|
Post by scientist on Jun 13, 2019 13:35:22 GMT 2
το έχω σκεφτεί και έχω αγοράσει αντάπτορα 44pin σε sata και εναν φτηνό patriot 128 αλλά για το powerbook g4 γιατι τα επαιξε ο ata hdd. αν ανοίξεις το κάλυμα του ssd και χρησημοποιήσεις την πλακέτα με τον αντάπτορα χωράει και σε 1200. λογικά θα παίξει.
Γιάννη, απλά να θυμίσω κάτι που άπαντες δείχνουν τελικά να ξεχνάνε: οι SSD δίσκοι είναι χρήσιμοι στην περίπτωση λειτουργικών συστημάτων όπου δεν επαρκεί η μνήμη RAM και χρησιμοποιούνται συνεχώς swap files/εικονική μνήμη στον δίσκο, με αποτέλεσμα το αργό seek time των μηχανικών σκληρών δίσκων και η συνεχής ανάγνωση/εγγραφή να γονατίζει το μηχάνημα. Σκέψου τώρα μια 1200άρα με π.χ. 32ΜΒ fast RAM, θα ξεμείνει ποτέ από μνήμη; Τι να τον κάνεις τον SSD; Ίσα-ίσα που η ταχύτητα διαμεταγωγής του controller της 1200άρας απλά θα αποτελεί bottleneck στην ανάγνωση/εγγραφή από οποιονδήποτε σκληρό πιο σύγχρονο από το 1996-97.
Το να αλλάξεις δίσκο αλλά ΚΑΙ controller ίσως να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Αλλά, και πάλι, SSD; Overkill, κατά τη γνώμη μου...
Αυτό που γράφει ο Παναγιώτης ισχύει 101% Επιπλέον οι SSD δίσκοι όταν χρησιμοποιούνται χωρίς trim - κάτι που προφανώς δεν υποστηρίζει το Amiga OS - μειώνουν κατακόρυφα το χρόνο ζωής τους και την απόδοση τους. Για την απόδοση δεν νομίζω ότι θα καταλάβουμε κάτι μιας και με μειωμένη την απόδοση του πάλι θα είναι εξαιρετικά ταχύτερος από τον IDE controller της 1200άρας, ο χρόνος ζωής όμως, ακόμα και αν σήμερα έχουν πέσει οι τιμές είναι σημαντικό αρνητικό. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν ένας SSD ή γενικότερα μια flash μνήμη μας αφήσει χρόνους, συνήθως δεν υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης των δεδομένων.
|
|
amije
Full Member
if we wait until we're ready, we'll be waiting for the rest of our lives
|
Post by amije on Jun 13, 2019 14:54:07 GMT 2
ειχα παρει ενα ibook πρωτα και μετα ενα powerbook. PowerBook G4 Aluminum 15" 1.67 GHz
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Jun 13, 2019 17:21:50 GMT 2
ειχα παρει ενα ibook πρωτα και μετα ενα powerbook. PowerBook G4 Aluminum 15" 1.67 GHz
Τι στο καλό ρε φίλε, δεν είμαι ο Dony τελικά, το Πλαίσιο είμαι απ' ότι φαίνεται!
|
|
|
Post by dreamwarior on Jun 13, 2019 19:13:14 GMT 2
το έχω σκεφτεί και έχω αγοράσει αντάπτορα 44pin σε sata και εναν φτηνό patriot 128 αλλά για το powerbook g4 γιατι τα επαιξε ο ata hdd. αν ανοίξεις το κάλυμα του ssd και χρησημοποιήσεις την πλακέτα με τον αντάπτορα χωράει και σε 1200. λογικά θα παίξει.
Γιάννη, απλά να θυμίσω κάτι που άπαντες δείχνουν τελικά να ξεχνάνε: οι SSD δίσκοι είναι χρήσιμοι στην περίπτωση λειτουργικών συστημάτων όπου δεν επαρκεί η μνήμη RAM και χρησιμοποιούνται συνεχώς swap files/εικονική μνήμη στον δίσκο, με αποτέλεσμα το αργό seek time των μηχανικών σκληρών δίσκων και η συνεχής ανάγνωση/εγγραφή να γονατίζει το μηχάνημα. Σκέψου τώρα μια 1200άρα με π.χ. 32ΜΒ fast RAM, θα ξεμείνει ποτέ από μνήμη; Τι να τον κάνεις τον SSD; Ίσα-ίσα που η ταχύτητα διαμεταγωγής του controller της 1200άρας απλά θα αποτελεί bottleneck στην ανάγνωση/εγγραφή από οποιονδήποτε σκληρό πιο σύγχρονο από το 1996-97.
Το να αλλάξεις δίσκο αλλά ΚΑΙ controller ίσως να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Αλλά, και πάλι, SSD; Overkill, κατά τη γνώμη μου...
Οπότε η ποιο καλή επιλογή βάση όσων συζητήθηκαν είναι μια κάρτα CF. Και ως δεύτερη ένας IDE δίσκος . Ας είναι και έτσι. Από το ολότελα...
|
|
amije
Full Member
|
Post by amije on Jun 19, 2019 20:14:58 GMT 2
Τι στο καλό ρε φίλε, δεν είμαι ο Dony τελικά, το Πλαίσιο είμαι απ' ότι φαίνεται! LOLOLOLOLOL
|
|
amije
Full Member
|
Post by amije on Dec 9, 2019 15:43:12 GMT 2
σήμερα παρέλαβα 2 εναλλακτικές λύσεις για δίσκο σε 1200 ide44 to sdκαι ide44 to sataελπίζω να βρω και λίγο χρόνο για δοκιμές... 
|
|
|
Post by dreamwarior on Dec 9, 2019 16:17:47 GMT 2
Εδώ θα είμαστε να μας πεις την εμπειρία σου. Άντε χρόνια πολλά στις αμιγκες σου. Πήραν το δωράκι τους για φέτος. Καλή επιτυχία να εχεις και θέλουμε τσεκαρισματα σε ταχύτητες και άλλα καλούδια!!!
|
|
amije
Full Member
|
Post by amije on Dec 10, 2019 16:47:08 GMT 2
|
|