|
Post by scientist on Apr 5, 2018 11:56:08 GMT 2
Σκεφτόμουν το εξής. Στην 1200άρα μου έχω adaptor IDE σε CF. Επειδή όμως οι CF πλέον είναι είδος υπό εξαφάνιση, παίζει πουθενά adaptor IDE σε SD κάρτα μιας και οι SD κάρτες πλέον πωλούνται... και στα περίπτερα.
Έχει κανείς εμπειρία σχετική;
|
|
|
Post by Cool_amigaN on Apr 5, 2018 14:51:48 GMT 2
Υπάρχουν αντίστοιχοι converters. Κάπου είχε πάρει το μάτι μου πρόσφατα παρόμοια απόπειρα από κάποιον amigά. Έχε υπόψη σου όμως ότι οι SD έχουν πεπερασμένο όριο εγγραφών αρχείων (ανεξαρτήτως κλάσης). Γι αυτό και δεν ενδείκνυται η χρήση τους σε Android συστήματα για να τρέχει το λειτουργικό ή apps πάνω τους. Στην Amiga, εάν πρόκειται να κάνεις χρήση και να πειραματιστείς με software (και όχι να πετάξεις μία whdload συλλογή πάνω στην SD - και τέλος) με τα άπειρα files, θα σου γίνει οριστικά corrupt πάρα μα πάρα πολύ σύντομα. Σε αντίστοιχη περίπτωση προ μηνός η πιο ακριβή 64gb transend της αγοράς, μου παρέδωσε πνεύμα στο χρόνο πάνω, σε Android κινητό και ενώ φόρτωνε μόνο τα παιχνίδια από εκεί. You have been advised.
|
|
|
Post by scientist on Apr 5, 2018 15:36:27 GMT 2
Ω! Δεν το γνώριζα αυτό. Άρα η λύση είναι να καβατζάρουμε μερικές CF να έχουμε να πορευόμαστε.
|
|
amije
Full Member
if we wait until we're ready, we'll be waiting for the rest of our lives
|
Post by amije on Apr 13, 2018 10:59:11 GMT 2
|
|
|
Post by kostakis on Apr 13, 2018 14:08:04 GMT 2
Δουλεύει κανονικά χωρίς προβλήματα; Το έχεις δοκιμάσει;
|
|
amije
Full Member
|
Post by amije on Apr 13, 2018 18:47:43 GMT 2
οχι δεν το δοκιμασα αλλά εδω δουλεύουν λιγότερο σοβαρές λύσεις (πχ cf card) γιατι να μην δουλεψει ενας ide δισκος.
|
|
konc
Junior Member
|
Post by konc on Apr 14, 2018 18:29:32 GMT 2
Λειτουργούν κανονικά οι IDE SSD αλλά επειδή ούτε αυτοί υπάρχουν πλέον σε αφθονία/χαμηλή τιμή, η καλύτερη λύση για μένα είναι ένα DOM (Disk-on-module). Είναι φτιαγμένα να λειτουργούν ως storage και ειδικά τα industrial θα χαλάσουν... μετά από εμάς.
|
|
amije
Full Member
|
Post by amije on Apr 17, 2018 16:20:10 GMT 2
παντως οτι και να δοκιμασα με cf και sd μετα απο λιγο προκαλουσε corruption για industrial δεν ξερω τι παιζει. εχεις κανα link?
|
|
|
Post by telonio on Apr 17, 2018 16:38:18 GMT 2
Μου κάνει εντύπωση αυτά που λέτε για τις cf. Στη 1200, στην 600 και στην 4000 έχω cf χρόνια τώρα και ποτέ δεν είχα πρόβλημα.
|
|
konc
Junior Member
|
Post by konc on Apr 17, 2018 20:48:34 GMT 2
παντως οτι και να δοκιμασα με cf και sd μετα απο λιγο προκαλουσε corruption για industrial δεν ξερω τι παιζει. εχεις κανα link? SD ναι, CF όχι. Καμία σχέση σε αντοχή η μία με την άλλη. Εκτός αν δοκίμασες CF μάρκας σούσι ξέρω 'γω.. . Link για ποιό πράγμα? Δεν αναφέρονταν σε κάρτες αλλά σε DOMs.
|
|
amije
Full Member
|
Post by amije on Apr 18, 2018 13:16:51 GMT 2
απο οτι θυμαμαι ηταν kingston
|
|
|
Post by dreamwarior on Apr 20, 2019 10:39:11 GMT 2
απο οτι θυμαμαι ηταν kingston Σαν τις SANDISK καμμία .. πιστεύω είναι οι καλύτερες... Αρκεί να μην πέσεις σε μαϊμού αγορά που λένε.. Δύο χ128 gb εν αναμονή για πέρασμα όταν βρω χρόνο. Ήδη μπουταρω με 4gb και CWB lite εδώ και λίγα χρόνια. Εγώ αντιθέτως είχα θέμα με τους 3.5 inch x 2 ide harddisks που είχα στο σύστημα μου. Έναν 80 gb και έναν 320gb. . Όλα προέκυψαν σταδιακά. Αποφάσισα να σεταρω το σύστημα μου και να ενεργοποιήσω τις κάρτες pci του mediator. . Μετά από λιγο καιρό τα έβαλα σε τάξη. Είχα όμως σκεφτεί να αλλάξω και το filesystem από FFS σε PFS3 και το έκανα πρώτα στο δεύτερο δίσκο 320gb όχι σε όλο το εύρος μόνο το πρώτο partision όπου πέρασα μια κόπια του λειτουργικού αμέσως μετά. Κατόπιν έκανα αλλαγή και έβαλα πρώτο τον 320 gb και δεύτερο τον 80άρη για να μετατρέψω και εκείνον σε pfs3 και άρχισε να χτυπιέται ο δίσκος ο 320gb. Τον ξαναβαλα όπως τον είχα αρχικά και πήγα και διέγραψα από μέσα τα πάντα επιστρέφοντας στο FFS. Τίποτα , πάλι μετά από λίγο άρχισε τα χτυπήματα. Τον έβαλα στο πισι μου και τον έκανα φορμάτ έβαλα λειτουργικό XP είδα δεν είχε πρόβλημα. Τον βάζω πάλι στην amiga και κάνω φορμάτ και προσπαθώ να τον διαβάσω και πάλι άρχισε τα περίεργα χτυπήματα του ο δίσκος. Αποτέλεσμα τον αφαίρεσα και τον πρόσθεσα για πάντα στο πισι μου σαν μοναδικό δίσκο αφού εκεί δουλεύει τέλεια και πλέον με τα win7 . Μετά από λίγο καιρό καλά καθουμενων χτύπησε και ο 80αρης . Βρήκε και αυτός την ηρεμία του μέσα σε έναν GIGABYTE PENTIUM 4 3400MHZ 3GB RAM και φυσικά win7. Η Tower amiga μου Α1200 πλέον έχει τις CF sandisk που προς το παρόν δεν τις πείραξα αλλά θέλω για να ξαναφτιάξω ότι χάλασα και ότι είχα ολοκληρώσει σε προγράμματα αλλά φυσικά και την αλλαγή τους σε PFS που θα την κάνω μόλις βρω ηρεμία διάθεση και άπλετο χρόνο.
|
|
|
Post by dreamwarior on Apr 20, 2019 10:48:04 GMT 2
Πάντως η ιδέα του ssd δίσκου είναι πολύ ελκυστική. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν στην αγορά εύκολες λύσεις για ανεύρεση μιας οικονομικής IDE SSD επιλογής , αλλά σαν ιδέα είναι ίσως η καλύτερη επιλογή εάν και ο παράγοντας κόστος αγοράς είναι λογικός. Εάν όχι η ιδέα αγοράς ενός SSD SATA και η αγορά ενός ενδιάμεσου ανταπτορα που να κουμπώνει τον SSD ,στην υποδοχή του sata με την υποδοχή sata της πλακέτας του ανταπτορα και να κουμπώνει η πλακέτα του ανταπτορα από την άλλη μεριά με ide interface 2.5 inch το έχουμε σκεφτεί;
|
|
|
Post by dreamwarior on Apr 20, 2019 15:11:49 GMT 2
|
|
|
Post by scientist on Apr 22, 2019 15:38:27 GMT 2
Θα παραγγείλω ένα και θα κάνω δοκιμή - αρχικά - με σκληρό δίσκο.
|
|
|
Post by dreamwarior on Apr 27, 2019 13:42:36 GMT 2
Ωραία οπότε θα έχουμε και μία τεκμηριωμένη άποψη επί ζωντανού hardware και όχι μόνο θεωρία επί χάρτου..
|
|
amije
Full Member
|
Post by amije on Jun 12, 2019 10:52:47 GMT 2
Πάντως η ιδέα του ssd δίσκου είναι πολύ ελκυστική. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν στην αγορά εύκολες λύσεις για ανεύρεση μιας οικονομικής IDE SSD επιλογής , αλλά σαν ιδέα είναι ίσως η καλύτερη επιλογή εάν και ο παράγοντας κόστος αγοράς είναι λογικός. Εάν όχι η ιδέα αγοράς ενός SSD SATA και η αγορά ενός ενδιάμεσου ανταπτορα που να κουμπώνει τον SSD ,στην υποδοχή του sata με την υποδοχή sata της πλακέτας του ανταπτορα και να κουμπώνει η πλακέτα του ανταπτορα από την άλλη μεριά με ide interface 2.5 inch το έχουμε σκεφτεί; το έχω σκεφτεί και έχω αγοράσει αντάπτορα 44pin σε sata και εναν φτηνό patriot 128 αλλά για το powerbook g4 γιατι τα επαιξε ο ata hdd. αν ανοίξεις το κάλυμα του ssd και χρησημοποιήσεις την πλακέτα με τον αντάπτορα χωράει και σε 1200. λογικά θα παίξει.
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Jun 12, 2019 16:48:44 GMT 2
Πάντως η ιδέα του ssd δίσκου είναι πολύ ελκυστική. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν στην αγορά εύκολες λύσεις για ανεύρεση μιας οικονομικής IDE SSD επιλογής , αλλά σαν ιδέα είναι ίσως η καλύτερη επιλογή εάν και ο παράγοντας κόστος αγοράς είναι λογικός. Εάν όχι η ιδέα αγοράς ενός SSD SATA και η αγορά ενός ενδιάμεσου ανταπτορα που να κουμπώνει τον SSD ,στην υποδοχή του sata με την υποδοχή sata της πλακέτας του ανταπτορα και να κουμπώνει η πλακέτα του ανταπτορα από την άλλη μεριά με ide interface 2.5 inch το έχουμε σκεφτεί; το έχω σκεφτεί και έχω αγοράσει αντάπτορα 44pin σε sata και εναν φτηνό patriot 128 αλλά για το powerbook g4 γιατι τα επαιξε ο ata hdd. αν ανοίξεις το κάλυμα του ssd και χρησημοποιήσεις την πλακέτα με τον αντάπτορα χωράει και σε 1200. λογικά θα παίξει.
Γιάννη, απλά να θυμίσω κάτι που άπαντες δείχνουν τελικά να ξεχνάνε: οι SSD δίσκοι είναι χρήσιμοι στην περίπτωση λειτουργικών συστημάτων όπου δεν επαρκεί η μνήμη RAM και χρησιμοποιούνται συνεχώς swap files/εικονική μνήμη στον δίσκο, με αποτέλεσμα το αργό seek time των μηχανικών σκληρών δίσκων και η συνεχής ανάγνωση/εγγραφή να γονατίζει το μηχάνημα. Σκέψου τώρα μια 1200άρα με π.χ. 32ΜΒ fast RAM, θα ξεμείνει ποτέ από μνήμη; Τι να τον κάνεις τον SSD; Ίσα-ίσα που η ταχύτητα διαμεταγωγής του controller της 1200άρας απλά θα αποτελεί bottleneck στην ανάγνωση/εγγραφή από οποιονδήποτε σκληρό πιο σύγχρονο από το 1996-97.
Το να αλλάξεις δίσκο αλλά ΚΑΙ controller ίσως να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Αλλά, και πάλι, SSD; Overkill, κατά τη γνώμη μου...
|
|
amije
Full Member
|
Post by amije on Jun 12, 2019 23:12:28 GMT 2
το θέμα δεν είναι η ταχύτητα αλλά απλά μια ακόμη λύση για παν ενδεχόμενο. πάντως εγώ το πήρα το set για τον powerbook g4 που είχα πάρει κάποτε από εσένα!
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Jun 13, 2019 8:40:27 GMT 2
το θέμα δεν είναι η ταχύτητα αλλά απλά μια ακόμη λύση για παν ενδεχόμενο. πάντως εγώ το πήρα το set για τον powerbook g4 που είχα πάρει κάποτε από εσένα! Εννοείς για το iBook, έτσι; Αυτό το θυμάμαι, Powerbook δεν θυμάμαι να σου είχα πουλήσει (αν και φυσικά δεν το αποκλείω!)...
|
|
|
Post by scientist on Jun 13, 2019 13:35:22 GMT 2
το έχω σκεφτεί και έχω αγοράσει αντάπτορα 44pin σε sata και εναν φτηνό patriot 128 αλλά για το powerbook g4 γιατι τα επαιξε ο ata hdd. αν ανοίξεις το κάλυμα του ssd και χρησημοποιήσεις την πλακέτα με τον αντάπτορα χωράει και σε 1200. λογικά θα παίξει.
Γιάννη, απλά να θυμίσω κάτι που άπαντες δείχνουν τελικά να ξεχνάνε: οι SSD δίσκοι είναι χρήσιμοι στην περίπτωση λειτουργικών συστημάτων όπου δεν επαρκεί η μνήμη RAM και χρησιμοποιούνται συνεχώς swap files/εικονική μνήμη στον δίσκο, με αποτέλεσμα το αργό seek time των μηχανικών σκληρών δίσκων και η συνεχής ανάγνωση/εγγραφή να γονατίζει το μηχάνημα. Σκέψου τώρα μια 1200άρα με π.χ. 32ΜΒ fast RAM, θα ξεμείνει ποτέ από μνήμη; Τι να τον κάνεις τον SSD; Ίσα-ίσα που η ταχύτητα διαμεταγωγής του controller της 1200άρας απλά θα αποτελεί bottleneck στην ανάγνωση/εγγραφή από οποιονδήποτε σκληρό πιο σύγχρονο από το 1996-97.
Το να αλλάξεις δίσκο αλλά ΚΑΙ controller ίσως να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Αλλά, και πάλι, SSD; Overkill, κατά τη γνώμη μου...
Αυτό που γράφει ο Παναγιώτης ισχύει 101% Επιπλέον οι SSD δίσκοι όταν χρησιμοποιούνται χωρίς trim - κάτι που προφανώς δεν υποστηρίζει το Amiga OS - μειώνουν κατακόρυφα το χρόνο ζωής τους και την απόδοση τους. Για την απόδοση δεν νομίζω ότι θα καταλάβουμε κάτι μιας και με μειωμένη την απόδοση του πάλι θα είναι εξαιρετικά ταχύτερος από τον IDE controller της 1200άρας, ο χρόνος ζωής όμως, ακόμα και αν σήμερα έχουν πέσει οι τιμές είναι σημαντικό αρνητικό. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν ένας SSD ή γενικότερα μια flash μνήμη μας αφήσει χρόνους, συνήθως δεν υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης των δεδομένων.
|
|
amije
Full Member
|
Post by amije on Jun 13, 2019 14:54:07 GMT 2
ειχα παρει ενα ibook πρωτα και μετα ενα powerbook. PowerBook G4 Aluminum 15" 1.67 GHz
|
|
dony
Administrator
|
Post by dony on Jun 13, 2019 17:21:50 GMT 2
ειχα παρει ενα ibook πρωτα και μετα ενα powerbook. PowerBook G4 Aluminum 15" 1.67 GHz
Τι στο καλό ρε φίλε, δεν είμαι ο Dony τελικά, το Πλαίσιο είμαι απ' ότι φαίνεται!
|
|
|
Post by dreamwarior on Jun 13, 2019 19:13:14 GMT 2
το έχω σκεφτεί και έχω αγοράσει αντάπτορα 44pin σε sata και εναν φτηνό patriot 128 αλλά για το powerbook g4 γιατι τα επαιξε ο ata hdd. αν ανοίξεις το κάλυμα του ssd και χρησημοποιήσεις την πλακέτα με τον αντάπτορα χωράει και σε 1200. λογικά θα παίξει.
Οπότε η ποιο καλή επιλογή βάση όσων συζητήθηκαν είναι μια κάρτα CF. Και ως δεύτερη ένας IDE δίσκος . Ας είναι και έτσι. Από το ολότελα...
|
|
amije
Full Member
|
Post by amije on Jun 19, 2019 20:14:58 GMT 2
Τι στο καλό ρε φίλε, δεν είμαι ο Dony τελικά, το Πλαίσιο είμαι απ' ότι φαίνεται! LOLOLOLOLOL
|
|