|
Post by Cool_amigaN on Sept 23, 2019 11:57:15 GMT 2
Η πολυαναμενόμενη έκδοση standalone (δεν απαιτεί την ύπαρξη Amiga για να κουμπώσει), της δημοφιλούς Vampire επιβεβαιώθηκε πως θα κυκλοφορήσει μέσα Οκτωβρίου, στο Amiga34 event! Το πρώτο batch που θα διατεθεί, θα είναι και το μοναδικό που οι χρήστες θα μπορούν να προμηθευτούν απευθείας από την ομάδα ανάπτυξης, καθώς όλα τα υπόλοιπα θα δοθούν μέσα resellers. Ειδικά για το event, οι αγοραστές θα μπορούν να αγοράσουν στην τιμή της mobo ένα πλήρες σύστημα (κουτί, πληκτρολόγιο, ποντίκι, psu κτλ)! Σύντομα θα μπορείτε να κάνετε κι εσείς δικιά σας μία Vampire με κόστος μόλις 500€, βάσει του pre-order στο Vessalia, για να τρέχετε 40% πιο αργά 68k κώδικα σε σχέση με ένα reg. mos mac mini, αλλά τι ξέρω εγώ; 
|
|
|
Post by vulture on Sept 23, 2019 17:44:00 GMT 2
Πες τα ρε Στεφ....
|
|
|
Post by portarinos on Sept 23, 2019 19:03:24 GMT 2
Δίκιο έχεις χλωμό πρόσωπο! Η αλήθεια είναι ότι όταν η Vampire ξεκίνησε στα 90-100 ευρώ, ήταν η απόλυτη κάρτα σε εξευτελιστική τιμή. Δεν πιστεύω ότι ακόμα και τωρα δικαιολογεί τα 300 ευρώ που κοστίζει για την 500αρα μιας και διαθέτω μία και πολλές φορές αναρωτιέμαι τί κάνω με ένα πουσαρισμένο κλασικό σύστημα που στην καλύτερη μπορεί να κάνει ρεντερ το aminet σε 15 δευτερα. Φυσικά ολα ειναι θέμα οπτικής και απαιτησεων. Σε σχεση με μία απαρχαιωμένη και τρσιάθλια ppc η οποία κοστολογείται στα 700-800ε plus 200-300ε για Bvision, ε ναι! Η Vampire φανταζει και κυρίως ειναι ευκαιριάρα! Ωστόσο δεν μιλάμε για τέτοιες συγκρίσεις οι οποίες είναι απλά ουτοπικές. Σε κάθε περίπτωση η standalone ειδικά σε αυτά τα λεφτά, δεν βγαζει κανένα απολύτως νόημα γιατί απλά αν ήθελα να κάνω το κέφι μου με υποτιθέμενο πουσαρισμένο συστημα, θα τα έριχνα σε ένα RPi4 με Amikit κι emulation. Πολύ απλά γιατί όσο καλή και να ειναι μια Vamp, πάντα θα λείπουν οι εφαρμογές που κανένας δεν πρόκειται να γράψει ή να επικαιροποιήσει ποτέ. Αν ήθελαν μεγαλύτερο user-base, η standalone θα έπρεπε να έβγαινε τουλάχιστον στα λεφτα που κοστίζει σημερα η V2. Γνώμη μου και πάω να πάιξω με τον G5 Powermac και MOS 3.11 μιάς και ο κομπόστας με έχει ψήσει άγρια εδώ και 1 χρόνο με τα ποσταρίσματά του. Σε λίγο με βλέπω να κάνω register το MOS και ποιός μας πιάνει;
|
|
dony
Administrator
Posts: 1,769
|
Post by dony on Sept 24, 2019 8:58:41 GMT 2
Χμ... Η standalone έκδοση, πέραν της "αλμυρής" τιμής έχει το πρόσθετο μειονέκτημα ότι δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι είναι Amiga. Τουλάχιστον όχι περισσότερο από μια οποιαδήποτε mobo που μπορεί να τρέξει MorphOS ή OS4.x. Κατά συνέπεια προσωπικά δεν την βλέπω να πετυχαίνει εμπορικά όπως οι προηγούμενες Vampire...
Αυτό που έχει σημασία - και δεν εννοεί να το δεχτεί ο Στέφανος - είναι ότι στην πραγματικότητα ελάχιστοι ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν ένα Amiga-like λειτουργικό στην καθημερινότητά τους αντί των Windows, OSX και Linux. Ό,τι κι αν λένε, ό,τι κι αν υποστηρίζουν, αυτά έχουν μάθει, αυτά εμπιστεύονται. Κατά συνέπεια η Amiga ήταν και θα είναι βασικά η classic και, αν αυτή με κάποιον τρόπο μπορεί να μπει σε κανένα Aminet, σε κανένα Amig-o-forum ή και να παίξει κανένα mp3, όλα τέλεια. PC δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Και ούτε και θα το ήθελε.
Τουλάχιστον εγώ, μετά από όλα αυτά τα χρόνια σε αυτό καταλήγω...
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Sept 24, 2019 12:29:56 GMT 2
Η τιμή της standalone είναι μελετημένη καθώς περιέχει το κόστος της τωρινής Vampire + μία 1200άρα. Απλώς τώρα φαίνεται η πλήρης εικόνα του κόστους ενός πουσαρισμένου πακέτου 68k. Μετά την Amiga34 το συνολικό κόστος της standalone θα αυξηθεί κι άλλο (αφού κάποιος προφανώς θα χρειάζεται κουτί, τροφοδοτικό, ποντίκι, πληκτρολόγιο κτλ). Η Vampire (σε οποιαδήποτε μορφή) συμφέρει εάν κάποιος θέλει να τερματίσει μία 1200άρα και να φτάσει από το 0 στο 100 με ένα μόνο board: συμφέρει οικονομικά (από το να πάρει μία 1200άρα + τα add-ons για επιταχυντή, usb, ethernet / wifi, fastIDE, scandoubler), συμφέρει από το ότι δεν κάθεται πάνω σε ένα γερασμένο μηχάνημα που σήμερα υπάρχει - και αύριο, πιθανώς, όχι. Το συμπέρασμα για τη σχέση NG και mainstream πληροφορικής είναι αυθαίρετο. Τουλάχιστον προσωπικά δεν υποστήριξα κάτι τέτοιο ποτέ - και ουδέποτε άκουσα κανένα αντίστοιχο παράπονο. Το κοινότυπο ήταν συνήθως: "Μα δεν έχω τι να τρέξω..."  Την οποία μαλακία δεν έχω ξανα-ακούσει μετά τα amicamps και μετά το threadάκι που ανέβασα grabs. Δεν υφίσταται καμία βάση σύγκρισης μεταξύ της Microsoft και της Apple των δισεκατομμυρίων με το OS4/Aros/MorphOS (ή και Vamp) που φτιάχνονται όλα μαζί από μία χούφτα ανθρώπους. Κανένας λογικό άνθρωπος δεν μπορεί να έχει τέτοια απαίτηση. Η αναφορά μου στο αρχικό post περί του MorphOS, έχει να κάνει αυστηρά με την ταχύτητα εκτέλεσης 68k και τη σχέση του ως προς τη τιμή της. Καθώς η Vampire μπορεί να είναι ταχύτερη από οποιονδήποτε επιταχυντή αλλά δεν είναι ο ταχύτερος τρόπος για να τρέξει κανείς 68k. Έχω ανεβάσει το grab του σχετικού benchmark, εδώ. Λίγοι βέβαια το είδαν, ακόμα λιγότεροι το κατάλαβαν  Θα ήταν ενδιαφέρουσα μία σύγκριση με τον νέο πυρήνα και τον G5 αυτή τη φορά  Σπύρο, μην κάνεις βιαστικές κινήσεις! Άφησε να περάσουν άλλα 2.5 χρόνια ακόμα, ώστε να ωριμάσει η απόφαση μέσα σου και να μην πετάξεις 100 ολόκληρα ευρώ από το παράθυρο. Άμα διπλασιάσουμε την ενεργή κοινότητα του MorphOS από 1 σε 2 άτομα, μπορεί να μας περάσει το Slashdot για hoax 
|
|
|
Post by portarinos on Sept 24, 2019 15:59:14 GMT 2
Aπό πού προκύπτει αυτό; Προσωπική εικασία φαντάζομαι.
Αυτό ακριβώς έγραψα παραπάνω αρκεί κάποιος να βλέπει όντως έτσι τα πράγματα και όχι να αναλώνεται σε ανούσιες συγκρίσεις.
Αντιπαρέρχομαι την ειρωνία σας κύριε κομπόστα και απλά θυμίζω ότι για να στήσει κανείς ένα αξιοπρεπές λειτουργικό morphOS, χρειάζεται χρόνος που δεν είχα μέχρι χθες. Τώρα πλέον που ξεμπέρδεψα με υποχρεώσεις, μπορω να πω ότι εφτασε η ωρα να ασχοληθω πιο σοβαρα. Ενδεικτικά, ο G5 καθόταν γυρω στο 1 χρόνο σιωπηλός σε μια γωνία στη σοφιτα. Λίγος πειραματισμός και απογοήτευση με PPC Linux και ένα γρηγορο ΜΟS 3.10 και αυτό ήταν όλο. Ωστόσο τα ποσταρίσματά σου πάντα μου έριχαν τα σαγόνια με αποτέλεσμα ν θελω να επιστρεψω για πολλοστη φορα σε μια σωστότερη χρήση του morphOS. Όταν θα σε πρήξω κανονικά με απορίες θα το καταλάβεις.
|
|
|
Post by portarinos on Sept 24, 2019 21:03:09 GMT 2
Κι εννοούνται 2 πράγματα:
α) το morphOS με λίγη αγάπη και προδέρμ, μπορεί ανετότατα να καλύψει το 80-90% καθημερινής χρήσης με άνεση σε κάποιο "δυνατό" μηχάνημα. Τουλάχιστον κρίνοντας από τις δικές μου ανάγκες στο σπίτι πλην επαγγελματικών υποχρεώσεων. β) τα χρήματα για το registration είναι εξευτελιστικά λίγα και γι'αυτό και θα προχωρήσω για να γίνουμε 2 εν Ελλάδι. Περισσότερο από έλλειψη χρόνου και αμέλεια δεν το έκανα μέχρι σήμερα. Εχω στηρίξει τόσες φόλες ολα αυτά τα χρόνια που το registration του MOS φαίνεται όχι απλά λογικότατο αλλά και επιτακτικο.
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Sept 25, 2019 11:24:38 GMT 2
Κυκλοφόρησαν και τα επίσημα στοιχεία για το πρώτο launch της standalone έκδοσης:  Btw, προσωπικά έχω αντιμετωπίσει θέματα συμβατότητας με το ks του Aros.
|
|
dony
Administrator
Posts: 1,769
|
Post by dony on Sept 25, 2019 11:44:42 GMT 2
* Limitation of one unit per person Κρίμα. Και ήθελα να πάρω τουλάχιστον 5. 
|
|
dony
Administrator
Posts: 1,769
|
Post by dony on Sept 25, 2019 11:50:09 GMT 2
Το συμπέρασμα για τη σχέση NG και mainstream πληροφορικής είναι αυθαίρετο. Τουλάχιστον προσωπικά δεν υποστήριξα κάτι τέτοιο ποτέ - και ουδέποτε άκουσα κανένα αντίστοιχο παράπονο. Το κοινότυπο ήταν συνήθως: "Μα δεν έχω τι να τρέξω..."  Την οποία μαλακία δεν έχω ξανα-ακούσει μετά τα amicamps και μετά το threadάκι που ανέβασα grabs. Δεν υφίσταται καμία βάση σύγκρισης μεταξύ της Microsoft και της Apple των δισεκατομμυρίων με το OS4/Aros/MorphOS (ή και Vamp) που φτιάχνονται όλα μαζί από μία χούφτα ανθρώπους. Κανένας λογικό άνθρωπος δεν μπορεί να έχει τέτοια απαίτηση. Διαφωνώ. Αν δεν πας να κάνεις κάποια σύγχρονα tasks τότε οτιδήποτε πάνω από 68030 δεν έχει λόγο ύπαρξης. Ήδη, μετά το δικό σου post ο Σπύρος έγραψε ότι κάποια καθημερινά tasks μπορεί να τα κάνει με το MorphOS, διαψεύδοντας πανηγυρικά το σκεπτικό σου! Ή, για να το θέσουμε στη σωστή του βάση, εσύ προσωπικά μπορεί να το σκέφτεσαι και να το αντιμετωπίζεις το όλο θέμα με τον δικό σου τρόπο, ο οποίος είναι 100% σωστός για σένα. Η πλειοψηφία όμως αναζητά σε ένα nextgen σύστημα τη δυνατότητα εκτέλεσης nextgen apps. Δεν νομίζω ότι ενδιαφέρεται κάποιος να τρέξει το Say στο MorphOS. Άσε που φαίνεται και άσχημο εκεί!
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Sept 25, 2019 12:25:53 GMT 2
Ναι ρε 'συ, δεν το είχα σκεφτεί αυτό δλδ πρέπει να τρέχει after effects, sony catalyst, corel draw, photoshop, 3ds max, Doom Eternal, MS Office, 4k video για να ασχοληθεί. Εάν όχι, τότε ένας 030 που ζορίζεται να παίξει mp3 είναι αρκετός  Ο Σπύρος ανέφερε πως καλύπτει τις δικές του καθημερινές ανάγκες ως ένα ποσοστό, οι οποίες προφανώς δεν περιλαμβάνουν τίποτα από τα παραπάνω που χαρακτηρίζονται ως NG. Προφανώς e-mail, ΥΤ / fcbk, emulators, amiga gaming, μουσική (mixing/playback), έως 1080/720p videos αναλόγως του μηχανήματος - κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο ακόμα θα περιλαμβάνονται στη λίστα του.
|
|
|
Post by scientist on Sept 25, 2019 13:06:02 GMT 2
* Limitation of one unit per person Κρίμα. Και ήθελα να πάρω τουλάχιστον 5.  Πολλά είναι τα 5 ρε φίλε. Εγώ θέλω 3 - όχι τα 3 - ένα να στήσω, ένα να κρατήσω σφραγισμένο, ένα να βάλω βιτρίνα. Καμία υπερβολή, σαν την τιμή του.
|
|
|
Post by portarinos on Sept 25, 2019 21:07:47 GMT 2
Όντως έτσι είναι! Για μένα καθημερινές απλές ανάγκες που να καλύπτει ένας υπολογιστής στο σπίτι είναι ακριβώς αυτά. Το να πειραξω βίντεο, φωτό με μίνιμουμ αναμονή τα 1-2 λεπτά ή να δουλέψω με cloud απροβλημάτιστα και να εκτελέσω με ασφάλεια πληρωμές με e-banking προφανώς τα τα κάνω όλα αυτά με ένα πιο σύγχρονο σύστημα, βλέπε macOS 10.14 στην περίπτωση μου. Ωστόσο την καθημερινή καυλαντα μου μπορώ να την κάνω με MorphOS τελικά: Fb, YT χωρίς τρελές απαιτήσεις, να ακούσω τα ραδιοφωνάκια μου διαδικτυακά, να χαλαρώσω με λίγο gaming/emulation. Όλα καλά όποτε γιατί όχι; Μοναδικό σύστημα στο σπίτι όχι αλλα δυνατό χομπιστικο μηχανημα με απλές καθημερινές χρήσεις ψηφίζω με κεφαλαία ΝΑΙ στο MorphOS και φυσικά όχι τ φιάσκο της Hyperion
|
|
mike
God
Dony ? Ποιος αυτος ο γεροπεριεργος αταρας?
Posts: 517
|
Post by mike on Sept 25, 2019 21:52:23 GMT 2
Κυκλοφόρησαν και τα επίσημα στοιχεία για το πρώτο launch της standalone έκδοσης:  Btw, προσωπικά έχω αντιμετωπίσει θέματα συμβατότητας με το ks του Aros. Σε πρωτη μουρη και εγχρωμο, το σχεδιο του 68080 (!). Ρε παλικαρια αφου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 68080 γιατι επιμενετε? ας γραφατε την πραγματικη cpu που εχει. Τι φοβαστε οτι δεν θα κανει καλό στο marketing επειδη δεν ειναι πραγματικος 68ΧΧΧ και δεν θα πουλησει ? δεν εχετε μαθει τοσα χρονια οτι οι αμιγκαδες ειναι τοσο καμενοι, που θα αγοραζουν οτι βγει χωρις να τους νοιαζει, και επισης θα συνεχισουν να αγοραζουν καρτες 20ετιας με τιμες στο 1000αρικο?
|
|
tsak
Senior Member
Posts: 353
|
Post by tsak on Sept 26, 2019 21:21:07 GMT 2
Σύντομα θα μπορείτε να κάνετε κι εσείς δικιά σας μία Vampire με κόστος μόλις 500€, βάσει του pre-order στο Vessalia, για να τρέχετε 40% πιο αργά 68k κώδικα σε σχέση με ένα reg. mos mac mini, αλλά τι ξέρω εγώ;  Ναι, βεβαίως. Από την άλλη ένα reg. mos mac mini τρέχει 100% πιό αργό 68k κώδικα από ένα JIT Winuae PC δεκαετίας. Οπότε, what's your point? Η αναφορά μου στο αρχικό post περί του MorphOS, έχει να κάνει αυστηρά με την ταχύτητα εκτέλεσης 68k και τη σχέση του ως προς τη τιμή της. Καθώς η Vampire μπορεί να είναι ταχύτερη από οποιονδήποτε επιταχυντή αλλά δεν είναι ο ταχύτερος τρόπος για να τρέξει κανείς 68k. Έχω ανεβάσει το grab του σχετικού benchmark, εδώ. Λίγοι βέβαια το είδαν, ακόμα λιγότεροι το κατάλαβαν. Πρόσθεσέ με στην λίστα παρακαλώ. Τι "benchmark" είν' τούτο ρε παλικάρι? Video playback του Top Gun σε 640x360? Δεν ποστάρεις καλύτερα κανά sysinfo ή επιδόσεις στο ΑDoom για να συνεννοηθούμε? Ρε παλικαρια αφου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 68080 γιατι επιμενετε? Διότι 68080 δεν υπήρχε μέχρι πρότινος? Τι πάει να πεί "δεν είναι"? Η υπόθεσή σου αυτοαναιρείται εδώ. Διότι η αρχιτεκτονική του Vampire ΕΙΝΑΙ βασισμένη στην σειρά 68k και η cpu χτίστηκε από την βάση της ως συνέχεια και μετεξέλιξη των εν λόγω επεξεργαστών.
|
|
mike
God
Dony ? Ποιος αυτος ο γεροπεριεργος αταρας?
Posts: 517
|
Post by mike on Sept 26, 2019 23:13:55 GMT 2
Ρε παλικαρια αφου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 68080 γιατι επιμενετε? Διότι 68080 δεν υπήρχε μέχρι πρότινος? Τι πάει να πεί "δεν είναι"? Η υπόθεσή σου αυτοαναιρείται εδώ. Διότι η αρχιτεκτονική του Vampire ΕΙΝΑΙ βασισμένη στην σειρά 68k και η cpu χτίστηκε από την βάση της ως συνέχεια και μετεξέλιξη των εν λόγω επεξεργαστών. Δεν σε καταλαβα. Υπαρχει καποια physical 68080 CPU σε τσιπακι ? που θεωρητικα θα μπορουσε να μπει και αλλου, οπως ενα πουσαρισμενο MD? ή υπαρχει ενα τσιπ το οποιο μπορει να προγραμματιστει και να κανει emulation απο 68000 μεχρι 68080 αλλα και emulation σε διαφορες CPU οπως του αρχιμηδη, του SNES κτλ? δεν ειναι κακό να εχεις ενα fpga που κανει emulation τα 68χχχ cpu, και μαλιστα πιο γρηγορα απο οτιδηποτε υπαρχει, αλλα δεν μπορεις να το βαπτιζεις με το ονομα ενος τσιπ που δεν υπαρχει, για δικου σου (marketing) λογους.
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Sept 27, 2019 8:50:55 GMT 2
Δεν κάνει emulation, κάνει re-implementation. Emulation κάνει το UAE. Έχουν προστεθεί εντολές πάνω από τον 060, γι αυτό και το βάφτισαν 080.
|
|
mike
God
Dony ? Ποιος αυτος ο γεροπεριεργος αταρας?
Posts: 517
|
Post by mike on Sept 27, 2019 10:49:29 GMT 2
Δεν κάνει emulation, κάνει re-implementation. Emulation κάνει το UAE. Έχουν προστεθεί εντολές πάνω από τον 060, γι αυτό και το βάφτισαν 080. μπορει να προγραμματιστει να κανει emulation μια CPU αλλης αρχιτεκτονικης ? ειναι και το τσιπ γραφικων του συστηματος? αυτα τα κανει π.χ. ενας κανονικος 68040 σε ενα atari ? θα μπορουσε ο 040 να προγραμματιστει ως 386 ? H πραγματικοτητα ειναι μια, οπως και να την περιγραψεις και να την βαπτισεις, ειναι ενα FPGA που μπορει να προγραμματιστει κατα το δοκουν, κατι το οποιο δεν συνεβαινε σε καμια κανονικη cpu οπως ο 68030 για παραδειγμα. Και ξαναλεω δεν υπαρχει προβλημα με αυτο, απλα ειναι σαφεστατα εμπορικο τρικ ονοματοδωσιας για λογους marketing. Και εγω προσωπικα i am done με την amiga, θεωρω οτι το πιο χρησιμο πραγμα ειναι καρτες του στυλ ACA1220 δηλαδη μια απλη μνημη σε οσο το δυνατον χαμηλοτερη τιμη (εαν κοστιζε 60 ευρω θα ηταν μακραν το καλυτερο hardware) να την αγορασει και να την χρησιμοποιησει ο τοτε μεσος χρηστης amiga, δηλαδη αυτος που επαιζε τοτε με δισκετες και τωρα θα το κανει με whdload/
|
|
tsak
Senior Member
Posts: 353
|
Post by tsak on Sept 27, 2019 13:36:02 GMT 2
mike , απλά και λαϊκά για να καταλαβαινόμαστε: σκέψου την fpga σάν μια άδεια, αχάρακτη πλακέτα κυκλώματος. Απο μόνη της και χωρίς να της τοποθετήσεις διαδρομές, συνδέσεις και άλλα ηλεκτρονικά στοιχεία δεν κάνει τίποτα (και δεν είναι τίποτα). Μια κενή πλακέτα -δυνητικά- μπορεί να γίνει οτιδήποτε, από μητρική σε Amiga, Amstrad και PC μέχρι και... ραδιοφωνάκι. Όταν αγοράζεις μια κενή πλακέτα ουσιαστικά αγοράζεις χώρο. Όσο μεγαλύτερη η πλακέτα, τόσο πιο πολύπλοκο το κύκλωμα που μπορείς να φτιάξεις. Το ίδιο συμβαίνει με τις fpga. Μεγαλύτερες fpga απλά δινουν περισσότερο χώρο για δημιουργία περισσότερων και πολυπλοκότερων κυκλώματων. Η βασική διαφορά στον παραλληλισμό μεταξύ fpga και άδειας πλακέτας είναι πως άπαξ και χαράξεις την τελευταία (σχεδιάζοντας το κύκλωμα), αυτό ηταν. Δεν μπορείς να την αλλάξεις. Όμως με την fpga μπορείς. Με ακολουθείς μέχρι εδώ? Πάμε παρακάτω: πες λοιπόν πως φτιάχνουμε με την fpga μας έναν τέλειο κλώνο του Ζ80 στα 4mh. Αν πάρουμε το ίδιο design και χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερη ή διαφορετική fpga, πάλι Ζ80 στα 4mh θα έχουμε. Δεν αλλάζουν οι επιδόσεις ή η συμπεριφορά διότι το σχέδιο του κυκλώματος (αρχιτεκτονική) παραμένει ίδιο. Όπως π.χ. αν σχεδιάσουμε και φτιάξουμε ένα κύκλωμα ραδιοφώνου και το τυπώσουμε σε 2 πλακέτες διαφορετικού μεγέθους (δεδομένου οτί χωράει και στις δύο) πάλι δεν αλλάζει κάτι. Αυτό που θέλω να τονίσω εδώ είναι πως μιλάμε για δυο διαφορετικά πράγματα. Άλλο η αρχιτεκτονική και άλλο το μέσον. Ο Ζ80 της Zilog και ο 68000 της Motorola είναι και οι δύο microprocessors αλλά έχουν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ αρχιτεκτονική. Για αυτό και έχουν διαφορετικά ονόματα. Τώρα αν συγκρίνεις έναν κλώνο του 68000 σε FPGA ή ASIC (non reprogrammable) με έναν αυθεντικό 68000 microprocessor και οι τρείς είναι φτιαγμένοι με διαφορετική τεχνολογία βάσης όμως έχουν την ΙΔΙΑ αρχιτεκτονική. Σαν τρία Amiga 500 cases: το ένα φτιαγμένο απο χυτό πλαστικό, το άλλο από ανακυκλώμένο και το τρίτο σε 3d printer. Με πιάνεις?  Επομένως ορθότατα οι κύριοι της Apollo team ονόμασαν τον επεξεργαστή 68080 μιας και αποτελεί συνέχεια της ίδιας αρχιτεκτονικής. Τώρα αν το chip αυτό καθ'αυτό είναι microprocessor, ASIC ή FPGA είναι άσχετο (ως προς το όνομα). Βασικά αν κατέληγαν σε κάποιο "τελικό" design του core θα μπορούσαν να το μεταφέρουν αυτούσιο σε ASIC (που σημαίνει no more reprogrammable). Aυτή η κίνηση από μόνη της έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάσει την δυνητική επεξεργαστική ισχύ (οι FPGAs καταναλώνουν πολλά περισσότερα resources ακριβώς επειδή είναι reprogrammable) αλλά το κόστος παραγωγής είναι απαγορευτικό. Question time: >Δεν σε καταλαβα. Υπαρχει καποια physical 68080 CPU σε τσιπακι ? Αν με το "τσιπάκι" εννοείς microprocessor, όχι. Είπαμε, διαφορετική τεχνολογία βάσης. Από την άλλη ο FPGA με τον 68080 CPU core είναι ήδη "as physical as it can get". >που θεωρητικα θα μπορουσε να μπει και αλλου, οπως ενα πουσαρισμενο MD? Γιατι όχι? >ή υπαρχει ενα τσιπ το οποιο μπορει να προγραμματιστει και να κανει emulation απο 68000 μεχρι 68080 αλλα και emulation σε διαφορες CPU οπως του αρχιμηδη, του SNES κτλ? Όπως είπε ο Στέφανος, δεν υπάρχει "emulation" εδώ. O UAE π.χ. (που κάνει emulation) διαβάζει τις εντολές του 68000 κώδικά και τις μεταφράζει σε εντολές που μπορεί να καταλάβει ο επεξεργαστής του pc σου. Και αυτός με τη σειρά του κάνει όλη τη δουλειά εύκολα με τα 3+ ghz ισχύος του. Οι FPGA δεν διαθέτουν κάποιο ενδιάμεσο επεξεργαστή οπότε δεν υπάρχει καμία "μετάφραση" και επανεπεξεργασία του κώδικα. Μια FPGA με 68000 core διαβάζει και εκτελεί τις εντολές natively όπως ένας αυθεντικός 68k επεξεργαστής. Στην ουσία η fpga γίνεται το κύκλωμα που θα της πείς να γίνει. > H πραγματικοτητα ειναι μια, οπως και να την περιγραψεις και να την βαπτισεις, ειναι ενα FPGA που μπορει να προγραμματιστει κατα το δοκουν, κατι το οποιο δεν συνεβαινε σε καμια κανονικη cpu οπως ο 68030 για παραδειγμα. Οι "κανονικές" cpus είναι και αυτές προγραμματισμένες και επαναπρογραμματισμένες μέχρι να πάρουν την τελική εμπορική τους μορφή.
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Sept 27, 2019 15:02:29 GMT 2
mike, γενικότερα στην Amiga υπάρχουν 3 λύσεις (οι 2 πρώτες αντιστοιχούν και σε άλλες πλατφόρμες): emulation (π.χ. UAE, WinFellow etc) που εξομοιώνει έναν επεξεργαστή (π.χ. 040) πάνω σε ένα host επεξεργαστή (π.χ. i5) και λειτουργεί σε sandbox (απομονωμένος από το host περιβάλλον του), οι λύσεις της FPGA που ανέφερε διεξοδικά ο Tsak ήδη, η μετάφραση των native 68k εντολών σε ppc όπως συμβαίνει στο trance και petunia του MorphOS και AmigaOS4 με παράλληλη αλληλεπίδραση στο λειτουργικό (δεν είναι σε sandbox). tsak, το benchmark βγήκε από την Apollo team, εδώ: Vampire 40 καρέ < G4 1.6Ghz 87 καρέ. Κατά καιρούς έχει ανανεωθεί το RiVa με AMMX και τα αντίστοιχα benchmarks. Επίσης δεν ισχύει πως το UAE είναι ταχύτερο σε core2duo από ότι σε G4 1.5Ghz. Όταν βρεθώ σπίτι μετά από ένα διάστημα, θα ποστάρω τα αντίστοιχες μετρήσεις.
|
|
mike
God
Dony ? Ποιος αυτος ο γεροπεριεργος αταρας?
Posts: 517
|
Post by mike on Sept 27, 2019 15:42:57 GMT 2
Aν το fpga προγραμματιστει σαν Ζ80, μπορεις να το ονομαζεις Ζ80 και να το πουλας σαν Ζ80 ?
|
|
|
Post by keropi on Sept 27, 2019 17:02:17 GMT 2
akyro mou fainetai alla tespa, gousta einai auta 
|
|
mike
God
Dony ? Ποιος αυτος ο γεροπεριεργος αταρας?
Posts: 517
|
Post by mike on Sept 27, 2019 17:25:34 GMT 2
τι ακυρο, εδω μιλαμε για την ανιατη ασθενεια, αμιγκιαση, κατι σαν τα πρεζακια, εαν δεν εχουν την δοση τους την βρισκουν και με υποκαταστατο μεθαδωνης και υποκαταστατο fpga. Οτι και να τους δωσουν, καλο ειναι.
|
|
|
Post by keropi on Sept 27, 2019 19:57:12 GMT 2
^ ara posa tha pareis? 2 ? ena na douleueis kai to allo na to exeis kleisto syllektiko?
|
|
tsak
Senior Member
Posts: 353
|
Post by tsak on Sept 28, 2019 0:28:24 GMT 2
tsak , το benchmark βγήκε από την Apollo team, εδώ: Vampire 40 καρέ < G4 1.6Ghz 87 καρέ. Κατά καιρούς έχει ανανεωθεί το RiVa με AMMX και τα αντίστοιχα benchmarks. Επίσης δεν ισχύει πως το UAE είναι ταχύτερο σε core2duo από ότι σε G4 1.5Ghz. Όταν βρεθώ σπίτι μετά από ένα διάστημα, θα ποστάρω τα αντίστοιχες μετρήσεις. Ναί ρε συ το ξέρω. Το έχω δεί το benchmark σε Riva πριν απαντήσω. Ολίγον τρολλάρισμα is all Περαν αυτού (από την άλλη) μιλάμε για post του 2016, από τότε μέχρι σήμερα έχει μπεί πολύ νερό στο αυλάκι. Προσωπικά θα με ενδιέφερε να δω κανα επικαιροποιημένο τεστ (που να μπορούμε να το συγκρίνουμε). Το τελευταίο benchmark που πήρε το μάτι μου για Vampire V4 (overclocked) στα x16 = 113 MHz έπιανε ~200mips και 196.000 dhrystones στο sysinfo
|
|