|
Post by manos426f on Mar 31, 2020 13:44:27 GMT 2
Αναφορικά με την Abit AB-BH6, που ανέφερα εδώ και σκεπτόμενος αν θα μπορούσα να κάνω κάτι για να ξαναδουλέψει.
Όταν πρωτοάνοιξα το PC, η μητρική ξεκινούσε, αλλά στο ένα boot έβλεπε τον δίσκο (αλλά δεν έμπαινε windows) στο επόμενο όχι, αμέσως μετά χτυπούσε για μνήμη δίχως να έχω κάνει κάτι, πιο μετά για VGA, μέχρι που έφτασε να λειτουργεί δίχως τίποτα πάνω, αλλά να μη ποστάρει, μη δίνοντας σήμα για την έλλειψη αυτών.
Δοκίμασα να βγάλω μπαταρία, να κάνω cmos clear, να ξεκινήσω τη μητρική δίχως τίποτα συνδεδεμένο πάνω της, να αλλάξω τροφοδοτικό, να ξηλώσω την Abit από την πλάτη του κουτιού. Τίποτα δεν απέφερε αποτέλεσμα. Η μητρική πάντως δεν έχει φουσκωμένους ή σκασμένους πυκνωτές. Λέτε να ήταν απλά η ώρα της και να μη μπορώ να κάνω τίποτα, ή υπάρχει ενδεχομένως κάτι άλλο που θα μπορούσα να επιχειρήσω;
|
|
|
Post by walkero on Mar 31, 2020 14:43:31 GMT 2
Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο, αλλά έχεις δοκιμάσει άλλο τροφοδοτικό;
|
|
|
Post by manos426f on Mar 31, 2020 14:50:40 GMT 2
Ναι, το δοκίμασα κι αυτό, το έγραψα παραπάνω άλλωστε.
|
|
|
Post by keropi on Apr 2, 2020 9:58:32 GMT 2
isos na einai oi pyknotes, logo ilikias na einai pleon ektos prodiagrafon xoris na exoun skasei (isos na exoun diarroes apo kato - de fainetai auto eukola) tha elega na kaneis ena grhgoro recap se otidhpote 220uf kai ano mhpos kai ksekolhsei. Auto pou hthele 2-3 boot gia na strosei einai ypopto. Exeis dokimasei na to afhseis na douleuei nekro gia kana 15~20lepto kai meta na kaneis ena power cycle?
|
|
|
Post by manos426f on Apr 2, 2020 13:37:36 GMT 2
|
|
|
Post by manos426f on Apr 2, 2020 22:30:25 GMT 2
Η περαιτέρω, σημερινή, ενασχόληση απέφερε περισσότερα και χρήσιμα συμπεράσματα. Το πρόβλημα λοιπόν οφείλεται 100% σε πυκνωτές. Προσπαθώντας να εκκινήσω εκ νέου το motherboard, την πρώτη φορά που το έβαλα μπρος πρόλαβα να δω να βγαίνει σπίθα από τον συγκεκριμένο πυκνωτή που έχω κυκλώσει με κόκκινο παρακάτω, ενώ αμέσως μετά μύρισε καμμένο.   Από εκεί κι έπειτα η μητρική ξεκινούσε μόνο με τον επεξεργαστή και μία SDRAM κουμπωμένα πάνω της. Μόλις έκανα ότι έβαζα τη Voodoo 3 στην AGP θύρα, δε ξεκινούσε ούτε ο ανεμιστήρας της CPU. Για καλή μου τύχη βρήκα site στο οποίο τύπος έχει προβεί σε πλήρες recap της ΑΒ-ΒΗ6, όπου αναφέρει αναλυτικά και τους 37 πυκνωτές της εν λόγω motherboard www.enide.net/webcms/index.php?page=pentium2-abit-bh6-restoration τους οποίους και σημείωσα με διαφορετικά χρώματα στις παρακάτω φωτογραφίες. Σκέφτομαι λοιπόν για αρχή να αλλάξω το σύνολο των μεγάλων πυκνωτών που βρίσκονται στην πλάτη της CPU μεταξύ των οποίων είναι και αυτός που είδα να κάνει τσαφ και σίγουρα, αν δεν είναι ο αποκλειστικός υπαίτιος, έχει μερίδιο ευθύνης για το όλο πρόβλημα.  Σύμφωνα με τo thread στο enide.net είναι 5 x 1000uF/10V (D=8mm) + 6 x 1000uF/6.3V Low ESR (D=8mm) + 2 x 470uF/16V (D=8mm). Κάπου εδώ προκύπτει το μεγάλο ερώτημα: Υπάρχει κανείς εδώ που να ξέρει από recapping, ώστε -με το αζημίωτο φυσικά- να κάνει την αλλαγή, μπας και τη σώσουμε τη motherboard; BTW, να και το revision του board.  Ως εκ τούτου αυτό που αναγράφεται εδώ* Coppermines over 700 MHz only with BH6 V1.1/V1.2 είναι λάθος, αφού εμένα βλέπει (έβλεπε δηλαδή) κανονικά τον Coppermine 1GHz.
|
|
|
Post by manos426f on Apr 6, 2020 19:42:09 GMT 2
Η μητρική φεύγει οσονούπω για recap και όλοι στο σπίτι (  ) ελπίζουμε να επιστρέψει κοντά μας υγιής και δυνατότερη...
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Apr 6, 2020 19:48:53 GMT 2
Ποιο θηρίο ανέλαβε να κάνει recap 37 πυκνωτές; Και σε PCάδικο motherboard κιόλας! Χαρά στο κουράγιο του! 
|
|
|
Post by manos426f on Apr 6, 2020 20:07:35 GMT 2
Παναγιώτη τα PCάδικα mobos είναι πιο ζόρικα λόγω του ότι είναι multilayer;
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Apr 7, 2020 8:07:26 GMT 2
Παναγιώτη τα PCάδικα mobos είναι πιο ζόρικα λόγω του ότι είναι multilayer; Φίλε, δεν ξέρω, ηλεκτρονικός δεν είμαι και όποια skills είχα με το κολλητήρι χάθηκαν ξαφνικά τελείως πριν από καμιά 5ετία - συν του ότι τα τελευταία χρόνια καταστρέφω εν ριπή οφθαλμού όποιο κολλητήρι πέσει στα χέρια μου! Προσωπικά θεωρώ ζόρικα όλα τα σύγχρονα motherboards, επειδή ο χώρος είναι πολύ μικρότερος και είναι φανερό ότι έχουν φτιαχτεί από μηχανήματα - δεν σου δίνουν την εντύπωση ότι μπορείς να τους βάλεις χέρι. Φυσικά γνωρίζω τεχνικούς οι οποίοι το κάνουν και μάλιστα με επιτυχία, και θαυμάζω την επιμονή και το ταλέντο τους.
Απλά ξέρεις, η όλη φάση είναι "αλλαγή 37 πυκνωτών σε ένα motherboard Pentium III;". Αξίζει τον κόπο; Είναι σαν να κάνεις μαζεμένα 3 by pass, 2 εγχειρίσεις ανοιχτής καρδιάς και 2 μεταμοσχεύσεις οργάνων σε μια γιαγιά 97 χρονών - απλά με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας (στο motherboard)!
|
|
|
Post by manos426f on Apr 7, 2020 14:31:30 GMT 2
Απλά ξέρεις, η όλη φάση είναι "αλλαγή 37 πυκνωτών σε ένα motherboard Pentium III;". Αξίζει τον κόπο;
Κοίταξε, αν θες να κρατήσεις, για τον οποιοδήποτε λόγο, το εν λόγω PC και δε μπορείς να βρεις το ίδιο board, ή έστω κάποιο ανάλογό του, ναι, αξίζει τον κόπο, ειδικά με το κόστος αγοράς των 37 πυκνωτών και των οποίων η αλλαγή θα το κάνει σχεδόν καινούργιο, αν βέβαια το πρόβλημα τελικά οφείλεται (μόνο) εκεί.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Apr 11, 2020 13:56:50 GMT 2
Απλά ξέρεις, η όλη φάση είναι "αλλαγή 37 πυκνωτών σε ένα motherboard Pentium III;". Αξίζει τον κόπο;
Κοίταξε, αν θες να κρατήσεις, για τον οποιοδήποτε λόγο, το εν λόγω PC και δε μπορείς να βρεις το ίδιο board, ή έστω κάποιο ανάλογό του, ναι, αξίζει τον κόπο, ειδικά με το κόστος αγοράς των 37 πυκνωτών και των οποίων η αλλαγή θα το κάνει σχεδόν καινούργιο, αν βέβαια το πρόβλημα τελικά οφείλεται (μόνο) εκεί.
Μωρέ δεν είναι το κόστος των 37 πυκνωτών το θέμα: η αφαίρεση των 37 παλαιών και το κόλλημα των 37 νέων είναι! Άμα το θέμα ήταν το κόστος των πυκνωτών μονάχα, θα είχα κάνει recap ακόμα και... στους καναπέδες μου!
|
|