πακέτο που απλά το κατεβάζεις, το αποσυμπιέζεις σε ένα USB stick και το τρέχεις. Τίποτα περισσότερο, τίποτα απλούστερο. Εδώ η χαρά δεν βρίσκεται στο ταξίδι, αλλά στον προορισμό!
Διαβάστε ΕΔΩ για τη συνέχεια.
|
|
|
Post by walkero on May 8, 2022 22:46:37 GMT 2
Και σε ποιο σημείο ζητάει να βάλεις το ISO του AmigaOS 3.9; Από πότε το AmigaOS έγινε abandonware; Μήπως μιλάμε για διαμοιρασμό λειτουργικού συστήματος του οποίου νέες εκδόσεις έχουν κυκλοφορήσει; Μήπως θα έπρεπε ο εξαιρετικός δημιουργός του να ζητάει από τους χρήστες να διαθέσουν το λειτουργικό, όπως κάνει, για παράδειγμα, το Amikit;
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on May 9, 2022 13:10:07 GMT 2
Και σε ποιο σημείο ζητάει να βάλεις το ISO του AmigaOS 3.9; Από πότε το AmigaOS έγινε abandonware; Μήπως μιλάμε για διαμοιρασμό λειτουργικού συστήματος του οποίου νέες εκδόσεις έχουν κυκλοφορήσει; Μήπως θα έπρεπε ο εξαιρετικός δημιουργός του να ζητάει από τους χρήστες να διαθέσουν το λειτουργικό, όπως κάνει, για παράδειγμα, το Amikit; Γιώργο, το λειτουργικό το έχεις πληρώσει στην Cloanto αγοράζοντας το TheA500 mini. Τώρα από εκεί και πέρα, θεωρώ πως οτιδήποτε πλην του 3.2 είναι απλά pain in the ass το να μην δίνεται μαζί με τα distros και κάνει πιο δύσκοληγ τη χρήση τους. Ιδανικά θα έπρεπε να έχει το 3.1 φυσικά, δεν αντιλέγω, αλλά έχω βαρεθεί πια σε όλες τις πλατφόρμες του παρελθόντος να δίνονται αέρα πατέρα ROMs και λειτουργικά και μονάχα στην Amiga να υπάρχει αυτή η δυσκοιλιότητα. Κούρασε πια.
|
|
|
Post by walkero on May 9, 2022 16:53:46 GMT 2
Λες δηλαδή ότι μαζί με την TheA500 mini δίνουν download άδεια του Amiga Forever; Ρωτάω διότι δεν το έχω διαβάσει πουθενά, και ίσως να μου διέφυγε.
Το συγκεκριμένο software δεν είναι abandonware και υπάρχουν νεότερες εκδόσεις που το εξελίσουν. Με το να μοιράζεται κάποιος δωρεάν παλιότερες εκδόσεις κόβει πωλήσεις από τις εταιρείς που ακόμα το εμπορεύονται.
Ακόμα κι έτσι να είναι, δεν είναι δικαιολογία για κανέναν και το δίνει δωρεάν. Νομίζω είναι πιο δύσκολο μόνο για το δημιουργό του distro, καθώς το AmiKit το κάνει χρόνια τώρα και δεν έχω ακούσει κανέναν να παραπονιέται για την διαδικασία.
Αυτή τουλάχιστον είναι η δική μου γνώμη.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on May 10, 2022 14:11:56 GMT 2
Γιώργο, στην Retro Games Ltd. έχουν πληρώσει δικαιώματα στην Cloanto για το AmigaOS. Δεν θυμάμαι πού το είχα διαβάσει, αλλά είναι γνωστό εδώ και καιρό.
Καταλαβαίνω αυτό που λες για τις πωλήσεις που κόβει από αυτούς που ακόμα το εμπορεύονται, αλλά πολύ αμφιβάλλω για το αν θα πουλούσαν έστω και ένα κομμάτι για χρήση με την TheA500 mini. Όσο γι' αυτό που γράφεις για το Amikit, ναι, εγώ προσωπικά παραπονιέμαι και για το Amikit και για το ClassicWB και για το BetterWB και για οτιδήποτε άλλο με βάζει σε έξτρα κόπο για να το εγκαταστήσω προκειμένου να αποδείξω για εκατομμυριοστή φορά ότι έχω αγοράσει το λειτουργικό τους. Προσωπικά και πάλι, ακόμα και πριν μία εβδομάδα που πήγα να εγκαταστήσω το BetterWB σε ένα UAE setup το παράτησα όταν διαπίστωσα ότι θα πρέπει πάλι να ψάξω για το CD της Cloanto ή τα ADFs του Workbench. Προφανώς άλλοι τα έχουν όλα αυτά εύκαιρα και δεν ενοχλούνται, αλλά, πίστεψέ με, υπάρχουμε και κάποιοι που έχουμε βαρεθεί αυτή την ιστορία. Και, ξαναλέω, αν είναι για κάτι σύγχρονο που πουλιέται ακόμα (3.1.4, 3.2) να το καταλάβω. Για όλα τα άλλα που ακόμα και η Cloanto τα πουλάει σε κάποιο app store 1,5€; Στην τελική, ας μας δώσουν ένα product key στον καθένα (ναι, ας τα ξανα-αγοράσω, δεν με πειράζει) και να μας ζητάνε αυτό όλοι οι installers να τελειώνουμε...
Τέλος, το σημαντικότερο απ' όλα κατά τη γνώμη μου είναι ότι με τέτοια "πακέτα" τα οποία εγκαθίστανται πανεύκολα μπορεί να μπουν στο τριπάκι να αγοράσουν το μηχάνημα και κάποιοι που δεν σκόπευαν να το κάνουν αρχικά. Και αυτό έχει πολύ περισσότερη σημασία από το να μαζέψει 50-100€ (και αν τα μαζέψει) η Cloanto.
Εγώ έτσι το βλέπω, σεβαστές φυσικά και όλες οι άλλες απόψεις...
|
|
amije
Full Member
if we wait until we're ready, we'll be waiting for the rest of our lives
|
Post by amije on May 10, 2022 17:20:54 GMT 2
dony δεν σκοπευα να το αγορασω γιατι εχω άλλα τρεχαματα αλλά με βαζεις σε σκεψεις... σε σχεση με μια a1200 τι επιδοσεις εχει το εργαλειο?
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on May 10, 2022 17:31:11 GMT 2
dony δεν σκοπευα να το αγορασω γιατι εχω άλλα τρεχαματα αλλά με βαζεις σε σκεψεις... σε σχεση με μια a1200 τι επιδοσεις εχει το εργαλειο? Γιάννη, για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις, εγώ δεν το έχω αγοράσει: έχω ένα δανεικό από φίλο. Από εκεί και πέρα, με το πακέτο του topic μας "βγάζει" 235 MIPS. Με δεδομένο ότι μια Blizzard 1230 θα σου δώσει 8-9 MIPS ε, καταλαβαίνεις τη διαφορά! Επίσης θα σου δώσει πρόσβαση σε USB, HDMI έξοδο, συμβατότητα με AGA ΑΛΛΑ δεν έχει λειτουργικό πληκτρολόγιο και θα πρέπει να πάρεις ειδικό ανταπτοράκι αν θες να συνδέσεις "κανονικό" joystick. Συνολικά θα σου κοστίσει το 1/3 έως το 1/5 μιας κανονικής Amiga με τις ίδιες δυνατότητες. Διαλέγεις και παίρνεις!
|
|
amije
Full Member
if we wait until we're ready, we'll be waiting for the rest of our lives
|
Post by amije on May 10, 2022 18:43:53 GMT 2
235 mips δεν βγάζουν 10 blizard ppc σε cluster  χμμμμμμμμ 
|
|
|
Post by kostakis on May 10, 2022 23:30:25 GMT 2
Το θέμα με το joystick είναι πολύ σοβαρό κατά την άποψη μου. Αν δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις κλασικό Amiga Joystick σε όλα τα παιχνίδια ή είναι hit and miss, τότε για εμένα είναι unplayable με το gamepad.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on May 11, 2022 9:56:31 GMT 2
235 mips δεν βγάζουν 10 blizard ppc σε cluster  χμμμμμμμμ  Χαχαχα! Ναι, εννοείται. Γενικώς, αν θες horsepower πας σε Vampire, εξομοίωση, MorphOS, TheA500 mini - οτιδήποτε πέρα από classic accelerators. Και να πεις ότι τους πούλαγαν και φτηνά...
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on May 11, 2022 9:57:35 GMT 2
Το θέμα με το joystick είναι πολύ σοβαρό κατά την άποψη μου. Αν δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις κλασικό Amiga Joystick σε όλα τα παιχνίδια ή είναι hit and miss, τότε για εμένα είναι unplayable με το gamepad. Και εγώ το ίδιο πιστεύω, αλλά απ' ότι φαίνεται δεν ισχύει για όλους αυτό. Όπως σου έγραψα θα το δοκιμάσω και θα ενημερώσω.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on May 11, 2022 13:27:58 GMT 2
Πάντως, και μέχρι να το δοκιμάσω και ο ίδιος, στην Retronic Design ισχυρίζονται ότι είναι όλα ΟΚ. Προσωπικά δεν έχω λόγο να μην τους πιστέψω, καθώς η δουλειά τους είναι άψογη μέχρι τώρα.
|
|
|
Post by Cool_amigaN on May 12, 2022 14:11:48 GMT 2
Χμμ.. βλέπω πως ο Καναδός δηλώνει ότι το νέο firmware μειώνει το latency. Το έχει δοκιμάσει κανείς, να επιβεβαώσει; Χρειάζεται συγκεκριμένη έκδοση που να είναι αναβαθμίσιμη; Έχω 4 ανταπτοράκια του αλλά είναι εκδόσεις 3.1 και 1.κάτι νομίζω. Τη latency την καταλαβαίνω καμιά φορά σε κανένα απαιτητικό swos match, που κάθε πάτημα του κουμπιού πρέπει να έχει καριαία απόκριση - και σε πολλαπλά πατήματα μπορεί κάποιο να μην εκτελεστεί (1 στα 50 ας πούμε). Αρχικά νόμιζα πως ωφειλόταν στο ίδιο το uae (το ίδιο φαινόμενο και σε winuae) ή στη usb σαν format (δεν έχει σημασία αν συνδέεται σε usb 1.1, 2.0 ή 3.0, συμβαίνει σε όλα). Το ίδιο latency όμως το αντιλαμβάνομαι εσχάτως και στο PC SWOS 2020 όταν δοκιμάζω με bt keyboard. Αλλά είναι bt, οπότε εκεί ίσως και να δικαιολογείται.
|
|
mike
God
Dony ? Ποιος αυτος ο γεροπεριεργος αταρας?
|
Post by mike on May 12, 2022 21:25:37 GMT 2
Ενημερωση που δεν υπαρχει αλλου: εχω το interface της retronic που συνδεεις οποιοδηποτε 9πιν joystick και το βγαζει σε USB. Δοκιμασα tomahawk στην Α500μινι, και ενω κινειται κανονικα στις κατευθυνσεις, δεν υποστηριζει σωστα το fire, δηλαδη πατωντας το μοναδικο κουμπι του τομαχωκ αντιστοιχει στο κουμπι Υ του joypad (button2) και δεν ξεκιναει το παιχνιδι αλλα κανει sort τα games. Μετα δοκιμασα αλλο 9πινο joystick για amiga με 2 fire buttons τυπου quickshot, και πραγματι το button2 που βρισκεται δεξια δουλευει σαν firebutton1 στην Α500μινι. Φυσικα ειναι αδυνατο να παιξεις παιχνιδι χρησιμοποιωντας σαν πρωτο κουμπι το δεξι κουμπι του χειριστηριου. Αυτα προς ενημερωση σας.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on May 13, 2022 8:31:11 GMT 2
Ενημερωση που δεν υπαρχει αλλου: εχω το interface της retronic που συνδεεις οποιοδηποτε 9πιν joystick και το βγαζει σε USB. Δοκιμασα tomahawk στην Α500μινι, και ενω κινειται κανονικα στις κατευθυνσεις, δεν υποστηριζει σωστα το fire, δηλαδη πατωντας το μοναδικο κουμπι του τομαχωκ αντιστοιχει στο κουμπι Υ του joypad (button2) και δεν ξεκιναει το παιχνιδι αλλα κανει sort τα games. Μετα δοκιμασα αλλο 9πινο joystick για amiga με 2 fire buttons τυπου quickshot, και πραγματι το button2 που βρισκεται δεξια δουλευει σαν firebutton1 στην Α500μινι. Φυσικα ειναι αδυνατο να παιξεις παιχνιδι χρησιμοποιωντας σαν πρωτο κουμπι το δεξι κουμπι του χειριστηριου. Αυτα προς ενημερωση σας. Ναι, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να κάνεις upgrade το firmware του adaptor της Retronic Design!
|
|
mike
God
Dony ? Ποιος αυτος ο γεροπεριεργος αταρας?
|
Post by mike on May 13, 2022 10:27:22 GMT 2
Ναι αυτο λεμε, οτι με ενα update ολα θα διωρθωθουν, νομιζω οτι ειμαστε πια αρκετα εξελιγμενοι τεχνολογικα (!) ωστε οι εταιριες να κυκλοφορουν ενα update και να λυνονται τα προβληματα. Και μιας και ειπαμε για χειριστηρια, υπαρχει και ενα ακομα προβλημα, δεν υποστηριζει πολλαπλους παιχτες με ασυρματα χειριστηρια. Δηλαδη εχεις δυο χειριστηρια xbox ασυρματα και ενα μπαντλ που το συνδεεις σε usb, και εχεις σεταρει το ενα χειριστηριο σαν no1 και το αλλο σαν no2. Βαζεις το μπαντλ στη Α500μινι και βλεπει μονο το πρωτο χειριστηριο σαν νο1, το δευτερο το αγνοει τελειως. Υπαρχει ενας ανταπτορας απο τα βαθη της Κινας που συνδεεις 2 χειριστηρια USB και στα βγαζει σε ενα USB, δεν ξερω εαν θα δουλεψει, οταν ερθει σε κανα μηνα θα ενημερωσω.
|
|
|
Post by Cool_amigaN on May 15, 2022 22:49:10 GMT 2
Κατ' αρχήν έφτασε η στιγμή να θυμηθούμε ξανά πως άλλο Nike κι άλλο Mike, από την παραπάνω στιχομυθία - θέλουμε συνέχεια!
Κατά δεύτερον μίλησα με τον Καναδό και μου ανέφερε πως με το τελευταίο firmware πλέον ο αντάπτορας λειτουργεί με interrupt και όχι με polling. Το fire button θέλει 2.5 χιλιαστά του δευτερολέπτου αλλά μαζί με παράλληλη κίνηση του μοχλού ανεβαίνει στα 10 με 12.5 χιλιοστά. Πριν ήταν στα 20.5 καρφωτά.
Anyway, δοκίμασα να αναβαθμίσω έναν 3.1 αλλά μου έβγαζε fail κοντά στο τέλος του firmware update. Παρόλα αυτά, γίνεται report σαν 3.2a αλλά το Poseidon κατάλαβε πως ήταν η ίδια συσκευή - wtf?
Long story short, με βάση τις δικές μου δοκιμές έχω πλέον μία αίσθηση κοντά σε 1:1 με db9 σε Amiga και είμαι σαφώς πιο ικανοποιημένος από ότι στην έκδοση με polling στα 20.5μS. Δεν έχω ολοκληρώσει ακόμα τις δοκιμές και περιμένω κάποιες διευκρινήσεις ακόμα σχετικά με το error του update και θα επανέλθω με οριστική κατάληξη αλλά προς το παρόν νομίζω πως την μεγάλη διαφορά κάνει το interrupt αντί του polling.
For the record, 0 lag μέσω usb μου ανέφερε πως είναι αδύνατο - αλλά οκ, νομίζω πως οι περισσότεροι το γνωρίζαμε αυτό εκ των προτέρων.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on May 16, 2022 7:55:39 GMT 2
Κατ' αρχήν έφτασε η στιγμή να θυμηθούμε ξανά πως άλλο Nike κι άλλο Mike, από την παραπάνω στιχομυθία - θέλουμε συνέχεια! Κατά δεύτερον μίλησα με τον Καναδό και μου ανέφερε πως με το τελευταίο firmware πλέον ο αντάπτορας λειτουργεί με interrupt και όχι με polling. Το fire button θέλει 2.5 χιλιαστά του δευτερολέπτου αλλά μαζί με παράλληλη κίνηση του μοχλού ανεβαίνει στα 10 με 12.5 χιλιοστά. Πριν ήταν στα 20.5 καρφωτά. Anyway, δοκίμασα να αναβαθμίσω έναν 3.1 αλλά μου έβγαζε fail κοντά στο τέλος του firmware update. Παρόλα αυτά, γίνεται report σαν 3.2a αλλά το Poseidon κατάλαβε πως ήταν η ίδια συσκευή - wtf? Long story short, με βάση τις δικές μου δοκιμές έχω πλέον μία αίσθηση κοντά σε 1:1 με db9 σε Amiga και είμαι σαφώς πιο ικανοποιημένος από ότι στην έκδοση με polling στα 20.5μS. Δεν έχω ολοκληρώσει ακόμα τις δοκιμές και περιμένω κάποιες διευκρινήσεις ακόμα σχετικά με το error του update και θα επανέλθω με οριστική κατάληξη αλλά προς το παρόν νομίζω πως την μεγάλη διαφορά κάνει το interrupt αντί του polling. For the record, 0 lag μέσω usb μου ανέφερε πως είναι αδύνατο - αλλά οκ, νομίζω πως οι περισσότεροι το γνωρίζαμε αυτό εκ των προτέρων. Ωραίος! Thx for the info, Στεφ!
|
|
|
Post by Cool_amigaN on May 19, 2022 23:39:06 GMT 2
Το λοιπόν, ολοκλήρωσα το firmware update σε όλους τους αντάπτορες: 1) Το error κατά το τέλος του update είναι απλώς διακοσμητικό και υποδηλώνει πως είναι κλειδωμένος ο boot loader του αντάπτορα ώστε σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά, να μην γίνει brick. * Θεωρητικά αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει με εκδόσεις 3.0 αλλά το γεγονός πως συνέβη και στις 3.1 με πονήρεψε, πήρα... μεγεθυντικό φακό και διαπίστωσα πως το sticker του αντάπτορα ανέγραφε με - πραγματικά - μικροσκοπικά γράμματα "3.0" σε όλες τις περιπτώσεις. Οπότε πιθανώς το δεύτερο batch που είχα αγοράσει να ήταν 3.0 με updated firmware σε 3.1.  2) Κατά την επαναεισαγωγή σε MorphOS, όλοι οι αντάπτορες έδειχναν στο Port 1 της LowLevel.Library. Αλλάζοντας το port, δεν ήταν αρκετό για να τους κάνει να δουλεψουν στη καινούρια θέση και έπρεπει να αλλαχτούν χειροκίνητα και όλα τα αντίστοιχα ports στο performed actions. * Υποψιάζομαι πως το ίδιο θα ισχύει ακόμα και σε classic 68k με Poseidon / USB card, σε περίπτωση που κάποιος τους συνδέσει εκεί.  Κατάληξη: Τεράστια διαφορά μετά το update. Σε casual gaming (π.χ. Codename: Robocod 2) η απόκριση δίνει αίσθηση 1:1 σε σχέση με μία αυθεντική A500+PacMan/Tomahawk παρά τα αλεπάλληλα bottlenecks (adaptor + usb + euae). Σε ανταγωνιστικό swos παιχνίδι, ζήτημα να χάνει ένα fire button ανά ματς. Θεωρώ υψηλή την αξιοπιστία και τις επιδόσεις ώστε επιτέλους να στήσουμε και ένα μέρος του Sensi Days στο MorphOS. Φαντάζομαι, οι επιδόσεις θα είναι ανάλογες και σε άλλες πλατφόρμες, οπότε όσοι είστε κάτοχοι, να αναβαθμίσετε όπως και δήποτε!
|
|