dony
Administrator
|
Post by dony on Sept 13, 2020 8:00:18 GMT 2
Είναι γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό, οι πολυάριθμοι εν Ελλάδι οπαδοί των "nextgen Amigas" (δηλ. οι cool_amigan και walkero) μας έχουν ταράξει στα screenshots, προσπαθώντας να μας αποδείξουν τι μπορούν να κάνουν τα μηχανήματά τους. Ειδικά τα screenshots του cool_amigan θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως μνημειώδη (τουλάχιστον) καθώς ο άνθρωπος έχει εντοπίσει, κατεβάσει, εκτελέσει και στη συνέχεια παρουσιάσει σε εμάς ό,τι λιγότερο χρήσιμο μπορεί κανείς να εντοπίσει στο Aminet, προγράμματα και εφαρμογές που ούτε στις χρυσές εποχές της Amiga υπήρχε ποτέ περίπτωση να ασχοληθεί μαζί τους ο οποιοσδήποτε. Και δεν μπορώ να πω, το έχω ξαναγράψει, προσωπικά διασκεδάζω με την όλη ιστορία, καθώς, δεν λέω, είναι φανερό ότι ένα απλό πρόγραμμα διαχείρισης των οικονομικών μας του 1989 εκτελέσμένο στο MorphOS θα φέρει σίγουρα νέους οπαδούς στην πλατφόρμα. Yeah, right!
Στα πλαίσια λοιπόν του χαβαλέ, καθώς προσωπικά θεωρώ ότι οι nextgen Amigas απλά δεν είναι Amigas (αλλά αυτή είναι μια άλλη, ολόκληρη κουβέντα), παρουσιάζω το 3ο nextgen flavor, το οποίο είναι και το μοναδικό που είναι απολύτως δωρεάν και τρέχει σε υπολογιστές x86 αρχιτεκτονικής (PCs) που έχουν τόση συγγένεια με τους 680x0 όσοι και τα... PowerPCs! Κάποιοι φυσικά δεν συμφωνούν με αυτό αλλά hey, είναι η άποψή μου οπότε έχω δικαίωμα να την εκφράζω, isn't it;
Ξεκινάμε λοιπόν με αυτό:
Εδώ βλέπουμε λοιπόν το Icaros Desktop ΧΩΡΙΣ οπτικά καλούδια (εμφανής η συγγένεια με το AmigaOS κατ' αυτόν τον τρόπο) να τρέχει OWB, Scout, ProTrekkr, Prefs αλλά και τον Wireless Manager (ναι, έχουμε WiFi, αμ πώς; ) σε έναν ταπεινό Intel Core 2 Duo. Αμιγκική αίσθηση; Φυσικά. Κόστος: 0€. Σταθερότητα; Ας αλλάξουμε θέμα, καλύτερα!
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Sept 13, 2020 12:00:11 GMT 2
Ακόμα πιο καθαρόαιμη Αμιγκική αίσθηση με το ακόλουθο screenshot:  Βλέπουμε ταυτόχρονα το (PDF) manual του Icaros Desktop μέσω του AROSPDF, το Clock που μας πάει πίσω αρκετά χρόνια, το ZuneCalc, το ZunePaint, το KeyShow και το PCI Tool που μας δίνει πληροφορίες για τις συσκευές που επικοινωνούν με το PCI bus του υπολογιστή μας. Υπενθυμίζω ότι, όπως και τα υπόλοιπα nextgen flavors έτσι και το Icaros Desktop έχει επιλογή για πιο σύγχρονη αισθητικά εμφάνιση, αλλά επέλεξα, τουλάχιστον για την αρχή, να δείχνει όσο γίνεται περισσότερο Amiga. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει αντίστοιχη δυνατότητα στα AmigaOS 4.x και MorphOS καθώς οι φίλοι μου Walkero και cool_amigan προσπαθούν να τα παρουσιάσουν ως σύγχρονα OSes (με (not) killer apps των 80s και των early 90s ο δεύτερος).
|
|
|
Post by vulture on Sept 13, 2020 14:06:46 GMT 2
ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΟ!
|
|
|
Post by walkero on Sept 13, 2020 14:08:10 GMT 2
Τέλειο thread... Καλά έκανες και το ξεκίνησες Πάνο, ώστε όλοι να πάρουμε μια καλή γεύση του Icaros. Κι ελπίζω στο επόμενο AmiCamp να έχουμε και μια συμμετοχή με AROS. Έχω μια ερώτηση. Θα ήθελες να μας πεις τις προδιαγραφές του hardware στο οποίο το χρησιμοποιείς και αν έχεις κάνει κανονική full εγκατάσταση στο μηχάνημα ή είναι embed σε κάποιο άλλο λειτουργικό;
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Sept 13, 2020 14:15:39 GMT 2
Και λίγα παιχνιδάκια:  Doom, Metal Blob Solid, το κλασικό PCάδικο Digger της Windmill Software από το 1983 και το Giana's Return.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Sept 13, 2020 14:15:58 GMT 2
Troll!
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Sept 13, 2020 14:38:37 GMT 2
Τέλειο thread... Καλά έκανες και το ξεκίνησες Πάνο, ώστε όλοι να πάρουμε μια καλή γεύση του Icaros. Κι ελπίζω στο επόμενο AmiCamp να έχουμε και μια συμμετοχή με AROS. Έχω μια ερώτηση. Θα ήθελες να μας πεις τις προδιαγραφές του hardware στο οποίο το χρησιμοποιείς και αν έχεις κάνει κανονική full εγκατάσταση στο μηχάνημα ή είναι embed σε κάποιο άλλο λειτουργικό; Σε ευχαριστώ, Γιώργο. Το Icaros Desktop είναι η τελευταία έκδοση (2.2.8, αν θυμάμαι καλά) και είναι εγκατεστημένο ως standalone OS σε ένα laptop Lenovo Thinkpad X300 σε SATA SSD δίσκο. Προκειμένου να παίξει σωστά έβαλα το access του δίσκου στο BIOS από AHCI σε compatibility mode, καθώς, αν χρησιμοποιούσα το ahci.device ναι μεν γινόταν η εγκατάσταση σωστά, αλλά μετά άρχιζε να πετάει λάθη ο δίσκος. Επίσης, προκειμένου να παίξει η ασύρματη κάρτα δικτύου, αντικατέστησα την Intel Pro Wireless με μία Atheros 5007, αφού πρώτα πέρασα ένα modded BIOS ώστε να μου επιτρέπεται η αντικατάσταση της ασύρματης κάρτας. Το laptop που χρησιμοποιεί έχει έναν ultra low voltage Intel Core 2 Duo, 4GB RAM, Intel κάρτα γραφικών, 64GB 1,8" SSD δίσκο, DVD-R/W και οθόνη με ανάλυση 1440x900 pixels.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Sept 13, 2020 14:55:48 GMT 2
Θα μου επιτρέψετε και μία ακόμα φωτογραφιούλα, καθώς εάν τα προγράμματα ανοίγουν σε διαφορετικές screens δυστυχώς δεν μπορώ να πάρω screenshot με άλλο τρόπο...
Εδώ βλέπουμε Directory Opus στην δική του screen και Cinnamon Writer, Scout και OWB στην screen του Workbench.
|
|
|
Post by walkero on Sept 13, 2020 21:01:45 GMT 2
Τέλεια, έχω στην Ελλάδα ένα παρόμοιο laptop κάπου, και θα είναι μια καλή χρήση για το συγκεκριμένο μηχάνημα. Αθάνατα laptop. Όταν κατέβω θα κοιτάξω να το πάρω μαζί μου ώστε να το τουμπανιάσω. Respect για όλη την ενασχόληση με το wireless. Να ξέρεις ότι στο AROS μπορείς να γράψεις Ελληνικά και φυσικά, μιας και ασχολείσαι με το Aros, αν θες να ανεβάσεις νέα στο Amiga.gr, είσαι καλοδεχούμενος. Απλώς θα πρέπει τα κείμενα να είναι στα Ελληνικά. Έτσι θα μπορούν πολλοί να έχουν πρόσβαση στα νέα στην γλώσσα μας. Συνέχισε με τα screenshots. Αν δεν κάνω λάθος υπάρχει και το Doom3 για αυτό, ε; Ανέβασε και στείλε τα μυαλά στα κάγκελα... 
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Sept 14, 2020 17:06:03 GMT 2
Τέλεια, έχω στην Ελλάδα ένα παρόμοιο laptop κάπου, και θα είναι μια καλή χρήση για το συγκεκριμένο μηχάνημα. Αθάνατα laptop. Όταν κατέβω θα κοιτάξω να το πάρω μαζί μου ώστε να το τουμπανιάσω. Respect για όλη την ενασχόληση με το wireless. Να ξέρεις ότι στο AROS μπορείς να γράψεις Ελληνικά και φυσικά, μιας και ασχολείσαι με το Aros, αν θες να ανεβάσεις νέα στο Amiga.gr, είσαι καλοδεχούμενος. Απλώς θα πρέπει τα κείμενα να είναι στα Ελληνικά. Έτσι θα μπορούν πολλοί να έχουν πρόσβαση στα νέα στην γλώσσα μας. Συνέχισε με τα screenshots. Αν δεν κάνω λάθος υπάρχει και το Doom3 για αυτό, ε; Ανέβασε και στείλε τα μυαλά στα κάγκελα...  Φίλε τι νέα να ανεβάσω για το AROS και το Icaros, αφού, ό,τι πληροφορούμαι για αυτά στο amiga.gr τα διαβάζω!
Ας ανεβάσω μερικά screenshots ακόμα, ας δοκιμάσω όλα όσα θέλω να δοκιμάσω, και μετά βλέπουμε. Πάντως ελληνικά διαθέτουμε:
Να συμπληρώσω ότι το youtube στην παρούσα φάση και μορφή του ΔΕΝ παίζει στο Icaros, αλλά ούτε και τα embedded YouTube videos.
Επίσης, αναλόγως του Thinkpad που έχεις, κατά 80-90% θα πρέπει να κάνεις και εσύ τα ίδια που έκανα και εγώ για να του βάλεις την Atheros 5007 για ασύρματο δίκτυο. Εκτός αν έχει Intel Pro 100 ή κάποια παλιά Realtek (8139 ή 8169) για ενσύρματο δίκτυο και κάνεις έτσι τη δουλειά σου...
|
|
spyros
Junior Member
|
Post by spyros on Sept 14, 2020 17:39:38 GMT 2
Μπράβο Πάνο... Πολύ καλά!!!!! Το βελτιώνουν βλέπω συνεχώς.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Sept 16, 2020 13:09:50 GMT 2
OS4 look, με πoλλά από τα παράθυρα των Prefs. Και postάρισμα μέσω Icaros Desktop και OWB, παρακαλώ! 
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Sept 16, 2020 13:14:34 GMT 2
Μπράβο Πάνο... Πολύ καλά!!!!! Το βελτιώνουν βλέπω συνεχώς. Σε ευχαριστώ Σπύρo! Κoίτα, ότι μπoρoύν κάνoυν oι άνθρωπoι με δεδoμένo ότι developers και users τoυ Icaros Desktop ανά τoν πλανήτη δεν πρέπει να φτάνoυν συνoλικά τριψήφιo νoύμερo. Oπότε ναι, με αυτά τα δεδoμένα, έχoυν κάνει θαύματα! Να σημειώσω εδώ ότι, όσoν αφoρά τo τελευταίo screenshot, εγκατέστησα τo Icaros Desktop και σε ένα παλιό desktop μηχάνημα, τo oπoίo και εφoδίασα με τo hardware πoυ θεωρείται ιδανικό για τo εν λόγω λειτoυργικό, ήτoι κάρτα γραφικών NVidia GeForce 6600GT, κάρτα ήχoυ Soundblaster Live 5.1 και κάρτα δικτύoυ Realtek 8139.
|
|
|
Post by walkero on Sept 16, 2020 15:07:40 GMT 2
Not really, but anyway.... Γιατί αλλάζει μόνο τα περιγράμματα των παραθύρων και όχι κουμπιά, scrollers κλπ., ώστε να μοιάζουν με το OS4. Αστείο το δεύτερο boing ball στην top bar επειδή επαναλαμβάνει το back image. 
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Sept 16, 2020 17:31:27 GMT 2
Not really, but anyway.... Γιατί αλλάζει μόνο τα περιγράμματα των παραθύρων και όχι κουμπιά, scrollers κλπ., ώστε να μοιάζουν με το OS4. Αστείο το δεύτερο boing ball στην top bar επειδή επαναλαμβάνει το back image.  Ναι μωρέ, έτσι το έγραψα για να σε τσιγκλίσω! Απλά, θυμίζει OS4, δεν είναι ίδιο. Αλλά πόσοι το έχουν δει το OS4, πόσοι έχουν δει το Icaros, και πόσοι είναι τελικά αυτοί που μπορούν να τα συγκρίνουν; Ελάχιστοι ανά τον κόσμο, οπότε γράφουμε ό,τι θέλουμε!
Στα σημαντικά τώρα (αλλά και στα δυσάρεστα), ενώ το Doom 3 στο laptop με Intel GMA 3100 έφτανε στα μενού (και μετά έκλανε ο driver, η GMA, ο συνδυασμός τους, δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο), τώρα με την GeForce 6600GT και τους Nouveau drivers που υποτίθεται ότι είναι ο καλύτερος συνδυασμός, το παιχνίδι μένει στην οθόνη των τίτλων. Εννοείται ότι το support στο Icaros είναι ανάλογο των αυξήσεων στους μισθούς (βλ. μηδενικό), οπότε δεν μπορώ να σκεφτώ τι άλλο θα μπορούσα να δοκιμάσω προκειμένου να τρέξει το παιχνίδι. Τα άλλα παιχνίδια που δοκίμασα πάντως πάνε φέτες με την συγκεκριμένη κάρτα...
Γενικώς, η έκδοση του Icaros που έχω εγκαταστήσει είναι πολύ σταθερότερη από τις παλιότερες, αλλά και πάλι, δεν το λες και... rock solid! Κάτι σαν συνδυασμός Workbench 1.3 με Windows Millenium είναι περισσότερο...
Εντάξει, υπερβάλλω, αλλά MorphOS πάντως μια φορά δεν είναι στο θέμα της σταθερότητας, και αυτό το λέω 100% σοβαρά. Εννοείται ότι τώρα που υπάρχουν έτοιμα τα 2 μηχανήματα οι δοκιμές θα συνεχιστούν...
|
|