|
Post by portarinos on Jan 16, 2020 12:33:49 GMT 2
Μιας και το συγκεκριμένο πεδίο του forum δεν ειχε εγκαινιαστεί ακόμα, είπα να κάνω την αρχή με έναν σημαδιακό τρόπο που αφορά το "νέο" (  hardware για ΟS4.1, την "πολυαναμενόμενη" μικρούλα Tabor. Καιρό τώρα, πάνω από 2 χρόνια το παλεύω μεσα μου χωρίς NG Amiga παρά το γεγονός ότι όσο είχα σχετικά συστηματα, πέρασα καλό και ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Περασαν από τα χερια μου μια A1XE, δυο SAM440 (μια 667 και μια FLEX) καθώς και μία μΑ1 σχεδόν μόλις είχε βγει σε παραγωγή. Αφότου απείχα από το σπορ της NG Amiga, η Tabor μου έκλεισε το μάτι μολις πρωτοανακοινωθηκε κυρίως λόγω του σχετικά μικρού form factor που τη χαρακτηρίζει αλλά και της τιμής τους που δεν πλησιάζει τις Χ1000 και Χ5000. Ποιά η γνώμη σας και κυρίως του Walkero που εχει ηδη εδω και 2 χρονια έστω και μια παλιότερη board στα χερια του; Στο Amicamp που την ειχα δει ηταν εξαιρετική και φανταζομαι πως τωρα θα ειναι ακόμα πιο ολοκληρωμένη.
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Jan 16, 2020 13:25:19 GMT 2
Έως ότου επιβεβαιωθεί πως ο translator της FPU λειτουργεί 100% και δεν απαιτείται ειδικό recompile κανενός binary και ως ότου επιβεβαιωθεί πως η κάρτα ήχου παίζει: όχι.
Παρά τη χαμηλή τιμή (σε σχέση με τη Χ5k), ολόκληρο το σύστημα με σκληρό, case, τροφοδοτικό, κάρτα γραφικών και enhancer pack θα πάει σίγουρα +2 κατοστάρικα (χωρίς οθόνη, ποντίκι/πληκτρολόγιο που όλο και κάποιο θα έχει ο καθένας μας). Αλλά και πάλι, υποθέτω, 600-700 ευρώ με μεταφορικά, παραμένουν χαμηλά. Νομίζω 8 κατοστάρικα είχα δώσει για την 440ep σκέτη mobo πάνω από μία δεκαετία πίσω... (πως περνάει έτσι ο χρόνος ρε πούστη μου; )
Προσωπικά δεν πιστεύω να έχει μεγάλες αποκλείσεις επιδόσεων σε σχέση με μία 460cr (και η οποία πήγαινε στο χιλιάρικο ολοκληρωμένη). Οπότε, αν κάποιον τον καλύπτει η 460, θα είναι κομπλέ και με την Tabon (θεωρώντας πως fpu + ήχος παίζουν).
Αφού πέρασαν τόσα μηχανήματα όμως από τα χέρια σου, γιατί δεν κράτησες ένα να το στήσεις τούμπανο για να μην μπαίνεις πάλι σε έξοδα και κόπο στησίματος;
|
|
|
Post by walkero on Jan 16, 2020 14:42:40 GMT 2
portarinos Με βάση το θέμα σου, και επειδή είδα ότι μου έβγαινε ένα μεγάλο κείμενο, έφτιαξα ένα άρθρο που μπορείς να διαβάσεις στο amiga.gr/2020/01/973/liga-logia-gia-tin-a1222@cool_amigaN Το λειτουργικό σύστημα και ο translator λειτουργεί 100%. Παρόλα αυτά χρειάζεται optimization, ώστε να αυξηθεί η ταχύτητα απόδοσής του. Δεν απαιτείται κάποιο πρόγραμμα να γίνει recompile, αν και ίσως αυτό είναι αναγκαίο πάλι για αύξηση της απόδοσής του, εάν χρησιμοποιεί εκτενώς float point calculation. Ο Daniel για παράδειγμα το έκανε με το Tower57 και με άλλα παιχνίδια του ώστε να πετύχει την μέγιστη ταχύτητα. Η κάρτα ήχου ξέρουμε ότι λειτουργεί μια χαρά διότι παίζει κάτω από linux, ενώ οι drivers για AmigaOS 4 είναι υπό ανάπτυξη και αρκετά κοντά. Ελπίζω το άρθρο μου στο Amiga.gr να ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο. Και πάλι, είναι η προσωπική μου γνώμη.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Jan 16, 2020 15:21:10 GMT 2
Σίγουρα χρήσιμα και κατατοπιστικά τα όσα έγραψε ο Γιώργος.
Διαβάζοντάς τα καταλήγω σε 2 συμπεράσματα:
α) το όλο σπορ (next gen) απευθύνεται ακόμα σε "μερακλήδες" της όλης φάσης και β) το MorphOS παραμένει πιο φτηνή και πιο ολοκληρωμένη λύση που δουλεύει out-of-the-box συγκριτικά με το OS4.
Όσο και αν είναι φθηνή η Α1222 σε σχέση π.χ. με την Χ5000, παρόλα αυτά εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν να δώσει ένα 500άρικο για ένα νέο motherboard το οποίο δεν έχει ήχο (με το OS4) και δεν παίζει και HD videos χωρίς έξτρα κάρτα γραφικών εν έτει 2020...
Τέλος πάντων, περί ορέξεως κολοκυθόπιττα, γιατί αλλιώς άπαντες μόνο Raspberry Pi θα αγοράζαμε...
|
|
|
Post by portarinos on Jan 16, 2020 16:16:46 GMT 2
walkeroΓιώργο το ψιλοκατάλαβα ότι το άρθρο συνταχθηκε με αφορμή το thread και χαίρομαι. Το διάβασα! Ωραίο και κατατοπιστικό. Παρεπιπτόντως, από το πρωί και πριν ανεβασω το thread έκανα το αναμενόμενο και τώρα περιμένω Cool_amigaNΗ FPU συζητιέται από την day 1 που ανακοινωθηκε η μικρη. Προσωπικά δεν με συγκινεί ιδιαίτερα η απουσία της. Αυτο που εγω θέλω ειναι ενα entry level μηχανακι στο οποίο να έχω AmigaOS feel αλλά στο πιο μοντέρνο και να το χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση. To backwards compatibility με βασικό software και το seamless emulation out of the box συνιστούν καλό σύνολο. Επειδή ρώτησες γιατί δεν κρατησα κανενα OS4 συστημα από οσα περασαν από τα χέρια μου, οι λόγοι ειναι σαφείς: α) Η Α1ΧΕ ειχε πολλές ιδιοτροπίες και επιανε αρκετο χωρο β) η 440 @667 ειχε χαμηλή Ram και μηδενική επεκτασιμότητα γ) η FLEX ηταν ελαφρώς καλύτερη από την 440 αλλά και πάλι οδηγούσε σε bottleneck hardware wise δ) η μΑ1 ειχε και χαμηλή μνήμη και καθολου επεκτασιμότητα Κερασάκι στην τούρτα για ολα τα παραπάνω ειναι οτι το 4.1 ήταν πολύ ανώριμο όταν ξεκινησα εγω (γυρω στο 2006 με "αγνό" 4αρι και κατόπιν με πρώιμο 4.1) ενώ τωρα θεωρώ ότι και software παραπάνω εχει και ελαφρώς καλύτερη σταθερότητα. Κατά τ'άλλα, δεν με απασχολεί η αναζητηση για case, δισκους κλπ, αφενός γιατί αρκετά components τα εχω ηδη αφετέρου γιατι αυτο το στησιμο ειναι που εχει την ομορφιά του. Case σκεφτομαι να φτιαξω custom μεταλλικό ή 3D printed στη βαση μιας πολύ ωραίας ιδέας που εχω. Για να δούμε..... donyMερακλήδες είμαστε ολοι, ο καθενας από τη μεριά του και με τα τρελά που μας τραβανε χρονο και χρημα. Για να πω την αλήθεια, οσο κι αν προσπάθησα κι εντυπωσιάστηκα παράλληλα από τη δουλεια του Στεφανου με Morphos, ποτέ μα ποτέ δεν το αγαπησα επαρκώς επομένως οσο κι αν η λογική ορίζει οικονομικά καλύτερο το εγχειρημα του G4/5 με ΜοrphOS, η τρέλα και το χόμπυ οδηγούν αλλού. Θα τρώμε μακαρόνι και ρύζι για 2 μηνες από εδώ και περα.
|
|
|
Post by walkero on Jan 16, 2020 16:33:49 GMT 2
donyΠάντα... Το AmigaOS 4 δούλευε και δουλεύει out-of-the-box σε κάθε μηχάνημα που αγόρασα, από το 2005 που πήρα την πρώτη μου μΑ1, και που τότε το λειτουργικό ήταν σε pre-release στάδιο. Μετά οι αναβαθμίσεις βελτίωσαν την κατάσταση. Όσον αφορά την A1222 θεωρώ πως μέχρι να αρχίσει να αποστέλλεται στους χρήστες θα υπάρχει ο driver για ήχο. Μην ξεχνάς ότι δεν διαθέτουν αυτή την στιγμή τελικό προϊόν, αλλά εγώ είχα την beta board και όσοι αγοράσουν τώρα είναι Early Adopt, που σημαίνει ότι πρέπει να αναμένουν διάφορα glitches σε software επίπεδο, διότι σε hardware θεωρώ πως δεν θα υπάρχουν. Θα ξέρεις καλύτερα από εμένα ότι και τα PC αυτή την στιγμή, σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα, για να παίξουν video Full HD h264 MP4 κλπ, χρησιμοποιούν δυνατότητες της GPU (Intel, Nvidia, AMD Radeon). Χωρίς αυτό δεν μπορεί η CPU να τα παίξει σωστά. Ακόμα και τα SoC συστήματα έχουν ειδικές GPU για την αποκωδικοποίηση. Οπότε θεωρώ ότι αν δεν έχουν οι drivers την δυνατότητα να κάνουν αυτή την αποκωδικοποίηση, η Full HD αναπαραγωγή video θα χάνει καρέ σε ό,τι μηχάνημα κι αν είσαι. Χαίρομαι που σας άρεσε το άρθρο. Θα έχετε και νεώτερα από το Amiga Ireland event αυτό το ΣΚ.
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Jan 16, 2020 17:17:41 GMT 2
portarinosΦίλε δεν είναι ότι λείπει fpu (στην 440 έλειπε καθώς και η L2 οπότε το σύστημα σερνόταν... τουλάχιστον για τις δικές μου ανάγκες), είναι πως έχει ασύμβατη fpu. Ελπίζω να είσαι απολύτως σίγουρος γι αυτό που γράφεις, γιατί η fpu χρησιμοποιείται από το Quake μέχρι τον Odyssey. Optimized / unoptimized Tower 57, που αναφέρει ο George, δίνει μισά καρέ. Οπότε αν ο translator δεν λειτουργεί γκαζομένος, οι βαριές εφαρμογές πάντα θα υπολείπονται. Πόσοι Daniel νομίζεις θα βρεθούν για να εκδίδουν ειδικό binary για το Tabon; Πάντως, για να μην κάνω τον μάντη κακών, στην Amiga34 έκδοση e-uae χωρίς jit έτρεχε το SOTBIII με 100% ταχύτητα αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο αν είχε ενεργοποιημένο ήχο ή όχι. Επαναλαμβάνω: όχι, αν έπαιζε ο ήχος που αφορά την ανάπτυξη driver αλλά αν ήταν ενεργοποιημένος στο uae καθώς τραβάει κύκλους από τη CPU. Υποθέτω πως ο Γιώργος μπορεί να μας κατατοπίσει με real life benchmarks αν του επιτρέπεται και δεν δεσμεύεται με κάποιο NDA ακόμη walkeroΩραίο άρθρο  Tbh κι εγώ νομίζω πως τα boards θα σταλούν με driver του ήχου. Το γεγονός πως περιλαμβάνεται ο enchancer στη τιμή, δίνει έξτρα credits imo.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Jan 17, 2020 20:41:57 GMT 2
dony Πάντα... Το AmigaOS 4 δούλευε και δουλεύει out-of-the-box σε κάθε μηχάνημα που αγόρασα, από το 2005 που πήρα την πρώτη μου μΑ1, και που τότε το λειτουργικό ήταν σε pre-release στάδιο. Μετά οι αναβαθμίσεις βελτίωσαν την κατάσταση. Όσον αφορά την A1222 θεωρώ πως μέχρι να αρχίσει να αποστέλλεται στους χρήστες θα υπάρχει ο driver για ήχο. Μην ξεχνάς ότι δεν διαθέτουν αυτή την στιγμή τελικό προϊόν, αλλά εγώ είχα την beta board και όσοι αγοράσουν τώρα είναι Early Adopt, που σημαίνει ότι πρέπει να αναμένουν διάφορα glitches σε software επίπεδο, διότι σε hardware θεωρώ πως δεν θα υπάρχουν. Θα ξέρεις καλύτερα από εμένα ότι και τα PC αυτή την στιγμή, σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα, για να παίξουν video Full HD h264 MP4 κλπ, χρησιμοποιούν δυνατότητες της GPU (Intel, Nvidia, AMD Radeon). Χωρίς αυτό δεν μπορεί η CPU να τα παίξει σωστά. Ακόμα και τα SoC συστήματα έχουν ειδικές GPU για την αποκωδικοποίηση. Οπότε θεωρώ ότι αν δεν έχουν οι drivers την δυνατότητα να κάνουν αυτή την αποκωδικοποίηση, η Full HD αναπαραγωγή video θα χάνει καρέ σε ό,τι μηχάνημα κι αν είσαι. Χαίρομαι που σας άρεσε το άρθρο. Θα έχετε και νεώτερα από το Amiga Ireland event αυτό το ΣΚ. Φίλε, πραγματικά, με αφορμή τα όσα γράφεις θα μπορούσα να γράψω 3 γήπεδα απάντηση (scrollάροντας πάνω-κάτω, πάντα), αλλά δεν την παλεύω - προτιμάω να σου τα πω από κοντά όταν με το καλό βρεθούμε και πάλι. Αυτό που κατά την ταπεινή μου άποψη έχει σημασία είναι πως οτιδήποτε πλην 680x0 και OCS/ECS/AGA δεν μου πολυκάνει για Amiga, οπότε, με αυτό ως δεδομένο, ας έφτιαχναν ό,τι έφτιαξαν σε x86 ή σε ARM να είχε τουλάχιστον ελάχιστο κόστος ως hardware. Αυτή τη λογική του τύπου "φτιάχνουμε custom hardware" (που όμως ΔΕΝ είναι Amiga) και "άρα αναγκαστικά μας κοστίζει πανάκριβα", ειλικρινά δεν μπορώ να την ασπαστώ.
Επίσης, εσύ έχεις την Α1222 από το '15, έχουμε φτάσει στο '20 και ακόμα δεν υπάρχουν ολοκληρωμένοι drivers για την onboard κάρτα ήχου (για OS 4.x)! WTF? Μιλάμε για hardware που ήδη ήταν ψιλοξεπερασμένο πριν από μία πενταετία, πόσα χρόνια δηλαδή πρέπει να περιμένει κανείς για να υποστηρίζεται στο 100% (και με δεδομένο ότι θα σου φύγει και ένα 500άρικο!);
Δεν ξέρω ρε παιδιά - αυτό πάει και σε σένα, και στον Σπύρο και στον Στέφανο: ναι μεν να είμαστε "μερακλήδες", αλλά να είμαστε και μαλάκες; Η όλη φάση με το OS 4.x και το hardware που αυτό απαιτεί νομίζω ότι έχει καταντήσει κουραστική και δυσανάλογα ακριβή. Από αυτή την άποψη το MorphOS είναι 1.000% πιο τίμιο. Και πραγματικά, δεν μπορώ να εντοπίσω γιατί το MorphOS είναι "λιγότερο Amiga" από το OS4.x. Μήπως απλά επειδή το MorphOS μπορούσε ο οποιοσδήποτε να το αποκτήσει και να το δοκιμάσει εύκολα αυτός ο οποιοσδήποτε το δοκίμασε και δεν ενθουσιάστηκε ενώ, αντίθετα, με το OS 4.x δεν βρήκε ποτέ φτηνό hardware για να κάνει το ίδιο (και να καταλήξει και σε αντίστοιχα συμπεράσματα); Λέω, μήπως; Γιατί έχω διαβάσει και ακούσει από πολύ κόσμο ότι "δεν του κάνει κλικ" το MorphOS και πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί: αν κάποιος κάτσει και το χρησιμοποιήσει είναι σαν να χρησιμοποιεί Amiga on steroids. Με τα ίδια καλά και τα ίδια κουσούρια, απλά πολύ πιο γρήγορο (και σε φτηνότερο hardware). Τι φταίει, η πεταλούδα αντί της κοκκινόασπρης μπάλας;
|
|
|
Post by vulture on Jan 18, 2020 10:41:26 GMT 2
donyσε μεγάλο βαθμό, φταίει το default theme που έχει (skin+icons) τα οποία δε θυμίζουν κλασσική amiga. Το OS4.x είναι απλά πιο όμορφο και αμιγκοειδές σε όψη και αίσθηση με το που ξεκινάει. Φυσικά, παραμετροποιείς το Morphos αν θες (όπως ο Στέφανος) να δείχνει όπως γουστάρεις, αλλά μάλλον δεν μπαίνουν και πολλοί στον κόπο.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Jan 18, 2020 15:03:13 GMT 2
dony σε μεγάλο βαθμό, φταίει το default theme που έχει (skin+icons) τα οποία δε θυμίζουν κλασσική amiga. Το OS4.x είναι απλά πιο όμορφο και αμιγκοειδές σε όψη και αίσθηση με το που ξεκινάει. Φυσικά, παραμετροποιείς το Morphos αν θες (όπως ο Στέφανος) να δείχνει όπως γουστάρεις, αλλά μάλλον δεν μπαίνουν και πολλοί στον κόπο. Εννοείται και εξυπακούεται αυτό που γράφεις, Βασίλη. Το θέμα είναι όμως ότι οποιοσδήποτε κάτσει να χρησιμοποιήσει ένα μηχάνημα με MorphOS σύντομα θα διαπιστώσει ότι η δομή των φακέλων είναι ίδια με αυτήν του AmigaOS, οι shell commands είναι επίσης ίδιες, ο τρόπος εγκτάστασης νέων εφαρμογών ίδιος και αυτός (κατέβασε και βάλε 10 libraries χειροκίνητα, κλπ), και τα OS friendly apps λειτουργούν και αυτά όπως θα περίμενε κάποιος. Άρα, ποιο είναι το πρόβλημα; Γκρινιάζουμε για να γκρινιάζουμε;
Αν το MorphOS είχε και τα prefs by default με τον ίδιο τρόπο που τα έχει το AmigaOS πραγματικά θα χρειαζόταν... ντετέκτιβ (!) για να εντοπίσει ουσιαστικές διαφορές.
Όπως έχω γράψει προσωπικά η φάση nextgen δεν με συγκινεί, αλλά από εκεί και πέρα ως ουδέτερο παρατηρητή ειλικρινά με ξεπερνάει η απαξίωση του MorphOS για χάρη του OS4...
|
|
|
Post by walkero on Jan 19, 2020 23:06:59 GMT 2
Δυστυχώς εμένα μου βγαίνει σεντόνι, και με συγχωρείς για αυτό.
Κατά την γνώμη μου η απαξίωση έρχεται από την άγνοια και το μεράκι να κάτσει κάποιος να κάνει κάτι πραγματικά χρήσιμο για το εαυτό του σε όποιοδήποτε μηχάνημα. Τα έχουμε ξαναπει, ότι οι περισσότεροι χρήστες νοιάζονται για το πόσο τούμπανο είναι το μηχάνημά τους, πόσες χιλιάδες παιχνίδια και "αναμνήσεις" είναι φορτωμένο, και πόσα προγράμματα βρήκαν και βάλανε σε αυτό. Αλλά, αν τους πεις να χρησιμοποιήσουν κάτι από όλα αυτά δεν θα ξέρουν πως.
Το θέμα Πάνο δεν είναι τι μηχάνημα έχεις και ποιο λειτουργικό, αλλά πόσο το χρησιμοποιείς καθημερινά. Και αν το χρησιμοποιείς θα ξέρεις να το αλλάξεις, να το κάνεις να μοιάζει με ό,τι γουστάρεις, και να το ευχαριστιέσαι. Είμαι σίγουρος ότι για τους περισσότερους είναι πιο εύκολο να ζητήσουν ένα image του MorphOS από τον Στέφανο, παρά να κάτσουν να το κάνουν οι ίδιοι, κι αν κάπου κολλήσουν να τον ρωτήσουν για μια λύση.
Γενικώς, είμαστε, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και έξω, μόνο αυτό. Και λίγοι κάνουν παραπάνω πράγματα, και αυτοί οι λίγοι είναι που τραβάνε την πλατφόρμα λίγα βήματα πιο μακριά. Κάποιος γνωστός παλιός Amiga user μου έλεγε ότι η Amiga δεν είναι αυτοσκοπός, με ότι σημαίνει αυτό. Καλώς οι κακώς, για κάποιους είναι.
Καταρχάς δεν νοιώθω μαλάκας επειδή αγόρασα αυτό που ήθελα με δυσκολία, μαζεύοντας και δουλεύοντας έξτρα δουλειές πέρα από την καθημερινή μου δουλειά. Βέβαια, αν το αγόραζα και το έβαζα στην άκρη, ε δεν θα ήμουν και ο πιο έξυπνος, σωστά; Φθηνές λύσεις υπάρχουν. Νομίζω μπορεί κάποιος να βρει μεταχειρισμένες SAM/Pegasos και κάτω από τα 400€. Μπορεί να τρέξει το OS4 με 30€ σε ένα UAE, χωρίς να κουραστεί, μέσα σε λίγα λεπτά, παραγγέλνοντας το online. Τώρα αν θέλει ο ίδιος άνθρωπος να κάνει τα ίδια πράγματα με την X1000/X5000, ε εκεί θα πρέπει να τα σκάσει, πως θα γίνει.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σε αυτό, αλλά τι να κάνουμε. Υπάρχουν πολλά που ούτε εσύ, ούτε και εγώ δεν τα ξέρουμε. Αλλά από την άλλη δεν υπάρχει και άλλη εταιρεία που να παράγει κάτι αντίστοιχο. Οπότε, αυτό έχουμε, και για εμένα όποιος θέλει και μπορεί θα πρέπει να το υποστηρίξει.
Μακάρι να το φτιάχνανε για Raspberry Pi, αλλά κατά την γνώμη μου, αν αυτό ξεκίναγε δεν θα ολοκληρωνώταν ποτέ, με τον αριθμό των developers που υπάρχουν. Αλλά από την άλλη σου ξαναλέω μόνο ένα όνομα. AROS... Αν παρακολουθήσεις το forum τους ψάχνουν τους users με το κυάλι.
Απ' όσο ξέρω πολλά MorphOS compatible (sic) μηχανήματα περάσανε από τα χέρια σου, αλλά δεν σε λέει κάποιος και φανατικό χρήστη του MorphOS. Ενώ ξέρω ότι σε ενδιαφέρουν περισσότερο τα 8bit μηχανήματα, δεν σε κέρδισε-έπεισε κι εσένα η πεταλούδα. Θα μπορούσες για παράδειγμα να ανοίξεις έναν C64 emulator στο MorphOS για να παίξεις κάποιο παιχνίδι, αλλά αν δεν κάνω λάθος προτιμάς να το κάνεις σε κάποιο PC για τους x λόγους. Ίσως λόγο ταχύτητας και απόδοσης, ή νεότερου software. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το MorphOS τα σπάει αλλά επίσης είναι "λίγο" σε σχέση με το AmigaOS 4.
Μόλις γύρισα από το Amiga Ireland 2020 και δυστυχώς διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε ούτε ένα μηχάνημα με MorphOS στον χώρο, όπως και πέρσι, ενώ βρήκα ένα μικρό laptop με Icaros. Στο Amiga34 δεν υπήρχε ούτε ένα Aros μηχάνημα. Στα 2-3 τελευταία AmiWest δεν υπήρχε πουθενά το MorphOS, τουλάχιστον όχι σε κάποια παρουσίαση.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη λύσεις υπάρχουν. Ό,τι θέλει κάποιος να βρει μπορεί να το βρει, σε όποια τιμή θέλει, και μπορεί να κάνει όσα πράγματα θέλει να κάνει. Το θέμα είναι πόσο ασχολούνται. Δηλαδή μας λύπει η ποιότητα και η ποσότητα χρηστών και όχι οι λύσεις. Να είσαι σίγουρος ότι αν οι χρήστες ήταν περισσότεροι, και πιο γρήγορα θα βγαίνανε οι drivers και το hardware και όλα. Αν τώρα για εσένα Amiga είναι μέχρι την Amiga 500 και το ECS, για εμένα είναι πολύ περισσότερα από αυτό, και θα υποστηρίξω όπου και όσο μπορώ, είτε με χρήματα, είτε με δουλειά, είτε με συμμετοχή σε διοργανώσεις, είτε γράφοντας για αυτό σε περιοδικά και websites, είτε φτιάχνοντας ένα χαζό script που λύνει κάποιες ανάγκες, είτε αγοράζοντας ένα νέο παιχνίδι ή την τελευταία έκδοση ενός limited browser, είτε απλώς ακούγοντας το αγαπημένο μου amiga podcast από την amiga μου. Και αυτά μπορεί να τα κάνει οποιοσδήποτε ακόμα και με το AmigaOS 3.1 από έναν WinUAE με κόστος κάτω των 30€. Δεν χρειάζεται να αγοράσει την A1222 ή την X5000.
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Jan 20, 2020 11:57:40 GMT 2
Χωρίς να μπω στην ουσία του θέματος MorphOS / OS4, από τη σκοπιά του χρήστη μπορώ να αναφέρω πως το OS4 έχει ξεφύγει στον τομέα των καρτών γραφικών (πρόσβαση σε ταχύτερο / νεότερο hardware, πρόσβαση σε περισσότερη vram, μακράν καλύτεροι drivers ακόμα και ogles μαζί με wrappers για legacy support π.χ warp3d), διαθέτει native Qt port και πλήρη SDL2. Τα τρία παραπάνω κάνουν μεγάλη διαφορά σε επίπεδο χρηστικότητας. Σε άλλα ζητήματα όπως το look and feel, δομή φακέλων, MUI (+ συμβατότητα με διάφορα classic GUIs π.χ bgui, reaction κτλ), 68k συμβατότητα, έκδοση uae και ενσωμάτωσης είναι ακριβώς ίδια (ή τουλάχιστον το look and feel ρυθμίζεται ακριβώς ίδιο παρακάμπτοντας το default του MorphOS). To trance νομίζω πως είναι ταχύτερο αλλά δεν έχω δει κανένα benchmark πρόσφατα. Πραγματικά όμως δε νομίζω πως παίζει κανένα ρόλο αν το το lightwave κάνει trace 10 δευτερόλεπτα πιο σύντομα σε ένα από τα δύο συστήματα. Το Ambient είναι σαφώς ανώτερο του stock workbench με τις sbars, filetypes και τις 1 εκ. μικρορυθμισεις για να το φέρεις στα μέτρα σου (και για τους μερακλήδες μπορείς να στήσεις και τα κλασικό spatial εικονίδια στα παράθυρα που τα βλέπεις σαν ένα μπουρδέλο όπως στο AOS 1-3.x). Το ίδιο ισχύει και για αρκετές εφαρμογές όπως ο Odyssey ή το Iris που αναπτύσσεται από άτομα της mos team (χωρίς να επεκταθώ στο συγκεκριμένο ζήτημα). Αν αξίζουν οι παραπάνω λόγοι για την οικονομική επένδυση με βάση τις διαφορές τους είναι άλλο ζήτημα. Όπως άλλο ζήτημα είναι η τελική απόφαση αν συνοπολογίσει κάποιος το price/performance μεταξύ των ppc apple και των custom μηχανημάτων. Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος θα πρέπει να κατανοήσει πως δεν αγοράζει μία νέα Amiga. Δεν αγοράζει ένα mainstream μηχάνημα πλέον και δεν πρόκειται να παίξει καμία νέα έκδοση του Lotus. Αγοράζει ένα custom συμβατό μηχάνημα με μία νέα έκδοση του AmigaOS ή ένα μεταχειρισμένο συμβατό μηχάνημα με μία συμβατή έκδοση επόμενης γενιάς του AmigaOS. Η έμφαση δίνεται στο AmigaOS. Ίσως αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που κανένα από τα δύο λειτουργικά δεν έχει μεγάλη δεξαμενή χρηστών. Ίσως τελικά αν δεν έπαιζαν AmigaOS αλλά ένα unix με amiga skin και είχαν μία νέα έκδοση του Lotus, να αποκτούσε περισσότερο ενδιαφέρον για την πλειοψηφία..  Τέλος όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να απασχολούν πάνω από 5 έλληνες χρήστες Amiga συνολικά walkero 
|
|
|
Post by walkero on Jan 20, 2020 12:34:16 GMT 2
|
|
|
Post by walkero on Jan 20, 2020 12:49:47 GMT 2
Έχε υπόψιν ότι αυτό δεν είναι πάντοτε η καλύτερη λύση. Για παράδειγμα πάρε το KDE και το Gnome, όπου μια από τις βασικές τους διαφορές είναι ακριβώς ότι το KDE έχει χιλιάδες ρυθμίσεις ενώ το Gnome έχει τις απολύτως απαραίτητες. Δεν θέλουν όλοι οι χρήστες τα ιδια πράγματα, με αποτέλεσμα να έχει η κάθε πλατφόρμα τους φανατικούς υποστηρικτές τους. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι καλές οι χιλιάδες ρυθμίσεις, αλλά εμένα προσωπικά με διώχνουν, αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο με λιγότερες ρυθμίσεις και εμφανίσιμο-λειτουργικό.
Μην ξεχνάς ότι λειτουργίες σαν τα sbars είχαμε από το AmigaOS 4.0 pre-release το 2005, τα οποία προσθέτεις στο amidock. Επίσης ωραία τα filetypes αλλά ακόμα δεν έχουν υιοθετηθεί από κάποιο άλλο σύστημα (AmigaOS 3/4 ή AROS) δυστυχώς. Αυτό σημαίνει ή ότι δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν ή ότι κανέναν δεν τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, διότι δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει κάποια συζήτηση για κάτι τέτοιο σε κάποιο forum.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Jan 20, 2020 15:39:23 GMT 2
Δυστυχώς εμένα μου βγαίνει σεντόνι, και με συγχωρείς για αυτό. Καλέ μου φίλε, η μόνη μου ένσταση στο να γράψω ένα ακόμα "σεντόνι" είναι ότι καθημερινά γράφω συνέχεια: χιλιάδες λέξεις σε επίπεδο χόμπυ και δουλειάς, πρωί, μεσημέρι και βράδυ, σε σημείο που έχω αρχίσει να πιστεύω ότι και το μηχανικό μου πληκτρολόγιο θα τα φτύσει μία από αυτές τις μέρες!  Καταρχάς, θα ήθελα να εξηγηθώ σε ό,τι αφορά το εξής: δεν προσπαθώ να κάνω κουμάντο στην τσέπη κανενός και ούτε προσπαθώ να πατρονάρω τον οποιονδήποτε σε ό,τι έχει να κάνει τον τρόπο με τον οποίο θα περνά τον ελεύθερο χρόνο του ή θα προσεγγίζει το Αμιγκο-χόμπυ του. Απλά απόψεις ανταλλάσσουμε σε πολιτισμένο και φιλικό κλίμα, τίποτα παραπάνω. Και, εννοείται ότι σέβομαι τις διαφορετικές από τη δική μου θέσεις, όχι μόνο επειδή τις εκφέρουν φίλοι και άνθρωποι που εκτιμάω, αλλά κυρίως επειδή τις καταθέτουν αναλυτικά και τις στηρίζουν με επιχειρήματα, χωρίς να καταφεύγουν σε ακρότητες. Χίλιες φορές να είμαστε πολιτισμένοι και να διαφέρουν οι απόψεις μας, παρά να συμφωνούμε και να είμαστε Ούννοι!  Επιστρέφοντας στην Amiga τώρα, πριν πάμε στις next gen Amigas (που για μένα δεν είναι Amigas, αλλά δέχομαι την χρήση της ορολογίας αυτής για χάρη της κουβέντας) θα ήθελα να πω ότι με εντυπωσιάζει το γεγονός πως, ενώ στην πραγματικότητα "Amiga" δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα σύνολο custom chips - και αυτό δεν είναι υποκειμενική τοποθέτηση, αλλά γεγονός - άπαντες εκλαμβάνουμε διαφορετικά το τι σημαίνει "Amiga" για μας. Αν θέλουμε σώνει και καλά να δώσουμε το απόλυτο δίκιο σε κάποια πλευρά, τότε αναμφισβήτητα θα είναι αυτή η οποία υποστηρίζει το παραπάνω, ήτοι ένα custom chipset που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Αλλά, νομίζω ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο καθένας αυτό το έρμο το "Amiga" το αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Ήδη, μπορούμε να διακρίνουμε τις εξής κατηγορίες Αμιγκάδων: - αυτοί που πιστεύουν ότι Amiga = SWOS - αυτοί που θεωρούν ότι επρόκειτο για μια τεχνολογικά ασύλληπτη hardware πλατφόρμα - αυτοί που προσπαθούν μέσω της αδιαμφισβήτητης ανωτερότητας της Amiga σε παιχνίδια & demos απέναντι στους υπολογιστές της εποχής της, να γιγαντώσουν το "εγώ" τους επειδή δηλώνουν Αμιγκάδες. Δεν θα καταφύγω σε χαρακτηρισμούς για τη συγκεκριμένη κατηγορία, γιατί θα γράφω μονάχα αισχρές βρισιές για ώρες! - αυτοί που αντιμετωπίζουν την πλατφόρμα ως κορυφαίο hardware που εξελίχτηκε σε κορυφαίο software - αυτοί που αγαπούν οτιδήποτε "Αμιγκικό" χωρίς ακριβώς να τους απασχολεί το γιατί: ίσως η Amiga να ήταν ο υπολογιστής των ονείρων τους, ίσως να ήταν ο μοναδικός πιστός τους σύντροφος σε κάποια τρυφερή ηλικία, ίσως να είναι η νοσταλγία και μια όμορφη σκέψη που διώχνει μακριά τη μιζέρια της καθημερινότητας και, τέλος - αυτοί που θεωρούν το AmigaOS ως το κορυφαίο λειτουργικό που εμφανίστηκε ποτέ, ανεξαρτήτως εποχής. Είναι αυτοί που πίνουν νερό ακόμα και στο όνομα του Workbench 1.x (μπρρρρρρ!), που είδαν την ωρίμανση με το OS 2.x και την τεχνολογική υπεροχή με το OS 3.x και που πιστεύουν ότι, ακόμα και σήμερα, το OS 4.x δεν έχει να ζηλέψει και πολλά από τα Windows, το MacOSX και το Linux. Φίλε μου Γιώργο, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες ανήκεις - ίσως σε έναν συνδυασμό κάποιων εξ' αυτών - αλλά είναι γεγονός ότι όσο σε γνωρίζω σε έχω δει να αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη σου για την πλατφόρμα με οποιονδήποτε τρόπο θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος, και αυτό είναι κάτι που εκτιμώ αφάνταστα αλλά και το θαυμάζω, καθώς όλα αυτά τα χρόνια έχεις ξοδέψει ασύλληπτο χρόνο και χρήμα για αυτό που αγαπάς, χωρίς να καταφεύγεις σε γραφικότητες προσπαθώντας να μειώσεις τις άλλες πλατφόρμες. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, η αγάπη σου για το AmigaOS, για τις next gen Amigas, και η διάθεσή σου να πληρώσεις το οποιοδήποτε χρηματικό τίμημα προκειμένου να βοηθήσεις/συμμετάσχεις ακούγεται λογική σε όποιον σε έχει γνωρίσει. Και μπράβο σου (και το λέω αυτό με κάθε ειλικρίνεια). Όμως, δεν είμαστε όλοι όπως εσύ - και αυτό εξηγεί το ότι προσωπικά προτιμώ τις classic από τις next gen, χωρίς να συνυπολογίσουμε χρηματικό κόστος κλπ. Βλέπεις, στα δικά μου μάτια έχουμε να κάνουμε με μία πλατφόρμα η οποία χαρακτηρίστηκε από κορυφαίο hardware το οποίο, καθώς ο ανταγωνισμός γινόταν όλο και πιο αδυσώπητος, είχε την τύχη να συνοδευτεί - εκεί, κάπου στο '91 - και με ένα αντίστοιχου επιπέδου λειτουργικό σύστημα. Το τελευταίο εξελίχτηκε ακόμα περισσότερο (OS 3.x), το ίδιο συνέβη και με το hardware, αλλά με πολύ πιο μικρά και δειλά βηματάκια (AGA). Και, όταν κάπου εκεί προς τα μέσα του '94 η Commodore κατέβασε τα ρολά, η ιστορία - για μένα - τέλειωσε. Το ότι η πλατφόρμα θα έπρεπε να μεταβεί στους PowerPC επεξεργαστές απλά και μόνο επειδή τους κατασκεύαζε τότε η ίδια εταιρία έχει στα μάτια μου όση λογική έχει και η μετάβαση κάποιου από το Punto GT στο Fiat Multipla: ίδια μάρκα είναι, τι, όχι; Ας μην μακρηγορήσω αναφέροντας την ιστορία της (νεκρής) πλατφόρμας από εκεί και πέρα. Ας κρατήσουμε ως ένα δεδομένο το ότι προσωπικά θεωρώ ότι οι PowerPC δεν έχουν καμία σχέση με την Amiga, και ως δεύτερο το ότι το AmigaOS μπορεί (μάλλον) να ήταν καλύτερο από τα Windows 3.x, αλλά όχι, ούτε είναι καλύτερο ούτε και προσφέρει περισσότερες ευκολίες από τα Windows ή το MacOS πια. Ως εκ τούτου, πέραν της περιέργειας και της διάθεσης για ψάξιμο/εξερεύνηση για ποιο λόγο θα μπορούσα να επενδύσω χρήμα και χρόνο στις next gen; Καθώς, σύμφωνα με τα παραπάνω: - Amiga δεν είναι - είναι από αρκετά φτηνές μέχρι ασύλληπτα ακριβές - δεν παρέχουν κανένα τεχνολογικό πλεονέκτημα - δεν έχουν βασικό software (βλ. browser και office suite) για καθημερινή χρήση - είναι πιο δύσχρηστες από τις x86 προτάσεις. Βλέπεις, δεν είναι ότι "δεν γουστάρω" ή ότι είμαι καβούριας ή ότι δεν αγαπάω την πλατφόρμα: είναι ότι η next gen φάση δεν συμπίπτει με αυτό που έχω εγώ στο μυαλό μου και στην καρδιά μου ως Amiga. Αυτό φυσικά δεν με εμποδίζει να έχω ρίξει μερικές κλεφτές ματιές στην όλη ιστορία ή να έχω διαβάσει 5-10 πραγματάκια ώστε να εκφράζω την - λογική κατ' εμέ - απορία του γιατί κάποιοι δεν θεωρούν το MorphOS ως Amiga. Αλλά, όπως έγραψα, και τελικά αυτό είναι και το σημαντικότερο, η ουσία είναι τι σημαίνει Amiga για τον καθένα από εμάς. Αν αυτό το ερώτημα απαντηθεί με ειλικρίνεια, τότε νομίζω ότι θα γίνει άμεσα κατανοητή η στάση και οι απόψεις του καθενός...
|
|
|
Post by walkero on Jan 20, 2020 16:38:12 GMT 2
Σε ευχαριστώ Πάνο για όσα έγραψες και για τα καλά σου λόγια. Δεν διαφωνώ με τα περισσότερα που γράφεις, όπως επίσης και με την τελευταία σου φράση. Σε καμιά περίπτωση δεν πιστεύω ότι το workbench, σε όποια έκδοση, είναι καλύτερο από Windows, MacOS και Linux. Όπως επίσης δεν πιστεύω ότι κάποιο από όλα αυτά τα λειτουργικά συστήματα είναι το καλύτερο από τα άλλα, καθώς δουλεύω καθημερινά σε όλα αυτά και ξέρω από πρώτο χέρι τα καλά και τα στραβά τους. Παρόλα αυτά με ευχαριστεί αν κάτι μπορώ να κάνω στο AmigaOS να το κάνω από εκεί. Για αυτό θα προτιμήσω να μπω με το AmIRC σε κάποιο κανάλι, απ'ότι με το HexChat του Linux. Μέχρι και ένα από τα podcast του Amiga.gr (διαφήμιση  ) το έφτιαξα στην AmigaOne, κι ας είχα μερικά θέματα. Εγώ πιστεύω ότι όταν κάτι παίζει τα παιχνίδια της Amiga, τρέχει το λειτουργικό της Amiga, τρέχει προγράμματα παλιά ή νέα της Amiga και μου δίνει την αίσθηση που μου δίνει και μια Amiga, τότε αυτό είναι Amiga. Βάλε εσύ το flavour από εκεί και πέρα (MorphOS, AmigaOS 4, AmigaOS 3, Aros, x86, PowerPC, FPGA, Vampire, 68080, κλπ.). Το να υπάρχει σε κάποια από αυτά μια εξέλιξη, που κάποιους τους αρέσει, δεν με χαλάει καθόλου και δεν βάζω στεγανά. Με την ίδια λογική το TheC64 είναι Commodore 64, διότι δίνει την αίσθηση του μηχανήματος πλήρως, και ειδικά με το λειτουργικό πληκτρολόγιο. Αν θέλω να απολαύσω το νέο C64 shoot'em up δεν με νοιάζει αν είναι σε emulator ή στο κανονικό μηχάνημα που φόρτωσε από κασέτα. Με νοιάζει η εμπειρία, και η εμπειρία είναι αυτό που μετράει, όπως τον εκφράζει τον κάθε ένα. Τις τελευταίες μέρες στο Amiga Ireland μίλησα με πολλούς που με ρωτούσαν αν αξίζει να πάρουν μια Tabor ή μια X5000 ή να πάνε σε μια άλλη λύση. Αυτά που τους είπα είναι λίγο πολύ ό,τι έγραψα στο άρθρο μου. Και πάντα τους ρωτούσα τι θέλει ο κάθε ένας να κάνει με αυτό το μηχάνημα. Για τα δύο πρώτα δεν έχω κάτι να πω αλλά για τα υπόλοιπα μου θυμίζει το πρόβλημα με το αυγό και την κότα. Διότι αν δεν έχεις πολλούς χρήστες δεν έχεις και πολλά έσοδα, δεν έχεις και πολλούς developers, δεν έχεις και νέο δυνατό software. Όταν ο firefox αδυνατεί να αποκτήσει τον αριθμό χρηστών που χρειάζεται για να υποστηρίξει πλήρως το development και ζητάει δωρεές, έχοντας κάτι λιγότερο από το 10% της αγοράς, πιστεύεις ότι θα μπορέσει ο OWB να φτάσει τους νεότερους browsers; Δεν το νομίζω. Αλλά ξέρεις τι; Δεν με νοιάζει να δω Netflix, ή να μπω στην τράπεζά μου μέσα από τον browser στην Amiga, ούτε το γαμάτο site με δέκα κιλά JS χωρίς λόγο. Αλλά αν υπάρχει τρόπος να δω Twitch/Mixer/Vimeo κ.α. στην Amiga μου θα το κάνω, και θα το προτιμήσω. Ακόμα και τα άρθρα μου θα προτιμήσω να τα κάνω στο Wordworth ή στο AmigaWriter και ας φάω μετά 10 λεπτά να τα μετατρέψω σε Unicode DOC/ODT για να τα στείλω σε συνεργάτη (σημείωση: δουλεύω σε κάτι ώστε να το κάνω και αυτό πιο απλό).
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Jan 21, 2020 14:20:03 GMT 2
Εγώ πιστεύω ότι όταν κάτι παίζει τα παιχνίδια της Amiga, τρέχει το λειτουργικό της Amiga, τρέχει προγράμματα παλιά ή νέα της Amiga και μου δίνει την αίσθηση που μου δίνει και μια Amiga, τότε αυτό είναι Amiga. Βάλε εσύ το flavour από εκεί και πέρα (MorphOS, AmigaOS 4, AmigaOS 3, Aros, x86, PowerPC, FPGA, Vampire, 68080, κλπ.). Το να υπάρχει σε κάποια από αυτά μια εξέλιξη, που κάποιους τους αρέσει, δεν με χαλάει καθόλου και δεν βάζω στεγανά. Με την ίδια λογική το TheC64 είναι Commodore 64, διότι δίνει την αίσθηση του μηχανήματος πλήρως, και ειδικά με το λειτουργικό πληκτρολόγιο. Αν θέλω να απολαύσω το νέο C64 shoot'em up δεν με νοιάζει αν είναι σε emulator ή στο κανονικό μηχάνημα που φόρτωσε από κασέτα. Με νοιάζει η εμπειρία, και η εμπειρία είναι αυτό που μετράει, όπως τον εκφράζει τον κάθε ένα. Γιώργο, την κατανοώ απόλυτα αυτή τη λογική και συμφωνώ 100% στο θέμα του emulation και του TheC64: ναι, εμένα μου κάνει, σύμφωνα με τη δική μου οπτική είναι ένας 64άρης. Τώρα, για τα AROS, OS 4.x, MorphOS κλπ. δεν μπορώ να πω ότι μου δίνουν την ίδια αίσθηση: ναι, θυμίζουν από αρκετά έως πάρα πολύ Amiga, αλλά, δεν ξέρω, δεν μου κάνουν το ίδιο. Ίσως να μου λείπει ο 68000, τι να πω;  Αλλά ξέρεις τι; Δεν με νοιάζει να δω Netflix, ή να μπω στην τράπεζά μου μέσα από τον browser στην Amiga, ούτε το γαμάτο site με δέκα κιλά JS χωρίς λόγο. Αλλά αν υπάρχει τρόπος να δω Twitch/Mixer/Vimeo κ.α. στην Amiga μου θα το κάνω, και θα το προτιμήσω. Ακόμα και τα άρθρα μου θα προτιμήσω να τα κάνω στο Wordworth ή στο AmigaWriter και ας φάω μετά 10 λεπτά να τα μετατρέψω σε Unicode DOC/ODT για να τα στείλω σε συνεργάτη (σημείωση: δουλεύω σε κάτι ώστε να το κάνω και αυτό πιο απλό). Σε αυτό με βρίσκεις απόλυτα μαζί σου: ναι, αν κάτι μπορώ να το κάνω και από ένα παλιό ή εναλλακτικό μηχάνημα, τότε καραγουστάρω να το κάνω από εκεί. Απλά, επειδή εν έτει 2020 τα περισσότερα πράγματα γίνονται μέσω browser, επανερχόμαστε, δυστυχώς, στο θέμα της έλλειψης ενός up to date browser... 
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Jan 21, 2020 14:58:44 GMT 2
Κατ' αρχήν μιλάμε με αυτόν εδώ τον τύπο, σε πρόσφατο στιγμιότυπό του: Πως να μην είναι προκατειλημμένος με το OS4;  Από 'κει κι έπειτα, προφανώς όσα αναφέρω, τα γράφω με βάση τις προσωπικές μου εμπειρίες και απαιτήσεις. Κάποιος μπορεί π.χ. να μην ενοχλείται από την έλλειψη υποστήριξης joystick στην SDL2 του MorphOS, οπότε δεν θα το λογίσει ως αδυναμία. Σε κάποιον άλλο να μην κάνει αίσθηση να τρέχει με 150 fps το Q3 δίχως ίχνος σπασίματος σε hd αναλύσεις και να αρκείται με μία radeon 9800xt σε AGP στο MorphOS. Κάποιος μπορεί να μην θέλει απόλυτο έλεγχο του συστήματος μέσω Ambient και να προτιμά την κλειστοφοβία του OS4. Άλλος να μην την βρίσκει που η smbfs είναι απλώς μία lib και χρειάζεστε πλέον ένα μονόσειρο script για να στήσετε το τοπικό σας δίκτυο αλλά να τραβάει η όρεξή του μία Samba από το μηδέν στο 3.x, γούστα είναι αυτά  Αλλά ξεσκεπάζεται με το sbar/amidock: σα να λέω πως θα μικρύνω τα εικονίδια του polynet, θα το σύρω στην sbar, θα το κάνω backdrop και θα έχω αποκτήσω ενσωματωμένη πτυσσόμενη launch bar  Κατά τα άλλα συμφωνώ με το OS4 troll καθώς όπου μπορώ, όσο μπορώ λειτουργώ με το Amiga NG της επιλογής μου, όπως και για όλα τα υπόλοιπα θέματα που θίγει. IMO λίγοι παραπάνω χρήστες να υπήρχαν με επικοιδομητική διάθεση (σε feedback/χρήμα) και θα είχαμε σαφώς περισσότερο software και διαθέσιμες λύσεις. Όπως το ζω εγώ, πολλές φορές οι devs μου φαίνεται πως δημιουργούν με βάση τις δικές τους ανάγκες αφού δεν υπάρχουν καν σχόλια από τους χρήστες. Μία φορά ζήτησα πρόσφατα να διορθωθεί η ελληνική κωδικοποίηση γρμματοσειράς στους φακέλους του mailbox του GMAIL στο IRIS, κι αμέσως διορθώθηκε. Όπως επίσης έχει δίκιο ο Πάνος που αναφέρει πως είναι αρκετά πιο δύσχρηστο από ένα x86/64 (Win). Ου μπλέξεις με libs, classes ή ακόμα και με διαφορετικές εκδόσεις των installers (!). Αλλά όπως ανέφερα ήδη: τα παραπάνω, στον πυρήνα τους, απασχολούν όχι πάνω από 5 έλληνες χρήστες Amiga. Αν αντί για νέο AmigaOS, είχαμε νέο Lotus, ο αντίκτυπος θα ήταν διαφορετικός. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο κρίμα.
|
|
|
Post by portarinos on Jan 26, 2020 11:45:50 GMT 2
Διαβαζω ολες αυτες τις ημέρες τα διάφορα σχόλια και προφανώς ειναι ανάλογα των όσων περίμενα. Εξάλλου η ίδια "πολεμική" και αντιπαράθεση κρατά χρονια όχι μονο στο πεδίο της Amiga αλλά και όλων των retro συστηματων με την αιώνια συζήτηση περί emulation vs real thing. Ωστόσο ετσι κι εν συντομία θα πω ότι το "περί ορέξεως...." απόφθευγμα ταιριάζει και εδώ απόλυτα για μια ακόμα φορά. Προσωπικα θα ελεγα ότι αναλόγως, όσο κι αν με συγκινεί η κυκλοφορία του "νέου" C64, δεν θεωρώ οτι εχει κανένα ιδιαίτερο νόημα. Από την άλλη βέβαια θα πει κανείς ότι στην τιμή αυτή αγοράζεις "ολοκαίνουριο C64" με HDMI και φόρτωμα παιχνιδιών από sd αλλά......στην ουσία Commodore 64 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Who fucking cares, it is a hobby anyway. Πού θέλω να καταλήξω: φυσικά στο ό,τι ο καθένας τη βρίσκει φυσικά όπως θέλει. Επιγραμματικά συμπληρώνοντας στα παραπάμω θα έλεγα:
* το Morphos ειναι ενα εξαιρετικό λειτουργικό με ρετρο amiga feel αλλά όσο κι αν το παραμετροποιήσω υπάρχει κάτι στη χρήση του που δεν ειναι με τραβά ιδιαίτερα όπως π.χ. δεν τη παλεύω με Windows αλλά αισθάνομαι σαν το σπίτι μου σε MacOS τα τελευταία 15 χρόνια. Συνήθεια; Ισως. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το MorphOS ακολουθεί τη λογικότατη συνταγή που έπρεπε να εχει παρει καιρό τωρα το AmigaOS: επιλογή φθηνού hardware για όλους με παράλληλη προσπαθεια για port σε ακόμα πιο κοινή πλατφόρμα και φυσικά αυτό να φέρνει παραπάνω χρήστες άρα και καλύτερο development και εφαρμογές
* θα μου άρεσε να έχω ενα AmigaOS συστημα στο σπίτι για να κάνω ολα εκείνα που δεν αφορούν αυστηρα τη δουλειά μου (ακόμα κι αυτη μπορώ υπό προϋποθέσεις να την φέρω σε πέρας). Αν μπορώ να κάνω οσα θέλω με ενα συγχρονο AmigaOS τότε ναι, ικανοποιώ το χόμπυ μου και το κάνω χρηστικό ταυτόχρονα. Δεν βρίσκω κακό να το επιδιώκω με ποσά που άλλοι δίνουν για 1 βραδιά στα μπουζούκια.
* σαφέστατα και η Tabor εχει ελλείψεις ακόμα αλλά ειναι σε κάθε περίπτωση η πιο υποσχόμενη προσιτή λύση για κάτι καινούριο έστω κι αν αυτό υπολείπεται της συγχρονης υπολογιστικής τεχνολογίας κατά 5 χρόνια ίσως. Ωστόσο αυτό ανέκαθεν συνέβαινε με τις NG Amiga (εντός ή εκτός εισαγωγικών). Όταν το 2007 αγόρασα την πρώτη μου μΑ1 ήταν ήδη too little too late σε σχέση με το Macbook που αγόρασα λιγο μετά και σχεδόν στα ίσια με το iBook που είχα ήδη. Το πρόβλημα τότε δεν ήταν το τεχνολογικό χάσμα αλλά η έλλειψη σταθερού λεθτουργικού κι εφαρμογών. Αυτό γιατί μετά την εγκατάσταση του OS4 πολύη απλά ήταν ελάχιστα τα πράγματα που μπορούσες να κάνεις κυριολεκτικά. Σημερα όμως σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ειναι ετσι καθώς και αρκετά παιχνίδια υπάρχουν, εφαρμογές νέες και αλλες με backwards compatibility, κινητικότητα υπάρχει γενικότερα και φυσικά ενα λειτουργικό μακράν πιο σταθερό και με υποστήριξη για καινούριες καρτες γραφικών κλπ.
ΥΓ: Respect σον Γιώργο (Walkero) που ειναι ένας από τους πιο ορθά σκεπτόμενους και λογικούς υποστηρικτες του AmigaOS, χωρίς παρωπίδες και με αγνό ενδιαφέρον.
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Jan 27, 2020 12:45:50 GMT 2
Τελικά τι αποφάσισες όμως, to buy or not to buy; Γιατί το AAA πακέτο του amigakit που σου δίνει τη δυνατότητα να μπεις στη λίστα προτεραιότητας της ειδικής τιμής της Tabor, εξαντλήθηκε. Θα κυκλοφορήσουν 100 κομμάτια το 2ο εξάμηνο του έτους αλλά η ημερομηνία μαζικής/επίσημης κυκλοφορίας, δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.
|
|
|
Post by portarinos on Jan 27, 2020 16:05:43 GMT 2
To buy.  Το ΑΑΑ το αγόρασα την ίδια μερα με το ποσταρισμα εδώ και αν και με επιφυλακτικότητα τελικά το χτυπησα. Το γράφω και παραπάνω ότι για κάποιο διάστημα θα τρωμε ρυζι και μακαρόνια στο σπίτι. Ειπα να δοκιμάσω και να δώσω μιά ακόμα ευκαιρία. H Tabor αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2ο τρίμηνο(και όχι εξάμηνο) του 2020 αν και δεν θα στοιχημάτιζα αναφορικά με αυτό. Σιγά σιγά θα αρχίσω να κοιτάω για κάρτα γραφικών και για ένα custom case που ήθελα να φτιάξω από παλιά για την Sam. Tωρα με το 3d printing, oι δυνατότητες πληθαίνουν. Αυτό το μερος του ψαξίματος για το στησιμο του μηχανηματος, με ευχαριστει περισσότερο από ό,τιδήποτε άλλο για να ειμαι ειλικρινής. Θα δούμε!
|
|
|
Post by lechuck on Feb 2, 2020 13:04:13 GMT 2
Όλες οι γνώμες σεβαστές , πάντα το νόμισμα έχει 2 όψεις. Από την μία μπορώ να καταλάβω αυτούς που λένε ότι τα next gen μηχανάκια είναι χαμένα λεφτά λόγω έλλειψης software και χρησιμότητας , από την άλλη δεν μπορώ να καταλάβω άλλους που αγοράζουν πανάκριβα κινητά για να τραβάνε φωτογραφίες.
Θα το σκεφτόμουν για αγορά γνωρίζοντας ότι δεν θα ανοίγα το μηχανάκι πάνω από μία φορά την εβδομάδα.
|
|
|
Post by portarinos on Feb 3, 2020 16:23:29 GMT 2
Σωστά το θετεις Δημήτρη γι'αυτό και παραπάνω εγω αναφέρθηκα στην αλήθεια η οποία είναι κάπου στη μέση. Σε κάθε περίπτωση όμως έχει να κάνει με τις χομπυστικές ανάγκες, τα γούστα και το "πορτοφόλι" του καθενός. Υπάρχει κόσμος που οντως για τα δικά μου τα δεδομένα θα "πετάξει" κυριολεκτικά άπειρα χρήματα κάθε χρόνο σε νέα συσκευή κινητού που κοστίζει ενώ προσωπικά προτιμώ να αγοράσω μια καλούτσικη μεταχειρισμένη συσκευή και να βγαλω 4 χρόνια το λιγοτερο εφόσον κανω τη δουλειά μου. Γούστα και προτεραιότητες.
Στην προκειμένη περίπτωση της Tabor εγω θα πω ότι όπως το βλέπω προσωπικά: α) δεν ειναι το ποσό τεραστιο όπως ήταν για μια Χ1000 αλλά σίγουρα πιο προσιτό, β) πρόκειται για ενα συστημα με χαρακτηριστικα τετοια που μου επιτρέπει να κάνω καθημερινές (όχι απαιτητικές) δουλειές στο σπίτι μου οπότε εχει μια κάποια χρηστική αξία και γ) προσωπικά θα με ιντριγκαρει να ασχοληθώ πιο ευχαριστα με καποιο productivity software ή/και προγραμματισμό γιατί μου δημιουργεί επιπλέοξν ενδιαφέρον ότι μπορώ να το κανω σε περιβάλλον Amiga οπότε για μενα όλο το θεμα λειτουργεί ως ερεθισμα για νέα γνωση επίσης.
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Feb 3, 2020 17:37:49 GMT 2
Αυτό το forum, χωράει μόνο έναν στην Assembly!
|
|
|
Post by walkero on Feb 3, 2020 17:53:26 GMT 2
Συμφωνώ με τον Σπύρο. Το θέμα είναι τι θες να κάνεις. Στο AmigaOS 4 μπορείς να ασχοληθείς και να κάνεις πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, και να μάθεις κιόλας. Για παράδειγμα, μερικές ιδέες: - Αν διαθέτεις κάμερες οι οποίες λειτουργούν μέσω Wifi, θα μπορούσες πολύ εύκολα να φτιάξεις ένα Python script και να βλέπεις την εικόνα τους στο workbench επάνω - Αν ασχολείσαι με RaspberryPi, Adruino, σε ρομποτική, μπορείς να υλοποιήσεις έναν τρόπο να τα προγραμματίζεις με βάση τις ανάγκες σου. Αν αυτό γίνεται με SSH σύνδεση σε αυτά, τότε έχεις όλα τα εργαλεία ήδη έτοιμα. Αν πρέπει να γίνει με σύνδεση WiFi ή USB, τότε ίσως να χρειάζεται περισσότερη δουλειά. - Αν ακούς podcasts ένα ενδιαφέρον project θα ήταν να υλοποιήσεις ένα πρόγραμμα που να σου βρίσκει podcast σχετικά με αυτό που ψάχνεις, να σου εμφανίζει τα επεισόδια και να σε βοηθάει να τα ακούσεις μέσω AmigaAmp ή άλλο player. Και αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον project που αυτή την στιγμή δεν έχουμε.
Για παράδειγμα, εγώ ασχολούμαι αυτή την περίοδο με το aiostreams (https://github.com/walkero-gr/aiostreams), που είναι python scripts τα οποία σου δίνουν την δυνατότητα να παρακολουθείς video streaming από μια πληθώρα online providers στην Amiga χωρίς προβλήματα. Ήταν κάτι που ήθελα να έχω και όταν είδα ότι με την python (v2.5) είναι εφικτό να το κάνω, προχώρησα και το υλοποίησα. Θα μου πεις γιατί δεν το έβλεπες στο PC σου. Αυτό έκανα μέχρι που βρήκα την λύση και μάλιστα, ακόμα κι όταν το χρησιμοποιώ στο PC, δεν έχω πια την CPU στο 70% και 1GB μνήμης να καταλαμβάνεται μόνο από το page του twitch.
Ένα άλλο project που είχα ξεκινήσει παλιά και θέλω να το προχωρήσω ακόμα περισσότερο είναι η υποστήριξη media players στο lan του σπιτιού, όπως είναι το Twonky (https://twonky.com/) ή το Plex (https://www.plex.tv/). Αν και στην βασική του μορφή το έχω έτοιμο, και υλοποιημένο σε ARexx, θέλω να το κάνω πιο φιλικό και εύχρηστο για τον χρήστη. Και ίσως να το μεταφέρω σε Python.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η Amiga πλατφόρμα έχει πολύ έδαφος για να κάνεις ενδιαφέροντες εφαρμογές, που θα σου λύσουν κάποιο πρόβλημα, και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από άλλους. Και παράλληλα θα σε βοηθήσει να μάθεις νέα πράγματα. Όρεξη να υπάρχει.
|
|