|
Post by vulture on May 30, 2019 23:35:55 GMT 2
Τεχνικά, κάνει πράγματα που δεν έχει κάνει άλλο game σε stock Amiga και ρίχνει τάπες σε SNES και Mega Drive για πλάκα!
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on May 31, 2019 0:46:57 GMT 2
Σαφώς καλύτερο του πρώτου και το καλύτερο παιχνίδι για Amiga εντός του 2019! Έχει κάποια κολλήματα στον e-uae προς το παρόν. Πάντως, δεν είναι ανώτερο του ανταγωνισμού αν συμπεριλάβουμε shumups όπως super stardust, t-zero, xp8. banshee, ultra violent world που απαιτούν το ίδιο setup... επειδή νομίζω όιτι διαβάζω υπέρ το δέον θετικά σχόλια (όχι στο comet, γενικότερα ομιλώντας).. Καλά ρε Στέφανε, τρολάρεις τώρα, έτσι; Το Super Stardust; Παιχνίδι στο οποίο ελέγχουμε το σκάφος μας με αριστερόστροφο/δεξιόστροφο rotation; Λόγω χειρισμού δεν πρέπει να μπαίνει καν στη σύγκριση. Το T-Zero απαιτεί το ίδιο setup; Αφού θέλει 68030! Συν του ότι δείχνει και πολύ "φτωχός συγγενής" απέναντι στο Reshoot-R. Banshee; Εντάξει, έχεις 100% την υποστήριξη του Tsak σε αυτό! Στα σοβαρά, ακόμα κι αν είναι καλύτερο σαν παιχνίδι (είναι; ) σε wow factor υστερεί. Το XP8 δεν το έχω παίξει ποτέ, οπότε δεν μπορώ να έχω άποψη. Το ίδιο ισχύει και για το Ultra Violent Worlds, μόνο που, με το λίγο που το είδα σε video δείχνει - από άποψη gameplay - πολύ "παιδική" προσπάθεια για να τα συγκρίνεις... Εν κατακλείδι, νομίζω ότι είναι εύκολα ανώτερο του ανταγωνισμού που αναφέρεις, καθώς η πλειοψηφία των κορυφαίων shoot 'em ups της Amiga δεν χρειαζόταν καν AGA chipset για να τρέξει (SWIV, Hybris, Silkworm, Mega Typhoon, Battle Squadron, Agony κλπ). Τέλος, μην κάνεις το λάθος να το δοκιμάζεις πρώτα σε emulator: τρέξε το σε κανονική Amiga και μετά ένα να ξανασυζητήσουμε αν είναι εντυπωσιακό ή όχι! 
Βασικά μπορούμε να πούμε σίγουρα και με ασφάλεια πως το RR είναι -εύκολα- το καλύτερο horizontal shooter για barebone 1200. Ο μοναδικός άλλος σοβαρός contester είναι το Wendetta 2175 άλλωστε. Τώρα είναι όντως το καλύτερο shooter γενικότερα? Δύσκολο, εξαρτάται πως το βλέπεις. Αν το πάρεις από τα γραφικά, προσωπικά βρίσκεται χαμηλά στη λίστα μου. Το pixel art στο Banshee είναι απλά κορυφαίο και το T-zero σπέρνει BIG time. To Super stardust, με τα pre-rendered στοιχεία του είναι εύκολα από τα πιό όμορφα και καλοσχεδιασμένα παιχνίδια για AGA και ακόμα και το "φτωχότερο" XP8 είναι παρουσιάσιμο. Το ReshootR κερδίζει για'μένα πόντους από το πολύ μοναδικό και ευφάνταστο design του και τα τρομερά background effects του. Χάνει κατά κράτος στο τελικό pre-render, στη λεπτομέρεια και στο φινίρισμα που (για ακόμα μια φορά) χαρακτηρίζεται από υπερβολικό dithering. Κρίμα. Δεν ξέρω πόσο αυτό φτιάχνει σε πραγματικό crt (φαντάζομαι αρκετά, αν επίσης συνυπολογίσουμε και την κίνηση), πάντως η αλήθεια είναι πως τα still screenshots δεν το κολακεύουν και ιδιαίτερα. Όσον αφορά τώρα το 'wow factor'. Είναι και εδώ αρκετά υποκειμενικά τα πράγματα. Για παράδειγμα τα υπερτεράστια bosses του banshee με τον φανταστικό σχεδιασμό τους και συνολικά όλο το game look που εύκολα παραπέμπει σε arcade ποιοτικά, αποτελεί για εμένα σημαντικό παράγοντα. Η π.χ. τα tunel sequences του Startdust, ακόμα θυμάμαι το σοκ όταν τα πρωτοείδα. Αν το κριτήριο σου είναι τα objects on-screen, το ReshootR όντως σκοράρει πόντους, αλλά αν το καλοσκευτείς δεν απέχει τραγικά από το Wendetta ή το Banshee ή το ProjectX, με μοναδική εξαίρεση τις σφαίρες των εχθρών σε κάποια σημεία. Το tradeoff εδώ βρίσκεται στο σύνολο των διαθέσιμων χρωμάτων (έχε υπ'όψιν σου πως το ReshootR παίζει στα 16 χρώματα για bob objects και backs), οπότε αυτό σε συνδιασμό με dual playfield και έξυπνο multiplexing κάνει εφικτό το αποτέλεσμα on screen. No mystery or surprise here. Αντιστοίχως το Mega Typhoon κάνει ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο πράγμα και μάλλιστα σε a500. Πέραν των παραπάνω, νομίζω αυτό που με εκπλήσει περισσότερο απ'ολα, είναι τα στοιχεία του background. Fog effects, transparency, color depth, όλο το animation και η ταχύτητα που τρέχει, νομίζω κανένα AGA παιχνίδι (ή OCS, πλήν εξαιρέσεων) δεν τόλμησε ή κατάφερε κάτι αντίστοιχο. Κοντράρει με τα tunnel sequences και special missions του Stardust όμως το RR είναι πιό 'rad' imho. Μουσικά νομίζω πως κινείται σε υψηλά επίπεδα, αρχηγός για 'μενα παραμένει το Stardust πάντως. Τέλος όσον αφορά το gameplay έχει αναμφίβολα υψηλά standards, σίγουρα υψηλότερα του μέσου όρου. Ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθ'ενός μπορώ εύκολα να φανταστώ να έρχεται πρώτο σε αυτόν τον τομέα. Δεδομένου φυσικά πως τα υπόλοιπα παιχνίδια έχουν εξαιρετικά διαφορετική φιλοσοφία. Το Stardust π.χ. είναι κλώνος του Αsteroids. Οπότε ο χειρισμός του είναι δεδομένος. Και το Banshee vertical shooter, με διαφορετικό ρυθμό και αναφορές στο 1942. Συνολικά λοιπόν θα πω πως δεν διαφωνώ με τον Στέφανο. Το RR δεν είναι "αντικειμενικά" ανώτερο του ανταγωνισμού. Τουλάχιστον δεν υπερέχει ξεκάθαρα και πέραν πάσης αμφιβολίας ως σύνολο ανεξαρτήτως το πως βαθμολογείς τα επιμέρους στοιχεία. Πάντως το οτι είναι -τουλάχιστον- συγκρίσιμο με την κορυφή αποτελεί ήδη τρελό επίτευγμα. Τεχνικά, κάνει πράγματα που δεν έχει κάνει άλλο game σε stock Amiga και ρίχνει τάπες σε SNES και Mega Drive για πλάκα! Υποθέτω αναφέρεσαι σε αυτό που παρέθεσα και εγώ (τα background effects) ή έχεις στο μυαλό σου κάτι άλλο?
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on May 31, 2019 7:54:40 GMT 2
Γιάννη, νομίζω ότι πέφτεις στην παγίδα να το (υπερ)αναλύεις ως developer, αντί να το χαίρεσαι ως gamer. Πέραν της δεδομένης ψύχωσής σου με το Banshee που σε έχει κάνει να μην έχεις ασχοληθεί καν ενδελεχώς με τα Hybris και Battle Squadron (αν είναι ποτέ αυτό δυνατόν!) διυλίζεις τον κώνωπα πράγμα που δεν σου επιτρέπει να δεις το προφανές: αν τα βάλεις δίπλα-δίπλα και τα κοιτάξεις από τα 2-3 μέτρα οι περισσότεροι από τους τίτλους που αναφέρεις φαίνονται σαν κακόγουστα αστεία συγκριτικά με το Reshoot R. Εστιάζεις στο dithering που δεν φαίνεται καν σε CRT οθόνη και υποπίπτεις κι εσύ στο σφάλμα να βάλεις το "αστείο" Stardust στην κουβέντα (με αυτή την λογική κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι τα στατικά γραφικά του Guild of Thieves είναι καλύτερα). Δεν ξέρω, ή είναι στραβός ο γυαλός ή κάποιοι από εμάς στραβά αρμενίζουμε (ή αρμενίζετε). Μόνο και μόνο τα shoot 'em ups που ανέφερε ο Στέφανος παραπάνω μου δίνουν την εντύπωση ότι... απεχθάνεται το είδος (η, εν πάσει περιπτώσει, ότι δεν τον "φτιάχνει" για να ασχοληθεί και ιδιαίτερα) ενώ στη συνέχεια και εσύ, παραθέτοντας τεχνικά χαρακτηριστικά προσπαθείς να εξάγεις... αισθητική ανωτερότητα από τίτλους που, απλά, δεν την έχουν! Κατά την ταπεινή μου γνώμη η ανάλυση και το ξεψάχνισμα των λεπτομερειών δεν έχουν μεγάλο ρόλο στην κουβέντα από τη στιγμή που το Reshoot R α) δείχνει (εύκολα) πιο εντυπωσιακό και β) "παίζει" (σχεδόν) σαν καθαρόαιμο arcade shooter. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν απλά (συνειδητή ή μη) προσπάθεια να εστιάσετε στο δάχτυλο και όχι στο δάσος! No hard feelings και για τους δυο σας εννοείται, το ξέρετε πόσο σας γουστάρω και πόσο σας εκτιμώ. Απλά να, όταν μου βάζετε στην κουβέντα παιχνίδια που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ κανένας να τα παίξει, το... Asteroids on steroids (Stardust) και επιμένετε να ξεχνάτε τα καλύτερα shooters που βγήκαν ποτέ στην Amiga ε, με βγάζετε λιγουλάκι απ' τα ρούχα μου! 
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on May 31, 2019 8:02:05 GMT 2
Α, και κάτι άσχετο: 666 posts κουφάλες! The number of the beast και τα μυαλά στα blenders! Up the Irons!  Ντροπής πράγματα... Αν και δεν είμαι υποχρεωμένος να θυμίζω παλιές ιστορίες σε όσους δεν γνωρίζουν, υπάρχει παρελθόν πίσω από αυτό: ΕΔΩ!!!
Από την άλλη, ναι, σταθερά, πάντα και παντού, 666 The Number of the Beast! Όποιοι δεν μεγάλωσαν με Maiden απλά... έχασαν!
|
|
|
Post by vulture on May 31, 2019 22:48:26 GMT 2
Δεν αναφέρομαι στο pixel art προφανώς (υπάρχουν πολλά καλύτερα και, αν μη, τι άλλο, θα μπορούσε να έχει γίνει καλύτερο colour remapping) , αλλά όπως είπα στο καθαρά τεχνικό κομμάτι - όχι μόνο στα backgrounds ούτε μόνο στα πολλά αντικείμενα, αλλά στο συνδυασμό όλων αυτών. Έχουμε ταυτόχρονα: Διαφάνειες True parallax 50 fps επιπρόσθετο perspective scrolling layer Real time gfx distortion Καμμιά 100στη αντικείμενα μικρά και μεγαλά στην οθόνη Full screen game area 320x240 Μουσική και εφέ με samples πολύ καλής ποιότητας Εκατοντάδες χρώματα συνολικά Δεν υπάρχει game που να μην τρέχει σε Arcade/Neo Geo/X68000 και να τα έχει όλα αυτά μαζί. Ούτε το περίφημο Thunderforce IV στο Mega Drive, ούτε το Rendering Ranger στο SNES. Επαναλαμβάνω, μιλάω για το τεχνικό καθαρά κομμάτι. Το ότι θα μπορούσε να έχει καλύτερα γραφικά, να έχει πιο μεγαλόσωμα bosses, να είναι καλύτερο παιχνίδι γενικότερα, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Τα τούνελ στο Super Stardust είναι εντυπωσιακά και κάνουν άριστη χρήση του modulo και όντως ψαρώνεις με τα τεράστια αντικείμενα που έρχονται κατά πάνω σου και.....αυτά βασικά. Πρακτικά, το Unreal που ήταν και σε OCS , τεχνικά, ήταν ανώτερο. Το Mega Typhoon είναι φυσικά αξιοθαύμαστο, αλλά το μόνο που έχει να επιδείξει είναι τα πολλά αντικείμενα στην οθόνη στα 50 καρέ. Βέβαια είναι σε OCS, οπότε δεν υπάρχει σύγκριση. Και αυτό είναι το θέμα. Το ReshootR το βλέπεις και λες: Ναι ρε φούστη, η Α500 αυτό δεν μπορεί να το κάνει! Όντως το πάει σε άλλο επίπεδο, του ξεζουμίζει του AGA το κέρατο. Επιτέλους δηλαδή! Αν είχε κάποιον pixel artist που να μη βασίζεται σε 3D rendering και downgrading, αλλά σε hand drawn γραφικά θα γινόταν ακόμα πιο προφανές πόσο εντυπωσιακό είναι αυτό που συμβαίνει. Δεν πας εσύ ρε tsak να κάνετε μαζί κανένα παιχνίδι να γουστάρουμε να 'ουμ;  ΥΓ Μόνο Maiden ρε dony! Άσε το φλώρο τον clemenza να ακούει ποζεριές!  ΥΓ2 Σε crt:
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Jun 1, 2019 11:25:15 GMT 2
Μη ρίχνετε λάδι στη φωτιά του ανθρώπου που σε κατ' επανάληψη δηλώσεις ΔΕΝ θεωρεί τον εαυτό του αμιγκά και μισή καλή κουβέντα δεν έχει ξεστομίσει για το AGA από τη γέννησή του.
Το πιθανότερο είναι να έχει έρθει βαλτός με σκοπό να ποστάρει μετά screenshots στο τρολομπλογκ του και να λέει: Χα! Να, έπεισα τα ζα πως το RR είναι το καλύτερο AGA όλων των εποχών!
Seriously τώρα, το RR παραέχει abstract γραφικά. Τα 3d models έχουν πιο λεπτομερές rendering ακόμα και στο ταπεινό XP8, αν αυτό δεν λέει πολλά, δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να αναφερθεί για το επίπεδο γραφικών του. Πραγματικά ήταν το πρώτο που πρόσεξα με το που αντίκρυσα τον πρώτο αστεροειδή. Και δεν το βάζω καν κόντρα στα detailed graphics του banshee και του trauma-zero. Το dithering βγάζει μάτι στην lcd/tft που το δοκίμασα αλλά κρατάω επιφυλάξεις για την crt μόλις η 1200άρα μου στηθεί στα πόδια της. Το t-zero παίζει σε 020, απλώς ήθελε cd-rom (για την cdda μουσική). Με ένα αξιοπρεπές hd rip πάντως το παιχνίδι παίζεται κανονικά (χωρίς τη μουσική). Εννοείται ότι η αναφορά στο Stardust ήταν κυρίως για το tunel σαν τεχνικό κομμάτι εντυπωσιασμού, το οποίο όταν το είχα δει ένα κοκομπλόκο, το είχα πάθει. Μόνο ένας εξέλαβε την αναφορά σαν asteroid κλώνο με στατικά γραφικά. Και που μας οδηγεί αυτό συμπερασματικά; Πως είναι ένας μασκαρεμένος αταράκιας με σκοπό να σπάσει το αραγές μέτωπό μας, φυσικά!
Και για να ανεβάσουμε κι άλλο το επίπεδο της κουβέντας, το perspective scrolling layer είχε χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στο Shadow Warrior, ήδη από το '95 και έπαιζε ακόμα και σε OCS/ECS. Για όποιον θέλει να δει/θυμηθεί ας δοκιμάσει training στην πίστα της Δανίας. Ένα εφέ εξίσου jaw dropping - τότε. Βέβαια στο RR έχουμε το παραπάνω μαζί με τόσα ακόμα, οπότε τεχνικά, το παιχνίδι είναι δύναμη.
Εννοείται πως το RR με τη συμβολή του Tsak ή κάποιου άλλου graphic artist ή ομάδας θα έδειχνε κλάσεις ανώτερο γιατί όντως τεχνικά είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο (και η μουσική του γαμάει btw), όπως επισήμανε και ο Βασίλης.
Για ότι με χρειαστείτε, θα βρίσκομαι εδώ να συνεισφέρω στη συνέχεια μία καθόλα σοβαρής συζήτησης αλλά με ανησυχεί ιδαίτερα η σιωπή του Mike...
|
|
|
Post by vulture on Jun 1, 2019 12:11:51 GMT 2
Στέφανε, μήπως εννοείς το Shadow Fighter (παιχνιδάρα!) του 1994 και όχι το Shadow Warriors? Αν ναι, εκεί μιλάμε για ψεύτο-perspective scrolling δλδ πολλαπλό line scrolling, όπως υπήρχε άλλωστε και πιο πριν σε μικρότερη κλίμακα στο έδαφος του Shadow of the Beast, του Elfmania, του Lionheart, του Kid Chaos κλπ. Όπου στην ουσία, η κάθε γραμμή είναι ένα repeated sprite που κινείται με διαφορετική ταχύτητα και δημιουργεί το ωραίο αυτό εφέ. Στο ReshootR, έχουμε ένα bitmap το οποίο χάρη στον copper , μεταβάλει την προοπτική του σε πραγματικό χρόνο. Ό,τι κάνει περίπου το Mode 7 του SNES, αλλά σε πολύ καλύτερη ανάλυση εδώ. Παρόμοιας λογικής εφέ μέσα σε παιχνίδι, θυμάμαι μόνο στα bonus stages του Brian the Lion (και στην OCS έκδοση)
χωρίς όμως να συνδυάζει όλα τα υπόλοιπα καλούδια του ReshootR.
Και σε αυτό το σημείο, θα αναζητήσω κι εγώ τον Mike. Ανησυχώ....
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Jun 1, 2019 14:21:00 GMT 2
Μη ρίχνετε λάδι στη φωτιά του ανθρώπου που σε κατ' επανάληψη δηλώσεις ΔΕΝ θεωρεί τον εαυτό του αμιγκά και μισή καλή κουβέντα δεν έχει ξεστομίσει για το AGA από τη γέννησή του. Το πιθανότερο είναι να έχει έρθει βαλτός με σκοπό να ποστάρει μετά screenshots στο τρολομπλογκ του και να λέει: Χα! Να, έπεισα τα ζα πως το RR είναι το καλύτερο AGA όλων των εποχών! Seriously τώρα, το RR παραέχει abstract γραφικά. Τα 3d models έχουν πιο λεπτομερές rendering ακόμα και στο ταπεινό XP8, αν αυτό δεν λέει πολλά, δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να αναφερθεί για το επίπεδο γραφικών του. Πραγματικά ήταν το πρώτο που πρόσεξα με το που αντίκρυσα τον πρώτο αστεροειδή. Και δεν το βάζω καν κόντρα στα detailed graphics του banshee και του trauma-zero. Το dithering βγάζει μάτι στην lcd/tft που το δοκίμασα αλλά κρατάω επιφυλάξεις για την crt μόλις η 1200άρα μου στηθεί στα πόδια της. Το t-zero παίζει σε 020, απλώς ήθελε cd-rom (για την cdda μουσική). Με ένα αξιοπρεπές hd rip πάντως το παιχνίδι παίζεται κανονικά (χωρίς τη μουσική). Εννοείται ότι η αναφορά στο Stardust ήταν κυρίως για το tunel σαν τεχνικό κομμάτι εντυπωσιασμού, το οποίο όταν το είχα δει ένα κοκομπλόκο, το είχα πάθει. Μόνο ένας εξέλαβε την αναφορά σαν asteroid κλώνο με στατικά γραφικά. Και που μας οδηγεί αυτό συμπερασματικά; Πως είναι ένας μασκαρεμένος αταράκιας με σκοπό να σπάσει το αραγές μέτωπό μας, φυσικά! Και για να ανεβάσουμε κι άλλο το επίπεδο της κουβέντας, το perspective scrolling layer είχε χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στο Shadow Warrior, ήδη από το '95 και έπαιζε ακόμα και σε OCS/ECS. Για όποιον θέλει να δει/θυμηθεί ας δοκιμάσει training στην πίστα της Δανίας. Ένα εφέ εξίσου jaw dropping - τότε. Βέβαια στο RR έχουμε το παραπάνω μαζί με τόσα ακόμα, οπότε τεχνικά, το παιχνίδι είναι δύναμη. Εννοείται πως το RR με τη συμβολή του Tsak ή κάποιου άλλου graphic artist ή ομάδας θα έδειχνε κλάσεις ανώτερο γιατί όντως τεχνικά είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο (και η μουσική του γαμάει btw), όπως επισήμανε και ο Βασίλης. Για ότι με χρειαστείτε, θα βρίσκομαι εδώ να συνεισφέρω στη συνέχεια μία καθόλα σοβαρής συζήτησης αλλά με ανησυχεί ιδαίτερα η σιωπή του Mike... Αγαπητό troll, έχεις δίκιο: όντως δεν έχω πει μια καλή κουβέντα για το AGA πέραν του (κατά γενική παραδοχή ορθού) "too little too late". Εσύ που έχεις επανειλημμένα εντυπωσιαστεί από τα καταπληκτικά γραφικά του που έχουν τόσο μεγάλη διαφορά από το απαρχαιωμένο OCS/ECS ώστε να νομίζεις ότι βλέπεις μηχάνημα άλλης εποχής ορθώς στέκεσαι σε τίτλους-σταθμούς στην ιστορία της Amiga όπως τα t-zero, xp8, ultra violent worlds που διαμόρφωσαν την πλατφόρμα και απέκτησαν εκατομμύρια οπαδούς!
Στο άλλο που γράφεις τώρα, όχι, εννοείται πως δεν δηλώνω "Αμιγκάς". Γιατί να κάνω κάτι τέτοιο από τη στιγμή που αγαπάω εξίσου όλα τα μηχανήματα της εποχής; Επέτρεψε στο χαζό μυαλουδάκι μου να έχει την απαιτούμενη χωρητικότητα και για Amiga, και για Atari, και για Spectrum, και για Amstrad, και για C64, και για Electron, και για Plus/4, και για PC και, και, και...
Για τα του Reshoot-R δεν έχω να γράψω κάτι άλλο. Νομίζω ότι οι αράδες των προηγούμενων posts φτάνουν και περισσεύουν για να καταστήσουν σαφές το ποια είναι η άποψή μου. Από εκεί και πέρα δεν έχει νόημα να το κουράζουμε περαιτέρω, αν εσένα δεν σου αρέσουν τα γραφικά του δεν μπορώ να σε πείσω να τα λατρέψεις, έτσι δεν είναι; Οπότε καλύτερα να μη σπαταλάμε περαιτέρω τον χρόνο μας για αυτό το θέμα. Συνεχίστε να παραθέτετε τεχνικά χαρακτηριστικά και να μην εστιάζετε στο gameplay, it's a lot of fun for us out here! 
|
|
|
Post by vulture on Jun 1, 2019 16:27:04 GMT 2
Μοιραία εστιάζουμε στο τεχνικό κομμάτι, γιατί αυτό είναι που το κάνει και ξεχωρίζει. Ωραίο gameplay, ωραία γραφικά, ωραίος ήχος, αλλά έχουμε δει και καλύτερα. Στο κάτω-κάτω, άσε να μείνει και κάτι για το review, όλα εδώ θα τα πούμε;  Παλιοαμιγκά.... 
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Jun 1, 2019 18:28:06 GMT 2
Μοιραία εστιάζουμε στο τεχνικό κομμάτι, γιατί αυτό είναι που το κάνει και ξεχωρίζει. Ωραίο gameplay, ωραία γραφικά, ωραίος ήχος, αλλά έχουμε δει και καλύτερα.  Παλιοαμιγκά....  Ναι, απλά κάποιοι όταν τα είδαν δεν κατάλαβαν ποια είναι αυτά!  Και η ένστασή μου για τις συνεχείς αναφορές στο τεχνικό κομμάτι έχει να κάνει με το ότι απ' όσα διαβάσαμε παραπάνω α) οδήγησαν σε συγκρίσεις με τα ακυρότερα των παιχνιδιών (really!) και β) δεν έχουμε να κάνουμε με tech demo, αλλά με παιχνίδι. Αν δώσουμε πολύ μεγάλο βάρος στον τεχνικό τομέα τότε θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε μετά από 30 χρόνια και την στάση μας απέναντι στο Shadow of the Beast (που μια φορά καλό παιχνίδι δεν το λες)! Και ναι, τι θα γίνει επιτέλους, θα γράψει κάτι ο Mike; Πού 'σαι Μιχάααααααληηηηηηη;
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Jun 1, 2019 21:02:06 GMT 2
Ρε μπας και πλέον με τον Mike είστε ένα και μιλάτε με ένα στόμα και μία φωνή; Περιμένω να ποστάρει, να δω αν θα πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ σου ως γκρούπις κι αυτός του Loewenstein για να βεβαιωθώ. Βασικά περιμένω να ακούσω άποψη σου για το SIGIL.. κανόνισε να με σοκάρεις!. Συγκρίναμε το RR με άλλα 1200 AGA εμπορικά shoot 'em ups. Μας αρέσουν, δεν μας αρέσουν, αυτά ήταν. Άντε και το Wendetta που ξέχασα. Μήλα με μήλα. Με ποιο να το συγκρίνω για να το βγάλω ντε και καλά άνετα δυνατό; Με το lumperjack και το p.p. hammer; Και εδώ που τα λέμε, το his pneumatic drill ήταν καλύτερο παιχνίδι συνολικά  TBH αν το RR έβγαινε προς τα μέσα του '90 δεν πιστεύω να είχε την ίδια απήχηση αλλά θα μπορούσε να σταθεί εμπορικά - που προσωπικά εμένα αυτό μου φαίνεται ήδη σαν επιτυχία. Το κρίνουμε περισσότερο τεχνικά αλλά παράλληλα το εκθειάζουμε σε αυτό τον τομέα. Δεν το κατακρίνουμε δηλαδή. Αν το πιάσουμε συνολικά ως game (ρυθμός και μέγεθος παιχνιδιού, πλήθος και ποικιλία εχθρών, boss fights, ποικιλία weapon updates, γενικότερα γραφικά κλτ), σίγουρα θα φανούν περσσίοτερα αρνητικά σημεία, imho. Ναι, ρε Βασίλη εκ παραδρομής ανέφερα Warrior, είναι Fighter. Νομίζω το πιστόνι της Δανίας είναι ένα bitmap, τουλάχιστον στο floor που αλλάζει την προοπτική. Αν μπορείς τσέκαρέ το. Γενικότερα πάντως, εμείς μπορεί να λέμε ό,τι θέλουμε εδώ. Αν δεν βγει ο Mike να επικυρώσει, κάνουμε όλοι μία τρύπα στο νερό..
|
|
|
Post by vulture on Jun 1, 2019 22:05:04 GMT 2
Bitmap είναι Στέφανε, απλώς αυτό που κάνει είναι να ορίζει ως sprite κάθε γραμμή και να γίνεται το λεγόμενο line-scrolling. Ενώ η τεχνική του ReshootR κάνει τη μετατροπή σε ολόκληρο το bitmap εξ ου και το ανώτερο αποτέλεσμα στην αίσθηση της απόδοσης της προοπτικής. Όποιος θέλει, ας δει εδώ: www.extentofthejam.com/pseudo/ και συγκεκριμένα το μικρό κείμενο κάτω από τον τίτλο "Raster Effects - Some Background" Αυτό κάνουν όλα τα παιχνίδια που ανέφερα και το Shadow Fighter σε όλες τις πίστες μάλιστα.
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on Jun 2, 2019 2:54:22 GMT 2
Εγω πάλι Dony πιστεύω πως ενθουσιάζεσαι, παθιάζεσαι και κάπου εκεί χάνεις την αντικειμενικότητά σου. Γίνεται να εξάγεις συμπεράσματα μένοντας στην επιφάνεια η βασιζόμενος απλά και μόνο σε "εντυπώσεις"? Λες οτί χάνω το δάσος και τη συνολική εικόνα, όμως πόσο "συνολική" είναι δίχως τα επιμέρους στοιχεία της? Δώσε βασή γιατί έχει πλάκα: θυμάσαι τι σου έλεγα για το Reshoot? Θυμάσαι που σου ανέφερα ποιά είναι τα προβλήματα του παιχνιδιού, σε τι υπολείπεται και γιατί η κριτική που δέχθηκε είναι -το λιγότερο- δικαιολογημένη? Το λοιπόν θα σου υπενθυμίσω γιατί έχει σημασία: Απουσία ξεχωριστών levels και διαφορετικών backgrounds/σκηνικού, φτωχά και επαναλαμβανόμενα enemy patterns, απουσία εμποδίων, απουσία powerups και άλλων στοιχείων που μπορούσαν να δώσουν παλμό και ποικιλία στο gameplay, συνολικά φτωχό level design, απουσία hiscores ή leaderboard (σε ένα παιχνίδι που αυτοχαρακτηρίζεται ως score-centric!), τρελά επαναλαμβανόμενο (1 ζωή, ένα λάθος και... back to the start) , 8-χρωμα γραφικά (καλά μην πάμε σε αυτό πάλι), φτωχή μουσική επένδυση και ήχος, game breaking bugs, 12 ολόκληρα λεπτά (!) συνολικής διάρκειας και content. ΔΙΚΑΙΩΣ το παιχνίδι χαρακτηρίστηκε ως ένα glorified demo! Οk, γνωστά όλα αυτά, συμφωνείς/δεν συμφωνείς, που είναι η πλάκα θα μου πείς?  Λοιπόν η πλάκα βρίσκεται στο ότι ΑΚΡΙΒΩΣ τα παραπάνω είναι που διορθώθηκαν -1 προς 1- με το ReshootR! Και, ω εκ του θαύματος, το αξιολογείς συντριπτικά θετικότερα από τον προκάτοχό του! Οπότε είναι δυνατόν να επιμένεις να λές πως η κριτική που δέχθηκε είναι άκυρη? Μλκ είναι σαν να αυτοδιαψεύδεσαι δηλαδή. Όντως, βασικά πολύ καλή βελτίωση σε σχέση με το πρώτο Reshoot! Δεν είναι γαμάτο που τελικά το feedback μέτρησε? Προβλέπω διθυραμβικό αρθράκι απο Dony!  Όπως καταλαβαίνεις το σχόλιο μου δεν ήταν τυχαίο ενάμιση χρονάκι πρίν. Προσωπικά τρελό respect στον Richard για τον τρόπο που αντιμετώπισε την κριτική συνολικά! Έχω βαρεθεί να βλεπω developers να κλαίγονται με το παραμικρό αρνητικό σχόλιο. Γι'αυτό, ναί ρε φίλε, respect. ReshootR και τα μυαλά στα κάγκελα! Και η ένστασή μου για τις συνεχείς αναφορές στο τεχνικό κομμάτι έχει να κάνει με το ότι απ' όσα διαβάσαμε παραπάνω α) οδήγησαν σε συγκρίσεις με τα ακυρότερα των παιχνιδιών (really!) Επίσης, τρελαίνομαι όταν ακούω σχόλια τόσο σίγουρα για τον εαυτό τους... Ρε συ Dony, απλά κάνε μια βόλτα στο Lemon και τσέκαρε. Το Banshee βρίσκεται στο top 100 των καλύτερων παιχνιδιών για Amiga (ανεξαρτήτως chipset) με μέσο σκορ 8.5, μόλις μερικές θέσεις κάτω από το Battle Squadron (8.53)! Σημείωσε δε πως και τα δυο παιχνίδια είναι τα μοναδικά shooters στη λίστα, ενώ τα λοιπά OCS παραδείγματα που μου αναφέρεις κυμαίνονται σε βαθμούς χαμηλότερους του... Super Stradust (8.41)! Ok, τα user polls δεν είναι πανάκεια, όμως γίνεται οι 200 που ψήφισαν το Banshee να είναι τρόμπες και οι αντίστοιχοι που ψήφισαν το Βattle Squadron τζιμάνια (άσε που μπορεί να μιλάμε για τα ίδια άτομα δηλαδή)! Δε γίνεται man! Όπως λές και'σύ : είναι όντως στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε? Αν είχε κάποιον pixel artist που να μη βασίζεται σε 3D rendering και downgrading, αλλά σε hand drawn γραφικά θα γινόταν ακόμα πιο προφανές πόσο εντυπωσιακό είναι αυτό που συμβαίνει. Δεν πας εσύ ρε tsak να κάνετε μαζί κανένα παιχνίδι να γουστάρουμε να 'ουμ;  Lol! Θα το ξαναπώ για να μην υπάρξουν παρεξγήσεις. Πιστεύω πραγματικά πως ο Kevin έχει κάνει κορυφαία δουλειά (3D rendering or not) και ειλικρινά γουστάρω με χίλια το design! Ένα fully hand-drawn αποτέλεσμα απλά θα ήταν εντελώς διαφορετικό, όχι απαραιτήτως καλύτερο. H κριτική μου έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με το φινίρισμα. Δεν ξέρω. Έχετε δεί το "Proxima 3"? Είναι άλλο ένα shooter από τον Kevin. Λοιπόν αυτό το παιχνίδι έχει πολύ παρόμοια αλλά (καθώς φαίνεται) πολύ πιο προσεγμένα γραφικά. Πραγματικά κορυφαία δουλειά που αποδεικνύει οτί μια χαρά το'χει! Απλά αναρωτιέμαι τι πήγε λάθος εδώ... Και πάλι, ακόμα κι έτσι τεράστια η βελτίωση από το πρώτο Reshoot imho!
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Jun 2, 2019 11:00:08 GMT 2
@cool-aMIGAn: Στέφανε, απλά ΜΗΝ το συγκρίνεις! Πες ότι δεν σου αρέσει, πες ότι ο RL τη βρίσκει με ιγκουάνα, πες ότι όποιος γουστάρει RR είναι μικροψώλης, it's fine by me. Αλλά μη μου λες ότι "αν το δούμε συνολικά θα φανούν περισσότερα αρνητικά" από τη μία και από την άλλη βάζεις στην κουβέντα Ultra Violent Worlds, XP8 και Stardust! Πες με απόλυτο και κολλημένο, άλλα όποιος προτιμάει να παίζει αυτά αντί του Reshoot-R δεν θα έπρεπε να ψηφίζει! tsak: Ό,τι μας βολεύει, φίλτατε! Βρε, πού έγραψα εγώ ότι το Reshoot R είναι πολύ καλύτερο ή η μέρα με τη νύχτα με το Reshoot; Γαμάτο το ένα (για μένα), γαμάτο και το άλλο. Περισσότερο βάθος το Reshoot R συγκριτικά με τον προκάτοχό του; Ασφαλώς. Αυτό δεν κάνει το original Reshoot μαλακία, πάντως. Άρα, στο πρώτο point σου μάλλον πέφτεις λιγάκι έξω. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα "ακυρότερα των παιχνιδιών" από πού κι ως πού θεώρησες ότι αναφέρομαι στο Banshee; Φυσικά και ΔΕΝ αναφέρομαι σε αυτό, το Banshee είναι παιχνιδάρα. Και το T-Zero έχει αναμφισβήτητα πολύ καλά στοιχεία. Τα υπόλοιπα όμως που τόλμησε να βάλει στην ίδια κουβέντα ο Στέφανος μαζί με το Reshoot R ε ναι, τα θεωρώ τρελές ακυρίλες. Συνεπώς, άλλα έγραφα, άλλα εισέπραξες εσύ και δεν ξέρω γιατί, πάντα προτιμούσα το Battle Squadron αλλά δεν είπα ποτέ ότι το Banshee είναι μούφα ή κάτι τέτοιο... Τέλος, στα polls δίνω σημασία - όπως και εσύ, όπως και ο οποιοσδήποτε - μονάχα όταν τα αποτελέσματά τους με βολεύουν. Ναι, γιατί να το κρύψω, επειδή το κάνουν όλοι οι υπόλοιποι; Κατά συνέπεια δεν δίνω δεκάρα τσακιστή για το τι ψήφισαν στο Lemon Amiga για καλό παιχνίδι και τι όχι οι ίδιοι άνθρωποι που παίζουν με... Competition Pro! Αυτούς θα ακούσω; Really; Αλλά, ακόμα και αν πούμε ότι όλο αυτό έχει κάποια σημασία, και πάλι, πού διαφωνούμε; Γαμώ και το Battle Squadron, γαμώ και το Banshee και όλοι χαρούμενοι. Για το Super Stardust όμως, επέτρεψέ μου να θυμίσω ότι αυτοί οι άνθρωποι που ψήφισαν είναι οι ίδιοι που παίζουν με Competition Pro. Είναι φανερό ότι έχουν τα θεματάκια τους, τι να κάνουμε τώρα;  Θεωρώ λοιπόν Γιάννη ότι σύμφωνα με τα παραπάνω αν τα βάλεις κάτω θα διαπιστώσεις ότι ούτε κάποια υπερβολικά ακραία θέση στηρίζω, ούτε απανωτές κωλοτούμπες κάνω και ούτε είμαι απόλυτος - τουλάχιστον όχι σε όλα. Αλλά ναι, αν θες απόλυτη θέση, το Reshoot (το πρώτο, ούτε καν το R) με το Super Stardust με το οποίο έχουν απανωτούς οργασμούς οι απανταχού Αμιγκάδες (αλλά δεν έχω δει ποτέ κανέναν να το παίζει) δεν θα έπρεπε να μπαίνουν καν στην ίδια ζυγαριά. Είναι ιεροσυλία - και όχι για το SS! Κι ας λέει ο καλός μου ο Στέφανος για μήλα με μήλα που συγκρίνει μήλα με... γίδια!  Και, κλείνοντας, επαναλαμβάνω ότι δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο και δεν εξυπηρετεί σε κάτι να γράφουμε τα ίδια και τα ίδια: σκέψου ότι, αν δεν είχες παρεξηγήσει τα όσα έγραψα στα προηγούμενα posts μου δεν θα είχε χρειαστεί καν να το γράψω αυτό! Άντε, να 'στε καλά, μαζεύουμε views με κάτι τέτοια!
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Jun 2, 2019 11:06:12 GMT 2
Α, και κάτι ωραίο (απ' όλες τις απόψεις) που διάβασα σε αυτό το review για το Reshoot R:
|
|
|
Post by vulture on Jun 2, 2019 11:33:13 GMT 2
tsakΚοίτα, η διαφορά με το Proxima, είναι ότι εκεί, απ' ό,τι έχω δει τουλάχιστον, αφ' ενός τα γραφικά τα έχει κάνει όλα με το χέρι, αφ' ετέρου μάλλον έχει διαθέσιμα περισσότερα χρώματα για τα foreground objects. Σε κάθε περίπτωση, και μόνο λίγο το dithering να είχε προσέξει και το colour remapping και θα είχαμε πιο καλό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, κοιτάξτε στην τρίτη πίστα, το layer με τα σύννεφα. Πανέμορφο ε; Ημιδιάφανο και με προοπτική! Αυτά τα γαμωρόζ στις άκρες, τι σκατά είναι; Ροζ συννεφάκι; Προφανώς κανέναν δεν ενόχλησε το άσχετο ροζ μέσα στον καταγάλανο ουρανό. Δε σου μένει άλλο χρώμα στην παλέτα; Οκ. Κάνε το κι αυτό γαλάζιο ή λευκό που ήδη υπάρχουν, τι το αφήνεις ροζ; Αυτό δε σημαίνει ότι έχει άσχημα γραφικά. Το αντίθετο. Προσωπικά το στυλ τους μου αρέσει πολύ. Απλώς είναι που πέφτει το μάτι σε κάποια πράγματα που θα μπορούσαν εύκολα να διορθωθούν και λέω, γιατί ρε γμτ; Ως gameplay, η αίσθηση που μου αφήνει είναι καταπληκτική. Ωραίος χειρισμός, ευχαριστιέσαι να σκοτώνεις τους αντιπάλους, βοηθάνε και τα "γεμάτα" ηχητικά σε αυτό. Το θέμα είναι ότι τελειώνει εύκολα. Πιστεύω ότι αν έδινε συγκεκριμένο αριθμό ζωών (π.χ. 3) αντί να παίρνεις στην ουσία και άλλη μία με κάθε weapon upgrade, και μόνο ένα (αντί για 3 συνολικά) continue credits, θα υπήρχε πολύ καλύτερη ισορροπία. Τα υπόλοιπα στο τεύχος Σεπτεμβρίου 
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Jun 2, 2019 11:48:21 GMT 2
Χρειάζεται πολλάπλά reviews ο τίτλος πιστεύω, γιατί αν γραψει μόνο ένας θα σιωπίσουν οι διαφορετικές απόψεις. Βέβαια το γεγονός πως ο Mike ακόμα δεν έχει ποστάρει, σημαίνει ότι κάτι καλό ετοιμάζει και μάλλον θα ακυρώσει τα posts όλων μας με μία μονοκοντυλιά! edit: πάω να παίξω ένα Banshee για να θυμηθώ πως είναι τα πραγματικά εξαιρετικά shumps στην Amiga ffs! 
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Jun 2, 2019 18:57:59 GMT 2
tsak Κοίτα, η διαφορά με το Proxima, είναι ότι εκεί, απ' ό,τι έχω δει τουλάχιστον, αφ' ενός τα γραφικά τα έχει κάνει όλα με το χέρι, αφ' ετέρου μάλλον έχει διαθέσιμα περισσότερα χρώματα για τα foreground objects. Σε κάθε περίπτωση, και μόνο λίγο το dithering να είχε προσέξει και το colour remapping και θα είχαμε πιο καλό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, κοιτάξτε στην τρίτη πίστα, το layer με τα σύννεφα. Πανέμορφο ε; Ημιδιάφανο και με προοπτική! Αυτά τα γαμωρόζ στις άκρες, τι σκατά είναι; Ροζ συννεφάκι; Προφανώς κανέναν δεν ενόχλησε το άσχετο ροζ μέσα στον καταγάλανο ουρανό. Δε σου μένει άλλο χρώμα στην παλέτα; Οκ. Κάνε το κι αυτό γαλάζιο ή λευκό που ήδη υπάρχουν, τι το αφήνεις ροζ; Συμφωνώ 100%, αυτό με το ροζ/φούξια σε εκείνο το σημείο είναι εντελώς WTF??? @cool-aMIGAn: Στέφανε, αν κολλήσεις στο Banshee πες μου πού το έφτασες να σου πω τι να κάνεις για να το περάσεις, ΟΚ;
|
|
tsak
Senior Member
|
Post by tsak on Jun 3, 2019 1:10:48 GMT 2
Εγώ πάλι Dony, γουστάρω Battle Squadron, γουστάρω Banshee αλλά γουστάρω τυτόχρονα ΚΑΙ Super Stardust!  Απλά είναι αρκετά άκυρο να το βάζουμε στην ίδια κατηγορία σύγκρισης. Το παιχνίδι έχει τραγικά διαφορετική φιλοσοφία, είτε αρέσει, είτε όχι, πως να το κάνουμε? Είναι σαν να βάζουμε στη ζυγαριά και gravity based shooters δηλαδή (όπως το Rocketz π.χ.). Ο Στέφανος απλά τα ανέφερε όλα μαζί. 6 όλα κι όλα παίζουν για AGA άλλωστε. Σχετικά με το πρώτο Reshoot, φυσικά και καταλαβαίνω πως το βλέπεις. Δηλαδή το οτι σου αρέσει καλύτερα το RR δεν σημαίνει οτι βρίσκεις το R πατάτα. Ναί, απλά το point του σχολίου μου εντοπίζεται στο ότι ένα από τα δύο τινά παίζει να συμβαίνουν τελικά : 1) Ή έχουμε διαφορετικά standards, δηλαδή για'μένα το πρώτο Reshoot είναι (στην καλύτερη) 6αράκι και σε καμία περίπτωση δεν θα το έβαζα σε σύγκριση με τη συντριπτική πλειονότητα των commercial OCS ή AGA Amiga shooters (ναί ακόμα και με το XP8, ή το Wendetta π.χ.) ακριβώς για τους λόγους που σου ανέφερα, ενώ για'σένα κανένας από αυτούς τους λόγους δε παίζει σημαντικό ρόλο στην κριτική σου. 2) Ή όντως παίζει και απλά τείνεις να σπρώχνεις κάτω από το χαλί ή να αγνοείς αδυναμίες που αντικειμενικά σε άλλα παιχνίδια θα έκραζες, αλλά εδώ δεν το κάνεις διότι το εν λόγω παιχνίδι σε ενθουσίασε ή σου χτύπησε κάποια ευαίσθητη χορδή. Επειδή αδυνατώ να πιστέψω το πρώτο (άλλωστε μια χαρά κριτική σε έχω δει να κάνεις σε άλλα και άλλα) τείνω να καταλήγω στο 2o, οτι δηλαδή (όπως ανέφερα) ενθουσιάζεσαι και κάπου χάνεις την αντικειμενικότητά σου. Ακόμα και τώρα π.χ. δεν μπορώ να δικαιολογήσω πλήρως την στάση αυτή, και ας έχω διαβάσει το άρθρο και ας έχουμε μιλήσει 30 φορές γι'αυτό. Ξέρω για παράδειγμα πως σου άρεσε το "quick score shooter feel" και η απλότητα του, που του δίνει μια πιο μοντέρνα αίσθηση και το κάνει να ξεχωρίζει από τα παραδοσιακά. Και ψάρωσες με τo bullet hell και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Καλά όλα αυτά σαν ιδέες, απλά νιώθω πως δεν υποστηρίχθηκαν επαρκώς από το implementation και ουσιαστικά παρέμειναν στο χαρτί, ως άλλο ένα ενδιαφέρον -πλήν- ημιτελές πείραμα. Anyhow Τα λέω όλα αυτά, όμως μην πάμε και στο άλλο άκρο. Προσωπικά για 'μένα ο ενθουσιασμός είναι απαραίτητη προυπόθεση και σίγουρα ο Dony είναι δύναμη σε αυτό! (τι νομίζεις οτι σε διαβάζουμε γιατί μας αρέσει η φάτσα σου δηλαδή?) Οπότε δώσε πόνο και προχώρα ακέθεκτος στο review του RR! ΥΓ1: Μια χαρά, γαμάτη συζητησούλα συνολικά (imho)! Μακάρι να βγαίνουν και άλλα Reshoot και ReshootR να έχουμε να τα λέμε, να διαφωνούμε και να πέφτουν επιχειρήματα, εντυπώσεις, αγάπες και έριδες στο τραπέζι! Splendid! ΥΓ2 : Tο έχω δεί το review του AmigaGuru και την αναφορά! Άκου και ένα ακόμα: μπές και κάνε add το site στο σελιδοδείκτη σου. Τσέκαρε το favicon που χρησιμοποιούν! tsak Το θέμα είναι ότι τελειώνει εύκολα. Πιστεύω ότι αν έδινε συγκεκριμένο αριθμό ζωών (π.χ. 3) αντί να παίρνεις στην ουσία και άλλη μία με κάθε weapon upgrade, και μόνο ένα (αντί για 3 συνολικά) continue credits, θα υπήρχε πολύ καλύτερη ισορροπία. Τα υπόλοιπα στο τεύχος Σεπτεμβρίου  Λοιπόν εμένα μου άρεσε πάρα πολυ αυτή η ιδέα βασικά! Δλδ οτί τα upgrades ΕΙΝΑΙ η ενέργεια/ζωή σου. Για πρώτη φορά ένιωσα σε shooter πως το weapon/speed degrade όταν χτυπάς κάπου δεν είναι extra penalty και πως η σύνδεση είναι δικαιολογημένη. To difficulty level θα μπορούσε να ρυθμιστεί ποικιλοτρόπως από την άλλη.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Jun 3, 2019 9:26:59 GMT 2
Εγώ πάλι Dony, γουστάρω Battle Squadron, γουστάρω Banshee αλλά γουστάρω τυτόχρονα ΚΑΙ Super Stardust!  Απλά είναι αρκετά άκυρο να το βάζουμε στην ίδια κατηγορία σύγκρισης. Το παιχνίδι έχει τραγικά διαφορετική φιλοσοφία, είτε αρέσει, είτε όχι, πως να το κάνουμε? Είναι σαν να βάζουμε στη ζυγαριά και gravity based shooters δηλαδή (όπως το Rocketz π.χ.). Ο Στέφανος απλά τα ανέφερε όλα μαζί. 6 όλα κι όλα παίζουν για AGA άλλωστε. Σχετικά με το πρώτο Reshoot, φυσικά και καταλαβαίνω πως το βλέπεις. Δηλαδή το οτι σου αρέσει καλύτερα το RR δεν σημαίνει οτι βρίσκεις το R πατάτα. Ναί, απλά το point του σχολίου μου εντοπίζεται στο ότι ένα από τα δύο τινά παίζει να συμβαίνουν τελικά : 1) Ή έχουμε διαφορετικά standards, δηλαδή για'μένα το πρώτο Reshoot είναι (στην καλύτερη) 6αράκι και σε καμία περίπτωση δεν θα το έβαζα σε σύγκριση με τη συντριπτική πλειονότητα των commercial OCS ή AGA Amiga shooters (ναί ακόμα και με το XP8, ή το Wendetta π.χ.) ακριβώς για τους λόγους που σου ανέφερα, ενώ για'σένα κανένας από αυτούς τους λόγους δε παίζει σημαντικό ρόλο στην κριτική σου. 2) Ή όντως παίζει και απλά τείνεις να σπρώχνεις κάτω από το χαλί ή να αγνοείς αδυναμίες που αντικειμενικά σε άλλα παιχνίδια θα έκραζες, αλλά εδώ δεν το κάνεις διότι το εν λόγω παιχνίδι σε ενθουσίασε ή σου χτύπησε κάποια ευαίσθητη χορδή. Επειδή αδυνατώ να πιστέψω το πρώτο (άλλωστε μια χαρά κριτική σε έχω δει να κάνεις σε άλλα και άλλα) τείνω να καταλήγω στο 2o, οτι δηλαδή (όπως ανέφερα) ενθουσιάζεσαι και κάπου χάνεις την αντικειμενικότητά σου. Ακόμα και τώρα π.χ. δεν μπορώ να δικαιολογήσω πλήρως την στάση αυτή, και ας έχω διαβάσει το άρθρο και ας έχουμε μιλήσει 30 φορές γι'αυτό. Ξέρω για παράδειγμα πως σου άρεσε το "quick score shooter feel" και η απλότητα του, που του δίνει μια πιο μοντέρνα αίσθηση και το κάνει να ξεχωρίζει από τα παραδοσιακά. Και ψάρωσες με τo bullet hell και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Καλά όλα αυτά σαν ιδέες, απλά νιώθω πως δεν υποστηρίχθηκαν επαρκώς από το implementation και ουσιαστικά παρέμειναν στο χαρτί, ως άλλο ένα ενδιαφέρον -πλήν- ημιτελές πείραμα. Anyhow Τα λέω όλα αυτά, όμως μην πάμε και στο άλλο άκρο. Προσωπικά για 'μένα ο ενθουσιασμός είναι απαραίτητη προυπόθεση και σίγουρα ο Dony είναι δύναμη σε αυτό! (τι νομίζεις οτι σε διαβάζουμε γιατί μας αρέσει η φάτσα σου δηλαδή?) Οπότε δώσε πόνο και προχώρα ακέθεκτος στο review του RR! Λοιπόν ναι, έχεις δίκιο, αυτό με τον ενθουσιασμό θα σου το δώσω, είναι γεγονός. Υπάρχουν κάποια στοιχεία σε κάποια παιχνίδια που με ενθουσιάζουν. Αυτό κάνει όμως μη αντικειμενική την κριτική μου; Δεν μπορώ να σου απαντήσω με βεβαιότητα (πέραν του ότι κάθε κριτική είναι υποκειμενική, τελικά). Όλοι κατηγορείτε το Reshoot (το πρώτο) για την απλότητά του, για τα γραφικά που θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, για τη μικρή διάρκεια κλπ αλλά είναι μήπως αντικειμενικό το ότι όλοι το συνέκριναν με τα μεγάλα shooters του παρελθόντος γιατί ακριβώς περίμεναν κάτι σαν κι αυτά και ξενέρωσαν που αυτό τελικά δεν ίσχυε; Γιατί, ας πούμε, το Reshoot να πρέπει να κριθεί με τα μέτρα και τα σταθμά του Disposable Hero (τυχαίο παράδειγμα) και να μην συμβαίνει το αντίθετο; Η απάντηση είναι απλή, γιατί το Disposable Hero είχε την τύχη να κυκλοφορήσει πρώτο και να καθορίσει αυτό τον τρόπο και τα μέτρα σύγκρισης. Συν του ότι, όπως και να το κάνουμε, είναι και παιχνιδάρα (γι' αυτό δεν το παίζει ο Στέφανος, LOL). Με βάση τα παραπάνω, θεωρώ, όπως και το έχουμε συζητήσει δεκάδες φορές face to face, ότι το Reshoot κρίθηκε άδικα, πόσο μάλλον από τη στιγμή που όταν κυκλοφόρησε αποτέλεσε τη μοναδική όαση στην gaming ερημιά της Amiga της τελευταίας 15ετίας. Και με αυτό ως δεδομένο νιώθω ότι θα έπρεπε να κριθεί με πολύ περισσότερη επιείκεια αλλά και να σταματήσουν οι συγκρίσεις με R-Type, SWIV, Apidya (μπλιαχ!) και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο: το Reshoot δεν επιθυμούσε να γίνει κλώνος κανενός από αυτά και είναι φανερό από την πρώτη του οθόνη. Επίσης, η όλη αισθητική του αναδίδει μια ασυνήθιστη στις retro πλατφόρμες φρεσκάδα, που προσωπικά, ναι, με ενθουσίασε. Με βάση αυτά, δεν θα μπορούσα ποτέ να το χαρακτηρίσω ως παιχνίδι του 6/10. Το Reshoot R από την άλλη, συμφωνούμε όλοι (πλην Στέφανου) ότι είναι παιχνιδάρα. Να ψάχνουμε τώρα να βρούμε αρνητικά; Ακόμα και στο... Tetris θα βρεις αν αυτό θέλεις να κάνεις. Κατ' εμέ πολύ περισσότερο νόημα έχει μια καλόπιστη και εποικοδομητική κριτική - γιατί όχι και ενθουσιώδης; - από τη στιγμή που έχουμε την τύχη ένας ταλαντούχος δημιουργός αντί να μας στείλει όλους στο διάολο με την κριτική και τα μπινελίκια που έφαγε να προσπαθήσει να φιλτράρει την ουσία και να φτιάξει τελικά κάτι που πλησίαζε πολύ σε αυτό που μέσες-άκρες του ζητήθηκε. Εγώ λέω λοιπόν, σε τέτοιες περιπτώσεις, κι επειδή δεν έχουμε να κάνουμε με NBA 2K και Call of Duty αλλά με ένα παιχνίδι που απευθύνεται σε 500-1000 "πειραγμένους" να μοιράζουμε τα δεκάρια απλόχερα αντί να το παίζουμε αγάμητες, στρυφνές πεθερές! Και κάτι τελευταίο για τον ενθουσιασμό του συγγραφέα του που μπορεί να αποπνέει ένα κείμενο: θεωρώ ότι αν αυτός είναι γνήσιος και όχι προσποιητός θα σε κάνει να σηκωθείς από την καρέκλα σου, να συνδέσεις το μηχάνημά σου, να κατεβάσεις το παιχνίδι, να το παίξεις, και να του δώσεις και μια δεύτερη ευκαιρία αν η πρώτη σου εντύπωση δεν είναι θετική. It makes the gaming world go round, πώς να το πούμε; Εμένα αυτό με φτιάχνει στα κείμενα που διαβάζω και τυχαίνει - κάποιες φορές - να μου βγαίνει κι εμένα. Το θεωρώ θετικό, όπως και εσύ, αντιλαμβάνομαι. Μακάρι να μπορούσα να εισπράξω θετική ενέργεια και γνήσιο ενθουσιασμό από την πλειοψηφία των κειμένων που πέφτουν μπροστά μου αντί για την αίσθηση καταναγκαστικής διεκπεραίωσης (don't get me wrong, αναφέρομαι σε άρθρα που διαβάζω γενικότερα, σε websites, περιοδικά και εφημερίδες και ανεξαρτήτως θεματολογίας).
|
|
|
Post by vulture on Jun 3, 2019 13:03:58 GMT 2
Για το πρώτο Reshoot, τα προβλήματα (κυρίως) με τη διάρκειά του, αλλά και το χαζό bug που ψοφάς χωρίς λόγο, μεγεθύνονται λόγω της τιμής στην οποία εκδόθηκε κατ' εμέ. Αν είχε βγει σε τιμή 10ευρου για digital dl π.χ. θεωρώ ότι η γκρίνια θα ήταν πολύ λιγότερη. Αλλά πληρώνοντας full price για έναν τίτλο που τον τελειώνεις σε 6-7 λεπτά μετά από 10-15 προσπάθειες και δε σου δίνει και λόγο να ξαναπαίξεις, μοιραία έχεις πρόβλημα. Εμένα προσωπικά μου άρεσε πολύ, αλλά η τιμή που πληρώσαμε ήταν δυσανάλογη της εμπειρίας. Θα μου πεις, το RR δεν το τελείωσες εύκολα; Ναι. Ωστόσο, και bragging rights στην Α1200 δίνει και , προσωπικά, το έχω τελειώσει 5 φορές, γιατί πολύ απλά μου αρέσει πολύ η αίσθηση του χειρισμού μαζί με όλα τα άλλα του στοιχεία. Και φτουράει και παραπάνω το longplay του, κάπου στο μισάωρο. Οπότε εκεί, εγώ λέω χαλάλι! Τα αξίζει και είναι παιχνιδάρα!
|
|
|
Post by paranoicb on Jun 3, 2019 20:40:10 GMT 2
Η παιχνιδαρα RR στην Α1200 με 040 δεν παιζει :( απαραδεκτο να βαραει guru απο το workbench με free ολη την chip ram και βαραει και με early startup χωρις το setpatch. Δοκιμασα τα παντα και δεν τρεχει. Απο την Αλλη το Worthy παιζει μεχρι και στην vampire600 που εχω. (great work tsak) Τι να πει κανεις, σημερα θα το δοκιμασω ξανα σε αλλη A1200 και εχω και μια 8mb expansion να δω αν θα παιξει. Δεν μπορω να πω οτι το ReshootR δεν θα γραψει μια θεση στο βαθρο του AmigaLemon αλλα για μενα το βρηκα ενα παρα πολυ καλο παιχνιδι και αυτο που με κερδισε πραγματικα ηταν η μουσικη του παιδια. Καθοτι και εγω trackerας απο τα γενοφασκια μου  Περνει ενα 9 για την μουσικη, για το gameplay 9 γιατι η αισθηση ειναι φανταστικη και για τα γραφικα 8.
|
|
|
Post by vulture on Jun 3, 2019 23:54:16 GMT 2
αν χωρίς startup τρέξεις setpatch και μετά το παιχνίδι?
|
|
|
Post by paranoicb on Jun 4, 2019 12:43:22 GMT 2
αν χωρίς startup τρέξεις setpatch και μετά το παιχνίδι? Έτρεξε τελικά με το ανάποδο. Early startup : disable CPU caches τικαρισμενο και χωρίς setpatch
|
|
|
Post by vulture on Jun 4, 2019 17:27:05 GMT 2
Χμμμμ....κουφό , αλλά οκ. Αν κόψεις την cache και κάνεις κανονική εκκίνηση παίζει;
|
|